Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 lut 2025, o 16:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 paź 2016, o 19:23 
Nowy

Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum, więc się przedstawię, mam na imię Kamil i jestem z Poznania, elektroniką interesowałem się już kiedyś, później miałem długą przerwę a od jakiegoś czasu, za sprawą poradników pana Mirka zacząłem naukę programowania AVR, gdyby post był nie w tym dziale co trzeba, bardzo proszę o przesunięcie do odpowiedniego działu.

Mam wielką prośbę o sprawdzenie poprawności schematu pod kątem elektronicznym (programu jeszcze nie zacząłem pisać) oczywiście, przed zrobieniem płytki, złożę na stykówce, ale wolę nie wywarzać otwartych drzwi i wolę spytać, gdyż jest to tak naprawdę mój pierwszy "poważniejszy" projekt na AVR.
Generalnie celem i założeniem projektu jest sterowanie "zasilaniem" agregatów chłodnictwa transportowego, a bardziej dokładnie chodzi o sterowanie sprężarkami i silnikiem elektrycznym, po krótce, są dwie sprężarki chłodnicze jedna zasilana od silnika pojazdu, druga zasilana z silnika elektrycznego (np, jak auto stoi załadowane całą noc z towarem-może podpiąć się do sieci)

Ponieważ, że będzie to dokładka do agregatu chłodniczego, który ma możliwość tylko zasilania od silnika pojazdu (tylko jak jest włączony), założyłem, że do sterowania użyje tylko sygnału "po kluczyku" z auta oraz +12V które wysyła sterownik agregatu do włączenia sprężarki drogowej

Część sieciowa jest oparta na silniku elektrycznym 230V lub 400V zasilacz impulsowy 12V gotowy kupiony,

Na schemacie (na płytce również są cztery śruby:

AKU - +12V akumulator samochodu

BOX - Podłączenie boksu elektrycznego do zasilania +

ZAS - +12V z zasilacza po podłączeniu do sieci

GND - tam spotkają się masy

Za przęłączanie ma odpowiadać przekaźnik samochodowy 70A z cewką 12V w stanie jałowym NC przekaźnika jest zwarte między AKU a BOX,
Po włożeniu wtyczki do sieci cewka przekaźnika podłączona do śruby ZAS przełączy zasilanie BOXu na zasilacz a tym samym wyśle do mikrokontrolera sygnał o zasilaniu z sieci.

Na schemacie są dwa zasilacze 5V do zasilania mikrokontrolera i 12 V do zasilania sprężarek, podaniu do BOXu zapłonu, oraz zasilaniu cewki stycznika do silnika elektrycznego

W związku z tym, że nie chciałem, żeby mikrokontroler był podłączony cały czas jego zasilanie jest z zacisku 15 samochodu, bądź zasilacza po włączeniu do sieci (nie wiem czy dobrze to rozwiązałem, założyłem, że mikrokontroler dostając sygnał o podłączeniu do sieci, wyłączy zasilanie z zacisku 15 i pozostanie zasilanie mikrokontrolera tylko z zasilacza, ale przez jakąś niewielką chwilę stabilizator pewnie będzie miał zasilanie z dwóch źródeł, czy to nie błąd?)

Kończąc, jeżeli mikrokontroler dostanie sygnał z zacisku 15 akumulatora to poda +12V (po kluczyku) do boxu agregatu) i włączy sprężarkę drogową, natomiast jeżeli dostanie sygnał z zasilacza, wyłączy zasilanie z zacisku 15, poda +12V (po kluczyku) do boxu agregatu, włączy stycznik silnika elektrycznego, odczeka 60s i włączy sprężarkę.

