Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lis 2024, o 15:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 159 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 paź 2012, o 20:43 
Użytkownik

Nie nie, lepiej pokaż. Może nas zainspirujesz.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 paź 2012, o 20:45 
Użytkownik

hmmm.... ale jeśli się wystraszycie ??

PostNapisane: 25 paź 2012, o 20:47 
Użytkownik

Daj spokój, i tak wiemy, że to będą takie wodotryski, że nam szczeny opadną. Więc dawaj, trzeba coś podpatrzeć, bo pojęcia nie mam jak się do tego zabrać, mimo podpowiedzi organizatora.

PostNapisane: 25 paź 2012, o 20:55 
Użytkownik

worner napisał(a):
Daj spokój, i tak wiemy, że to będą takie wodotryski, że nam szczeny opadną. Więc dawaj, trzeba coś podpatrzeć, bo pojęcia nie mam jak się do tego zabrać, mimo podpowiedzi organizatora.

dokladnie worner ma racje dawaj SUN :)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Antystatyczny napisał(a):
Jeśli można jednak wydłuzyc termin do 1 stycznia... byłoby mi sporo lżej, bo oprócz non stop music mam na karku nixie, które jest w powijakach(mam dopiero smooth fade i obsługę switchów - brak menu) no i rzeźbie podstawę pod globus widmowy... Co Wy na to, koledzy? Da radę przedłuzyc termin?

ja jestem za :)

PostNapisane: 25 paź 2012, o 21:05 

Szczerze mówiąc to też by mi ten 1stycznia pasował, trochę mnie ta dzisiejsza wpadka z diodą RGB wyprowadziła z równowagi ;);) a i koncepcja się zmienia...

PostNapisane: 25 paź 2012, o 21:20 
Użytkownik

no dobra zrobiłem to jakiś czas temu w sumie , ale spełnia wymogi .... oczywiście
praca jest całkowicie poza konkursowa i nie może byc brana pod uwagę :)

Mianowicie jest to klon TENGU :)

Co to takiego ??? Panowie jaja sobie robicie ???

Wszyscy znają Tengu http://www.tengutengutengu.com/,

pomyślałem więc ze warto będzie zrobić sobie coś takiego na bazie AVR Mega48, których sporo posiadam myślę że wszystko wyjaśni schemat :)

Mały i króciutki opisik :

Cały układ składa się w zasadzie z 3ch elementów ....

1. Wzmacniacz mikrofonu elektretowego na LM386
2. mikrokontrolera
3. matrycy LED 5x7

czyli jak to działa ??? przecież to proste :)

Przez mikrofon dociera dźwięk do wzmacniacza następnie po wzmocnieniu sygnał jest podany
na wejście ADC w mikrokontrolerze , gdzie po pomiarze napięcia jest przekazywany do programu
sterującego matrycą , która wyświetla nam mimikę :)

ot taki sobie wskaźniczek można powiedzieć :)

do budowy potrzebne nam będą :

ATmega48, 4kb flash ... w zupełności wystarczą
kwarc, 10 MHz
8×5 LED dot matrix display jedno kolorowa
mikrofon elektretowy,
LM386 op-amp
--- oraz parę elementów RLC
5 x 1k
1 x 100k
1 x 10k -- potencjometr
1 x 100k -- potencjometr
3 x 0.1u
2 x 22p

jak widać niewiele tego :)

schemat wygląda następująco :

Obrazek

Całość ze względu na male skomplikowanie można zmontować na płytce uniwersalnej wielkości
matrycy:)

Po zmontowaniu naszego czujnika dźwięku - najbardziej skomplikowanego układu naszego tengu
możemy go przetestować kodem :

oczywiście złośliwie w C++ czyli SunDuino :)

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Prawda że jasne jak to działa ??
no jak to nie ... przecież widać wyraźnie że reakcja na dźwięk sterujemy świeceniem diody led :)
podłączonej do D13:)

tak działa oryginał :)

nasze może ma brzydszy pyszczek , ale działa tak samo :)

Obrazek

plik hex i schemat eagle w załączniku :)

PS. Myślicie że napisałem cały kod w Arduinicznym C++ hehehe
zaskoczę was bo napisałem w C , ale na razie wam nie pokarzę :)

To tak gwoli inspiracji :)

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 25 paź 2012, o 21:36 
Użytkownik

No bomba. Małe a cieszy. Ale widzę, że bez poznania ADC w AVR się nie obejdzie chyba.

