Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 mar 2025, o 09:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 lis 2016, o 09:34 
Nowy

Witam
Zakładam ten temat gdyż to mój pierwszy taki projekt który wykonuje sam jest on oparty na na mikrokontrolerze atmega32A PU jest to dozownik nawozów do akwarium na 8 pompek perystalicznych.
Mam problem z klawiaturą tzn : MOSI - nie reaguje ,SS -też nie reaguje,SCK I MISO,RESET działają po nacinięciu na przycisku.
napięcia na mosi,ss,sck,miso są 4,20v i jak naciskam przycisk to one spadają czyli powinno byc ok.
Jak robiłem pierwszy pomiar to miałem przez jakiś czas 5,20v a potem i do teraz całyczas 4,20v.
Stabilizator mam L7805CV i zastosowałem elktrolity 2200uf oraz 100uf. Zasilacz używam 12v 2A.
Czy może to wina zasilacza??

Proszę o rozpatrzenie mojego problemu i dziękuje za zainteresowanie.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 lis 2016, o 09:48 
Moderator

Cytuj:
Czy może to wina zasilacza??

przepraszam że podejdę troszkę ironicznie - no ale to już jakaś plaga w ostatnich postach na forum ....

a może to wina najeźdźców z kosmosu ?

----------------------------------------------------------

a jeśli chcesz na poważnie uzyskać odpowiedź to zadaj pytanie jak każdy elektronik czyli PRZEDE WSZYSTKIM - pokaż schemat - zamiast pisać prozę jak poeta - to forum elektroników a nie literatów ok - tego już nie mówię ze złością tylko wyjaśniam jak zadawać pytania żeby być dobrze zrozumianym i w miarę szybko uzyskać odpowiedź. Elektronicy posługują się schematami , programiści kodami źródłowymi

już sam widok tego że zastosowałeś elektrolity z kosmosu 2200 uF jak do jakiegoś piecyka dużej mocy - tymczasem to jest układ z mikrokontrolerem - świadczy że popełniłeś mnóstwo baboli w samej konstrukcji (schemacie) a co dopiero mówić pewnie o PCB ? to też warto pokazać .... żeby móc ci podpowiedzieć precyzyjnie gdzie masz babole - że już nie wspomnę o kodzie - od którego też to może zależeć ... nie mniej jednak na początek warto szukać w elektronice bo od razu widać że tu będzie się u ciebie działo

PostNapisane: 25 lis 2016, o 10:07 
Nowy

poniżej wrzucam projekt całość spakowana winrarem:

[ wiem, że kolega jest nowy na forum - może dlatego nie wiesz jak się u nas fotki wstawia - więc proszę: topic44.html .... i na przyszłość proszę pamiętać - bo w przeciwnym wypadku posty są usuwane normalnie ok? - mirekk36 ]

PostNapisane: 26 lis 2016, o 10:17 
Nowy

temat zamykam dzięki uprzejmej osobie tego forum.
Oby jak najwięcej takich uprzejmych osób któży pomagają , wytłumaczą a nie krzykaczy i filozofów.
Pozdro

PostNapisane: 26 lis 2016, o 12:59 
Użytkownik

Kolego aleś Ty obrażalski. Kolega MIREK cie tylko poinformował jak fotki wrzucać a ty się zaraz obrażasz a po drugie to jeszcze nie był krzyk tylko luźna informacja od moderatora

PostNapisane: 26 lis 2016, o 15:04 
Nowy

hawranek80 napisał(a):
Kolego aleś Ty obrażalski. Kolega MIREK cie tylko poinformował jak fotki wrzucać a ty się zaraz obrażasz a po drugie to jeszcze nie był krzyk tylko luźna informacja od moderatora

heheh ja nikogo nie obrażam a do modelatora mam szacunek i pozdrowionka że zwraca na takie błędy jakie ja popełniłem.
Człowiek na błędach się uczy!

PostNapisane: 26 lis 2016, o 15:28 
Użytkownik

Właśnie człowiek się uczy całe życie a i tak głupi umrze

PostNapisane: 26 lis 2016, o 22:51 
Nowy

hawranek80 napisał(a):
Właśnie człowiek się uczy całe życie a i tak głupi umrze

nie wiem co masz na myśli?? ale skoro się uczy to nie głupi.

Strefa czasowa: UTC + 1