Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 sty 2025, o 04:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 gru 2016, o 18:14 
Użytkownik

Jak w temacie. Potrzebny jest laptop, generalnie znajomy szuka, w cenie nieprzekraczającej, ale zbliżonej do 4000 zł brutto. Matowa matryca 15.6", wytrzymała obudowa (ale bez przesady - po prostu nie plastik-fantastik, ale też nie jakiś Panasonic Toughbook) i... No właśnie, dobre audio, w sensie dobre głośniki (jak na laptopa). Żeby dać gościowi wybór szukam i propozycji czegoś nowego, i czegoś poleasingowego, używanego.

Gdyby nie ten ostatni punkt - dobre audio, dobre głośniki to nie byłoby tematu. HP ProBook, albo i EliteBook, wszelkie biznesówki Lenovo i Dell myślę, że spełniłyby wymagania co do wytrzymałości i trwałości. Ale dobre głośniki w biznesowym sprzęcie? Nie znam. Mam HP ProBook 6570b i Lenovo Thinkpad X240. Naprawdę fajne sprzęty, ale głośniki nie są najwyższych lotów. Subiektywnie - lepsze głośniki ma chyba Thinkpad.

Co do dysku to nie ma wymagań, ale myślę, że 500 GB to teraz takie minimum. Fajnie, jeśli byłby SSD, albo SSD+HDD. Pamięć RAM minimum 4GB, optymalnie 8GB. Grafika może być zintegrowana. System zainstalowany, Windows.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 gru 2016, o 21:02 
Użytkownik

Osobiście mam Lenovo Y700 i jeśli chodzi o obudowę to jest spoko, mało plastiku, dużo alu ale niestety widać każdy ślad palucha więc trzeba troche pomachać szmatką.
Minus, brak możliwości wyciągnięcia aku bez rozkręcania obudowy.

Nagłośnienie jest... jak na laptopa naprawdę świetne, głośniki JBL z małym Subem pod spodem i gra całkiem przyzwoicie no i głośno.
Cena, czy znajdziesz poniżej 4000zł tego nie wiem, ale jest dużo wersji tego modelu więc z takim ramem do 8GB i powiedzmy bez systemu pewnie gdzieś by się znalazł.

PostNapisane: 9 gru 2016, o 09:57 
Użytkownik

Polecam http://allegro.pl/hp-8560w-15-6-1920x10 ... 85188.html
albo http://allegro.pl/dell-m4700-i7-3720qm- ... 63098.html
a do tego dobre głośniki zewnętrzne albo fajne słuchawki (mam i polecam np Sony MDR-1RBT).

Taki konkretny lapek waży swoje więc chyba do częstego noszenia się nie nadaje i tak. A parametrami i ceną bije na głowe marketowe sztuki z marketingiem w postaci glosnikow JBL...
Jak ktoś chce dobrego laptopa na lata to kupuje taki sprzet, a jak ktos chce dobre audio to kupuje kolumny i amplituner...

PostNapisane: 9 gru 2016, o 10:28 
Nowy

4GB ramu to zdecydowanie za mało, spokojnie możesz brać 8GB.

Strefa czasowa: UTC + 1