Witam. Ciągle walczę z ujarzmieniem "zwierza" zwanego MIFARE+RFM69C na wspólnym programowym SPI. Problem jest mianowicie taki że komunikacja procesora (ATMEGA8) z RFM69C działa do puki nie przyłożę karty MIFARE do czytnika. Następuje wtedy zonk, czyli "blokada" komunikacji z RFM69C, natomiast czytnik ciągle działa i bez problemu odczytuje kartę (w każdej chwili). Wygląda na to jakby był problem z sterowaniem wyjściami CS, biblioteka do RFM69C pochodzi z książki Pana Mirka więc tam sterowanie CS RFM69C jest zrobione. Natomiast bibliotekę do MIFARE zapożyczyłem gdzieś z internetu, i tam też jest zrobione sterowanie wyjściem CS dla MIFARE. No chyba że ja nie rozumiem idei sterowania tymi CS-ami ... RFM69C prześle co tam trzeba dezaktywuje CS, MIFARE zrobi swoje i też dezaktywuje swoje CS no więc w czym problem ? Moim zdaniem nie powinno tutaj być konfliktu a jednak coś się ta komunikacja sypie że po przyłożeniu karty kontakt z RFM69C pada na amen :/ Mógłby mi ktoś wyoślić jak to powinno prawidłowo wyglądać, no chyba że popełniam gdzieś indziej błąd ? Na koniec dodam że każdy z osobno układów działa więc niema mowy o zamienionych pinach czy coś.
Inicjalizacja programowego SPI:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Najważniejsze fukcje z bibioteki MIFARE:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Na koniec plik main.c w skrócie:
język c