kicajek napisał(a):
Zawsze myślałem że sterowanie fazowe uzwojenia pierwotnego to nie jest dobry pomysł, ale skoro gdzieś to widziałeś...
Nie wiem jak w nowych modelach, ale takie sterowanie to była norma np. w zgrzewarkach polskiej firmy ASPA.
hopek napisał(a):
Ogólnie to trafo jest przewinięte na uzwojeniu wtórnym grubym drutem (chyba 5 zwojów)
Generalnie, o ile dobrze pamiętam, w zgrzewarce oporowej napięcie wtórne nie powinno przekraczać 4V (może z małym "haczykiem"), więc dobrze, że zostało przewinięte, ponieważ spawarki na uzwojeniu wtórnym mają napięcia rzędu kilkunastu/dwudziestu kilku volt (starsze miały nawet więcej). Niemniej taki transformator ze spawarki zwykle ma budowę rdzeniową, która nie za bardzo nadaje się do zgrzewarki (w zgrzewarkach zwykle stosowane są transformatory o budowie płaszczowej). Oczywiście można taki transformator zastosować, ale jego wydajność prądowa będzie nieco niższa.
hopek napisał(a):
Tak naprawdę to potrzeba tylko załączyć z zerze trafo na określony czas i potem wyłączyć a prąd to już byłby regulowany przez pokrętło na rdzeniu?
Jakiś czas temu miałem sporo do czynienia ze zgrzewarkami oporowymi, jednak z taką regulacją prądu się nie spotkałem, więc nie jestem pewien, czy to dobry sposób. Natomiast chciałbym tutaj zwrócić uwagę na kwestię załączania obciążeń indukcyjnych "w zerze". Warto zapoznać się z tym artykułem, bo to może mieć duże znaczenie, szczególnie przy większych mocach:
Beware of Zero-Crossover Switching of Transformersno i może jeszcze dodałbym to:
Inductive load control with AC switchesPS
hopek napisał(a):
Przecież nie muszę wyłączać triaka, sam się powinien wygasić w zerze, dobrze myślę?
Kolega
janusz17 chyba źle zrozumiał Twoją wypowiedź. Ty pisałeś o wyłączeniu transformatora, on zrozumiał, że chcesz wyłączyć triaka (we fabrycznych rozwiązaniach były to zwykle dwa tyrystory łączone przeciwsobnie).
Mimo wszystko, przy budowie sterowania zgrzewarki należy pamiętać o tym, że moment zaniku prądu w triaku (i jego wyłączenie) nie następuje w tym samym momencie, co przejście napięcia zasilającego przez zero.