PostNapisane: 26 paź 2012, o 07:43 
Użytkownik

Czy mi się wydaje czy kiedyś już o tengu pisałeś? Raczej na pewno mi się nie wydaje ;)

PostNapisane: 26 paź 2012, o 09:41 

A zapodam ciekawego linka http://www.aniomagic.com/?hl=en

Najlepsze jest programowanie tego gadżetu. Po prostu całkiem ciekawe podejście......

PostNapisane: 26 paź 2012, o 09:54 
Użytkownik

Hmmmmm

PostNapisane: 26 paź 2012, o 10:30 
Moderator

Malutki_27 ---> normalnie przesadzone ;) ale MEGA SUPER ;) ludzie to mają pomysły co ?

PostNapisane: 26 paź 2012, o 14:29 
Użytkownik

Jeśli lista otwarta to i mnie dopisać możcie. ;) Na ten moment spośród wymogów C stanowi największy problem dla mnie, ale może konkurs będzie dodatkową motywacja. Nie gwarantuję jednak, że pokarzę cokolwiek interesującego. :D

PostNapisane: 26 paź 2012, o 15:03 
Użytkownik

LISTA JEST CAŁY CZAS OTWARTA! Wystartować może każdy użytkownik zarejestrowany przed ogłoszeniem konkursu!!!

PostNapisane: 26 paź 2012, o 15:29 
Użytkownik

Mirku jak dla mnie bomba :) , w szczególności że oczami wyobraźni ujrzałem takie cudo wmontowane w ścianę z podśwetlaniem RGB ......... musiało by robić wrażenie :D
Jedynie co by mogło posuć tą idyllę to hałas z wentylatorów

PostNapisane: 26 paź 2012, o 15:48 
Moderator

Malutki_27 napisał(a):
Jedynie co by mogło posuć tą idyllę to hałas z wentylatorów

Ja bym zrobił coś takiego ale np ze strumieni wody sterując zaworami przez PWM'y ;) mogłaby być taka miło szeleszcząca fontanna w domu ;) ..... chociaż z drugiej strony jakby tak pluskało non stop - to kto wie czy siku by się nie chciało ciągle robić hahahaha ;)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

ale np taki wodny zegarek też jest super ;)

http://inventorspot.com/articles/water_ ... time_22365

http://www.tofugu.com/2011/10/08/osaka- ... imewaster/

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

naelektryzowany napisał(a):
Jeśli lista otwarta to i mnie dopisać możcie. ;) Na ten moment spośród wymogów C stanowi największy problem dla mnie, ale może konkurs będzie dodatkową motywacja.

A tym bardziej, że zdaje się nagroda za 500-nego USERA naszego forum, na ciebie czeka ;) czy może masz już te książki ?

PostNapisane: 26 paź 2012, o 16:03 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
ale np taki wodny zegarek też jest super ;)

http://inventorspot.com/articles/water_ ... time_22365
No albo taki:

Z powodzeniem możecie do tego sposobu wyświetlania podpiąć UV Metr :) Tylko problemem może być zdobycie takiego wyświetlacza i "zasilanie" 8-)

Ale musze sobie na moją (nierealną) listę zegarków do zrealizowania (jest już długa: widmowy, binarny, na 1 lampie, wyśw. graficznym, kulkowych, z sekundnikiem analogowym etc.) dopisać wodny jako wodospad i jako fontanna :lol:

PostNapisane: 26 paź 2012, o 18:18 
Użytkownik

Ten z Osaki jest super!!!

PostNapisane: 26 paź 2012, o 19:00 
Użytkownik

Gwynbleid rozebrałeś GPS'a?

PostNapisane: 26 paź 2012, o 21:58 
Użytkownik

Może komuś się przyda http://allegro.pl/panel-led-telebim-i2712324682.html

PostNapisane: 26 paź 2012, o 23:07 
Użytkownik

MirkoT napisał(a):
Ten z Osaki jest super!!!
Ma jednak też małą wadę jeśli chodzi o poziom głośności :) Ale na pewno można powiedzieć, że przekaz trafia do użytkownika "z siłą wodospadu" :lol:

Malutki_27 napisał(a):
No nawet nie drogie ... tanie też nie... ale :) Może rzeczywiście się komuś przyda...

Wiecie ... jeśli się wahacie czy sprostacie zadaniu zawsze możecie wystartować w równoległym konkursie Sun'a ... przecież nie został rozstrzygnięty, a nagrody dużo ciekawsze!

PostNapisane: 27 paź 2012, o 22:17 
Użytkownik

Szanowni koledzy, uczestnicy i obserwatorzy, za zgodą pomysłodawcy konkursu najwyższego NIEBO!, jako że nie mogę stanąć z wami w szranki jako równy z równym (nie spełniam wymogów formalnych), postanowiłem że stanę z drugiej strony barykady jako sponsor nie tytularny :) , zupełnie do niczego nie przymuszany :D i dorzucę do puli nagród trzy kostki od wujka Maxima. A mianowicie:

Obrazek

1. MAX5406 (TSSOP 48) - Audio Processor with Pushbutton Interface - http://www.maximintegrated.com/datasheet/index.mvp/id/4849
2. MAX547 (PLCC44) - Octal, 13-Bit Voltage-Output DAC with Parallel Interface - http://www.maximintegrated.com/datasheet/index.mvp/id/1126
3. MAX713 (DIP 16) - NiCd/NiMH Battery Fast-Charge Controllers - http://pdfserv.maximintegrated.com/en/ds/1666.pdf

I jeszcze specjalna nagroda niespodzianka :) dla tego uczestnika który w swoim projekcie wykorzysta już przetworzoną falę dźwiękową na postać cyfrową do mrugania bele czym a mianowicie MIDI 8-)

Ostatnio edytowano 27 paź 2012, o 22:24 przez phill2k, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 27 paź 2012, o 22:23 
Moderator

WOW! bardzo zacne nagrody ;) .....

PostNapisane: 28 paź 2012, o 17:42 
Użytkownik

Chciałem pokazać co mi się udało zrobić po nocach, no nie do końca mi bo to moi kumple pomógł mi z kodem w arduino, ja na razie jeszcze tak obcykany w tym nie jestem :(
Filmik może nie w najlepszej jakości ale tylko taki aparat mam :) Teraz próbuje opanować kod w C ale słabo mi idzie z tym ADC :(
Efekt w realu jest dużo lepszy tylko aparat rozmywa kolory, oraz nie mam takich LEDów jakie chciałbym użyć :)
Na początku są diody w obudowie przezroczystej i jak widać że nic nie widać :P potem już jest lepiej bo wykorzystałem diody w mlecznej obudowie co sprawiło że wszystko fajnie wygląda ale czasami jedna dioda oświetla resztę.

------------------------ [ Dodano po: 13 minutach ]

Cholerka co te uśmieszki nie działają ?

PostNapisane: 29 paź 2012, o 09:43 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Organizator (i Inkwizytor jednocześnie) proszony jest o uaktualnienie listy nagród!!

phill2k napisał(a):
Szanowni koledzy, uczestnicy i obserwatorzy, za zgodą pomysłodawcy konkursu najwyższego NIEBO!, jako że nie mogę stanąć z wami w szranki jako równy z równym (nie spełniam wymogów formalnych), postanowiłem że stanę z drugiej strony barykady jako sponsor nie tytularny :) , zupełnie do niczego nie przymuszany :D i dorzucę do puli nagród trzy kostki od wujka Maxima. A mianowicie:

Obrazek

1. MAX5406 (TSSOP 48) - Audio Processor with Pushbutton Interface - http://www.maximintegrated.com/datasheet/index.mvp/id/4849
2. MAX547 (PLCC44) - Octal, 13-Bit Voltage-Output DAC with Parallel Interface - http://www.maximintegrated.com/datasheet/index.mvp/id/1126
3. MAX713 (DIP 16) - NiCd/NiMH Battery Fast-Charge Controllers - http://pdfserv.maximintegrated.com/en/ds/1666.pdf

