Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 lut 2025, o 14:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 paź 2016, o 23:19 
Użytkownik

Witam
Chciał bym szanownych kolegów prosić o małą podpowiedz jak trochę zoptymalizować kod programu i wykonać operację wyświetlenia wyniku pomiaru z ADC na stronie WWW w formie napięcia.

Kod nie jest jeszcze całkowicie gotowy więc wrzucam w formie takiej jaka jest oto całość:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

No i o co mi chodzi, o ile samo wyświetlenie wartości z ADC to nie problem bo wystarczyło
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

i mamy wartość z ADC na stronie WWW to wyświetlenie napięcia w przypadku gdy kod odpowiedzialny za pomiar wygląda tak
język c

to już robi mi kłopot, choć by dlatego że ciągle w obliczeniach używam zmiennych czd i czu i nawet gdybym uparł się je wstawić do case 5: uart_putint( pomiar(5), 10 ); break; w jakiś sposób to musiał bym ich stworzyć co najmniej 12.

Ponieważ finalnie na stronie WWW będą wyświetlane wszystkie 6 pomiarów, a na LCD tylko wybrane pomyślałem aby po wykonaniu pomiaru i przeliczeniu na napięcie był on gdzieś zapisywany albo do tablicy albo buforu skąd w momencie zapytania o stronę www będzie odczytywany.

Proszę o podpowiedzi w którą stronę iść co nadrobić z BB i poradników ewentualnie.

Dziękuję i pozdrawiam
Rafał.

Ostatnio edytowano 26 paź 2016, o 23:51 przez Rafciu, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 paź 2016, o 06:44 
Użytkownik

Ja bym czyste wartości ADC wysyłał na serwer do bazy mysql. Natomiast wyświetlając stronę www przeliczał ADC na V.

Wysłane z mojego LIVE przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 19 paź 2016, o 12:25 
Użytkownik

a nie możesz po prostu przesłać tej samej zmiennej którą wyświetlasz na LCD ??
ew ... wyniki pomiaru zapakować do zmiennych pomocniczych np ... wwwcz1 , .....
i to wysyłać na stronę ??

PostNapisane: 19 paź 2016, o 14:43 
Użytkownik

Witam
Na początek dziękuję za odpowiedzi.
SunRiver mógł bym i tak trochę właśnie myślałem, tylko wynik na lcd wyświetlany jest z dwóch zmiennych czd i czu

język c

No i przy moim sposobie pomiaru który stworzyłem w programie (tak mi się wydaje) musiał bym stworzyć ich sobie aż 12, czyli czd1 czu1 dla pierwszego kanału, czd2 czu2 dla drugiego kanału itd. aż do szóstego kanału.
Druga sprawa po wejściu na stronę www mają się wyświetlić wszystkie 6 pomiarów, a na lcd w tym samym czasie tylko wybrane .
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem działanie ADC, bo jeśli przy korzystaniu z pomiaru na żądanie konwersja w ADC trwa prawie 1s to między pierwszym pomiarem a ostatnim upłynie 5s. Jeśli w czasie wykonywania pomiaru na trzecim kanale przyleci zapytanie o wysłanie strony html to skąd zostaną pobrane wartości zmiennych do argumentów wyświetlanych na stronie www? Z pamięci RAM tam będą przechowywane z automatu ?? Tego jakoś nie mogę zrozumieć.

Kurde tak by mi się przydał jakiś znajomy który choć by za pośrednictwem maila czy PW coś niecoś by jeszcze wyjaśnił.

PostNapisane: 20 paź 2016, o 09:57 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

To utwórz sobie tablice dla 6 przetworzonych wyników z ADC. I na żądanie o wynik wysyłaj dane z tablicy. Po za tym skąd wziąłeś tak długi wynik pomiaru z ADC?

W tablicy umieszczaj albo wyniki z ADC, albo liczby przetworzone na postać stało pozycyjną. A na stronie www prezentuj wyniki w postaci właściwej.

Masz dużo powtarzającego się kodu, więc może zrób np. tak:

język c

PostNapisane: 20 paź 2016, o 19:15 
Użytkownik

A co ty się uparłeś na tę część dziesiętną i ułamkową ?
Przecież zanim rozbijesz wynik na elementy masz:

język c

czy zaraz po tej linii nie możesz przypisać wyniku do innej zmiennej lub tablicy w strukturze ?
Wtedy miałbyś 2x mniej wyników bo nie zostaną one podzielone na potrzeby www.

Pozdrawiam

PostNapisane: 20 paź 2016, o 22:36 
Użytkownik

Tak na marginesie to mozna po dwa zera uproscic :) trzeba zawsze miec na wzgledzie czy nie przekroczymy zakresu zmiennej.

