Cytuj:
W pierwszym przypadku założyłem, że do elementów tablicy już zostały przypisane wartości bajtów w odpowiedniej kolejności
ale oczywiście tak nie było. Wyjściem do rozważań był kod z ksiązki.
Własnie w kodzie z książki jest najpierw przyklad z odczytem danych do tablicy która jest zawarta w unii złożonej z tej zmiennej tablicowej (22 elementów 8-bitowych) i 11 liczb 16-bitowych a później już inny przykład z bezpośrednim przypisaniem odczytanych dwóch bajtów do zmiennej 16 bitowej.
W pierwszym przypadku, jako że jest to unia to żeby poprawnie liczba 16 bitowa była zinterpretowana następuje zamiana bajtów tak że układają się w kolejności LSB i MSB. I po to ta unia została jak mniemam zastosowana aby łatwo to było zrobić na większej liczbie danych.
W drugim przypadku zapisana liczba 16 bitowa ma zapisane bajty w kolejności MSB LSB bez zamiany.
Twoje wyjaśnienia jak najbardziej mnie przekonują. Sam zresztą napisałeś:
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
W unii muszę dbać o kolejność bajtów i dlatego zamieniam ją a przypisując bezpośrednio do zmiennej już nie. Zmyłką było dla mnie zdanie w książce, że przy przypisywaniu bezpośrednio do zmiennej 16-bitowej też
Cytuj:
szybko zamieniamy bajty miejscami
Jeszcze raz dzięki za poświęcony czas