Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 gru 2024, o 16:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 lis 2016, o 23:14 
Użytkownik

Witam. Przymierzam się do budowy wiertarki do PCB. Ma być to solidniejsza wiertarka niż te oferowane na rynku za kilkadziesiąt PLN. Konstrukcję mechaniczną już mam przemyślaną, zostaje mi elektronika i sterowanie tym silnikiem. Chciałbym to zrobić za pomocą tranzystora mosfet bo przy podłączaniu silnika bezpośrednio do małego akumulatora żelowego skutkowało tym że wyrywało mi silnik z rąk. Dodatkowo pomyślałem nad regulacją obrotów bo może się to przydać a przy okazji soft start też będzie niezbędny. Czy ktoś może mi polecić sprawdzony sposób na sterowanie takim mosfetem? Czy warto może zakupić tranzystor typu logic level i mieć z tym spokój?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lis 2016, o 23:56 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Duży sillnik to małe R, Duże L i E zależne od kilku czynników. Do sterowania proponuje mosfet, może być logic level. Szukaj takich których Uds max jest 2x większe niż napięcie zasilania silnika. Silnik kluczuj f nie więcej niż 1kHz. Więcej nie ma sensu. Do mosfeta będzie potrzebny driver żeby go szybko przeładować. Poszukaj czegoś od microchipa np. Wysyłają nawet sample za free.
A... Nie zapomnij o diodzie zwrotnej wpiętej antyrównolegle do silnika. Dobrze by było gdyby była to dioda Schottkego w sporej obudowie która odprowadzi ciepło. Przez tą diode plynie prąd w momencie gdy mosfet nie przewodzi a prąd obwodu silnika musi się gdzieś zamknąć bo nie może zmienić się skokowo.

Podsumowujac, bierzesz atmege sobie albo tiny, generujesz PWM o f nie większym niż 1KHz (większe f to większe straty na kluczowaniu), podajesz to na driver jakiś co by szybko ładować pojemność bramki mosfeta, w obwód drenu dajesz 1 końcówkę silnika, druga idzie do +24V. Katode diody dajesz do +24V, anode na dren. Zrodlo tranzystora do masy. Prędkością regulujesz poprzez wypełnienie PWM. Pamiętaj o odpowiednim zasilaniu dla procka, porządnie zrobionej plytce itd.

Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 3 lis 2016, o 08:37 
Użytkownik

Na tą chwilę testowałem silnik na tranzystorze IRF520n i niewielkim radiatorze. Przy częstotliwości 36kHz silnik startował cicho ale mosfet się grzał przy prądzie 1,5A. Bramką sterowałem za pomocą optotranzystora PC817 bezpośrednio z +12V, dodatkowo do masy od bramki mosfet dałem rezystor 1k. Przy napięciu 12V i częstotliwości pwm f= 4kHz mosfet grzał się zdecydowanie mniej, ale silnik piszczał dość głośno ;) Jeśli podniosłem napięcie na wejściu to wydzielanie ciepła było jeszcze mniejsze. Diodę zastosowałem ale zwykłą 1N4007 która tu się chyba średnio nadaje. Lepsza by była już dioda mocy np z zasilacza od peceta.

PostNapisane: 3 lis 2016, o 08:54 
Użytkownik

W celu zmniejszenia tego grzania możesz spróbować między optotranzystorem a bramką wstawić sterownik (driver) tranzystora mosfet. Będzie miał znacznie większy prąd wyjściowy niż PC817, dzięki czemu bramka mosfeta będzie szybciej przeładowywana, co skróci czas jego niepełnego otwarcia a tym samym wydzielanie ciepła.

Albo po prostu przykręcić jakiś radiator - łatwiej i szybciej.

PostNapisane: 3 lis 2016, o 10:05 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

hopek napisał(a):
Na tą chwilę testowałem silnik na tranzystorze IRF520n i niewielkim radiatorze. Przy częstotliwości 36kHz silnik startował cicho ale mosfet się grzał przy prądzie 1,5A. Bramką sterowałem za pomocą optotranzystora PC817 bezpośrednio z +12V, dodatkowo do masy od bramki mosfet dałem rezystor 1k. Przy napięciu 12V i częstotliwości pwm f= 4kHz mosfet grzał się zdecydowanie mniej, ale silnik piszczał dość głośno Jeśli podniosłem napięcie na wejściu to wydzielanie ciepła było jeszcze mniejsze. Diodę zastosowałem ale zwykłą 1N4007 która tu się chyba średnio nadaje. Lepsza by była już dioda mocy np z zasilacza od peceta.

Z takim podejściem to życzę powodzenia :) napisałem Ci co zrobić żeby było dobrze. PC817 się nie nadaje jako driver. Tu masz takowy:
http://www.tme.eu/pl/Document/5b317e1b5 ... 1415_6.pdf

a dioda np taka:

http://www.tme.eu/pl/Document/810e25dd8 ... s8h100.pdf

Jak dasz driver to możesz kluczować nawet więcej niż 20kHz żeby pozbyć się pisku, tylko wtedy straty na przełączaniu wzrosną.

Trzeba również pamiętać że jak to ma być wiertarka do PCB to raczej silnik nie będzie jakoś bardzo obciążony. wtedy możesz dać diodę 1n5822 np.

