Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 lis 2025, o 08:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 gru 2016, o 14:06 
Nowy

Witam!
Mam następujący problem:
PCB - własny projekt - zawiera dwa procesory - jeden ATmega328P, drugi to ATmega2560.
1: Ustawiam fusebity obu procesorów (zmiana zegara na osc. zewnętrzny, zmiana CKDIV, ustawienie BOD, itp) - programator usbasp + mkAvrCalculator (usbasp Atnel, wersja ze stycznia 2016), albo ATMEL-ICE + Atmel Studio - wszystko działa prawidłowo
2: wgrywam przygotowaną zawartość EEPROM do obu procesorów (kilka, kilkanaście bajtów potrzbnych do prawidłowej pracy systemu) - jak wyżej - wszystko działa prawidłowo
3: wgrywam soft do procesorów, zaczynam sprawdzać czy wszystko działa prawidłowo, testuję - generalnie używam raczej w tym momencie ATMEL-ICE jako debugera na jednym z procesorów, kontrolując pracę drugiego poprzez UART - USB i terminal - i tu w pewnym momencie zaczynają się schody - ATmega2560 przestaje dawać się programować - próba odczytania procesora pod mkAVR Calculator kończy się wyświetleniem konsoli AVRDUDE z informacjami:
avrdude_mk.exe: set SCK frequency to 93750 Hz
avrdude_mk.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude_mk.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude_mk.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude_mk.exe: Device signature = 0x000000
avrdude_mk.exe: Yikes! Invalid device signature.
avrdude_mk.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07

avrdude_mk.exe done. Thank you.

Compiled special for http://forum.atnel.pl (v5.11.1)

Próba odczytania tegoż procesora pod ATMEL Studio (przy pomocy ATMEL-ICE) po ISP komunikatem:
Failed to enter programming mode. ispEnterProgMode: Error status received: Got 0xc0, expected 0x00 (Command has failed to execute on the tool)

Unable to enter programming mode. Verify device selection, interface settings, target power, security bit, and connections to the target device.

Details:
Timestamp: 2016-12-30 14:02:03.393
Severity: ERROR
ComponentId: 20100
StatusCode: 1
ModuleName: TCF (TCF command: Device:startSession failed.)

Failed to enter programming mode. ispEnterProgMode: Error status received: Got 0xc0, expected 0x00 (Command has failed to execute on the tool)

"Załatwiłem" na razie sobie w ten sposób dwie płytki, nie wiem co może być przyczyną , nie chciałbym zrobić tego z następnymi.
Ma może ktoś jakiś pomysł jak przywrócić 2560 do użycia?

Piotr

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 gru 2016, o 14:13 
Moderator

apmich napisał(a):
"Załatwiłem" na razie sobie w ten sposób dwie płytki, nie wiem co może być przyczyną , nie chciałbym zrobić tego z następnymi.

A kto może to wiedzieć ? no pomyśl sam ? .... pomyśl

rc=-1

to temat tak oklepany, że aż szkoda słów - poważnie - ale ok przypomnę po raz milion czterysta pięćdziesiąty

masz:

1. albo złe połączenia (to obstawiam)
2. złe zasilanie
3. źle zrobione taktowanie

i można bawić się we wróżbitę po tak zadanym pytaniu .... toż masz EWIDENTNEGO BABOLA, którego co ciekawe powielasz skrupulatnie ....

jeśli nie chcesz go powtórzyć to może jednak warto się pokusić i porządne zadanie pytania, którego PODSTAWĄ będzie zarówno schemat jak masz to połączone i nie musi to być cały schemat urządzenia ale chociaż fragmenty odpowiedzialne za procka

do tego jakieś zrzuty ekranów albo z Eagla płytek PCB

Cytuj:
Ma może ktoś jakiś pomysł jak przywrócić 2560 do użycia?

JA mam pomysł - porządnie zaprojektować urządzenie i gwarantuję ci, że jak wylutujesz ze starej płytki procka i wlutujesz procka do nowej, to będzie śmigał jak ta lala

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

tylko proszę cię - nie pisz, że to nie błąd połączeń bo gdyby był to błąd połączeń to byś przecież nie zaprogramował - bo jeśli tak masz podejść to lepiej w ogóle dalej nie pytać ;) tak mi się wydaje.

PostNapisane: 30 gru 2016, o 14:49 
Nowy

No dobra - zacznijmy od schematu:
Obrazek

Jeśli chodzi o PCB to fragment z tym procesorem wygląda następująco:
Warstwa TOP:
Obrazek
Warstwa BOTTOM:
Obrazek
Warstwa wewnętrzna (GND)
Obrazek
Warstwa wewnętrzna PWR (wraz z GND)
Obrazek
Warstwa wewnętrzna PWR (z wyłączonym poligonem GND)
Obrazek

Nie twierdzę że to nie błąd połączeń - jestem otwarty na każde możliwe rozwiązanie. nie uważam się za alfę i omegę - mam raczej wrażenie że jest duża szansa, że gdzieś zrobiłem błąd - choć cały czas po cichu liczę, że to jakieś inne licho i nie będę musiał poprawiać projektu płytek, dokonywać przelutowywania itp :)

Co do taktowania - oba procesory są taktowane kwarcami 3,8684MHz - ustawienia fusebitów (tu dla 328P) poniżej:
Obrazek

PostNapisane: 30 gru 2016, o 14:55 
Moderator

hmm w Eaglu można ładnie wygenerować obrazki jeśli chodzi o PCB - wystarczy ustawić tylko 300 DPI i będą ładne duże i wyraźne - bo hmmm no na tych ciężko zobaczyć szczegóły - bardzo ciężko.

Spróbuj wygenerować te obrazki z PCB ze strony TOP i BOTTOM

czy C9 to aby na pewno masz 22pF czy to błąd ? a jeśli błąd to jaki to kondek ? jeśli 100 nF to odlutuj go i sprawdź odczyt po ISP

PostNapisane: 30 gru 2016, o 15:50 
Nowy

Góra i dół w większej rozdzielczości:
ObrazekObrazek

Co do C9 (na PCB C409) - zgodnie ze schematem powinien być 22pF. Taki też został określony w BOM dla montażu:
Qty Value Device Package Parts Description Montaż DESCRIPTION FERYSTER_PN MF MN MPN PACKAGE SUPPLIER TECHNOLOGY TME_PN TME_PN_2
1 22pF C-EUC0603 C0603 C409 CAPACITOR, European symbol Kondensator: ceramiczny; MLCC; 22pF; 50V; C0G; ±5%; SMD; 0603 CL10C220JB8NNNC

Jeśli uważasz, że to może pomóc wylutuję tak czy inaczej :)

Czy ta część PCB wystarczy czy dać całą płytkę?

PostNapisane: 30 gru 2016, o 18:02 
Moderator

Już mówię - płytka niestety zaprojektowana jest TRAGICZNIE i nie piszę tego żeby cię tu pognębiać czy dogadywać - po prostu chcę zwrócić uwagę i już wyjaśniam tylko kilka powodów dlaczego TRAGICZNIE

ale żeby to DORZE dalej ocenić i podpowiedzieć ci co źle porobiłeś to

1. ZRÓB nie koci zrzut ekranu tylko wejdź że w Eagla, włącz tylko WIDOK warstwy TOP i przelotek/viasów - wyłącz te inne durne warstwy które powodują, że nie widać szczegółów i zapisz to jako obrazek PNG albo JPG ale z rozdzielczością 600 DPI

2. zrób to samo dla warstwy BOTTOM

3. zrób to samo dla warstwy TOP ale z włączoną warstwą opisową

czyli trzy rysunki

bo ja nie wiem z tych kocich obrazków np jakie masz średnice przelotek na przykład - bo z tych rysunków to wynika że co? że może 0,1 mm ? no ale to chyba niemożliwe

- dlatego nie wiem czy to wina zrzutu ekranu ale widać PASKUDNE ZWARCIA sygnałów i że ty tego nie widzisz ? ... a nawet jeśli nie widzisz to nie zapuszczałeś DRC ? toż od razu wyszłyby takie okrutne babole

chyba że mówię - chyba że to co widzę to efekt jakiegoś paskudnego zrzutu ekranu

przy okazji co to za mega dziwoląg, że schemat ma inne oznaczenia elementów a na PCB masz inne oznaczenia - chociażby jak z tym kondensatorem C9 który magicznie zamienia się na PCB na C409 ? to tak dla utrudnienia sobie pracy ? w celu popełnienia większej ilości błędów ? pytam poważnie a nie z ironią

.... MAJ GAD - tak dalej patrzę - jeśli prawdę pokazują te zrzuty PCB to płytki wg mnie nadają się od razu do wyrzucenia - aż dziw że w ogóle cokolwiek dało się dobrać do procka .... chyba że jak mówię - że to tylko wina zrzutu ekranu który coś pochrzanił - bo ZWARCIE NA ZWARCIU

PostNapisane: 30 gru 2016, o 19:33 
Nowy

1. Robię ponownie nie koci zrzut ekranu, ale File / Export / Image z poziomu Eagle (może orłem nie jestem, ale różnicę między PrintScreen a Export Image rozumiem :) ) - tym razem 1200 dpi - i nie wynika to ze złośliwości, ale przyjrzałem się tym 600dpi i mam wrażenie że ich jakość dalej była słaba (tak jak ostatnich standardowego 150dpi i poprawionego 300dpi). Poniżej te 3 zrzuty (na top: 1-top, 17-pads, 18-vias, na bot: jak poprzednio, ale 1 - top zamienione na 16-bottom, na top z opisem dorzuciłem 21 - tPlace, 25 - tNames, 31 - tCream)
ObrazekObrazekObrazek

Co do numeracji - tak jak wspomniałem wcześniej orłem w Eagle nie jestem, może da się to inaczej zrobić, ale jak korzystam ze struktury wielu schematów to tak prowadzi numerację - główny schemat numeracja jak na schemacie, schematy podrzędne numeracja jak na schemacie + offset (np. 100, 200, ...) w zależności od schematu (arkusza) na którym znajduje się element. U mnie elementy związane z tym procesorem są na arkuszu z offsetem 400.

Jeśli chodzi o przelotki, to są jako wiercone 0,254mm, co po metalizacji daje około 0,12mm - innymi słowy masz rację są w okolicy 0,1mm.

Czekam z niecierpliwością na dalsze uwagi. Dzięki że masz jeszcze czas i przede wszystkim chęć na analizowanie i komentowanie mojego (i podobnych do mojego) problemów.

PostNapisane: 30 gru 2016, o 20:25 
Moderator

apmich napisał(a):
tym razem 1200 dpi

eeeeś ... panie panie - no 1200 to już masakra ale ok teraz widać tylko trzeba jeździć po ekranie - optymalne byłoby 600 dpi ale już niech będzie

posłuchaj nie masz WYJŚCIA płytki trzeba zrobić CAŁKOWICIE OD NOWA i gwarantuję ci, że to będzie i szybsze i tańsze wbrew pozorom. Bo na tych płytkach czy tam płytce stracisz jeszcze kupę czasu, nerwów i zdrowia i łącznie wyjdzie tego czasu więcej niż zrobić to PORZĄDNIE od nowa a na dodatek jest ogromna szansa że i tak obecnej wersji nie uruchomisz do końca ....

1. przelotki 0,1 mm to MASAKRA .... kto ci to zrobił ? ;) tzn jaka firma ? bo jeśli jakaś firma krzak to już widzę jak te wszystkie przelotki "działają" - zapamiętaj NIGDY ale to NIGDY przy takich płytkach nie rób przelotek 0,1 mm, ani nawet 0,2 mm ani 0,3 mm ... ew jakby się uprzeć to 0,4 mm ale to ma być światło przelotki a nie, że po metalizacji zostanie ci 0,2 z tego 0,4.... Dlaczego ? .... dlatego, że takie średnice muszą robić PEWNE SPRAWDZONE PORZĄDNE DUŻE FIRMY, które mają extra narzędzia do testowania PCB ... po tym co napiszę w kolejnych punktach - to ta firma która ci to zrobiła widzę, że jest hmmm tragiczna również i nie obrażaj się ... ale tak jest i to z DWÓCH POWODÓW

a.) dlatego, że nie ostrzegli cię i nie zwrócili uwagi na te średnice ..... widać, że nie mają technologii i rzucają się na wszystkie zlecenia "jak leci"
b.) dlatego, że nie ostrzegli cię o MAKABRYCZNYCH ZWARCIACH co oznacza, że kompletnie nie robią testu PCB a jak mówili ci że robili to kłamali, albo w ogóle nie mówili i nie robili a ty nie pytałeś nawet o to .... a to jest PODSTAWA
c.) porządna firma przygotowująca dokumentację do naświetlania czyli gdy już pracuje na gerberach (bo i tak z eagla) musieli robić gerbery - i nie ma narzędzi, żeby na tym etapie w gerberach zobaczyć tej masakry zwarciowej i nie zwrócić uwagi klientowi no to już MASAKRA - ta firma

CHYBA ŻE ... że tyś sam robił te płytki no ale w to wątpię bo ręcznie nikt nie zrobi przelotek 0,2 mm i jeszcze metalizacji ;) Wobec powyższego nawet jak zrobisz płytki od nowa porządnie to i tak uciekaj od tej firmy gdzie pieprz rośnie

2. Panie - ok no ja rozumiem, że ta firma nawet się nie przyjrzała płytce - bo jak to jest firma kocia - a już ustaliliśmy że jest, to ona wszystko zrobi co klient da bez żadnej analizy. OK ... ale żebyś TY nie widział MEGA PASKUDNYCH ZWARĆ - jest ich tak dużo - że pokażę ci dla przykładu TYLKO dwa i jeśli ty sam reszty nie widzisz - to hmmmm może odpuść sobie projektowanie płytek zanim nie nauczysz się ich hmmm znajdować a najlepiej w ogóle nie robić ;) Wiadomo pomyłka albo i kilka pomyłek może się zdarzyć każdemu podczas projektowania PCB i zrobić zwarcia - ale to nie tragedia - bo tak paskudne rzeczy znajduje się w eaglu AUTOMATYCZNIE zapuszczając test DRC ... ;)

ObrazekObrazek

3. ok zwarcia zwarciami - ale ile jest potecjalnych zwarć to już głowa mała ;) po prostu LOS MASKAROS - toż ty w ogóle nie zdajesz sobie sprawy z zachowania minimalnych odległości technologicznych pomiędzy ścieżkami, padami, viasami itp ... strzelasz to wszystko jak leci ;) na hurraaa ... byle by coś tam postawić - tu też pokażę tylko ze dwa rysunki bo gdybym miał wszystko pokazać to chyba by kartki papieru na forum nie starczyło ;) a zaznaczę, że nie chodzi tu tylko o odległości tzw "mięska" viasów od ścieżek ale również ścieżek od ścieżek czy ścieżek od padów

ObrazekObrazek

Przy okazji - popatrz ty sobie JAKIE TYŚ LINIE POZWIERAŁ paskudnie z GND .... i się dziwisz, że procek nie działa ? ty się ciesz jeśli się on w ogóle nie sfajczył i nie poszedł z dymem w tzw siwym dymie ognia piekielnego prądu ;)

Czy tego chcesz czy nie to najpierw MUSISZ się nauczyć korzystać z Eagla - a masz przecież poradniki w których wyjaśniam mnóstwo rzeczy w tym zachowanie odległości - parametr o nazwie ISOLATE w Eaglu ...

http://atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.html

ale to nie wszystko - robisz poważne błędy i trzeba byłoby przeanalizować czy nie masz ODERWANYCH wysepek GND - a nawet jeśli z PCB w Eaglu nie widać żeby były oderwane - to jeśli taka wysepka - ma TYLKO JEDNĄ taką kocią niepewną przelotkę - no to dalej już nawet chyba nie trzeba tłumaczyć

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

ZAPAMIĘTAJ - zbyt małe odległości to wręcz tak jakbyś chlastał maczetą gałąź na której siedzisz a później dziwił się, że spadłeś gdy maczeta odcięła gałąź od drzewa ;)

---------------------------------------

porady:

1. na tym etapie znajomości projektowania staraj się nie stosować nawet przelotek 0,5 mm tylko 0,7 mm ew 0,6 mm
2. zachowuj minimalne odległości pomiędzy ścieżkami i padami na poziomie MINIMUM 16 milsów ! Jak to sprawdzać ? No obejrzyj, że te moje poradniki Eagla
3. stosu sprawdzanie PCB za pomocą DRC w eaglu - a jeśli tego nie zrobisz to NIGDY nie wysyłaj płytki do zrobienia do firmy
4. zmień firmę - np na www.merkar.pl albo na www.eurocircuit.com

5. zrób płytki od nowa bo sam się nimi niestety zaorałeś - NAUCZ SIĘ co to są ZWARCIA - choć tego nie do końca rozumiem, jak można ich nie widzieć na tym PCB które pokazałeś

