Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 lut 2025, o 23:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 paź 2016, o 18:56 
Nowy

Witam Szanownych Forumowiczów!

Mam nadzieję, że trafiłem do odpowiedniego działu. Jeśli nie, proszę o wyrozumiałość i poprawienie :).

A teraz do rzeczy. Do tej pory w Eclipse pisałem programy wyłącznie na mikroprocki AVR od Atmela. Instrukcja wstępnego skonfigurowania środowiska na te potrzeby została bardzo dokładnie opisana w wideoporadniku Mirka, więc z tym nie miałem żadnego problemu.
Stety/Niestety rozpocząłem studia i muszę pisać tu także programy "konsolowe" - o ile dobrze rozumiem to określenie jako pisanie programów, które kompiluję i uruchamiam od razu na PC w takim przytulnym, ciemnym okienku :P. Oczywiście w języku C, więc tragedii w tej kwestii nie ma. Natomiast problem mam ze środowiskiem. Przed Eclipse do pisania tego typu programów w szkole średniej wykorzystywałem Dev C++, ale ... już dawno go nie mam. Jako że mam zwyczaj niedublowania programów na PC, jeśli nie mam takiej palącej potrzeby, to chciałbym się zapytać bardziej doświadczonych ode mnie, czy można i w jaki sposób przekonfigurować Eclipse Mars, żeby móc pisać programy zamiennie raz na mikroprocki, raz na konsolę (np. w sb piszę program na uC, w niedzielę piszę na konsolę, w pn znowu na uC itd). Próbowałem już w tym temacie coś samemu zdziałać, ale trochę błądziłem jak we mgle, głównie dlatego, że do tej pory raczej nie miałem potrzeby poznawania dogłębnego możliwości Eclipse (mea culpa..).

No i po przydługawym opisie problemu kolejna kwestia, niejako połączona z tą - czy na PC mogą istnieć bez problemu obok siebie dwa oddzielne środowiska: Eclipse i Microsoft Visual Studio? Bo doszły mnie słuchy, że mogą wynikać z tego problemy i również chętnie zweryfikowałbym swoją wiedzę w tym zakresie, bo prędzej czy później Visual Studio będzie i tak musiał trafić na dysk (preferowane środowisko na uczelni w późniejszych latach studiów).

Będę bardzo wdzięczny za pomoc :)
Pozdrawiam
PrimeSoul

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 paź 2016, o 19:29 
Użytkownik

Witam,

PrimeSoul napisał(a):
Witam Szanownych Forumowiczów!
....czy na PC mogą istnieć bez problemu obok siebie dwa oddzielne środowiska: Eclipse i Microsoft Visual Studio? Bo doszły mnie słuchy, że mogą wynikać z tego problemy

Możesz mieć tyle różnych środowisk programistycznych ile dusza zapragnie.... Nic ze sobą nie koliduje.......

Pod Eclipse możesz pisać i pod konsole windowsową i pod AVR, Java, ARM, Android ... Kwestia odpowiedniego wyboru opcji przy tworzeniu projektu oraz zainstalowanych wtyczek.
Jeżeli się nie mylę, to będziesz musiał doinstalować sobie odpowiedni toolchain ( kompilator, linker, debugger...) dla windowsa.
Jako użytkownik systemów z pingwinkiem, mam domyślnie zainstalowane gcc z całą niezbędną otoczką...

Visual Studio powinno mieć już wszystko zintegrowane.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 23 paź 2016, o 20:37 
Nowy

W takim razie w wolnym czasie poszperam za odpowiednim toolchainem. Prawdopodobnie właśnie brak odpowiedniego toolchaina spowodował problemy przy kompilacji programu.

No i fajnie, że ktoś obalił krążący z niewiadomych przyczyn mit o tym, że Eclipse ma problemy z Visual Studio. Wbrew pozorom to cenna informacja dla mnie :).

PostNapisane: 23 paź 2016, o 20:52 
Użytkownik

Witam,

Mało, tego. Dzięki temu, że Eclipse jest środowiskiem BEZINSTALACYJNYM ( rozpakować tylko trzeba do jakiegoś katalogu) możesz mieć i 5 różnych wersji Eclipsa, ale każdy musi mieś ustawiony swój katalog Workspace z projektami. Będą bezproblemowo działać nawet jak wszystkie na raz będą uruchomione..... ( ale taki scenariusz nie ma sensu)

W przypadku toolchaina C/C++ dla windowsa - musi się ktoś inny wypowiedzieć, bo ja tylko systemy linuksowe znam....