PostNapisane: 3 lis 2016, o 20:21 
Użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
hopek napisał(a):
Na tą chwilę testowałem silnik na tranzystorze IRF520n i niewielkim radiatorze. Przy częstotliwości 36kHz silnik startował cicho ale mosfet się grzał przy prądzie 1,5A. Bramką sterowałem za pomocą optotranzystora PC817 bezpośrednio z +12V, dodatkowo do masy od bramki mosfet dałem rezystor 1k. Przy napięciu 12V i częstotliwości pwm f= 4kHz mosfet grzał się zdecydowanie mniej, ale silnik piszczał dość głośno Jeśli podniosłem napięcie na wejściu to wydzielanie ciepła było jeszcze mniejsze. Diodę zastosowałem ale zwykłą 1N4007 która tu się chyba średnio nadaje. Lepsza by była już dioda mocy np z zasilacza od peceta.

Z takim podejściem to życzę powodzenia :) napisałem Ci co zrobić żeby było dobrze. PC817 się nie nadaje jako driver. Tu masz takowy:
http://www.tme.eu/pl/Document/5b317e1b5 ... 1415_6.pdf

a dioda np taka:

http://www.tme.eu/pl/Document/810e25dd8 ... s8h100.pdf

Jak dasz driver to możesz kluczować nawet więcej niż 20kHz żeby pozbyć się pisku, tylko wtedy straty na przełączaniu wzrosną.

Trzeba również pamiętać że jak to ma być wiertarka do PCB to raczej silnik nie będzie jakoś bardzo obciążony. wtedy możesz dać diodę 1n5822 np.

Tak też zrobię :) Gafę strzeliłem z tą diodą... Strasznie się grzała, w sumie się nie dziwię, ale zamieniłem na szybkości na SBL3040 i założyłem większy radiator i już jest Ok :). Muszę dokupić driver do mosfeta i jakiś tranzystor logic level i powinno działać. Zastanawiam się tylko czy pasek GT2 6mm przeniesie takie obroty ;)

PostNapisane: 3 lis 2016, o 20:58 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A tego to Ci nie powiem bo z mechaniki to ja noga totalna jestem ;)

PostNapisane: 3 lis 2016, o 21:18 
Użytkownik

Wszystko w praniu wyjdzie, a raczej w wierceniu :P

PostNapisane: 3 lis 2016, o 22:15 
Użytkownik

Ale 200W wiertarka do PCB to po prostu potwór będzie ;)

PostNapisane: 3 lis 2016, o 23:11 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Może Kolega ma gruby laminat [emoji38]

PostNapisane: 4 lis 2016, o 12:11 
Użytkownik

Jako driver do mosfet'a wystarczy zwykły układ przeciwsobny na dowolnej parze tranzystorów pnp/npn plus jeszcze tranzystor do konwersji napięć (tu można wykorzystać tranzystor z PC817).
Owszem zastosowanie specjalizowanego drivera jest jak najbardziej możliwe i będzie działać, ale to trochę w mojej opinii nadmiarowe.
Można tez do prób jako źródło sygnału PWM wykorzystać układ 555.
W przyszłości warto pomyśleć nad pomiarem prądu pobieranego przez silnik. Ja używam wiertarki wyposażonej w dodatnie prądowe sprzężenie zwrotne, które powoduje wzrost obrotów przy zwiększeniu oporów wiercenia. Powoduje to, że łatwo wycelować, bo są małe obroty i wiertło się tak nie ślizga, a jak już "złapie", to wiertarka rozkręca się i wierci z normalna prędkością.

PostNapisane: 4 lis 2016, o 12:22 
Użytkownik

Fajne, takie turbo dla wiertarki :)

PostNapisane: 4 lis 2016, o 12:27 
Użytkownik

IRF520n ma dość dużą rezystancję i stosunkowo mały prąd VDSS = 100V, RDS(on) = 0.20Ω, ID = 9.7A. Jeśli masz zastosuj inny tranzystor z mniejszą rezystancją. Dla silnika 200W, prąd pracy będzie w okolicach 16A (przy obciążeniu) więc i tak ten tranzystor będzie za mały.

PostNapisane: 4 lis 2016, o 20:57 
Użytkownik

Tak
Tom277 napisał(a):
IRF520n ma dość dużą rezystancję i stosunkowo mały prąd VDSS = 100V, RDS(on) = 0.20Ω, ID = 9.7A. Jeśli masz zastosuj inny tranzystor z mniejszą rezystancją. Dla silnika 200W, prąd pracy będzie w okolicach 16A (przy obciążeniu) więc i tak ten tranzystor będzie za mały.
dlatego chciałem coś lepszego zastosować, ale niestety nie mam pod ręką. Na jutro będę miał IRF540 więc potestuję tak jak kolega wyżej napisał. Jeśli złożę już całą mechanikę to dopiero wtedy będę wiedział jaką wydajność prądową zasilacza wybrać. Na tą chwilę mam moduł z iMac 12V 15,4A a do PCB wystarczy. Wszystko chciałbym pogonić mikrokontrolerem ale z pomiarem obrotów na wałku oprawki do wierteł (ma być ER11 + tulejka + obudowa łożyska liniowego z wymienionymi łożyskami na kulkowe). W tym przypadku chyba też zdecyduję się na pomiar prądu na silniku. Całość ma być mechanicznie oparta jak oś Z frezarki CNC. Robię to też z myślą o budowie frezarki, ale to odległa przyszłość.

Silnik wybrałem taki ze względu na wysokie obroty i nieduże rozmiary. To jest ten silnik https://www.youtube.com/watch?v=dp6GMrG7wL8 :)

PostNapisane: 5 lis 2016, o 15:01 
Użytkownik

Super :) ten miekki start :)

Wysłane z mojego LIVE przy użyciu Tapatalka

Strefa czasowa: UTC + 1