Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 lis 2025, o 09:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 sty 2017, o 15:07 
Użytkownik

Witam. Chciałbym zrobić taki układ, który po zaniku napięcia sieciowego automatycznie przełączy się na zasilanie z przetwornicy (Czyli taki UPS). Wydumałem takie ciś na jednym przekaźniku, ale nie jestem pewny, czy prąd z sieci podłączony bezpośrednio do wyjścia przetwornicy jest dobrym pomysłem.....

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sty 2017, o 15:45 
Użytkownik

Zdecydowanie ŹLE. Faza z sieci "spotyka się" z fazą z przetwornicy!!!. Można wszystko zrobić na jednym przekaźniku (a w zasadzie styczniku, bo obciążenie silnikiem jest dość spore), ale muszą być odseparowane tory: dla 12V z aku i do silnika. Jednym słowem "górna" część rysunku jest OK, ale musisz w dolnej części rozłączyć zasilanie przetwornicy z aku podczas gdy jest napięcie podawane z sieci. Musisz mieć stycznik z 2 parami zestyków: 1 para NO a druga para NC. Pod NO podłączasz fazę a pod NC - aku do przetwornicy. Gdy jest napięcie sieci to zaczep powoduje zwarcie zestyków NO i płynie prąd do silnika a aku jest odłączone. Po zaniku napięcia zestyki wracają w położeniu wyjściowe i obwód silnika ulega przerwaniu a przetwornica zostaje zasilona z aku - te styki ulegają zwarciu. Nie masz ładowania aku z przetwornicy podczas napięcia w sieci. Aby to uzyskać - musisz zastosować drugi taki sam stycznik lub stycznik o 2 parach NO i 2 parach NC.

PostNapisane: 10 sty 2017, o 15:54 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Zastosuj dwa przekaźniki z 2 stykami przełącznymi.

Obrazek

PostNapisane: 10 sty 2017, o 16:21 
Użytkownik

Ok, faza z sieci spotyka się z fazą z przetwornicy (ale wyłączonej! -tzn że aku jest wtedy rozłączone) -i ten fakt mam nadzieję, że z tego mojego prymitywnego schematu dał się wyczytać. I mam rozumieć, że to jest właśnie źle.

Sposób z dwoma przekaźnikami jak najbardziej rozumiem, ale wolałbym tego uniknąć ;)

PostNapisane: 10 sty 2017, o 16:29 
Użytkownik

Witaj. Przetwornica ma na wyjściu sinus? Bo na prostokącie silnik będzie się grzał. Ewentualnie są specjalne przetwornice do C.O. które same ładują dołączony akumulator (np. samochodowy) gdy jest prąd w sieci i przełączają się, zasilając np. pompkę, gdy prądu w sieci brak.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 10 sty 2017, o 16:32 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

norniiica napisał(a):
Ok, faza z sieci spotyka się z fazą z przetwornicy (ale wyłączonej! -tzn że aku jest wtedy rozłączone) -i ten fakt mam nadzieję, że z tego mojego prymitywnego schematu dał się wyczytać. I mam rozumieć, że to jest właśnie źle.

Sposób z dwoma przekaźnikami jak najbardziej rozumiem, ale wolałbym tego uniknąć ;)

To po co pytasz? Szkoda Ci parę złotych na dwa przekaźniki? Możesz dać przekaźnik z 3 stykami przełącznymi bo w sumie minus przetwornicy może być na stale podłączony do minusa akumulatora. Natomiast 230V z przetwornicy lepiej żeby się nie stykało żadnym potencjałem z siecią.... Ale jak wolisz

PostNapisane: 10 sty 2017, o 16:51 
Użytkownik

Myślałem, że jak jedną fazą będą się "stykały sieć i wyłączona przetwornica" to nic złego się nie stanie... -faktycznie te parę złotych nie robi różnicy, ale po prostu chciałbym uniknąć dodawania zbędnego elementu jak nie jest to konieczne.

Dziękuję Wam za szybką i cenną odpowiedź!!!

PostNapisane: 10 sty 2017, o 18:30 
Użytkownik

norniiica napisał(a):
Myślałem, że jak jedną fazą będą się "stykały sieć i wyłączona przetwornica" to nic złego się nie stanie..
Generalnie napięcie sieci 230V jest przemienne i podanie takiego czegoś na przetwornicę której w dodatku budowy nie znamy jest conajmniej nierozsądne. Przy napięciu stałym wystarczyła by dioda prostownicza, a przy napięciu zmiennym tak się nie da...

Strefa czasowa: UTC + 1