Im więcej nad tym siedzę to pojawia się coraz więcej pytań.
1.Bez wymiany mosfetów tak jak planowałem wcześniej zmieniłem zrodło zasilania na baterie od telefonu (akumulator), znaczących róznic w napięciach nie ma. Pojemność takiego akumulatora to około 1200 mAh, wcześniej mój akumulator miał pojemność 80 mAh...(kompletnie nie zwrocilem na to uwagi) no i wydajność prądowa pewnie też jest lepsza ponieważ obserwuję poprawę. Jest znacznie lepiej, przede wszystkim na mosfet daje napięcie, które go w pełni załącza, przez to moment obrotowy silników znacznie wzrosł, robot zaczyna jezdzić. Nie obserwuję aż tak znacznego spadku napięcia zasilania jak wczesniej, ale minimalne dalej występuje(teraz z 3,7V na 3,3V). Patrząc po tym co napisałeś wcześniej pobieram dalej zbyt duży prąd jak na takie żródło. A gdybym tak zastosował jeszcze inne żrodło zasilania tym razem z odpowiednią wydajnością prądową, pojemnością tak, żeby ze zrodla pobierać około 0,8 A? Tutaj przykład akumulatora o jakim myślę, maksymalny prąd jakim może być rozładowywany to 2100mA:
https://botland.com.pl/akumulatory-li-pol-1s-37v-/3797-akumulator-li-pol-500-mah-37-v-3-przewody.html2.Kolejna sprawa, jak załączyłem zasilanie po minucie/dwóch obserwuję dość wysoką temperaturę mosfetów(delikatnie się poparzyłem:D), czy to ich normalne środowisko pracy ? Popatrzyłem trochę w notę, znalazłem kryterium Operating and Storage Temperature Range, które myślę ze odpowiada na moje pytanie, ale chce się upewnić tym pytaniem czy dobrze myślę.
3.Następnie, czy zwykłym miernikiem mogę zmierzyć rezystancję dynamiczną Rds(on)? Próbowałem dość prymitywnym miernikiem ale pokaywał jakieś głupoty, na pewno nie było to 5 Ohm przy załączeniu.
4.Ostatnia w sumie rzecz na ten post. W nocie katalogowej(mosfet 2n7000)na pierwszej stronie podane jest 60V, Rds(on)=5 Ohm, 60 V. Mam rozumieć, że tranzystor ten pracuje najlepiej gdy Id płynący przez mosfet i obciążenie(w moim przypadku silnik) wynosi te 0,2A, czy jak ?