sp2ews napisał(a):
zawsze od LSB do MSB. Czy dobrze rozumem?
A niby dlaczego "zawsze" od MSB ?
myślisz ... tzn masz taką cichą nadzieję, że tu jest jakiś standard ?
to cię zmartwię - tu jest totalnie wolna amerykanka - każdy producent robi jak mu się żywnie spodoba
... Akurat w standardzie RC5 opracowanym przez philipsa jest zawsze tak samo - ale RC5 za to np jakaś firma od telewizorów o nazwie"HauWei Dzong Bździong" ... z Korei może sobie wymyślić własny standard - a kto jej zabroni
Co lepsze taka firma "HauWei Dzong Bździong" może do swoich telewizorów robić ramkę całkiem inną niż np do swoich magnetowidów czy odtwarzaczy Blurej
... i nie chodzi tu tylko o firmy Bździong Dzong .... nawet w Sony w różnych swoich urządzeniach stosuje całkowicie czasem różne ramki ... tzn akurat Sony opiera się najczęściej albo i w 100% na kodowaniu typu SPace które opisałem w książce ale to nie oznacza, że ramki do różnych urządzeń nie mogą być inne
i są - TO jest świat pilotów - dlatego na
www.lirc.org/remotes - jak poszukasz to znajdziesz na dzień dzisiejszy setki tysięcy pilotów - jak myślisz dlaczego ?
i prawie każdy nadaje inaczej
chodzi też tak na prawdę o to aby przypadkiem nie pogryzły się urządzenia X producenta S z urządzeniami Y producenta T
albo jak producent X produkuje urządzenia od dziesiątek lat i coraz inne modele to też chce żeby przypadkiem stare piloty nie pogryzły się z nowymi bo może dojść do katastrofy - jak to w lotnictwie
www.youtube.com/mirekk36 ]