I jeszcze specjalna nagroda niespodzianka :) dla tego uczestnika który w swoim projekcie wykorzysta już przetworzoną falę dźwiękową na postać cyfrową do mrugania bele czym a mianowicie MIDI 8-)

PostNapisane: 29 paź 2012, o 12:25 
Użytkownik

@Jaglarz - Upomnienie przyjęte :) Nagrody dodane. (miałem to zrobić wczoraj, ale nie dałem rady)

Termin na razie pozostawiam bez zmian, bo jak widać team osy już coś zdziałał, a upłynął ledwie tydzień, więc czasu starczy :) dopiero jeśli polecą w moim kierunku kamienie, butelki, jajka i transformatory sieciowe 200VA, przemyślę raz jeszcze swoją decyzję :)

Bardzo dziękuję phill2k za dorzucenie cennych nagród. Jak widać mamy już prawie cały alfabet. Może ktoś jeszcze coś dorzuci? hehe ... a w mojej głowie już się kłębi ciekawy konkurs :) Może nie tyle temat zadania co "sposób rywalizacji" 8-)

@osa1313 - pracuj jak pszczółka i dopracuj jeszcze projekt kolego pod warunki konkursu i może lekko zmniejsz dynamikę (moje osobiste odczucie), a spokojnie weźmiesz udział w obradach JURY.

Inspiracji ciąg dalszy (na VU metr (LCD i LED) i Analizator, a wśród nich ukochane NIXIE :):

PostNapisane: 1 lis 2012, o 03:20 
Użytkownik

Witam serdecznie Wszystkich forumowiczów .

Jestem tu nowy , więc pozwolę sobie na parę słów wyjaśnienia .
Otóż jestem na początku drogi prowadzącej do opanowania sztuki programowania mikrokontrolerów , właściwie trafniejsze byłoby określenie , że jestem jak dziecko we mgle na rozdrożu w tym temacie . Niemniej jednak uwielbiam wszelakie konkursy , do tego przystąpić niestety nie mogę ponieważ zarejestrowałem się na forum po jego ogłoszeniu ( a gdybym nawet mógł to moja wiedza na dzień dzisiejszy zdecydowanie mi na to nie pozwala). Jak wiadomo trening czyni mistrza , dlatego uważam , że tego rodzaju konkursy motywują do działania a późniejsza prezentacja wyników ma większą wartość dydaktyczną , niż najlepiej nawet opracowane zadanie teoretyczne .

Spróbuję się teraz wkupić w łaski starszyzny plemiennej ( tak na przyszłość , cobym bana nie dostał za męczące pytania , na które to każdy powinien znać odpowiedź ) i skoro nie mogę przystąpić do konkursu jako uczestnik to może mógłbym jako sponsor skromnej nagrody pocieszenia .

Czytając warunki konkursu moją uwagę zwrócił punkt :
Cytuj:
3. Przed końcem terminu wraz z projektem powinien zostać opublikowany listing kodu źródłowego (cały projekt eclipse, który umożliwi przetestowanie działania programu), w tym wątku w celach edukacyjnych dla reszty użytkowników i umieszczony w znacznikach SYNTAX - mile widziane bogate komentarze dla potomnych - tym co się "wstydzą" opublikować kod źródłowy - dziękujemy.

Dlatego moja nagroda trafi do tego uczestnika , który pomimo nie ukończenia projektu ( nie ma znaczenia z jakiej przyczyny ; brak czasu ; zbyt wysokie wymagania ; zbyt mała wiedza ) będzie miał odwagę zaprezentować swój dorobek , opisać koncepcje i czego jeszcze brakuje do ukończenia projektu ( sam mam wiele nieukończonych projektów i wiem , że czasami tak się niestety składy , iż pomimo szczerych chęci wszystko idzie jak pod górę ) . Oczywiści w wyborze laureata poproszę szanowną komisję o pomoc , bo aby kogoś oceniać potrzeba mieć wiedzę nie mniejszą od niego a jak już pisałem moja wiedza w tym temacie = 0 .

