Chciałem przedstawić taki mały projekcik odnośnie bezprzewodowego sterowania serwomechanizmami z poziomu LabView, który musiałem wykonać na zaliczenie przedmiotu. Oczywiście w celu zapewnienia bezprzewodowej komunikacji wykorzystano moduł ATNEL WIFI232-T
Cel projektu Celem projektu było stworzenie programu w LabView do bezprzewodowej komunikacji z dwoma serwomechanizmami z poziomu komputera. Program ma za zadanie zmianę położenia i prędkości jednego z dwóch serwomechanizmów oraz rejestrowanie przebiegów na dwóch wykresach, które przedstawiaj zmianę wartości zadanej i rzeczywistej położenia serwomechanizmów.
Główne założenia Główne założenia projektu to: • bezprzewodowa komunikacja Wi-Fi, • sterowanie w czasie rzeczywistym, • możliwość zmiany położenia serwomechanizmów, • możliwość zmiany prędkości z jaką poruszają się serwomechanizmy, • wyświetlenie w programie LabView wykresów przedstawiających zmianę wartości zadanej i wartości rzeczywistej położenia, • wyświetlenie na wyświetlaczu LCD aktualnego położenia serwomechanizmów oraz wartości zadanej.
Poniżej zamieszczam filmik przedstawiający działanie układu oraz link do mojej strony, gdzie znajduje się dokładniejszy opis projektu oraz kody i schematy elektryczne http://anonimg3.comxa.com/OSCR.php
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość