apmich napisał(a):
Rozumiem że nie jest możliwe abyś dokładnie powiedział w którym miejscu na płytce są 100% babole skoro nie widzisz ani całej płytki ani całego schematu.
Nie no ludzie trzymajcie mnie

bo nie wytrzymam ... jak mawiał Pawlak w filmie "Sami swoi" .... no nie wytrzymam ....
NIE DOŚĆ - że dajesz plik wygenerowany w 1200 DPI a więc już BARDZO DOKŁADNIE wszystko widać, nie dość że pokazałem ci ZWARCIA, a ty z uporem - już nie powiem jakim mówisz mi i innym, że tu zwarć nie ma .... bo są rzekomo jakieś ślepe przelotki bo po drugiej stronie nic nie ma .... to no ręce można złamać. Do tego piszesz, że nie jestem w stanie dokładnie pokazać błędów - to co ja wyżej robiłem? Najpierw wyciągałem z ciebie obrazy płytek, później wyciągałem lepszej jakości pliki graficzne i trzeba cię było ciągnąć za język. Później pochyliłem się nad tym wszystkim, żeby pomóc i pokazać ci OKRUTNE BABOLE - błędy - ZWARCIA - no szczerze mówiąc gdyby nie to, że ktoś jest MEGA KOMPLETNIE początkujący to moim zdaniem aż wstyd byłoby wystawiać taką płytkę do oceny na forum - bo no TAKICH ZWARĆ w projekcie PCB to przyznam jeszcze nie widziałem - no nawet u początkujących. Tzn ok - no może gdzieś tam czasem się zdarzyło - ale u ciebie jest TEGO PEŁNO kurdę, co skłoniło mnie do tego żeby ci to pokazać bo zamiast cię krytykować pomyślałem, że no nie każdy gdy zaczyna musi nawet wiedzieć co to jest ZWARCIE - ja mam dużą cierpliwość do początkujących, niektórzy nawet twierdzą że aż za dużą .... i taki przypadek jak twój i mnie powoli do tego przekonuje że za dużą, bo tracę kurna czas żeby ci grzecznie pokazać MEGA BABOLE jakie zrobiłeś - a ty z uporem (no powiem to) maniaka - twierdzisz że nie ma zwarć tam gdzie ja ci to pokazuję - no to zaraz zaraz ? .... OK aż pomyślałem przez chwilę, że mój wzrok już się na tyle pogorszył, że może i jakąś głupotę napisałem (zawsze najpierw błędu szukam u siebie) i aż zajrzałem jeszcze raz do postów wyżej i na obrazki 1200 DPI które zamieściłeś i na swoje posty !!! I gdyby tak jeszcze kilka osób weszło i powiedziało że na obrazkach nie ma zwarć - no to bym chyba uznał że ja żyję w innej rzeczywistości i chyba bym się wycofał ale .... do diaska .... no inni też to widzą
skalarro napisał(a):
Obejrzyj sobie jeszcze raz to co przywołałeś tu:
apmich napisał(a):
Obrazek jak tu:
https://obrazkiforum.atnel.pl/54/4a1f5c1 ... 8aa65a.png nie zawiera wbrew pozorom zwarcia. Zaznaczona przelotka, to ślepa przelotka pomiędzy warstwą 1 (TOP) a 2 (wewnętrzna GND), ścieżki na tym obrazku są na warstwie dolnej (16 wg numeracji Eagle). Nie ma połączenia pomiędzy zaznaczoną przelotką a ścieżką na dolnej warstwie.
i się zastanów co widzisz i co opisujesz.
A teraz sobie odpowiedz po której stronie jest przelotka i sobie odpowiedz. Odpowiedziałeś, że po obu?? BINGO! Nadal uważasz że nie masz zwarć?? Na pewno??
ZAMIESZCZAM JESZCZE JEDEN ale już ostatni obrazek i jeśli się z tego nic nie nauczysz albo napiszesz mi, że nie ma zwarcia przynajmniej w punkcie A .... to .... eeeeh szkoda gadać - ale wtedy to już się chyba tego nigdy nie nauczysz albo upłynie jeszcze DUUUŻO czasu zanim się nauczysz albo ... tak jak pisałem wcześniej jaja sobie tu nie tylko ze mnie ale i z nas robisz

O ile jeszcze w punkcie
B mógłbym uznać, że mam słaby wzrok a ty mi udowodnisz, że tam jest odstęp jednak o szerokości 0,3-tysięcznych milimetra - to ok ... (chociaż sam wiesz że to bzdura bo taka odległość to i tak już zwarcie z praktycznego punktu widzenia) To jeśli mi powiesz że w punkcie
A nie ma zwarcia NIEZALEŻNIE co jest po drugiej stronie PCB ... to weź Pan sobie daj spokój i przestań jajka robić na forum ok? Z drugiej strony tak sobie myślę, że być może ty KOMPLETNIE nie wiesz co oznacza ten zielony kolor wokół przelotki

... że ten zielony kolor to MIEDŹ a nie jakiś odstęp ... no ale po twoich wypowiedziach już różnych rzeczy można się domyślać nawet tak kosmicznych, bo chyba tylko to mogłoby tłumaczyć dlaczego upierasz się, że w punkcie A nie ma zwarcia ... i dlaczego kompletnie nie rozumiesz innych rysunków na których zaznaczyłem ci ZBYT małe odległości .... chociaż i tak to dziwne, bo rzekomo oglądałeś moje poradniki n/t Eagla - a tam JAK BYK - JAK BYK pokazywałem prosty żeby nie powiedzieć prostacki wręcz sposób jak sobie tak na szybko bez dodatkowych narzędzi sprawdzić jaka jest MINIMALNA odległość między czy to ścieżkami czy padami czy viasami itp itd
więc proszę cię ZASTANÓW się dobrze zanim znowu napiszesz że tu nie ma zwarcia i że nie mogę pokazać tobie BABOLA ....
a i na schemacie po tym wszystkim pewnie pokazałbym ci babole gdybym zobaczył go w całości, bo już w samej filtracji zasilania procka może być poważny babol ale to zależy ostatecznie od reszty schematu a szczególnie od tego jak dużo prądu pobierają i o jakiej charakterystyce pozostałe linie wykorzystywane w procku.
------------------------ [ Dodano po: 26 minutach ]no ja nie mogę - aż dalej sobie popatrzyłem na samą tylko stronę bottom - to ciarki po plecach przechodzą
sama linia sygnałowa 5_TX czy tam S_TX ma aż TRZY kurde zwarcia i to obok siebie - jakby ci napadał śnieg z przelotek gdzie popadnie - maskara masakr

ale co tam - linii sygnałowej SCL magistrali I2C też nie oszczędzałeś

żeby tylko I2C i UART było skopane - co tam - jak szaleć to szaleć - zewrzyjmy sobie źródło napięcia odniesienia - a kto nam zabroni ?

Ale to pewnie wszystko nieprawda co ja mówię i pokazuję i tu zapewne "nie ma żadnych zwarć ani baboli" zaraz pan powiesz
No to idźmy dalej - wcześniej były zwarcia to teraz może ROZWARCIA ?, proszę bardzo linia MISO

Być może tu jest akurat wszystko OK jeśli przelotka na linii MISO jest prawidłowa ale przy takiej średnicy A SZCZEGÓLNIE przy tych problemach z programowaniem przez ISP o których piszesz można spokojnie przypuszczać, że o ile nie jest skopana w 100% bo jakoś raz udało ci się zaprogramować procka - to jeśli jej rezystancja jest zbyt duża albo jeśli połączenie trzyma się na oparach jakichś tlenków lutowia - to warto sobie wziąć oscyloskop i sprawdzić co się dzieje z sygnałem po obu stronach takiej linii sygnałowej i zrozumieć dlaczego wierceń 0,1 ale też 0,2 mm NIGDY się nie robi w firmach które nie mają w tym doświadczenia .... Bo jeśli przelotka wisi w środku na tlenkach - to nawet dotykanie PCB, jej lekkie wygięcia mogą powodować raz polepszanie się styku a raz pogarszanie ... a ty będziesz szukał wiatru w polu i rwał włosy z głowy zadając pytania -
DLACZEGO RAZ MI SIĘ ZAPROGRAMOWAŁO ALBO PROGRAMUJE A INNYM RAZEM NIE PROGRAMUJE ALBO ODCZYTUJE ZŁĄ SYGNATURĘ PROCKA. A PRZECIEŻ WSZYSTKIE POŁĄCZENIA MAM POPRAWNE.Jak firma jest porządna to mi mówi np -
Cytuj:
Panie Kardaś, przykro mi ale nie zejdziemy z wierceniami w pańskim projekcie poniżej 0,4 mm bo dalej nie mamy technologii więc albo Pan jest w stanie zmodyfikować projekt i dać większe światło przelotek albo proszę zlecić to innej firmie ....
albo
Cytuj:
Panie Kardaś - zauważyliśmy, że używa Pan w projekcie kilku ścieżek o szerokości 3 mils ... przykro nam ale nie mamy takiej technologii, my akceptujemy minimalną szerokość ścieżek 5 mils
albo
Cytuj:
Panie Kardaś - przekroczył Pan dopuszczalne dla nas parametry technologiczne PCB w kilku punktach, proszę zajrzeć do naszej specyfikacji, która jest do pobrania na stronie XXX w pliku PDF, i zwrócić uwagę na punkty 7,8 oraz 14
Tak wygląda komunikacja często z porządnymi firmami ale to w czasach gdy człowiek się uczy produkcji - bo jak już się chociaż troszkę nauczy to i ta komunikacja zmienia się ale na taką, tym razem to JA piszę maila do firmy załóżmy jakiejś nowej w której chcę zrobić nowe płytki PCB
Cytuj:
"Witam, proszę mi podać listę dopuszczalnych parametrów technologicznych dla płytek PCB które wykonujecie"
Otrzymuję maila albo jestem odsyłany na stronę - czytam, i wprowadzam te parametry sobie do programu w którym przygotowuję projekt do zrobienia w tej firmie, żeby program pilnował mi ich i pomagał podczas DRC. Fakt, że teraz korzystam z dużo bardziej rozbudowanego programu bo Altium gdzie wystarczy wprowadzić sobie nowy plik REGUŁ dla firmy produkcyjnej o nazwie XXX i jak wiem, że przygotowujemy projekt do niej to wybieram, w Altiumie ten plik reguł i ALTIUM mi krzyczy za każdym razem gdy próbuję zejść poniżej jakiegoś parametru.
Ale i w Eaglu dawałem sobie z tym radę chociaż część rzeczy trzeba było pilnować "ręcznie"
.... a ty mi tu piszesz bzdury, że zwarć nie ma w twoim projekcie PCB i że ja nie jestem w stanie ich dostrzec bo nie widzę całości PCB. Podczas gdy w tym fragmencie jest ich tyle, że aż strach przechodzi jak się pomyśli o całym PCB - nawet bym reszty już nie analizował bo jeśli statystycznie na tak małym fragmencie jest aż TYLE procent BABOLI to na całości będzie ARMAGEDON szczególnie zwarć