PostNapisane: 23 paź 2016, o 23:27 
Użytkownik

majster napisał(a):
A co ty się uparłeś na tę część dziesiętną i ułamkową ?
Przecież zanim rozbijesz wynik na elementy masz:

język c

czy zaraz po tej linii nie możesz przypisać wyniku do innej zmiennej lub tablicy w strukturze ?
Wtedy miałbyś 2x mniej wyników bo nie zostaną one podzielone na potrzeby www.

Pozdrawiam

No dobra a możesz mi jeszcze podpowiedzieć tylko nie wiem, czy dobrze napiszę o co mi chodzi.
Z działania powyżej zmienna wynik może przyjąć wartość np. 11,742568
Do wyświetlenia na LCD rozbijam sobie to na dwie zmienne czd =11 w tym przypadku i czu= 74
jak sobie powiedzmy okroić czy stworzyć inną zmienną która przyjmie w tym przypadku wartość 11,74 i którą zapiszę sobie gdzieś a potem w łatwy sposób będę mógł pobrać i wyświetlić na LCD lub na stronie www bez np. takiego rozbijania jak dotychczas robiłem.

micky napisał(a):
Tak na marginesie to mozna po dwa zera uproscic :) trzeba zawsze miec na wzgledzie czy nie przekroczymy zakresu zmiennej.

Masz racje poprawiłem ;)

PostNapisane: 24 paź 2016, o 06:17 
Użytkownik

Funkcja round powinna być pomocna.

Mozesz tez przesunac przecinek o 2 w prawo. Wszystko co przed nim zapisac do zmiennej. Wyslac na www i tam przesunac przecinek o 2 w lewo.
I analogicznie do lcd.

PostNapisane: 24 paź 2016, o 08:48 
Użytkownik

A tak zapytam - czemu nie zastosujesz zmiennej float? Mirek co prawda odradza takie rozwiązanie i w projektach wielozadaniowych ma to sens, ale w prostych projektach jedna czy sześć zmiennych float nie ma znaczenia.
Druga możliwość - jeśli już masz obliczone 11.74 to pomnóż przez 100 (lub jeśli chcesz przechować 11.742 to przez 1000) - i w zmiennej uint32_t możesz przechować 1174 (odpowiednio 11742) i przy samym wyświetlaniu na www wstawić przecinek.
Ale ja bym zastosował float jeśli masz problem z przeliczaniem tych wartości na www.

PostNapisane: 24 paź 2016, o 18:20 
Użytkownik

iwi napisał(a):
A tak zapytam - czemu nie zastosujesz zmiennej float? Mirek co prawda odradza takie rozwiązanie i w projektach wielozadaniowych ma to sens, ale w prostych projektach jedna czy sześć zmiennych float nie ma znaczenia.
Druga możliwość - jeśli już masz obliczone 11.74 to pomnóż przez 100 (lub jeśli chcesz przechować 11.742 to przez 1000) - i w zmiennej uint32_t możesz przechować 1174 (odpowiednio 11742) i przy samym wyświetlaniu na www wstawić przecinek.
Ale ja bym zastosował float jeśli masz problem z przeliczaniem tych wartości na www.

Tak też pisałem a na www się da i przesuwać przecinki i nie tylko tylko trzeba chcieć zaczerpnąć wiedzy o php. Tutoriali jest pełno tylko trzeba wiedzieć czego szukać.

PostNapisane: 25 paź 2016, o 11:50 
Użytkownik

majster napisał(a):
iwi napisał(a):

Tak też pisałem a na www się da i przesuwać przecinki i nie tylko tylko trzeba chcieć zaczerpnąć wiedzy o php. Tutoriali jest pełno tylko trzeba wiedzieć czego szukać.

Nie mam zielonego pojęcia o php i masz rację bo nie wiem czego szukać i nie bardzo widzę sens w poszukiwaniu wiedzy na ten temat jeśli wątpię czy ją kiedyś jeszcze użyję. Z drugiej strony stronka ma być banalnie prosta ma wyświetlić tylko wyniki pomiarów i ma być w procku i nie korzystać z zewnętrznych serwerów itp.
Jestem osobą poczytującą w programowaniu w C sam powoli widzę że porwałem się na coś co jest dla mnie na moim etapie wiedzy jeszcze trudne do zrealizowania, no ale próbuje i staram się nie poddawać.

PostNapisane: 25 paź 2016, o 12:42 
Użytkownik

Wyniki możesz bezpłatnie wyświetlać na stronie https://thingspeak.com/
Są gotowe urządzenie, które współpracuje z tą stroną. Ja używam Lankontrolera od paru lat i działa rewelacyjnie. Jeśli z wysłaniem z Atmegi na tą stronę nie masz problemów to nic więcej nie potrzbujesz. Tylko użyj zmiennej float i będzie OK.

