Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 sty 2025, o 04:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 paź 2016, o 17:05 
Użytkownik

Witajcie,

tak jak w temacie poszukuję zębatki, którą będę mógł obracać przeciągając przez nią paskiem z elementami SMD. Wielkość otworów to ok 1mm w pasku, natomiast rozstaw standardowo 0,1cala. Zębatka powinna mieć ząbki właśnie w takim rozstawie i o takim rozmiarze. Czy ktoś wie gdzie taką zębatkę dostanę? Najlepiej jak bym był w stanie nałożyć ją na enkoder. Oglądałem na takim botland, lecz jest tam tego trochę i nie wiem która byłaby odpowiednia. Najbardziej wdzięczny byłbym za linka do konkretnego produktu w dowolnym sklepie, wtedy bym miał wszystkie parametry i może tam bym kupił. Tak jak napisałem, problemem jest niepewność jaka zębatka będzie dobra a nie lenistwo w szukaniu.

Pozdrawiam forumowiczów ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 paź 2016, o 17:45 
Użytkownik

A nie lepiej dioda świecąca i fotodioda i liczenie impulsów za pomocą procka? Może jakiś transoptor szczelinowy?
A jeszcze lepiej 2 szt, przesunięte tak, że można rozpoznać kierunek przesuwania paska. Przesuniesz za daleko, możesz patrząc na wyświetlacz cofnąć. I pozbywasz się kłopotów z mechaniką, drganiami styków itp !

PostNapisane: 20 paź 2016, o 17:49 
Użytkownik

Dzięki enkoderowi będę mógł w prosty sposób zliczać w przód i w tył. W efekcie jeżeli np. przez przypadek cofnę pasek (np. na chwilę go zostawiłem i pociągnęło go w złym kierunku) to enkoder bez problemu to wyłapie. Zębatkę też raczej znajdę odpowiednią, tylko problem jest taki że najpierw muszę ją znaleźć. Nałożyć zębatkę na enkoder też łatwo będę mógł, najwyżej zrobię w zębatce większą dziurę :P

Myślałem też o optycznym rozwiązaniu, lecz wtedy będzie ciężej wykryć kierunek przesuwania paska (tak jak wspomniałeś, dwa układy itd.).

PostNapisane: 20 paź 2016, o 18:01 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Odległość pomiędzy otworami w taśmie z elementami SMD to 4 mm. W tamtym sklepie takiej nie znajdziesz, bo mają moduł zęba 0,5. Moduł zęba to p/pi, gdzie p to odległość pomiędzy zębami, a pi to 3,14... Moduł musiałby wnosić 4/3,14 czyli niezgodnie z normą. Odpowiednią zębatkę znajdziesz w sklepach, które sprzedają części zamienne do feederów maszyn pick & place.

PostNapisane: 20 paź 2016, o 18:15 
Użytkownik

Chyba łatwiej i taniej będzie to wydrukować na drukarce 3D niż szukać po sklepach i płacić za wysyłkę nietypowej części (podobno jeden znajomy znajomego ma i drukuje). Tylko czy taka zębatka z 3D będzie dobra (pod względem wytrzymałości itd.)?

PostNapisane: 20 paź 2016, o 18:44 
Użytkownik

matti0010 napisał(a):
Dzięki enkoderowi będę mógł w prosty sposób zliczać w przód i w tył. W efekcie jeżeli np. przez przypadek cofnę pasek (np. na chwilę go zostawiłem i pociągnęło go w złym kierunku) to enkoder bez problemu to wyłapie. Zębatkę też raczej znajdę odpowiednią, tylko problem jest taki że najpierw muszę ją znaleźć. Nałożyć zębatkę na enkoder też łatwo będę mógł, najwyżej zrobię w zębatce większą dziurę :P

Myślałem też o optycznym rozwiązaniu, lecz wtedy będzie ciężej wykryć kierunek przesuwania paska (tak jak wspomniałeś, dwa układy itd.).

No przecież enkoder ma dokładnie to samo, ma 2 wyjścia, dokładnie to co te 2 fototranzystory. Ja bym próbował bez mechaniki, mniejsza awaryjność będzie, szybciej ten pasek będzie można przesuwać, drgań styków się pozbędziesz, jakby trzeba liczyć otwory w pasku o innym rozstawie to łatwiej dostosować. Najpoważniejsza wada to może być pył z papieru paska. Tu zębatka może mieć przewagę. Ja trochę tego widziałem w robocie, czytniki taśm już wyszły z użycia, ale jeszcze format strony w drukarkach wierszowych był ustawiany za pomocą papierowej tasiemki z dziurką co 72 dziurki prowadzące, tyle akurat wierszy miała strona papieru w składance. No i były stare drukarki w których czytnik był optyczny, za to tasiemka zapieprzała przy każdym wysuwie strony, więc sporo razy była w kółko czytana. W nowszej drukarce była taka szczotka ze stykami, tasiemka 2 razy się obracała i format strony był wczytany do pamięci (tam już był jakiś mikroprocesor zastosowany). No i te szczotki się rozczapierzały, tych drutów nie szło wyprostować, ciężko z tym było. Nawet myślałem nad zastąpieniem tego czytnika licznikiem do 72, bo myśmy 1 format używali.
Ten czytnik optyczny wymagał przemycia co jakiś czas spirytusem i tasiemkę trzeba było wymieniać, może co miesiąc, może częściej nie pamiętam. A każda wydrukowana strona to pełny obieg tasiemki (nieraz robiłem o podwójnej długości wtedy pół). A na zmianę szły 2 ryzy, praca na 2 zmiany przeważnie, a sporadycznie noc. To był wydruk rachunków dla całego województwa warszawskiego, wiec nie mało.

O nawet znalazłem zdjęcie tego:

http://allearchiwum.pl/czytnik_formatu_drukarka_wierszowa_dw403_odra-2618033273.html

Te druciane miotełki widać troszkę na przedostatnim zdjęciu, w elemencie z pleksi są, dochodzą do nich czerwone kabelki.

PostNapisane: 20 paź 2016, o 19:00 
Użytkownik

Optyka na pewno będzie lepsza, jednak enkoder będzie łatwiejszy do obsłużenia. Jeżeli dobrze rozumie jego zasadę działania to on wystawia mi o ile został obrócony (enkoder inkrementalny). Łatwiejszy też dla tego, że już mam gotową obsługę dla niego pod układ na którym chcę go obsługiwać :P Przy zastosowaniu układu optycznego musiałbym pisać nowe funkcje. Chcę wykorzystać wbudowaną funkcję HALa z STM32 do obsługi enkodera. Nie wiem czy jak na wejścia licznika dałbym zamiast enkodera optykę to dobrze by odczytywał. Kierunek owszem odczyta, ale teraz muszę stworzyć funkcję do obsługi kiedy ma liczyć do przodu a kiedy wstecz. Enkoder jest prostszy w zastosowaniu a do tego będzie to dopiero pierwsza wersja zliczarki. Do zastosowań sporadycznych i nie zależy mi na wielkich prędkościach. Tak samo nie będzie używana za często (tylko podczas liczenia po skończonym projekcie ile mi zostało jakich elementów). Gdyby nie ta zębatka, to zliczarka już by pewnie stała u mnie na stole bo złożyć całość zajmie mi chwilę. Dodam tam tylko LCD, 3 przyciski (czyszczenie licznika, zwiększanie ilości elementów na otwór i zmniejszanie) i tyle. Z tego powodu w wersji pierwotnej projektu chciałbym użyć enkodera. Jeżeli zliczarka będzie częściej przydatna albo będę widział, że ma potencjał to rozbuduję o optykę (zastąpię enkoder optyką, bo to świetny pomysł lecz wymaga zastanowienia podczas wykonywania) i dodam dwa stojaki do szpul z wbudowanymi silniczkami do kręcenia :P

Dla tego ten projekt ma być szybki i łatwy a wszystko mam pod ten enkoder gotowe (jeżeli chodzi o program, musiałbym tylko powklejać odpowiednie rzeczy do kodu i tyle). Tylko ta nieszczęsna zębatka... albo 3D albo jeszcze znajdę gdzieś ten element. Tylko nie wiem, czy 3D jest dość wytrzymałe?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Też ciekawe :) nie miałem okazji rozbierać takiego urządzenia.

PostNapisane: 20 paź 2016, o 20:28 

matti0010 napisał(a):
Tylko ta nieszczęsna zębatka... albo 3D albo jeszcze znajdę gdzieś ten element.

Może wyciąć laserem z blachy albo wykonać jako PCB o grubości 0,5 mm

PostNapisane: 20 paź 2016, o 20:33 
Użytkownik

Do laseru nie mam dostępu niestety. PCB w sumie byłbym w stanie zrobić chyba. Wiertarka ręczna + tarcza do cięcia + modlitwa by palców nie uciąć i może się uda :P Dzięki za pomysł, wypróbuję

PostNapisane: 21 paź 2016, o 16:04 
Użytkownik

Do lasera, panie, do lasera :).
A i żadne modły nie pomogą, żeby zrobić coś porządnie. Chyba, że na poziomie druciarstwa.
Taka zębatka musi spełniać kilka warunków:
-zawsze przynajmniej dwa zęby muszą kontaktować z otworami.
-ilość zębów = ilości kroków enkodera, lub krotność. W przypadku 24 kroków i rozstawu 4mm = 96 mm obwodu, czyli 30,56 mm średnicy. I ręcznie taką dokładność ?
-kształt zębów - w przekroju osiowym okrągłe, w promieniowym a'la ewolwenta. I też ręcznie?

Enkoder mechaniczny ma ograniczenie szybkości obrotów oraz ilości obrotów - kilka tysięcy i po ptokach. Opór przy przesuwaniu i drgania styków. I to co pisali poprzednicy - przy zmianie rozstawu dziurek - nowa zębatka?

Stosując np:
https://botland.com.pl/transoptory-odbi ... t1103.html
plus rezystor w torze zasilania to cały układ jednego kanału. Taki zestaw razy dwa.
I nie trzeba niczego przerabiać w kodzie, który masz. Dostajesz dwa sygnały z dwóch kanałów dokładnie tak samo jak w mechanicznym, niezależnie od kierunku przesuwania taśmy wszystko zostanie odpowiednio wykryte.
Większa szybkość działania, większa - znacznie - żywotność.
Przy zmianie rozstawu otworów wystarczy przesunąć jeden transoptor na inną pozycję i dalej działa.

PostNapisane: 21 paź 2016, o 16:40 
Użytkownik

Skoro otwory mam co 4mm to rozstaw powinien wynieść 6mm? Tak by w momencie gdy jedna dziura znajdzie się w torze optycznym na drugim torze nie było dziury?

Zaczynacie mnie coraz bardziej przekonywać do tej optoelektroniki. Faktycznie będzie to prostsze. Tym bardziej jeżeli kodu nie będę musiał zmienić.

------------------------ [ Dodano po: 14 minutach ]

Jest też jeszcze jeden problem, optyka wysiądzie przy taśmach przezroczystych a takich też mam trochę. Tam enkoder z zębatka poradziły sobie bez problemu. Chyba że da się temu jakoś zaradzić?

PostNapisane: 22 paź 2016, o 16:22 
Użytkownik

Raczej 7 mm rozstawu, lub 3, jak się zmieści.
TCST1103 akurat mam na stanie, ale ani kawałka przeźroczystej taśmy. Te taśmy są błyszczące, więc ileś światła odbijają. Trzeba by zmierzyć ile, i ewentualnie dać jakiś układ progowy ( komparator ), aby różnicował sygnał.
Wtedy można by pomyśleć o takich maluszkach :
https://botland.com.pl/transoptory-odbi ... ciowy.html

TCST można ustawić pod kątem i też będzie efekt odbicia. Ale nie mam jak na razie tego sprawdzić.

PostNapisane: 22 paź 2016, o 16:33 
Użytkownik

Problem z taśmami będzie taki że jedna może słabiej a druga mocniej odbić światło. Mam bardzo wiele elementów SMD na taśmach. O papierowych nie wspominam ale te z tworzyw sztucznych są czarne lub przezroczyste (widywałem czasem niebieskie). Czarne nie robią problemu, przezroczyste już tak. Przezroczyste z kolei widziałem w naprawdę wielu odmianach, jedne bardziej przejrzyste a inne przyciemnione. Więc kalibracja byłaby prawdziwą rzeźnią.

W tym momencie najlepszym rozwiązaniem jest zębatka, która przy każdym zębie ma dziurę i to te dziury znajdowałyby się w szczelinie transoptora. Sama zębatka znajdować by się mogła albo na enkoderze (co odpada z powodów przez Was wymienionych - małą żywotność i prędkość) albo na ruchomej iglicy która by tylko się kręciła i wtedy może się obracać z dowolną prędkością. Problem z zębatką będzie taki, że nie mam lasera by ją wyciąć a na drukarce 3D nie wiem jaką dostanę jej trwałość (jak wystarczy do ręcznego obracania z normalną prędkością to po problemie). Do tego nie wiem jak zaprojektować taką zębatkę i w jakim programie (ale tyle się nauczę, zawsze lubiłem uczyć się nowych rzeczy) W wersji pierwotnej nie planuję dawać silników do kręcenia bo paski które posiadam zwykle zawierają maksymalnie 1000 elementów w obudowach 0402 - 2512 (a najczęściej paski mają do 100 elementów). Gdybym miał dłuższe paski to mógłbym dać jakiś silnik z enkoderem (serwomechanizm?) i on by mi nie tylko przewijał ale też zliczał elementy. Tyle że to sprawdzi się tylko na szpulach tak naprawdę gdzie mam właśnie >1000 elementów.

PostNapisane: 23 paź 2016, o 12:16 
Użytkownik

Poddaję się :).
Z zębatką - szukaj jakiegoś modelarza z małą tokarką, frezarką. Może przez forum modelarzy. Na maszynie dokładnie wytoczy, ponawierca.

PostNapisane: 23 paź 2016, o 15:41 
Użytkownik

Firmy specjalizujące się w szyldach, reklamach, itp. wycinankach mają bardzo często stołowe małe lasery CO2 i bez problemu wytną potrzebny kształt. Zrób projekt w jakimś programie do wektorów (choćby darmowy Inscape), dogadaj się jaki materiał mogą ciąć (z reguły plastiki do kilku mm) i problem z głowy.

Przykład mojego kółeczka do enkodera wycięty takim laserem z poliacetalu:

Obrazek

Pamiętaj, że w Twoim przypadku musisz zrobić dla każdego zęba poniżej dodatkowy otworek (najlepiej prostokąt lub kwadrat) do współpracy z transoptorem dzięki temu nie jesteś skazany na konkretną ilość zębów w zależności od enkodera. Tu po prostu robisz własny prosty i tani a jednocześnie bardzo skuteczny enkoder.

PostNapisane: 23 paź 2016, o 15:47 
Użytkownik

Trudno się projektuje w takich programach? Czy np. Z takiego programu mogę to dać do wydruku na drukarce 3d? Jestem ciekaw czy by się udało. Bardzo dobry pomysł z tym laserem tak w sumie i wiem już gdzie mogę szukać.

PostNapisane: 23 paź 2016, o 15:53 
Użytkownik

Ja bardziej siedzę, jeśli tak można nazwać stworzenie dowolnego rysunku 2d dla własnych potrzeb :), w programie SolidEdge (mam dostęp do takowego). Ogólna zasada działania jest zbliżona i do podstawowych prostych rzeczy wystarczy jak przerobisz pierwszy lepszy tutorial z netu. Nie wiem czy drukarka 3d zrobi Ci to dokładniej niż laser, ale próbuj...

PostNapisane: 23 paź 2016, o 16:01 
Użytkownik

Dzięki za rady. W miarę czasu będę próbował coś zdziałać. ;-)

PostNapisane: 24 paź 2016, o 13:38 
Użytkownik

Musisz koniecznie liczyć te elementy co do sztuki? Może rolki gumowe wystarczą?

PostNapisane: 24 paź 2016, o 13:47 
Użytkownik

Rolki dadzą mi duża niepewność a wole wiedzieć czy mam dość układów pod to co mam zamiar robić. Do tego rolki tez będą problematyczne pod względem fizycznego wykonania i kalibracji.

PostNapisane: 2 lis 2016, o 12:40 
Użytkownik

Tutaj masz gotową taką zębatkę

http://www.thingiverse.com/thing:7291

można sobie wydrukować na drukarce koszt wydrukowania nie przekroczy piwa :)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 2 lis 2016, o 12:55 
Użytkownik

BARDZO DZIĘKUJĘ :) to naprawdę bardzo mi pomoże, bo ostatnio nie miałem czasu by spróbować nauczyć się jak tworzyć takie rzeczy dla drukarki 3D :)

PostNapisane: 2 lis 2016, o 18:12 

stachu napisał(a):
można sobie wydrukować na drukarce koszt wydrukowania nie przekroczy piwa

Rysunek się przyda. Niestety jak można zobaczyć w dostępnym tam filmie ABS jest zbyt miękki i ostatecznie zębatka została wycięta laserem z POM Delrin.

PostNapisane: 2 lis 2016, o 18:18 
Użytkownik

czy pliki jakie tam umieścił autor wystarczą firmie do wycięcia tego laserem?

PostNapisane: 2 lis 2016, o 18:25 

Do wycięcia laserem jest zębatka i jest tam plik pnp-gear.AI a także zwykły pnp-gear.dxf w razie czego. Z firmą musisz uzgodnić materiał i jego grubość. Pozostałe elementy są do wydrukowania na drukarce 3D jeśli będziesz ich potrzebował.

PostNapisane: 2 lis 2016, o 18:29 
Użytkownik

w wolnej chwili poszukam firmy w swojej okolicy, która wytnie mi to laserem. Co do 3D, też przetestuję, słyszałem nawet że 2 bloki dalej ktoś drukuje w 3D od ręki więc będę miał od razu blisko. O ile to prawda.

PostNapisane: 2 lis 2016, o 20:32 
Użytkownik

Poprawiłem dla Ciebie tą zębatkę i zapisałem do formatów które każdemu wystarczą czy to do wydrukowania w 3D czy też do wycięcia na laserze. (usunąłem 3 dodatkowe otwory)

Niestety z tych plików na laser wyszła by Ci bardzo kanciasta ta zębatka. Prawdopodobnie STL był wyeksportowany w niskiej rozdzielczości.

Jeśli zlecisz to firmie to nie będę się tutaj rozwodził powiem tylko, że pliki z rozszerzeniem polo są to pliki gdzie splajny i łuki zostały rozłożone na pololinie czasami na obrabiarki jest to wymagane.

Grubość koła 1mm w oryginalnym projekcie zostało to wycięte z POM (po naszemu poliacetal) podejrzewam że tylko dlatego żeby zanadto nie masakrować taśmy ale jeśli już wyciąga się z niej elementy niema znaczenia i może być z pleksi a nawet ze sklejki.
Jeśli chciałbyś przewijać kilkukrotnie taśmę to trzeba by było to wykonać z POM lub np PA12 (plastiku) bo są tzw samo smarowne czyli w miarę śliskie i po wycięciu nie są tak ostre jak np pleksa.

Jeśli chcesz to drukować to śmiało po wrzuceniu do programu wyszło że będzie drukować to 3min i ważyć 1g :)

Z drugiej strony Ultimaker to bardzo dobra drukarka i jeśli ktoś nie był zadowolony z jakości wydruku tego kółka to może rzeczywiście nie jest to odpowiednia technologia wykonania do tego.

Miłej zabawy.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 2 lis 2016, o 20:36 
Użytkownik

Dziękuję bardzo :) jak tylko znajdę wolną chwilę to będę próbował coś zdziałać. Jeszcze raz dziękuję i podziwiam, że się chciało to modyfikować :P

PostNapisane: 2 lis 2016, o 20:41 
Użytkownik

Cóż poradzę taka pasja ;)
Jestem uzależniony od modelowania w CAD-zie :D

PostNapisane: 9 lis 2016, o 23:50 
Użytkownik

@matti0010 przedstawił mi fotki druku jego sąsiada i powiem szczerze jestem w szoku dlatego też wydrukowałem dla @matti0010 zębatki które zaprojektował kolega @stachu i jutro wysyłam je do @matti0010 mam nadzieję, że będzie zadowolony a różnicę jakości i wytrzymałości zobaczy własnymi rączkami :)

Tak prezentują się twoje @stachu zębatki dla @matti0010
Obrazek

Fotek które otrzymałem od @matti0010 nie udostępnię, nie mniej mam nadzieję, że sam @matti0010 porówna wydruki.

Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1