Skromna nagroda przedstawia się następująco :
    ATMEGA32A-PU MCU AVR 8-bit 16MHz 32K Microcontroller Six Sleep Modes SRAM
    podstawka DIL/DIP 40 0.6
    tranzystor 2N3904 10 szt.
    3mm białe LED 6000MCD-7000MCD 100 szt.
    5 x 7 cm płytka protypowa z laminatu
    rezonator 14.7456 MHz 10 szt.
    wyświetlacz LCD LCM 1602 16X2 HD44780 Blue Blacklight

Jeżeli przed rozstrzygnięciem konkursu uda mi się kupić hurtowo rezystory i kondensatory to też dorzucę , czyli z grubsza biorąc ważniejsze elementy do wykonania LED CUBE 4x4x4 plus wyświetlacz LCD

Myślę , że to zachęci dodatkowo tych nieśmiałych , aby jednak zaprezentowali to nad czym pracowali a nie zdołali ukończyć a być może nagroda przypadnie im w udziale .

Mam nadzieję , że nikogo nie zanudziłem tym przydługim postem , tak więc życzę Wszystkim powodzenia i trzymam kciuki za Tych co się "wstydzą" .

PostNapisane: 1 lis 2012, o 08:30 
Moderator

Witamy na forum ;) .... jeśli chodzi o propozycję nagrody - to ja ze swojej strony mogę powiedzieć tylko:

..... o żesz kurka wodna ;) ...... ale fajny kolejny pomysł ;) .... pewnie także w imieniu naszych forumowiczów ja również dziękuję za taką postawę.

A jeśli chodzi o bana o którym kolega wspomniał to niestety - tu kolegę "zmartwię" nie tak łatwo u nas go dostać ;) gorzej, nawet nie ma działu KOSZ ....

PostNapisane: 1 lis 2012, o 08:41 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

pagosa747 napisał(a):
Skromna nagroda przedstawia się następująco :
    ATMEGA32A-PU MCU AVR 8-bit 16MHz 32K Microcontroller Six Sleep Modes SRAM
    podstawka DIL/DIP 40 0.6
    tranzystor 2N3904 10 szt.
    3mm białe LED 6000MCD-7000MCD 100 szt.
    5 x 7 cm płytka protypowa z laminatu
    rezonator 14.7456 MHz 10 szt.
    wyświetlacz LCD LCM 1602 16X2 HD44780 Blue Blacklight

.

Pan Piekielny proszony o uaktualnienie listy nagród! Obrazek

PostNapisane: 1 lis 2012, o 19:56 
Użytkownik

hehe brak uczestników - sami sponsorzy :) I jak tu wierzyć w "niekończący" się kryzys? :) Oczywiście witamy na forum ... powiem Ci, że te warunki oczywiście nie są aż takie "sztywne", bo my nie sztywniaki - więc pewnie zrobilibyśmy wyjątek od tej reguły i mógłbyś spokojnie wziąć udział w konkursie :)

Proponuję jednak pozostałym chętnym na sponsoring pozostawienie jakiś skarbów do następnych konkursów, bo na pewno takie się tu pojawią :) Jeśli nie pod moją batutą to na pewno zieloni coś wymyślą, bo ja odchodzę troszkę w cień żeby dać szansę innym :)

PostNapisane: 2 lis 2012, o 01:55 
Użytkownik

Dziękuję za chęć naginania zasad , ale niestety dla mnie nie warto gdyż na dobrą sprawę to ja jeszcze mikrokontrolera z bliska nie widziałem a co dopiero abym jakiś układ na nim zrobił i jeszcze to oprogramował ( no chyba , że w Delphi byłaby taka możliwość ). Jak podkształcę się trochę i będę czuł się na siłach to wezmę udział z pewnością .

Tak całkiem przy okazji chciałem zapytać , w którym dziale mogę zadawać głupie pytania jako początkujący ( bo nie zauważyłem jakiegoś działu typu "Newbie" ; "Żenujące pytania" ; "Odczep się i przestań męczyć" albo "KOSZ" ) a nie chciałbym zaśmiecać forum .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 159 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1