PostNapisane: 30 gru 2016, o 21:19 
Nowy

No cóż - trudno przełknąć, ale czasami trzeba dostać porządną lekcję.
Mimo wszystko ....
1. Firma robiła raczej porządna, z doświadczeniem, z dobrymi referencjami, w zleceniu była zaznaczona opcja testów - mam wrażenie że zrobili. Nie obyło się oczywiście bez uwag z ich strony, pierwsza wersja płytki nie przeszła przez weryfikacje techniczną właśnie z powodów przelotek. Oczywiście nie zmienia to faktu, że przelotki mogłem zaprojektować większe i pewnie tym samym ustrzec się niepotrzebnych kłopotów - moja wina
O zwarciach faktycznie nie ostrzegali, choć moim zdaniem ich nie ma - o tym za chwilę. Pracowali oczywiście na plikach GERBER, takie im wysyłam - plików .brd z Eagla nie wysyłałem.
2. Obrazek jak tu: https://obrazkiforum.atnel.pl/54/4a1f5c1 ... 8aa65a.png nie zawiera wbrew pozorom zwarcia. Zaznaczona przelotka, to ślepa przelotka pomiędzy warstwą 1 (TOP) a 2 (wewnętrzna GND), ścieżki na tym obrazku są na warstwie dolnej (16 wg numeracji Eagle). Nie ma połączenia pomiędzy zaznaczoną przelotką a ścieżką na dolnej warstwie.
3. DRC zostało przeprowadzone, wykazało trochę ostrzeżeń typu "Clearance" i "Width", te drugie dotyczyły raczej szerokości ścieżek "odchodzących" od układów o wąskich nóżkach, te pierwsze zostały zaakceptowane przez firmę wykonującą PCB - uznałem że nie powinno być problemów - nauczka dla mnie na przyszłość
4. Testy robione na mierniku - na przejściach nie wykazują zwarć - myślę że między innymi z tego powodu procesor nie poszedł z dymem
5. Kurs Twojego autorstwa przeszedłem od początku do końca - dużo elementów nie jeden raz - na pewno stanowił dla mnie bardzo cenny zasób wiedzy z którego staram się korzystać.
Lekkie podsumowanie tego co zrozumiałem:
  • W samym schemacie zasilania tego procesora nie widzisz problemów - nie tu należy szukać przyczyn.
  • Za problemy odpowiedzialne są: małe odległości między ścieżkami, "słaba" masa, słabej jakości połączenia pomiędzy warstwami
Jeśli tak jest w rzeczywistości to faktycznie PCB do poprawy, natomiast to co mnie zastanawia, to fakt, że drugi procesor na PCB, przetwornik temperatury i wilgotności podłączony po I2C, itp, jednak działają - proszę mnie źle nie zrozumieć - nie upieram się, że skoro 328P działa prawidłowo to i 2560 też musi, zastanawiająca dla mnie jest jednak ta wybiórczość, której ani ze schematu, ani z projektu PCB nie jestem w stanie zrozumieć.

Dalej jestem otwarty na wszelkie uwagi, spostrzeżenia i krytykę ....

P.S. Myślę że kilka osób w Gdańsku mogło by się obrazić za nazwanie firmy w której pracują "kocią" lub "firmą krzak" :lol:

PostNapisane: 30 gru 2016, o 21:29 
Użytkownik

Moim skromnym zdaniem, to nie masz podłączonego Vcc(+3V) do diody D401(D1) i do niej równolegle podłączonego rezystora R401(R1). Owszem jest przelotka, ale nigdzie nie podłączona, tak mi się zdaje. Jeśli tak jest jak mówię, to nie ma się co dziwić, że procek nie startuje. Sprawdź jakie jest napięcie na nóżce nr30(RESET). Powinno być Vcc.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 30 gru 2016, o 22:53 
Moderator

apmich napisał(a):
P.S. Myślę że kilka osób w Gdańsku mogło by się obrazić za nazwanie firmy w której pracują "kocią" lub "firmą krzak"

Masz rację mogą się obrazić po tym jak ich reklamujesz - to znaczy najpierw pokazujesz co zrobili i słowa nie mówisz że godzisz się na
apmich napisał(a):
Dalej jestem otwarty na wszelkie uwagi, spostrzeżenia i krytykę ....

Z twoich uwag wynika raczej, że wszystko zrobiłeś dobrze, nie ma zwarć jest git ... no to znaczy, że nie ma o czym mówić ;) skoro git to git ;) powodzenia

apmich napisał(a):
P.S. Myślę że kilka osób w Gdańsku mogło by się obrazić za nazwanie firmy w której pracują "kocią" lub "firmą krzak"

Albo czegoś nie chcesz zrozumieć albo na prawdę nie rozumiesz a sobie jajka robisz ;) to ok ale już beze mnie - z takimi uwagami.

PostNapisane: 31 gru 2016, o 08:52 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
...
Z twoich uwag wynika raczej, że wszystko zrobiłeś dobrze, nie ma zwarć jest git ... no to znaczy, że nie ma o czym mówić ;) skoro git to git ;) powodzenia
....
Albo czegoś nie chcesz zrozumieć albo na prawdę nie rozumiesz a sobie jajka robisz ;) to ok ale już beze mnie - z takimi uwagami.

Źle mnie zrozumiałeś - na pewno nie to miałem na myśli. Jeśli ktoś tu popełnił błędy to na 99% ja.
Co do zwarć - nie mówię że ich nie ma - mówię tylko że w miejscach które wskazałeś nie było ich. Rozumiem że nie jest możliwe abyś dokładnie powiedział w którym miejscu na płytce są 100% babole skoro nie widzisz ani całej płytki ani całego schematu. Niezależnie od tego przyjąłem do wiadomości, że projekt PCB jest skopany i należy go poprawić.
Przed następnym zleceniem na pewno też porozmawiam sobie szczerze z wykonawcą PCB co do zakresu testów, odległości, wykonalności przelotek itp.
Odniosłem wrażenie, że napisałem coś co Cię obraziło - jeśli tak to przepraszam, na pewno nie miałem takiej intencji.
Moją jedyną intencją było (od samego początku) nauczyć się czegoś więcej niż to co wiem obecnie. Każdą uwagę analizuję wnikliwie i staram się aby dzięki niej następne działania były lepsze.
Niezależnie od tego czy będą dalsze spostrzeżenia i uwagi czy nie - serdecznie (naprawdę :) ) dziękuję Ci za to co napisałeś - mam wiele informacji do przemyślenia i przyswojenia.

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

anshar napisał(a):
Moim skromnym zdaniem, to nie masz podłączonego Vcc(+3V) do diody D401(D1) i do niej równolegle podłączonego rezystora R401(R1). Owszem jest przelotka, ale nigdzie nie podłączona, tak mi się zdaje. Jeśli tak jest jak mówię, to nie ma się co dziwić, że procek nie startuje. Sprawdź jakie jest napięcie na nóżce nr30(RESET). Powinno być Vcc.

anshar dzięki za uwagę - postaram się to sprawdzić. W teorii połączenie jest - jest przelotka z warstwy top do warstwy 15 na której jest prowadzone zasilanie, ale ..... jak już pisał mirekk36 - średnica tych przelotek jest taka, że możliwe jakby jej tam w ogóle nie było, albo co gorsze raz jest a raz jej nie ma. Spróbuję zewrzeć na sztywno +3v z katodą diody D1(D401) i rezystorem R1(R401). Dam znać czy coś pomogło, ale patrząc na całość projektu dobrej myśli niestety już nie jestem :(

PostNapisane: 31 gru 2016, o 09:29 
Użytkownik

apmich napisał(a):
Co do zwarć - nie mówię że ich nie ma - mówię tylko że w miejscach które wskazałeś nie było ich.

Obejrzyj sobie jeszcze raz to co przywołałeś tu:
apmich napisał(a):
Obrazek jak tu: https://obrazkiforum.atnel.pl/54/4a1f5c1 ... 8aa65a.png nie zawiera wbrew pozorom zwarcia. Zaznaczona przelotka, to ślepa przelotka pomiędzy warstwą 1 (TOP) a 2 (wewnętrzna GND), ścieżki na tym obrazku są na warstwie dolnej (16 wg numeracji Eagle). Nie ma połączenia pomiędzy zaznaczoną przelotką a ścieżką na dolnej warstwie.
i się zastanów co widzisz i co opisujesz.
A teraz sobie odpowiedz po której stronie jest przelotka i sobie odpowiedz. Odpowiedziałeś, że po obu?? BINGO! Nadal uważasz że nie masz zwarć?? Na pewno??

PostNapisane: 31 gru 2016, o 10:23 
Moderator

apmich napisał(a):
Rozumiem że nie jest możliwe abyś dokładnie powiedział w którym miejscu na płytce są 100% babole skoro nie widzisz ani całej płytki ani całego schematu.

Nie no ludzie trzymajcie mnie ;) bo nie wytrzymam ... jak mawiał Pawlak w filmie "Sami swoi" .... no nie wytrzymam ....

NIE DOŚĆ - że dajesz plik wygenerowany w 1200 DPI a więc już BARDZO DOKŁADNIE wszystko widać, nie dość że pokazałem ci ZWARCIA, a ty z uporem - już nie powiem jakim mówisz mi i innym, że tu zwarć nie ma .... bo są rzekomo jakieś ślepe przelotki bo po drugiej stronie nic nie ma .... to no ręce można złamać. Do tego piszesz, że nie jestem w stanie dokładnie pokazać błędów - to co ja wyżej robiłem? Najpierw wyciągałem z ciebie obrazy płytek, później wyciągałem lepszej jakości pliki graficzne i trzeba cię było ciągnąć za język. Później pochyliłem się nad tym wszystkim, żeby pomóc i pokazać ci OKRUTNE BABOLE - błędy - ZWARCIA - no szczerze mówiąc gdyby nie to, że ktoś jest MEGA KOMPLETNIE początkujący to moim zdaniem aż wstyd byłoby wystawiać taką płytkę do oceny na forum - bo no TAKICH ZWARĆ w projekcie PCB to przyznam jeszcze nie widziałem - no nawet u początkujących. Tzn ok - no może gdzieś tam czasem się zdarzyło - ale u ciebie jest TEGO PEŁNO kurdę, co skłoniło mnie do tego żeby ci to pokazać bo zamiast cię krytykować pomyślałem, że no nie każdy gdy zaczyna musi nawet wiedzieć co to jest ZWARCIE - ja mam dużą cierpliwość do początkujących, niektórzy nawet twierdzą że aż za dużą .... i taki przypadek jak twój i mnie powoli do tego przekonuje że za dużą, bo tracę kurna czas żeby ci grzecznie pokazać MEGA BABOLE jakie zrobiłeś - a ty z uporem (no powiem to) maniaka - twierdzisz że nie ma zwarć tam gdzie ja ci to pokazuję - no to zaraz zaraz ? .... OK aż pomyślałem przez chwilę, że mój wzrok już się na tyle pogorszył, że może i jakąś głupotę napisałem (zawsze najpierw błędu szukam u siebie) i aż zajrzałem jeszcze raz do postów wyżej i na obrazki 1200 DPI które zamieściłeś i na swoje posty !!! I gdyby tak jeszcze kilka osób weszło i powiedziało że na obrazkach nie ma zwarć - no to bym chyba uznał że ja żyję w innej rzeczywistości i chyba bym się wycofał ale .... do diaska .... no inni też to widzą

skalarro napisał(a):
apmich napisał(a):
Obrazek jak tu: https://obrazkiforum.atnel.pl/54/4a1f5c1 ... 8aa65a.png nie zawiera wbrew pozorom zwarcia. Zaznaczona przelotka, to ślepa przelotka pomiędzy warstwą 1 (TOP) a 2 (wewnętrzna GND), ścieżki na tym obrazku są na warstwie dolnej (16 wg numeracji Eagle). Nie ma połączenia pomiędzy zaznaczoną przelotką a ścieżką na dolnej warstwie.
A teraz sobie odpowiedz po której stronie jest przelotka i sobie odpowiedz. Odpowiedziałeś, że po obu?? BINGO! Nadal uważasz że nie masz zwarć?? Na pewno??

ZAMIESZCZAM JESZCZE JEDEN ale już ostatni obrazek i jeśli się z tego nic nie nauczysz albo napiszesz mi, że nie ma zwarcia przynajmniej w punkcie A .... to .... eeeeh szkoda gadać - ale wtedy to już się chyba tego nigdy nie nauczysz albo upłynie jeszcze DUUUŻO czasu zanim się nauczysz albo ... tak jak pisałem wcześniej jaja sobie tu nie tylko ze mnie ale i z nas robisz

Obrazek

O ile jeszcze w punkcie B mógłbym uznać, że mam słaby wzrok a ty mi udowodnisz, że tam jest odstęp jednak o szerokości 0,3-tysięcznych milimetra - to ok ... (chociaż sam wiesz że to bzdura bo taka odległość to i tak już zwarcie z praktycznego punktu widzenia) To jeśli mi powiesz że w punkcie A nie ma zwarcia NIEZALEŻNIE co jest po drugiej stronie PCB ... to weź Pan sobie daj spokój i przestań jajka robić na forum ok? Z drugiej strony tak sobie myślę, że być może ty KOMPLETNIE nie wiesz co oznacza ten zielony kolor wokół przelotki ;) ... że ten zielony kolor to MIEDŹ a nie jakiś odstęp ... no ale po twoich wypowiedziach już różnych rzeczy można się domyślać nawet tak kosmicznych, bo chyba tylko to mogłoby tłumaczyć dlaczego upierasz się, że w punkcie A nie ma zwarcia ... i dlaczego kompletnie nie rozumiesz innych rysunków na których zaznaczyłem ci ZBYT małe odległości .... chociaż i tak to dziwne, bo rzekomo oglądałeś moje poradniki n/t Eagla - a tam JAK BYK - JAK BYK pokazywałem prosty żeby nie powiedzieć prostacki wręcz sposób jak sobie tak na szybko bez dodatkowych narzędzi sprawdzić jaka jest MINIMALNA odległość między czy to ścieżkami czy padami czy viasami itp itd

więc proszę cię ZASTANÓW się dobrze zanim znowu napiszesz że tu nie ma zwarcia i że nie mogę pokazać tobie BABOLA ....

a i na schemacie po tym wszystkim pewnie pokazałbym ci babole gdybym zobaczył go w całości, bo już w samej filtracji zasilania procka może być poważny babol ale to zależy ostatecznie od reszty schematu a szczególnie od tego jak dużo prądu pobierają i o jakiej charakterystyce pozostałe linie wykorzystywane w procku.

------------------------ [ Dodano po: 26 minutach ]

no ja nie mogę - aż dalej sobie popatrzyłem na samą tylko stronę bottom - to ciarki po plecach przechodzą

sama linia sygnałowa 5_TX czy tam S_TX ma aż TRZY kurde zwarcia i to obok siebie - jakby ci napadał śnieg z przelotek gdzie popadnie - maskara masakr

Obrazek

ale co tam - linii sygnałowej SCL magistrali I2C też nie oszczędzałeś

Obrazek

żeby tylko I2C i UART było skopane - co tam - jak szaleć to szaleć - zewrzyjmy sobie źródło napięcia odniesienia - a kto nam zabroni ?

Obrazek

Ale to pewnie wszystko nieprawda co ja mówię i pokazuję i tu zapewne "nie ma żadnych zwarć ani baboli" zaraz pan powiesz

No to idźmy dalej - wcześniej były zwarcia to teraz może ROZWARCIA ?, proszę bardzo linia MISO

Obrazek

Być może tu jest akurat wszystko OK jeśli przelotka na linii MISO jest prawidłowa ale przy takiej średnicy A SZCZEGÓLNIE przy tych problemach z programowaniem przez ISP o których piszesz można spokojnie przypuszczać, że o ile nie jest skopana w 100% bo jakoś raz udało ci się zaprogramować procka - to jeśli jej rezystancja jest zbyt duża albo jeśli połączenie trzyma się na oparach jakichś tlenków lutowia - to warto sobie wziąć oscyloskop i sprawdzić co się dzieje z sygnałem po obu stronach takiej linii sygnałowej i zrozumieć dlaczego wierceń 0,1 ale też 0,2 mm NIGDY się nie robi w firmach które nie mają w tym doświadczenia .... Bo jeśli przelotka wisi w środku na tlenkach - to nawet dotykanie PCB, jej lekkie wygięcia mogą powodować raz polepszanie się styku a raz pogarszanie ... a ty będziesz szukał wiatru w polu i rwał włosy z głowy zadając pytania - DLACZEGO RAZ MI SIĘ ZAPROGRAMOWAŁO ALBO PROGRAMUJE A INNYM RAZEM NIE PROGRAMUJE ALBO ODCZYTUJE ZŁĄ SYGNATURĘ PROCKA. A PRZECIEŻ WSZYSTKIE POŁĄCZENIA MAM POPRAWNE.

Jak firma jest porządna to mi mówi np -

Cytuj:
Panie Kardaś, przykro mi ale nie zejdziemy z wierceniami w pańskim projekcie poniżej 0,4 mm bo dalej nie mamy technologii więc albo Pan jest w stanie zmodyfikować projekt i dać większe światło przelotek albo proszę zlecić to innej firmie ....

albo
Cytuj:
Panie Kardaś - zauważyliśmy, że używa Pan w projekcie kilku ścieżek o szerokości 3 mils ... przykro nam ale nie mamy takiej technologii, my akceptujemy minimalną szerokość ścieżek 5 mils

albo

Cytuj:
Panie Kardaś - przekroczył Pan dopuszczalne dla nas parametry technologiczne PCB w kilku punktach, proszę zajrzeć do naszej specyfikacji, która jest do pobrania na stronie XXX w pliku PDF, i zwrócić uwagę na punkty 7,8 oraz 14

Tak wygląda komunikacja często z porządnymi firmami ale to w czasach gdy człowiek się uczy produkcji - bo jak już się chociaż troszkę nauczy to i ta komunikacja zmienia się ale na taką, tym razem to JA piszę maila do firmy załóżmy jakiejś nowej w której chcę zrobić nowe płytki PCB
Cytuj:
"Witam, proszę mi podać listę dopuszczalnych parametrów technologicznych dla płytek PCB które wykonujecie"

Otrzymuję maila albo jestem odsyłany na stronę - czytam, i wprowadzam te parametry sobie do programu w którym przygotowuję projekt do zrobienia w tej firmie, żeby program pilnował mi ich i pomagał podczas DRC. Fakt, że teraz korzystam z dużo bardziej rozbudowanego programu bo Altium gdzie wystarczy wprowadzić sobie nowy plik REGUŁ dla firmy produkcyjnej o nazwie XXX i jak wiem, że przygotowujemy projekt do niej to wybieram, w Altiumie ten plik reguł i ALTIUM mi krzyczy za każdym razem gdy próbuję zejść poniżej jakiegoś parametru.

Ale i w Eaglu dawałem sobie z tym radę chociaż część rzeczy trzeba było pilnować "ręcznie"

.... a ty mi tu piszesz bzdury, że zwarć nie ma w twoim projekcie PCB i że ja nie jestem w stanie ich dostrzec bo nie widzę całości PCB. Podczas gdy w tym fragmencie jest ich tyle, że aż strach przechodzi jak się pomyśli o całym PCB - nawet bym reszty już nie analizował bo jeśli statystycznie na tak małym fragmencie jest aż TYLE procent BABOLI to na całości będzie ARMAGEDON szczególnie zwarć

PostNapisane: 31 gru 2016, o 11:53 
Nowy

skalarro napisał(a):
apmich napisał(a):
Co do zwarć - nie mówię że ich nie ma - mówię tylko że w miejscach które wskazałeś nie było ich.

apmich napisał(a):

Tak jak pisałem poprzednio (numeracja z lewej zgodnie z numeracją w Eagle):
( 1)_______________ - warstwa TOP
( 2)_________| |____ - wartstwa wewnętrzna GND z przelotką pomiędzy warstwą 1 a 2
(15)_______________ - wartswa wewnętrzna
(16)_______________ - wartstwa BOTTOM (na niej uwidocznione są ścieżki

Nie wiem jak wyłączyć na warstwach Eagle widok przelotek które nie dotykają danej warstwy np. BOTTOM. U mnie w warstwach jest jedynie VIAS, które pokazuje albo wszystkie przelotki / przelotki zagrzebane / przelotki ślepe - albo nic. Jak patrzę na pytkę to przelotka jest widoczna z góry (OK), natomiast patrząc na płytkę od spodu jej nie ma - ona nie dochodzi do tej warstwy. Stąd moje twierdzenie że w tym miejscu nie ma zwarcia

PostNapisane: 31 gru 2016, o 12:29 
Użytkownik

A może mógłby nam kolega apmich pokazać zdjęcie już zrobionej płytki?

PostNapisane: 31 gru 2016, o 12:32 
Użytkownik

Nie wnikam skąd masz Eagla w pełnej wersji (demo pozwala tylko na warstwy 1-16chyba )...

Pomijając koszty takiej produkcji i w ogóle sens przy tak prostej płytce, czy nie jest tak, że VIAs czyli przelotki zawsze lezą przez wszystkie warstwy a Ty tylko odpowiednim doprowadzeniem ścieżek na wybranych warstwach przenosisz sygnał na inną warstwę? Czyli Ty np dajesz przelotkę idącą przez wszystkie warstwy, i powiedzmy na warstwie 1 poprowadzasz jakąś ścieżkę (dajmy na to VCC), która przechodzi przez VIAsa na resztę warstw, po czym dalej wychodzisz z ścieżką na wybranej warstwie.

PostNapisane: 31 gru 2016, o 14:54 
Moderator

masakra - 4 warstwowa płytka ! ;)

fakt DOPIERO teraz to zauważyłem - ale MOJA wina bo pisałeś o tym wcześniej a nie doczytałem szczegółów więc PRZEPRASZAM

ale przy TAKICH HEKTARZE PŁYTY PCB - robić 4 warstwy .... i to nie mając doświadczenia nawet w dwóch warstwach ...

nein nein - niśt gut ;) ja odpadam ... bo jeszcze się później okaże, że mówimy tu o 8 warstwowej i z zagrzebanymi elementami

ok pomijam już wszystko ale nadal podtrzymam zdanie że NAWET jeśli to nie są zwarcia co pokazałem na rysunkach bo przelotki te są zagrzebane .... to takie ich rozmieszczenie - na TAK OGROMNEJ płycie PCB jest już kompletną niedorzecznością

Tak z ciekawości - podaj mi DWA powody dla których byłeś zmuszony przy tym PCB użyć 4 warstw ? Pal pies koszty - bo jak się robi coś dla siebie to czasem się w ogóle nie zwraca uwagi na koszty i to akurat dobrze rozumiem ....

ale dlaczego 4 warstwy ? ;)

PostNapisane: 1 sty 2017, o 14:36 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
masakra - 4 warstwowa płytka ! ;)

fakt DOPIERO teraz to zauważyłem - ale MOJA wina bo pisałeś o tym wcześniej a nie doczytałem szczegółów więc PRZEPRASZAM

ale przy TAKICH HEKTARZE PŁYTY PCB - robić 4 warstwy .... i to nie mając doświadczenia nawet w dwóch warstwach ...

nein nein - niśt gut ;) ja odpadam ... bo jeszcze się później okaże, że mówimy tu o 8 warstwowej i z zagrzebanymi elementami

ok pomijam już wszystko ale nadal podtrzymam zdanie że NAWET jeśli to nie są zwarcia co pokazałem na rysunkach bo przelotki te są zagrzebane .... to takie ich rozmieszczenie - na TAK OGROMNEJ płycie PCB jest już kompletną niedorzecznością

Tak z ciekawości - podaj mi DWA powody dla których byłeś zmuszony przy tym PCB użyć 4 warstw ? Pal pies koszty - bo jak się robi coś dla siebie to czasem się w ogóle nie zwraca uwagi na koszty i to akurat dobrze rozumiem ....

ale dlaczego 4 warstwy ? ;)

No cóż .... :
1. Chciałem spróbować takiego projektu - wiem, powód może idiotyczny, ale taki był i nie będę pisał jakiś wymyślnych dyrdymałów skoro ich nie było.
2. Chciałem mieć spokój w prowadzeniem zasilania i masy - mimo że faktycznie hektary płytki, to uznałem że tak będzie bezpieczniej - no cóż nie był to chyba do końca trafiony pomysł :(
3. Czas - projekt na 2 warstwach zajął by mi zdecydowanie więcej czasu niż na 4 - ten trochę mnie gonił - jak widać co zaoszczędziłem na tamtym etapie, teraz z nawiązką tracę :evil:

Co do innych pytań:
Korzystam z Eagle w pełnej (no może nie do końca pełniej, bo ograniczonej do 6 warstw i 100 x 160mm) legalnej wersji
Koszt takiej PCB (4 wartswy, ~1,3dm2) to ok. 180zł
Zdjęcie płytki poniżej:
Obrazek

Panie / Panowie - krótkie podsumowanie:
Serdecznie dziękuję za wszystkie (szczególnie te najbardziej krytyczne) merytoryczne uwagi i spostrzeżenia - dają kopa, ale mam nadzieję że pozytywnego :)
Płytka jest raczej do mojego ... muzeum nieudanych konstrukcji - niech tam pozostanie, choć będę próbować jeszcze ją wskrzesić - może się jeszcze przy okazji czegoś nowego nauczę - jeśli tak, to dam znać co odkryłem.
Szczególne podziękowania dla mirekk36 - trudno się czyta wprawdzie jak ktoś tak mocno krytykuje, ale po chwili jak dociera że krytyka jest uzasadniona i można z tego się czegoś nauczyć to robi się lepiej :)
Dzięki też anshar - nie udało mi się niestety jeszcze sprawdzić Twojego pomysłu z napięciem (lub jego brakiem) na sygnale RESET - okres świąteczny, rodzina itd. Jutro z rana postaram się zobaczyć na ile stanowi to dodatkowy problem.