Mam nadzieje, że napisałem to w miarę czytelnie i zrozumiale w razie co odpowiem na każde pytanie, prosiłbym również o ocenę wykonania samego schematu w eaglu, ponieważ jest to mój pierwszy schemat, a uczyłem się z poradników Pana Mirka, za co jestem mu dozgonnie wdzięczny, że je tworzy,
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi Kamil
https://drive.google.com/file/d/0B-lwJ3 ... sp=sharing

Obrazek

EDIT:
Po uwagach Pana Mirka, zmieniłem trochę schemat na mniej modułowy a bardziej skompensowany, chyba na pierwszy rzut oka jest bardziej czytelny, proszę o ocenę
Obrazek

Ostatnio edytowano 23 paź 2016, o 08:36 przez alus, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 paź 2016, o 22:23 
Moderator

Nie jestem w stanie analizować merytorycznie schematu/układu - nie mam na tyle czasu ale może ktoś inny się nad tym pochyli....

Ja mogę tylko powiedzieć, że jak na pierwszy w życiu schemat to MEGA WZOROWO ;)

GRATULACJE !

PostNapisane: 22 paź 2016, o 22:38 
Nowy

Dziękuje, właśnie o to mi chodziło, czy schemat jest prawidłowy, aczkolwiek zastanawiam się czy jest to dobrze, że jest tak bardzo rozbity blokami, mi se czyta to przyjemnie, ale ja mam w głowie zamysł tego projektu, a jaki schemat czyta się osobom pierwszy raz widzącym dany schemat?

PostNapisane: 22 paź 2016, o 22:41 
Moderator

troszkę za dużo miejsca to zajmuje. Ja bym się starał zmieścić na A4 .... a ty na 100% przekroczyłeś A4

Można też rysować schematy na wielu kartkach w eaglu ;) ale myślę, że ten wciąż spokojnie dałoby radę narysować w sposób nieco bardziej skondensowany.

Nie jest to jakiś tam błąd - czyta się go w miarę wygodnie aczkolwiek zawsze lepiej jest gdy można wydrukować go na jednej kartce A4 albo na kilku jako osobne fragmenty schematu

PostNapisane: 22 paź 2016, o 23:15 
Użytkownik

A z innej beczki - a musi byc procek do tego? Moim zdaniem da sie to zrobic na kilku przekaznikach (czasowych) lub np. Logo :)

PostNapisane: 23 paź 2016, o 07:15 
Nowy

Jasne, że się da, tak to robię teraz, tylko problem jest z miejscem to jest pierwsza sprawa, a druga, procek, daje nam więcej możliwości personalizacji, pod agregaty różnych firm

PostNapisane: 23 paź 2016, o 20:48 
Użytkownik

Wszystko ładnie ale sugerowałbym zastosowanie optoizolacji (np. transoptory) na wejścia i wyjścia. Zwłaszcza że przekaźniki załączają jakieś sprężarki. Ale to tylko moja sugestia.

PostNapisane: 24 paź 2016, o 21:07 
Nowy

0livaw, zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem, mógłbyś jakieś polecić? Zastanawiam się również, czy zamiast przekaźników nie zastosować P-MOSFETów, jak obok, przy załączaniu stycznika i podawania sygnału na zapłon boxu, cewka sprężarki w zależności od firmy, pobierają od 5A do 8A więc nie jest to jakoś mega dużo

PostNapisane: 25 paź 2016, o 00:13 
Użytkownik

Prad to nie wszystko - pamiętaj że masz obciążenie indukcyjne.

PostNapisane: 25 paź 2016, o 21:10 
Użytkownik

alus napisał(a):
0livaw, zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem, mógłbyś jakieś polecić? Zastanawiam się również, czy zamiast przekaźników nie zastosować P-MOSFETów, jak obok, przy załączaniu stycznika i podawania sygnału na zapłon boxu, cewka sprężarki w zależności od firmy, pobierają od 5A do 8A więc nie jest to jakoś mega dużo

Zastosuj PC817, przykład rozwiązania wejścia poniżej. Tylko musisz na nowo przeliczyć wartości rezystorów dla napięcia 12VDC:
Obrazek

Do sterowania przekaźnikami możesz zastosować transoptor CNY17-4.

Strefa czasowa: UTC + 1