PostNapisane: 26 paź 2016, o 12:20 
Użytkownik

iwi napisał(a):
Wyniki możesz bezpłatnie wyświetlać na stronie https://thingspeak.com/
Są gotowe urządzenie, które współpracuje z tą stroną. Ja używam Lankontrolera od paru lat i działa rewelacyjnie. Jeśli z wysłaniem z Atmegi na tą stronę nie masz problemów to nic więcej nie potrzbujesz. Tylko użyj zmiennej float i będzie OK.

propozycja fajna ale nie chciał bym inwestować już w dodatkowe urządzenie gdy moje wykonuje dwie trzy proste czynności, no i chciał bym aby urządzenie nie korzystało z żadnych zewnętrznych serwerów stronek itp.

PostNapisane: 26 paź 2016, o 20:47 
Użytkownik

Rafciu napisał(a):
propozycja fajna ale nie chciał bym inwestować już w dodatkowe urządzenie gdy moje wykonuje dwie trzy proste czynności, no i chciał bym aby urządzenie nie korzystało z żadnych zewnętrznych serwerów stronek itp.

Sorki prawda będzie brutalna ... odpuść sobie ... gdyż po stronie AVR tego nie zrobisz w tak prosty sposób.
Będziesz chciał mieć dostęp do AVR z zewnątrz i okaże się, że twój router nie ma możliwości takiej konfiguracji lub twój usługodawca udostępnia ci internet w sieci wewnętrznej więc też nie wyjdziesz na świat.

Używając ATB WIFI i zewnętrznego serwera nie masz z tym problemu. No cóż albo rybki albo akwarium. Zaczniesz mieć problemy i stracisz czas nawet Mirek wspomniał w poradniku, że jest to przykład serwer na AVR no ale jak chcesz próbuj.

Powodzenia ale Mysql na AVR nie postawisz :)

Twój temat to: Wyświetlenie napięcia z ADC na stronie www.
Stąd też takie podpowiedzi ...
napisałbyś: Wyświetlenie napięcia z ADC na stronie www postawionej na AVR odpowiedzi były by inne i pomijające bazy danych.

PostNapisane: 26 paź 2016, o 23:44 
Użytkownik

majster napisał(a):
Rafciu napisał(a):

Sorki prawda będzie brutalna ... odpuść sobie ... gdyż po stronie AVR tego nie zrobisz w tak prosty sposób.
Będziesz chciał mieć dostęp do AVR z zewnątrz i okaże się, że twój router nie ma możliwości takiej konfiguracji lub twój usługodawca udostępnia ci internet w sieci wewnętrznej więc też nie wyjdziesz na świat.

Używając ATB WIFI i zewnętrznego serwera nie masz z tym problemu. No cóż albo rybki albo akwarium. Zaczniesz mieć problemy i stracisz czas nawet Mirek wspomniał w poradniku, że jest to przykład serwer na AVR no ale jak chcesz próbuj.

Powodzenia ale Mysql na AVR nie postawisz :)

Twój temat to: Wyświetlenie napięcia z ADC na stronie www.
Stąd też takie podpowiedzi ...
napisałbyś: Wyświetlenie napięcia z ADC na stronie www postawionej na AVR odpowiedzi były by inne i pomijające bazy danych.

Co do tytułu tematu to masz racje może zabrakło :"postawionej na AVR" jeśli się da poprawie tytuł.
Co do reszty nie będę się z Tobą kłócił bo za fajne to forum, ale podejdę inaczej i poproszę Cię o coś.
Ponieważ w moim otoczeniu praktycznie nie mam nikogo kto zajmuje się programowaniem w C i kogo mógł bym zapytać o coś czego nie rozumiem z czym mam problem. Jedyną moja pomocą są książki i forum. Wobec czego jeśli będę miał jakiś problem konkretny w pisaniu programu to czy mogę się do Ciebie zwrócić na maila lub PW o pomoc lub wyjaśnienie?

Bo odpuścić sobie nie mam zamiaru, zaprojektowałem układ, zaprojektowałem płytki, wykonałem je (nie zlecałem nikomu) ,zmontowałem je, wszystko pod względem elektrycznym działa, wstępnie jakąś część programu może kiepską ale mam więc mało mi brakuje. Nie będę miał z tego żadnych profitów robię to dla siebie dla własnej satysfakcji. Wykonanie tego układu konsultowałem na forum i z Mirkiem, gdybym teraz odpuścił sobie zmarnował bym czas i chęci którymi obdarowali mnie forumowicze i Mirek, a na to pozwolić sobie nie mogę. Sory ale taki już jestem.

