Tak jak radził kolega @Alef2 wybrałem konkretny kanał ADC - ustawiłem ADC1 (pin PA1).
Jeśli chodzi o kondensator na wejściu, to nie wiem czy to dobry pomysł, bo zamierzam zbierać pomiary napięć zmiennych w czasie, np, sinusoidalnego do ok. 30Hz. Arduino bez problemu dawało z tym radę, więc mam nadzieję, że sam mikrokontroler też da.
Zrobiłem kilka testów, zgodnie z Waszymi sugestiami.
1. Zasiliłem mikrokontroler z USB - przy takim zasilaniu mierzyłem napięcie wyjściowe z LM7805 (które miało VIN z baterii 9V) i pomiar był całkiem stabilny - od 958 do 976
2. Nadal zasilanie z USB - pomiar napięcia VCC (czyli właśnie z USB) dał wyniki z zakresu 888 - 993 - z tym, że momentami cały ten zakres przesuwa się do dołu lub do góry, a momentami jest idealne 1022-1023 ( i utrzymuje się to przez kilkanaście sekund, wystarczy lekko ruszyć kabelkiem i znowu są skaczące odczyty). Zauważyłem, że odczyty BARDZO "skaczą" zaraz po podłączeniu przewodu do VCC - odczyty przez kilka sekund są wtedy z zakresu właściwie 800 - 1023, potem zakres ten zmniejsza się do wspomniianego 888 - 993
Widać więc, że wyniki są dosyć nieciekawe.
Sprawdzałem również Single Conversion Mode i wydaje mi się, że pomiary są lepsze, chociaż nadal występują spore skoki (do 50 różnicy).
Z braku żadnego żadnego "ciekawego" źródła napięcia do pomiaru, znowu włączyłem Arduino i mierzyłem jego napięcia - ponownie muszę powiedzieć, że te pomiary są najstabilniejsze - różnica między min a max pomiarem to 5.
Kolejna sprawa: przy zasilaniu układu z baterii 9V oraz LM7805 zmierzyłem napięcie z USB (które było w tym czasie oczywiście odłączone, bo miałem baterię) - wynik był tak samo dobry jak w przypadku Arduino.
Ostatni test każe mi się zastanawiać czy przypadkiem nie jest tak, że przetwornik działa dobrze i będzie w stanie prawidłowo pomierzyć napięcia, ale po prostu samo napięcie zasilające mikrokontroler ma taki chaotyczny charakter.
Żałuję, że nie mam możliwości w tej chwili podłączyć jakiegoś zasilacza laboratoryjnego lub jeszcze lepiej generatora sygnału. W tygodniu jednak postaram się uzyskać dostęp do generatora sinusoidy - wtedy zobaczę czy działa to prawidłowo.
Poprzednio podobny układ zbudowałem z wykorzystaniem Arduino i nie było żadnych problemów - dobrze mierzył wszystkie napięcia - również swoje zasilające. Miałem nadzieję, że z atmegą będzie podobnie.
Myślę, że dobrym pomysłem będzie kupić jakąś przetwornicę jak radzi Pan Mirek i zobaczyć jak to wpłynie na jakość zasilania i pomiarów.
Wstawiam również zdjęcie mojego układu. LM7805 nie jest podłączony, bo układ był w chwili robienia zdjęcia zasilany z USB: