Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lis 2024, o 10:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 lis 2016, o 07:17 
Nowy

Witam,

Pyt. dotyczy miedzy innymi mikrokontrolery-avr-jezyk-c.

Szukam jakiejś książki(lub 2) do programowania Mikrokontrolerów i podstaw elektroniki (bo cos też pasuje wiedzieć) która stawia na praktykę. Bo z doświadczenia wiem że sucha teoria mi nic nie daje i muszę się uczyć jednocześnie testując. A żeby testować to niestety w tym przypadku muszę mieć zbudowany układ. Język C jako tako znam także nie będzie większych problemów od tej strony.

Czyli jak mi to ktoś kiedyś powiedział jestem praktykiem nie teoretykiem.

Na razie mam już zakupione do testów atmega8A i atmega328P. (Płytkę stykową, programator i pełno badziewia + LCD, podczerwień, jakiś czujnik ruchu, temp. to co tam zakładałem że będę chciał wy testować). Na razie udało się mrugać diodami ale bez jakieś porządnej książki się nie obejdzie raczej.

Pozdrawiam
unreal

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lis 2016, o 07:35 
Użytkownik

Cytuj:
Szukam jakiejś książki(lub 2) do programowania Mikrokontrolerów

Chłopie, jesteś na forum od prawie półtora roku i nie wiesz co to jest BB i GB?
Toż to dwie najlepsze książki do nauki programowania mikrokontrolerów!

PostNapisane: 6 lis 2016, o 08:16 
Nowy

nawet nie wiedziałem że mam tu konto dowiedziałem się przy rejestracji...

Najlepsze nie znaczy że dopasowane do moich wymagań dotyczących praktyki. I tego się chce dowiedzieć przed zakupem.

PostNapisane: 6 lis 2016, o 08:43 
Użytkownik

Cytuj:
Szukam jakiejś książki(lub 2) do programowania Mikrokontrolerów i podstaw elektroniki

Cytuj:
Najlepsze nie znaczy że dopasowane do moich wymagań dotyczących praktyki.

Sory, że jestem uszczypliwy :), ale skoro szukasz książek z podstaw to napisz jeszcze jakie masz to Twoje doświadczenie i czego oczekujesz.
Możesz przecztać również ten wątek, jest tam podanych kilka ciekawych pozycji:
http://forum.atnel.pl/topic3359.html?hilit=elektronika%20%C5%82atwiejsza%20ni%C5%BC

Ostatnio edytowano 6 lis 2016, o 08:54 przez buz11, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 6 lis 2016, o 08:49 
Użytkownik

Przecież w wymienionych książkach (BB, GB) masz gotowe przykłady podstawowych urządzeń, które możesz później rozwijać do woli. Żadna książka nie przedstawi Ci gotowych projektów na miarę studia informatycznego. Poza tym kupując BB w prosty sposób masz przedstawione połączenie wiedzy o C w zastosowaniu dla mikrokontrolerów co jest najważniejszą zaletą. To wg mnie podstawowa lektura dla kogoś kto chce mieć coś wspólnego z mikrokontrolerami.

PostNapisane: 6 lis 2016, o 08:50 
Użytkownik

Witam Cię unreal
Pytasz o książkę którą najlepiej kupić ale w zasadzie interesuje cię jak zacząć :?: .Jak już jesteś na tym forum to już masz jeden ważny krok w tym kierunku osiągnięty,kupiłeś już jakieś procesorki podstawowe,stykówkę i inne rzeczy to drugi dobry krok teraz to tak naprawdę trzeba ci BB, ;) czyli Niebieskiej książki Pana Mirosława Kardasia.Z twojego postu wynika że się nie orientujesz co i jak czyli Pan Mirek jest założycielem tego forum i jest jednoczesnie autorem BB oraz GB oraz teraz w drodze jest już YB.
Sam zaczynałem od przysłowiowego zera ale trochę już z elektroniką byłem obeznany więc kupiłem książkę i krok po kroku zacząłem programować.Ta książka to właśnie jest to czego szukasz 8-) ponieważ po przeczytaniu jakiegoś działu masz przykłady kodów gotowych na płycie dołączonej do książki i sobie testujesz,dodatkowo oglądasz filmiki których też P.Mirek wyprodukował tysiące no i jeszcze to wchodzisz na to forum i dopytujesz i tu też P.Mirek czuwa jak anioł stróż 24h na dobę wraz z całą rzeszą ludzi abyś tylko się uporał z każdym problemem :lol:
Pozdrawiam i życzę miłej i przyjemnej nauki.

PostNapisane: 6 lis 2016, o 08:54 
Nowy

Cytuj:
napisz jeszcze jakie masz to swoje doświadczenie i czego oczekujesz.

Co do programowania to tylko douczyć różnic związanych z Mikrokontrolerem. Bo na pc nie mam większych problemów.
Co do elektroniki to w zasadzie wszystkiego muszę się nauczyć. coś tam wiem jakieś prawo ohma, Kirchhoffa, podstawowe oznaczenia schematów i jak obsługiwać miernik ale to za mało żeby samemu projektować jakiś układ.

PostNapisane: 6 lis 2016, o 09:17 
Użytkownik

Cytuj:
Co do elektroniki to w zasadzie wszystkiego muszę się nauczyć. coś tam wiem jakieś prawo ohma, Kirchhoffa, podstawowe oznaczenia schematów i jak obsługiwać miernik ale to za mało żeby samemu projektować jakiś układ.

No na to wskazuje że jednak troszkę za mało bo co z tego że napiszesz program to w jaki sposób chcesz zrealizować jego działanie? :(
No ale to też nie jest od razu mur nie do przeskoczenia Podstawy elektroniki do poduszki i po bólu. :P
Na temat elektroniki też możesz pytania na tym forum zadawać. ;)

PostNapisane: 6 lis 2016, o 12:20 
Użytkownik

Obejrzyj poradniki Mirka, zacznij od tych dla całkiem początkujących. Wszystko będzie jasne. Książka niebieska to konieczna podstawa.

PostNapisane: 6 lis 2016, o 12:55 
Użytkownik

Programowanie w praktyce - BB, GB i penie niedługo YB.
Podstawy elektroniki - miesięcznik EDW

PostNapisane: 6 lis 2016, o 20:34 
Użytkownik

Jeśli chodzi o programowanie mikrokontrolerów to jak najbardziej mogę polecić tzw. "BB", tudzież "BlueBook", "Niebieską Książkę" czy też po prostu "MIKROKONTROLERY AVR JĘZYK C - PODSTAWY PROGRAMOWANIA". Dostępne tutaj.

Co do samej elektroniki to zajrzyj do artykułu, który kiedyś naskrobałem: "Książki o elektronice"

Dodam, że w moim wpisie również znajdziesz książkę p. Mirka, bo jak już coś polecam to tylko dobre pozycje ;) No, a na samym blogu też znajdziesz coś "dla początkujących", może Ci się przyda.

PostNapisane: 7 lis 2016, o 16:53 
Użytkownik

Co do kursu z elektroniki to zajrzyj na Praktyczny kurs elektroniki.

Jesli chodzi o programowanie mikrokontrolerow to znajac C na PC bedzie Ci troszke latwiej i jak najbardziej polecam Blue Booka.

PostNapisane: 7 lis 2016, o 17:26 
Użytkownik

Witam
Ja może troszkę inaczej - jeśli chodzi o teorię i nieco praktyki odnośnie uC to oczywiście BB- podstawowe podstawy ;) .
Co zaś się tyczy teorii elektronicznej wymaga innego spojrzenia na zagadnienie.
W.g mnie budując układ np.: termostatu gdzie układem włączającym będzie przekaźnik niekoniecznie musisz mieć wykute wszystkie wzory, teorie i takie tam ( będziesz miał tyle lat co ja i tak połowy nie będziesz pamiętał ); z czasem dużo rzeczy będziesz brał "na czuja" lub liczył ze wzoru którego autora niekoniecznie musisz znać.
Nie powiem że poszerzanie wiedzy jest czymś złym, ale doskonaląc się w programowaniu podążasz zawsze w jednym kierunku - doskonalenie języka.
Z elektroniką zbudowaną z elementów jest troszkę inaczej - startując nie musisz od razu wiedzieć jak działa np.: źródło prądowe czy inne cuś, wystarczy wiedzieć gdzie tranzystor ma jakie wyprowadzenia, oraz znaleźć odpowiedni schemat.
Mówię to z punktu widzenia amatora hobbysty; na pewno są zawody gdzie takowa wiedza jest wymagana, ale w tym wypadku nie pytałbyś na forum tylko już buszował po księgarniach.

Pozdr.

PostNapisane: 7 lis 2016, o 18:30 
Moderator

kicajek napisał(a):
Mówię to z punktu widzenia amatora hobbysty;

Tyle co ja wiem na temat elektroniki - pochodzi właśnie z takiego samego sposobu uczenia się tej elektroniki... Jak ja to nazywam - nauka elektroniki przez pryzmat programowania ;) .... Inni uczą się z kolei programowania przez pryzmat elektroniki itp itd ;)

PostNapisane: 7 lis 2016, o 19:13 
Użytkownik

Ja mam troszkę inaczej. :P
Jak był w moim życiu czas na naukę to mi się nie chciało. :|
A teraz uczę się i elektroniki i programowania.
Czasem posiłkuję się wyszukiwarką,
ale głównie to z "BB", "GB" i tu na forum od wszystkich. ;)
Dzięki temu chyba patrzę przez pryzmat - po prostu, :)
bo mi jakoś bardziej kolorowe i hipnotyzujące wydają się oba zagadnienia. :lol:

Strefa czasowa: UTC + 1