PostNapisane: 23 paź 2016, o 21:40 
Użytkownik

Używam dwóch niezależnych eclipsów, jeden dla avr, jeden dla pythona. Można oczywiście mieć je w jednym, ale wtedy workspace robi się duży i niezarządzalny....

PostNapisane: 23 paź 2016, o 22:33 
Użytkownik

Ja mam jeden Eclipse do AVR i Java, lecz dwa workspace.

PostNapisane: 23 paź 2016, o 22:57 
Użytkownik

HomoChemicus napisał(a):
Ja mam jeden Eclipse do AVR i Java, lecz dwa workspace.

a ja nie mam ani pół eclipse i workspace do niego :P

Obecnie w większości przypadków .... PC APS , ARM, ARDUINO , IOS ,(Y)droid itd używam Visual Studio i VGDB
dla AVR używam AS - ale na silniku VS

czasem delfinicy czy buildera ... z embercadro ...

PostNapisane: 28 paź 2016, o 18:56 
Nowy

Odgrzebię jeszcze temat w związku z tym, że nadal nie udało mi się doprowadzić sytuacji do ładu. Chyba trochę przeszarżowałem, jeśli chodzi o samodzielne skonfigurowanie Eclipse (naprawdę jestem zielony, a w dodatku słabo z moim angielskim). Znalazłby się ktoś dobroczynny i pomógł mi dobrać, albo chociaż nakierować, czego mam szukać, jeśli chodzi o toolchain do C/C++ do Marsa na Windows? Potem zrodzą się pewnie kolejne pytania, ale najpierw chciałbym osiągnąć chociaż tyle :).

PostNapisane: 30 paź 2016, o 15:55 
Użytkownik

A próbowałeś sam szukać w google? Np wyskakuje taki link?

PostNapisane: 31 paź 2016, o 20:16 
Nowy

Patrzyłem na ten link już wcześniej, ale tam jest do pobrania całkowicie drugi Eclipse, o ile dobrze zrozumiałem. Mi wystarczyłby sam toolchain. Googlowałem trochę temat, ale efekty mizerne - albo nie mogłem zainstalować czegoś, albo coś brakowało i tak w kółko. Szczęściem temat nie jest jakiś bardzo pilny, a w odwodzie mam uczelniany Visual Studio, więc tragedii by nie było, jakby mnie problem przerósł, ale to nie zmienia faktu, że trochę "siara" mieć problem ze skonfigurowaniem Eclipse :P

PostNapisane: 31 paź 2016, o 22:27 
Użytkownik

Ale przecież Eclips'a, jako takiego się nie instaluje - więc nie rozumiem skąd problem.
Zrób tak jak piszą w tym poradniku - jeśli nie chcesz 'namieszać' sobie w systemie, to zrób to na wirtualnej maszynie.
Jak Ci się uda, to wtedy możesz próbować zrobić to po swojemu. I może jakiś swój poradnik napiszesz?

PostNapisane: 31 paź 2016, o 23:50 
Użytkownik

Hej
Najpierw instalujesz MinGW C++, przeczytaj to:
http://www.mingw.org/
Z boku u góry masz Download. Instaluj w kartotece bez spacji, nie w Program Files.
Potem eclipse
Wejdź tu:
https://www.eclipse.org/downloads/packa ... ers/neon1a
Z boku masz Windows 32 lub 64 bity
Ściągnij, uruchom i programuj.
Jak będzie płakać, że nie ma C, to wejdź w Windows->Settings i ustaw ścieżki, ale z tego co pamiętam, samo znajduje.
Dłuższy opis, o co w tym chodzi, masz tu:
https://www3.ntu.edu.sg/home/ehchua/pro ... HowTo.html

PostNapisane: 1 lis 2016, o 09:33 
Nowy

Dziękuję za zainteresowanie i cierpliwość do mojej osoby :P. Myślę, że te informacje mi wystarczą, na wirtualnej maszynie działa, zaraz sprawdzę jak wygląda to na Windowsie :). W razie czego pewnie znowu będę się odzywał :).

EDIT: Sprawdzone już w normalnej formie, bez MW. Wszystko działa :D. Ogromne dzięki :).

Strefa czasowa: UTC + 1