Na początku informuję ,że to mój 1 post więc proszę o wyrozumiałość. Jeśli zły dział przepraszam i proszę o przeniesienie. Dodam też, że czytałem wiele podobnych postów lecz nie pomogły mi rozwiązać problemu.
Witam, niedawno rozpocząłem budowę kontrolera Mjoy16, który sprawia mi problem, po wpięciu w port usb komputer nie rozpoznaje urządzenia.
Myślę ,że winny jest mój brak umiejętności w zakresie programowania AVR.
Mjoy'a wykonałem z projektu dostępnego tutaj:
Kod:
https://sites.google.com/site/mjoy16/root/
Płytkę drukowaną wykonała mi firma "Gama Obwody
Drukowane s.c." według tego właśnie projektu.
AVR jakiego używam to ATmega16APU programator to standardowy USBASP.
Wsad wgrywałem programem MkAvrCalculator, opiszę przebieg programowania aby wykluczyć ewentualne błędy.
1.Podłączyłem mjoya do portu USB (aby AVR miał zasilanie), podłączyłem również programator, który połączyłem z mjoyem przewodami mosi, miso, sck, reset, gnd (vcc nie podpinałem gdyż avr ma zasilanie z płytki mjoya)
2.Włączyłem MkAvrCalculator w zakładce programator kliknąłem w "sprawdź podłączony avr" który został prawidłowo wykryty jako ATmega16.
3.Następnie wszedłem w fusy manualnie i ustawiłem (według instrukcji ) SUT0 BOOTSZ1 BOOTSZ0 (JTAG WYŁĄCZONY! ) , (próbowałem także z zaznaczeniem CKOPT).
4.W zakładce programatora ustawiłem zapis wybrałem ścieżkę do flash oraz do eeprom, ustawiłem zapis flash eeprom oraz fusebit i wykonałem zapis.
Niestety Mjoy po podłączeniu do komputera nie działa ,PC wyświetla nie rozpoznano urządzenia usb.
Jeśli chodzi o "hardware" to dodam ,że diody przy usb to zenerki na 3,3v reszta zgodna z projektem na stronie podanej wyżej.
Płytka od strony mikro kontrolera jest całkowicie zlutowana potencjometrów na razie nie ma ,nie są też uziemione lecz nie sądzę by miało to wpływ na nie wykrywanie urządzenia.

Z góry dziękuję za każdą pomoc.