Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 sty 2025, o 23:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 paź 2016, o 10:13 
Użytkownik

Witam!
Jestem w trakcie pisania aplikacji w delphi gadającej z avr po rs232.
Natknąłem się na dziwny problem ta sama aplikacja ten sam program generalnie wszystko to samo tylko raz łączę się przez ft232 wbudowane w zestaw uruchomieniowy a raz przez atnel wifi.
W pierwszym przypadku co pare sekund cos niedobrego dzieje sie z transmisją natomiast przez atnel wifi wszystko jest ok.
Czy ktoś ma jakiś pomysł o co tu chodzi ?

Załączam filmik.

Poprawione - Zielono-Różowy J.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 paź 2016, o 10:23 
Użytkownik

Popraw filmik, w tej formie nie potrafię go otworzyć :(
[youtube]_ZAkVdCaJMg&feature=youtu.be[/youtube]

PostNapisane: 21 paź 2016, o 11:37 
Moderator

No wszystkiego bym się spodziewał ;) nawet tego że prędzej ktoś napisze, że po wifi są problemy a po kablu nie ma ... ;)

MaciejF napisał(a):
Czy ktoś ma jakiś pomysł o co tu chodzi ?

Ja nie mam pomysłu, ja wiem o co tu chodzi

1. albo typowy problem sprzętowy a raczej prawie że go obstawiam że sprzętowy - bo pomimo, że piszę w instrukcji na stronie atnel jak działa magistrala RS232 w zestawach ATB i jak bardzo mocno jest przyjazna użytkownikowi w porównaniu do innych zestawów tego typu, to normalnie chyba NIKT tego nie czyta - a szkoda - bo później ZAWSZE są takie problemy

http://atnel.pl/atb-przejsciowka-usb-rs232.html

dlaczego sądzę, że nie zaglądałeś tam ? ;) z prostego powodu - na początku filmiku widać BABOLA jakiego robisz a dzięki niemu można nawet UWALIĆ sobie albo scalaka ft232 albo procka

kto łączy na magistrali RS232 TRZY urządzenia ? ... czy to jest magistrala RS485 czyli (jeden do wielu/wiele do wielu) ? czy to jest magistrala RS232 czyli (jeden do jednego) ? hmmm ? odpowiedź znajdziesz w tym linku

2. ale równie dobrze powodem może być sam soft i żadnym dowodem na to że soft jest poprawny nie jest zawsze fakt - że jak mi na jednym działa to MUSI na drugim (nie ważne co to jest "jedno" a co "drugie") - przynajmniej ja tak nigdy nie podchodzę do sprawy. I gdy mi na jednym działa a na drugim nie - to wręcz JESTEM pewien - że gdzieś BABOLA zrobiłem - mówię ci takie podejście pomaga w rozwiązywaniu problemów i w zbyt przedwczesnym poddawaniu się

Ale zacznij proszę od punktu nr JEDEN być może jeszcze żaden scalak się nie ugotował albo jego jedna noga (podpowiadam - noga TX) ...

PostNapisane: 21 paź 2016, o 11:46 
Użytkownik

Fakt że nierozsądnie, ale to tak na szybko żeby pokazać że jedyne co zmieniam to port bez zmian w sprzęcie czy sofcie.
Wyciągnąłem moduł wifi, nadawanie przez ft232 i dalej to samo. Trochę rozkładam ręce. Logika podpowiada że jeżeli urządzenia działają na tym samym protokole to bez względu na to czy nadam to przez wifi, rs232 z zestawu czy jaki kolwiek inny moduł to powinno działać. Nie wiem nawet gdzie szukać babola. Procek w bascomie nadaje ciągiem to co widać na dole a apka w zdarzeniu ComPort1RxChar wpisuje wszystko w tablice a potem w prostacki ale skuteczny sposob kopiuje dalej do paneli czy labelow.

PostNapisane: 22 paź 2016, o 11:53 
Użytkownik

Mam wrażenie, że jak tylko pojawi się słowo bascom, to wszyscy nabierają wody w usta.
Poradzę sobie.
Pozdrawiam

PostNapisane: 22 paź 2016, o 12:41 
Moderator

Po pierwsze to ja nawet nie zauważyłem słowa Bascom

Po drugie założyłeś wątek nie w dziale Bascom i się dziwisz ? większość forumowiczów uczy się języka C ale stworzyłem specjalny dział Bascom żeby i ci którzy działają na Bascomie mogli sobie pomagać nawzajem ....

Po trzecie jak ktoś ma tobie pomóc jeśli nie zna Bascoma ? Ba ... co zresztą ma wspólnego ten wątek z Bascomem może poza tym, że gdzieś napisałeś to słowo bo nawet kurczę kawałka kodu nie pokazałeś ....

I do tego wszystkiego jeszcze taka roszczeniowa postawa ? ... oj oj ... panie kolego .... zastanów się może nad zmianą forum, skoro tu wszyscy wody w usta nabierają ...

Albo też zastanów się nad tym jak dobrze zadać pytanie, żeby ktoś mógł - umiał, potrafił i miał chęć coś podpowiedzieć .... Bo tu często leży klucz - Ja wspominałem już o tym, że nie pokazujesz kodu ... a ty co ? .... użyję twoich słów, nabrałeś wody w usta ... i jeszcze masz pretensje ?

Strefa czasowa: UTC + 1