Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 09:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lis 2016, o 20:11 
Użytkownik

Witam wszystkich forumowiczów

Na prośbę mojego kolegi piszę z pytaniem czy ktoś miałby czas i ochotę zając się ciekawym przedsięwzięciem.
Chodzi o to, że mój kolega Marcin wraz ze swoim kolegą chcieli by zbudować drukarkę 3D którą później by produkowali i sprzedawali.

Mają konkretny pomysł co do mechaniki, czyli ile potrzebują silników czujników itp. jednak potrzebny jest im ktoś który zaprojektuje całą elektronikę do tej drukarki.
Pracują już nad biznes planem bo chcą uzyskać dotację na jej budowę i uruchomienie produkcji.

Potrzebują zrobić całkowicie własną elektronikę sterującą do tej drukarki nie bazującą na gotowych do kupienia modułach.

Ja chętnie bym im pomógł jednak mam małe dziecko które ma problemy zdrowotne a dodatkowo posiadam zbyt małą wiedzę elektroniczną aby móc projektować tak złożone systemy.
A także chodzi o to, że po zmianie pracy nie mam kompletnie czasu na zabawę w elektronikę.

Jeśli znajdą się chętni do podjęcia współpracy Marcin zarejestruje się na naszym forum lub na priv podam numer jego telefonu i będzie można dowiedzieć się dużo więcej o szczegółach i założeniach projektu.
Marcin mieszka w warszawie więc mile widziane by były osoby z warszawy i jej okolic.

Chodzi tu oczywiście o współpracę w pełni odpłatną.

Pozdrawiam Paweł.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lis 2016, o 20:20 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Myślę że nie ma co wyważać otwartych drzwi. Na forum CNC są tematy poświęcone właśnie drukarkom 3D.

PostNapisane: 9 lis 2016, o 21:52 
Użytkownik

Slaweczek napisał(a):
Niech sobie koledzy dadzą spokój, dobra rada, ten rynek już się skończył, spóźnili się o jakieś 3-4 lata ;) teraz to klepią na potęgę chińczycy za małe pieniądze albo na drugim końcu sę profesjonalne firmy u których drukarka kosztuje kilkaset tysięcy, nie ma środka ;)

Pozdr

Nigdy nie mów nigdy :mrgreen: Owszem, rynek w pewien sposób się nasyca. Chińska gospodarka nie spoczywa na laurach. Z drugiej strony nietypowymi rozwiązaniami, niekonwencjonalnym marketingiem, a przede wszystkim zbadaniem rynku i znalezieniem odpowiedniej grupy docelowej można zdziałać cuda. Potrzebna jest tylko cierpliwość, tysiące nieprzespanych godzin, no i trochę pieniędzy, choć i to da się zawsze ogarnąć.

PostNapisane: 9 lis 2016, o 23:20 
Użytkownik

Slaweczek napisał(a):
Niech sobie koledzy dadzą spokój, dobra rada, ten rynek już się skończył, spóźnili się o jakieś 3-4 lata ;) teraz to klepią na potęgę chińczycy za małe pieniądze albo na drugim końcu sę profesjonalne firmy u których drukarka kosztuje kilkaset tysięcy, nie ma środka ;)

Pozdr

Nie do końca tak jest.

1. Prawda, że od Chińczyka można kupić np. Deltę za 200 $, ale złożoną z elementów z plastiku, więc po pewnym czasie traci na precyzji.
2. Te PRO za kilka tysięcy są w pełni metalowe i mają ekrany dotykowe.
3. Najtańszy np. Ultimaker to 3000 PLN.
4. Da się złożyć własną (sam zbudowałem Deltę) za poniżej 1800 PLN, w 100% metalową, dla obszarów roboczych 20cm x20cm 30cm i więcej.
Jakość i precyzja powalają na kolana. Owszem, jak się zaczyna są problemy z kalibracją mechaniką, jakością dostarczonych materiałów i ze wszystkim...
Jednak warto przez to przejść - zdobywa się wiedzę niezbędną do usprawniania kolejnych konstrukcji.

Te 1800 PLN to cena zakupu w detalu, dla 1, 2 sztuk (drukarek).
Gdy mamy już ogarnięte wszystko, można się pokusić o zamówienia hurtowe - cena materiału będzie niższa.

Środek jest, ale potrzebny jest wysiłek.
Jak dla mnie to problemem jest fakt, że doba ma jedynie 24 godziny.

PostNapisane: 10 lis 2016, o 11:26 
Użytkownik

Witam wszystkich i dziękuję za odpowiedź.

Przekażę koledze wszystkie uwagi i wiadomości z priv.

Pozdrawiam Paweł.

Strefa czasowa: UTC + 1