strona 9:
Cytuj:
4. Pomiar temperatury otoczenia (DS28B20).
ma być DS18B20
[ proszę czytać wątek przed zgłoszeniem błędu ponieważ jeśli będą powielane - to przykro mi ale będę usuwał inaczej z tego wątku zrobi się brazylijski tasiemiec - mirekk36 ]
[ to co jest dalej opisane to NIE SĄ ŻADNE błędy - tak ma być jak jest i w książce i w przykładach - proszę czytać uważniej książkę a jeśli coś jest tylko niejasne to DOPYTAĆ w innych wątkach - zamiast zgłaszać jako błąd do erraty ok? - mirekk36
W książce pokazuję KROK - PO - KROKU jak rozwijamy pewne mechanizmy, tworzymy je na bierząco - więc z kodu na kod zmieniają się czasem zarówno NAZWY zmiennych jak i ich typy bo np szybko się okazało, że np uint8_t jest za ciasnym typem dla pewnych działań - ale czasem może być zupełnie wystarczający a szczególnie gdy zależy nam na każdym takcie zegara - więc to ŻADNE błędy - tak się może wydawać komuś, kto w oderwaniu od czytania książki obserwuje tylko same kody - tymczasem książka jest napisana bardzo specyficznie, takiego sposobu opisywania zagadnień przynajmniej ja jeszcze nigdzie nie spotkałem - ale już mam głosy od czytelników, że są bardzo z tego zadowoleni ... ale to wymaga czytania a nie tylko rzutu okiem na teksty ... Oczywiście jeśli dla kogoś pewne sprawy są oczywiste i uznaje że nie musi czytać - co jest dla mnie ZROZUMIAŁE - to tym bardziej nie uprawnia do zgłaszania błędów - bo nie czytał i nie wie o co chodzi w sposobie przekazu wiedzy w książce. Nie mówię tego broń BOŻE z żadną złością czy coś - absolutnie, po prostu grzecznie wyjaśniam ok ?
]{OK
![Udaje, że to nie on :roll:](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_rolleyes.gif)
- danielos}
strona 85, listing kodu
w strukturze TSTIMER jest zmienna cnt, a w funkcji tmr_irq_tick jest odniesienie do zmiennej timer
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
W strukturze TSTIMER ma być zmienna timer.
strona 85, listing kodu
w strukturze TSTIMER zmienna interval jest typu uint8_t, natomiast w funkcji inicjalizującej timer (strona 87, listing kodu) do zmiennej tej jest przypisywana wartość typu uint16_t.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
zmienna interval w strukturze TSTIMER powinna być typu uint16_t