Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lis 2025, o 15:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 gru 2016, o 23:42 
Nowy

ObrazekObrazekObrazek
Witam

Jestem totalnie początkujący i potrzebuje pilnie pomocy, za wszelkie wskazówki z góry dziękuje. Tak więc, cztery lata temu kupiłem książkę Pana Mirosława (blue book-a ) i w zasadzie w tamtym czasie bardzo interesowałem się mikrokontrolerami i ogolnie elektroniką. Jednak dziś z i tak małym doświadczeniem musze przygotować działające urządzenie.

Kupiłem kiedyś programator usbasp + kabel isp (jak się nie myle ) i mam 3 kontrolery, atmega 8, atmega 32 i atmega 128 board (ktory chce wykorzystać ze wzgledu na przyjemna konstrukcje).
Kupiłem ostatnio na eBay-u plytke z antena i kontrolerem RC522. Na filmikach widziałem jak pewien Pan podłączał ją do arduino uno. Mam rownież karty z chipami rfid do zaprogramowania.

Problem polega na tym, że nie wiem od czego zacząć jestem nowy, a w internecie jest tak dużo materiałów, że nie wiem jak i które wybrać/użyć. Tak więc myślałem, że może dobrą metodą była by komunikacja
kontrolera z antena, a ta z karta rfid by odebrać informacje takie jak id, albo dane osobowe (wczesniej zapisane). Nie mam pojęcia jak komunikować kontroler z pc (win 10 ) za pomoca programatora usbasp(by wyświetlić odebrane dane).
Zainstalowałem sterowniki do programatora i próbowałem coś wyczarować przez arduiono IDE, ale bez skutku.

Proszę wszystkich o pomysły i wskazanie drogi, mam dwa miesiące.

Pozdrawiam

Bartek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 gru 2016, o 00:20 
Moderator

Polecam ci zacznij od poczytania książki, którą kupiłeś i od podstawowych ćwiczeń z tejże książki czyli migania diodą LED

obejrzyj sobie podstawowe poradniki wideo:

https://www.youtube.com/watch?v=jsek2VHDQzY
https://www.youtube.com/watch?v=LiQcVSPkT6M

bo tak mieszasz pojęcia, że aż strach i zaczynasz od zupełnego misz-maszu czyli np od chęci odczytania danych RC522 za pomocą programatora usbasp ? ... na prawdę MASZ od czego zacząć - książka - masz poradniki które ci wyżej wskazałem - więc zacznij.

PostNapisane: 9 gru 2016, o 10:18 
Nowy

Dziekuje za odpowiedz. Rzeczywiscie troszke to wszystko chaotycznie wyglada. Cztery lata temu zakonczylem moja nauke na probie obslugi wyswietlacza alfanumerycznego (z jakims tam skutkiem ).Oczywiscie staralem sie robic wszystko z blue bookiem + filmiki na yt Pana Miroslawa. Wszystko bylo ok jednak bylo mi trudno. Dzis juz studiuje inz oprogramowania i dlatego wracam do korzeni,poniewaz jest to bardzo interesujaca dziedzina (mikrokontrolery/elektronika).
Jezeli jest taka mozliwosc to prosil bym o jakas liste programow/tematow potrzebna do osiagniecia mojego celu. Jezeli programator/plytka nie spelnia wymagan to moge kupic jakie polecicie, pieniadze nie graja wiekszej roli.

Pozdrawiam

PostNapisane: 9 gru 2016, o 14:33 
Użytkownik

Bartekcostam napisał(a):
Jestem totalnie początkujący i potrzebuje pilnie pomocy, za wszelkie wskazówki z góry dziękuje. Tak więc, cztery lata temu kupiłem książkę Pana Mirosława (blue book-a ) i w zasadzie w tamtym czasie bardzo interesowałem się mikrokontrolerami i ogolnie elektroniką. Jednak dziś z i tak małym doświadczeniem musze przygotować działające urządzenie.

Na pewno rada aby zagłębić się w lekturę jest bezcenna i warto ją zastosować

Bartekcostam napisał(a):
Kupiłem kiedyś programator usbasp + kabel isp (jak się nie myle ) i mam 3 kontrolery, atmega 8, atmega 32 i atmega 128 board (ktory chce wykorzystać ze wzgledu na przyjemna konstrukcje).
Kupiłem ostatnio na eBay-u plytke z antena i kontrolerem RC522. Na filmikach widziałem jak pewien Pan podłączał ją do arduino uno. Mam rownież karty z chipami rfid do zaprogramowania.

To jedna z dróg. Możesz zakupić, wszak pieniądze nie grają roli, jedną z wielu dostępnych płytek arduino (np. uno) pobrać z sieci gotowe biblioteki podłączyć i powinno działać.
W ten sposób niczego się nie nauczysz, ale osiągniesz swój cel. Będziesz miał działający model i zaliczony przedmiot.

Bartekcostam napisał(a):
Problem polega na tym, że nie wiem od czego zacząć jestem nowy, a w internecie jest tak dużo materiałów, że nie wiem jak i które wybrać/użyć. Tak więc myślałem, że może dobrą metodą była by komunikacja
kontrolera z antena, a ta z karta rfid by odebrać informacje takie jak id, albo dane osobowe (wczesniej zapisane).

Zacznij od noty (dokumentacji) do Twojego modułu anteny. Tam powinieneś znaleźć wszystko: od napięć zasilających po informacje z jakich protokołów komunikacyjnych moduł korzysta do komunikowania się ze światem zewnętrznym.

Bartekcostam napisał(a):
Nie mam pojęcia jak komunikować kontroler z pc (win 10 ) za pomoca programatora usbasp(by wyświetlić odebrane dane).
Zainstalowałem sterowniki do programatora i próbowałem coś wyczarować przez arduiono IDE, ale bez skutku.

A tu to niestety mylisz pojęcia.
Programator służy do >programowania<.
Do komunikacji z PC będziesz potrzebował jeszcze jednego modułu.
To może być przejściówka USB-RS232, moduł WIFI, moduł BT, moduł sieciowy...
Co Ci się tylko zamarzy
Polecam https://www.sklep.atnel.pl/pl/p/ATB-USB-RS232/85 - sprawdzona, działająca ze wsparciem producenta

Bartekcostam napisał(a):
Proszę wszystkich o pomysły i wskazanie drogi, mam dwa miesiące.

Pomysły masz.
Drogowskazy też Ci podałem. ;)
Dwa miesiące to dużo i mało, jak się postarasz to dasz radę.
W razie pytań i wątpliwości zawsze możesz skorzystać z forum

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 9 gru 2016, o 16:12 
Nowy

Dziekuje bardzo za pomoc i poswiecony czas. Bardzo mi pomogles. Nie zwlocznie sie biore do roboty. Rozpisze sobie wszystkie kroki na kartce i krok po kroku bede je spelnial do osiagniecia celu. Dziekuje jeszcze raz.

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1