PostNapisane: 27 paź 2016, o 07:20 
Użytkownik

Jeszcze jedno rozwiązanie wpadło mi do głowy (nie wiem co prawda jakie możliwości ma Twój układ, ale może da rady) - AVR odczytuje dane z czujników i na odpowiednie zapytania po UDP, UART (np przez BT) wystawia je. Tylko że następne wyzwanie dla Ciebie - napisać apkę na Androida, która będzie co jakiś czas odpytywała uC. Chyba to rozwiązanie będzie mniej kłopotliwe niż serwer. Tylko co z archiwizacją wyników. w EEprom trochę się zmieści. Najlepiej żeby po połączeniu się z apką odczytać cały zbiór z AVR i wysłać go do Androida, i tam przechowywać dane.
Albo jeszcze inaczej. Na Thinkspeak wysyłać dane do archiwizacji a na Androidzie wyświetlać bieżące wyniki.

PostNapisane: 27 paź 2016, o 12:19 
Użytkownik

Witam
Chyba źle zadałem pytanie w pierwszym poście i chyba powinienem napisać wielkie dziękuje i przepraszam, bo cały czas dajecie mi propozycje rozwiązań a ja rozwiązanie już mam i prawie działa.
Pomiar przez ADC jest wykonywany :
język c

Takich pomiarów wykonuję 6
Więc mogę zrobić 6 zmiennych wynik1, wynik2 itd.

Do kodu strony www będącej w oddzielnym pliku html.c wstrzykiwane jest 6 argumentów w taki sposób
język c

Mój problem to chyba brak wiedzy raczej jak np. zmienną wynik1 umieścić w np. case 0: uart_puts("0,00"); break;
Wartości z ADC ładnie mi się wyświetlają po użyciu:
język c

to już po użyciu
język c

wyświetlają mi się bzdury to znaczy jakaś ujemna liczba, Nie wiem czy jest to spowodowane tym iż typ int ma zakres -32768 do 32767 i powinienem użyć typu long?

Ale znów gdy wstawię sobie np.
język c

gdy zmienna czd przyjmuje wartości tylko od 0 do max 50 bo do 50V mierzy woltomierz to nie mam nic kompletnie.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc i zrozumienie.

PostNapisane: 27 paź 2016, o 17:19 
Użytkownik

Rafciu napisał(a):
Witam

Mój problem to chyba brak wiedzy raczej jak np. zmienną wynik1 umieścić w np. case 0: uart_puts("0,00"); break;

Co do zapytań na PW wolę starać się pomagać na forum niż PW dlatego aby zostały wiadomości dla potrzebujących.

A teraz co do umieszczenia zmiennej w uart_puts to może lepiej łączyć string ?

Możesz stworzyć sobie bufor do wysłania danych i przed każdą wysyłką kolejnego wyniku wpisywać dane do buforu o tak:

język c

w ten sposób wpiszesz do bufora swoją wartość np: 5.41V i w tej postaci ją wyślesz

język c

Tak jak pisałem wystarczy jeden bufor i przed każdym wysyłem napełnić go nowymi danymi z innego czujnika.

Pozdrawiam

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 28 paź 2016, o 00:02 
Użytkownik

Dzięki majster już przetestowałem i działa :) tylko że w moim przypadku zrobiłem sobie 6 takich buforów bo pomiar jest na 6 kanałach i lata sobie w pętli while(1) a dane dla strony www będą odczytywane tylko wtedy kiedy do urządzenia przyleci zapytanie o stronę www czyli słynne "GET / " z poradników Mirka o serwerze http na AVR. (Oglądałeś ?) Wtedy z buforów zostaną odczytane pomierzone dane wstrzyknięte jako argumenty do kodu strony i polecą sobie w świat. No i jak na razie działa.

Czy możesz mi wytłumaczyć jak obliczyć sobie wielkość buforu: buffer_data_send dla:
język c

gdy czd=11 a czu=22
przy
język c

były problemy gdzieś coś uciekało nie zawsze się wyświetlało dałem na oko 10
język c

i jest OK

majster napisał(a):
Co do zapytań na PW wolę starać się pomagać na forum niż PW dlatego aby zostały wiadomości dla potrzebujących.

Też jestem tego zadania, ale przyznam się szczerze jako mocno początkujący czasem trochę się krępuję pisać gdy pytanie jest może banalne a ja nie bardzo wiem jak je zadać.

PostNapisane: 28 paź 2016, o 06:24 
Użytkownik

Spokojnie pytaj zawsze ktoś odpowie ja też jestem początkujący i wiele muszę się jeszcze nauczyć.

Masz Niebieską książkę może ?

PostNapisane: 28 paź 2016, o 10:30 
Użytkownik

Oczywiście że posiada niebieską i zieloną, a teraz czekam na żółtą :)

Strefa czasowa: UTC + 1