PostNapisane: 1 sty 2017, o 15:42 
Użytkownik

Szkoda, że się nie udało uruchomić układu... Ale i tak szacun za godziny spędzone nad projektem, na pewno była to doskonała lekcja. Oczywiście samo tworzenie płytki jak i krytyka Mirka, która nawet jak boli, to pozwala wyciągnąć naukę na przyszłość.

Dopiero ta fotka pokazała, na co się porwałeś i to jako pierwszy projekt.. Odważnie, fajnie ;]

PostNapisane: 1 sty 2017, o 19:08 
Moderator

skalarro napisał(a):
Dopiero ta fotka pokazała, na co się porwałeś i to jako pierwszy projekt..

Dlatego myślę, że od tego trzeba było przede wszystkim zacząć i od razu napisać jakoś może wyraźniej że to CZTERO-warstwowa dla mnie ślepaka

apmich napisał(a):
trudno się czyta wprawdzie jak ktoś tak mocno krytykuje

Jak wiesz większość mojej krytyki okazała się niesłuszna bo przecież wciąż myślałem, że to projekt dwu-warstwowy i na dodatek nie zauważałem w dalszych postach że to 4 warstwy - no jakoś tak wyszło - i przeprosiłem za to

Co do 4 warstwowej płytki to ok rozumiem powody ... ale i tak sądzę, że warto jednak chyba mniejszymi kroczkami iść do przodu czyli najpierw w takim wypadku nabrać dużo większej praktyki w projektach na dwu warstwowych płytkach i to gęsto upakowanych

Moje uwagi przecież nie były jakieś złośliwe z drugiej strony - mówię może emocjonalnie ale nie złośliwie - a podpowiadając np o wierceniach 0,1 czy 0,2 mm wiem co mówię. Tak samo o wysepkach i to że tak powiem masy sygnałowej, które pozostawiłeś wiszące często nawet na tak dużej płycie na JEDNEJ tylko takiej miniaturowej przelotce ... to po prostu zgroza

A mówię to, jeszcze raz podkreślę, nie złośliwie. Sam zjadałem najpierw zęby na takich błędach więc chyba warto ostrzec - czy może miałem o tym, nie pisać bo? ... "bo nie wypada"? krytykować ? - tyle że to nie żadna krytyka

Na koniec dodam jeszcze jedną rzecz do przemyślenia - dlaczego warto płytki 4-ro i więcej warstwowe robić w ostateczności i DOPIERO gdy się ma na prawdę spore doświadczenie w zakresie projektowania zwykłych 2-warstwowych PCB

otóż płytkę 2-warstwową łatwo później testować gdy coś pójdzie nie tak czyli np: tu przeciąć ścieżkę, tam przeciąć ścieżkę, tu strzelić kynarkiem połączenie, tu coś dolutować do ścieżki gdy się zeskrobie soldermaskę itp itd

co to daje ? Zwykle można DUUUŻO łatwiej odpalić w końcu prototyp bez konieczności jeszcze tworzenia nowego PCB bo przecież jak błędów mamy kilka to niestety odkrycie tego pierwszego czy pierwszych nie koniecznie pozwala nabyć pewności, że uniknęło się już wszystkich ... A więc powtórzeń produkcji jest dużo mniej

a przy takiej 4 warstwowej ? .... no sam sobie teraz odpowiedz - jak to jest z testowaniem i ew naprawą prototypu albo dojściem do tego co w 100% jest przyczyną problemu ? ... to jest dopiero przykre co ? ... a gdy mówimy o produkcji to bolesne finansowo co ?

Co by jednak nie mówić właśnie zdobyłeś ogromne doświadczenie - i teraz niech ci ktoś powie, że tworzenie prototypów jest niepotrzebne albo tanie ...

Sam pamiętam gdy w jednej z płytek okazało się, w końcowej produkcji, że jedna wyspa masy przez przeoczenie wisiała na jednej przelotce i wcale nawet nie 0,1 mm tylko na 0,4 mm ... a firma w co którejś płytce skopała tę przejściówkę - to była dopiero jazda z szukaniem błędu ... Gdyby taka jedna przelotka z wysepką była na wewnętrznej warstwie to już w ogóle byłoby .... nie powiem jak

Więc co złego że się podpowiada takie rzeczy - dziwne jest raczej to, że ktoś nazywa to krytyką .... Bo podpowiadałem, żebyś na przyszłość uniknął takich błędów i że szybciej będzie zrobić projekt od nowa NAWET jeśli to tak spory projekt jak widać po zdjęciu i chyba mam rację co? Ale wcale nie odczuwam satysfakcji z tego, że mam rację tylko współczuję i wiem co czujesz - bo ja nie raz tak miałem. Ja nie jestem nieomylny ...

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 10 sty 2017, o 11:26 
Nowy

Kilka słów o ostatnich spostrzeżeniach dotyczących problemu o jakim dyskutowaliśmy.
Odzyskałem kontrolę nad procesorem :)
Okazało się, że zaprogramowanie 328P, który w pewnych sytuacjach wystawia sygnał na linii RESET 2560, powodował większość problemów.
Wyczyszczenie pamięci tego procesora powoduje, że odzyskuje pełna kontrolę nad 2560 - "widzę" go, mogę go debugować, programować,m itp.
Oczywiście nie zmienia to faktu, że PCB jest do zmiany - słabe przelotki, cienkie i długie ścieżki sygnałowe, itp - nie mogą zostać w rozwiązaniu docelowym.
Mam jednak nadzieję, że obecna informacja dołoży troszeczkę do wspólnej wiedzy na forum i ktoś kto spotka się kiedyś z podobnym problemem (dwa procesory + jeden z nich wystawia coś na linię RESET drugiego) może uratują komuś kilka cennych chwil oraz zaoszczędza niepotrzebnych nerwów :).
Dla mnie lekcja jaką otrzymałem przy tym projekcie jest na pewno bezcenna.

Strefa czasowa: UTC + 1