Cytuj:
avrdude -p atmega32 -c stk500v2 -P com2 -B 4800
Gdy probuje to zrobic, to wyskakuje mi blad, ze sck_period jest za duzy. Po wspisaniu paru wartosci okazuje sie, że maksymalna wartosc okresu to 276,7 us, a minimalna to 1.1 us. Dla wszystkich sprawdzanych (1.1, 50, 150, 250, itp.) wartosci sygnatura nadal 0xff ff ff.
Moze chodziło o opcję małe -b (baudrate). Ale zmiana tego prowadzi do braku komunikacji (timeouty) dla paru wartosci (4800,itp.).
Zmiane zegara ISP robilem tez w avr studio na wszystkie dostepne wartosci: bez skutku. dla kazdej wartosci ta sama sygnatura.
Moze tylko dodam, ze wczesniej programator wykrywal dobra sygnature przy domyslnych ustawieniach bez problemu i wciaz to robi dla atmegi8 taktowanej takze 16mhz.
Probowalem tez programowanie dla oscylatora RC (1mhz i 8mhz) dla atmegi32 - bez zmian.
A i to chyba nie wina programatora, bo dla oscylatora RC 1 sekunda trwa na oko z pół minuty (co tyle zmienia sie stan diody) - co oznacza chyba zla wartosc osccal (chociaz nie wiem czy az takie zmiany sa mozliwe) (gdyby ktos pytal, tak zmienilem F_CPU w projekcie na 1mhz i wgralem program z nowa wartoscia). wiec tak na logike:
1. programator widzi zla syngature
2. w sygnaturze zawarta jest wstepna wartosc OSCCAL
3. czestotliwosci pracy oscylatorow wew. sa zdecydowanie nie takie jak powinny.
4. sygnatura i oscylatory wczesniej dobrze dzialaly.
5. czyli syngatura jest zla w procesorze, a nie tylko zle widziana przez programator/program/itp i ulegla uszkodzeniu z nienzanej dla mnie przyczyny: byc moze z mojej winy (moze podczas felernego programowania cos zle podlaczylem i bylo jakies zwarcie - jak sie uszkodzila sygnatura programowalem z uzyciem zasilania USB, ktore ma chyba max 500 mA. USB w kompie zapewne ma zabezpieczenia przeciwzwarciowe, ale nie wiem czy wyswietla sie jakis komunikat w Windows7 jak jest za duzy prad pobierany z USB.)
Chyba, ze istnieje inne wytlumaczenie?