Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lis 2024, o 23:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 paź 2016, o 21:18 
Moderator

kejza napisał(a):
Jest możliwość wysłania naszych nagród (pcb atb mb gsm + gb) jedną przesyłką?

No ale jak kolega sobie wyobraża, że wysyłalibyśmy to w oddzielnych przesyłkach ? ;) ....

Spokojnie - na razie wciąż czekamy na maile od uczestników, już odpowiedziało ok 70% ludzi

Czekamy też na rozliczenie środków z PP

Dopiero wtedy będziemy zliczać wszystko i dopiero wtedy pójdą płytki PCB do produkcji. Ale spokojnie to nie potrwa długo ... nie mniej jednak no trzeba troszkę jeszcze poczekać - a w kolejnych mailach już będziemy się indywidualnie z każdym kontaktować i ustalać szczegóły wysyłek oraz ew koszt przesyłek itp itd

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 paź 2016, o 21:46 
Użytkownik

będziesz miał tylko 99,9% całości :P

PostNapisane: 16 paź 2016, o 22:06 
Nowy

Pytam bo nie chcę naraźić na niepotrzebne koszta :)

PostNapisane: 16 paź 2016, o 22:09 
Użytkownik

tak dla pewności przytoczę kolegi wpis.
kejza napisał(a):
Do mnie i mojej żony....
:D

PostNapisane: 16 paź 2016, o 22:12 
Nowy

Możemy być w separacji :)

PostNapisane: 17 paź 2016, o 05:20 
Użytkownik

Mi chodziło raczej o zaakcentowanie informacji,
że masz na myśli dwa odrębne wsparcia w jednej przesyłce. ;)

PostNapisane: 17 paź 2016, o 09:24 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Jeśli zaś ktoś coś jeszcze dodatkowo domówi w naszym sklepie aby połączyć wysyłkę ze swoim zamówieniem to już chyba przesyłka będzie całkiem za FREE (tzn zależy to jeszcze od wartości zamówienia - ale będziemy się starać aby oferta była miłym zaskoczeniem)

Bardzo miła wiadomość. Już pisałem do Pani Anety, że chciałbym właśnie za jedną przesyłką upiec niejako "dwie pieczenie". Co prawda odpowiedzi jeszcze nie otrzymałem, ale w tej sytuacji podejrzewam, że teraz to Pani Aneta potrzebuje klona.

Poza tym Mirek w treści swojego emaila (tego w pdf) na końcu napisał, żeby w tej sprawie zgłaszać się do Pani Anety, więc Panie i Panowie proponuję robić, tak jak napisał.

PostNapisane: 17 paź 2016, o 09:28 
Użytkownik

worner napisał(a):
teraz to Pani Aneta potrzebuje klona

Ja również będę coś dodatkowo zamawiał w sklepie Atnel i tak jak ty czekam na odpowiedź od Pani Anety :)

PostNapisane: 17 paź 2016, o 11:44 
Użytkownik

Ja również mam zamiar domówić "małe co nieco", no ale to myślę, że jeszcze spokojnie... bo czasu trochę zostało do wydania Yellowbook'a i będę się kontaktował bliżej godziny "W" ;)

PostNapisane: 17 paź 2016, o 12:02 
Użytkownik

adkrzywda napisał(a):
że jeszcze spokojnie

Nagrody rzeczowe (inne niż YB) jeśli oczywiście będą na stanie mają być rozsyłane niezwłocznie po przekazaniu pieniędzy z polakpotrafi a miało to nastąpić właśnie w obecnych dniach :)

PostNapisane: 17 paź 2016, o 12:57 
Użytkownik

Mam pytanie - czy odpowiedź na maila z danymi musi być z tego samego adresu na który przyszła wiadomość?
Mam 2 adresy podpięte do jednego konta i przypadkowo odpowiedź poszła z domyślnego

PostNapisane: 17 paź 2016, o 13:04 
Moderator

43kuku napisał(a):
Mam pytanie - czy odpowiedź na maila z danymi musi być z tego samego adresu na który przyszła wiadomość?
Mam 2 adresy podpięte do jednego konta i przypadkowo odpowiedź poszła z domyślnego

No właśnie m.in twój mail spowodował że musiałem kilka godzin spędzić na szukaniu przyczyny, dlaczego mi coś nie tak działa w programie do analizy raportu XLS z PP ... Bo po wygenerowaniu danych z maili i raportu - wciąż wydawało mi się, że brakuje mi jednego - aż w końcu po godzinach debugowania okazało się, że kolega radośnie sobie wysyła do nas maile z innego adresu niż z tego na którym logował się do PP ... masakra ;)

dobrze, że do tego doszedłem ... bo już miałem zostawić jako nierozwiązany problem i najwyżej ktoś by się później dobijał ręcznie do nas

---------------------------------------

Dlatego bardzo bardzo uprzejmie wszystkich proszę i wydaje mi się to oczywiste - że w sprawie PP proszę się kontaktować z adresu maila który był użyty na PP, będzie dużo mniej zamieszania później w ogarnianiu wszystkiego ok ?

PostNapisane: 17 paź 2016, o 13:32 
Użytkownik

Bardzo przepraszam, to czysty przypadek był :oops:

PostNapisane: 17 paź 2016, o 13:39 
Moderator

43kuku napisał(a):
Bardzo przepraszam, to czysty przypadek był :oops:

Dobrze dobrze ;) ... ważne, że zobaczyłem w czym rzecz ;) ale nie martw się inni wymyślali jeszcze "lepsze" rzeczy ;)

Na przykład - prosiłem o wysłanie danych w konkretnym formacie i nawet pokazałem przykład zaznaczony na czerwono.

A tymczasem ktoś dodał np na samym początku i na końcu po gwiazdce - znak gwiazdki ;) no i los masakros - program oczywiście już nie potrafił poprawnie przeanalizować tego maila i wyjąć z niego danych ;) ale gdy doszedłem do gwiazd :lol: no to wstawiłem do programu warunek, że jeśli napotka gwiazdki to ma je wyrżnąć w pień - i cyk ! ... w końcu delikwent pojawił się w bazie uuuuf

Jeszcze ktoś inny wymyślił, że nie ma sensu podawać zgodnie z wzorem o który prosiłem i wysłał zgodnie z własnym wzorem :lol: .... czyli wszystko pisane ciurkiem ze spacjami .... no i znowu była amba ....

eeeeś ;)

ale jeszcze czekamy na odpowiedzi od ok 30% uczestników więc ciekaw jestem jakie jeszcze program napotka "kwiatki" w mailach ;)

PostNapisane: 17 paź 2016, o 14:20 
Użytkownik

Oby jak najmniej kwiatków :)

PostNapisane: 17 paź 2016, o 16:50 
Użytkownik

Nie chciałbym nikogo urazić, ale mając na uwadze, że wszyscy się tu pasjonujemy programowaniem to takie "kwiatki" w mailach z odpowiedziami są dla mnie zupełnie nie zrozumiałe.
Instrukcja od Pana Mirka w PDF-ie była tak klarownie opisana i z przykładami, że chyba nawet przedszkolaki nie miałyby kłopotu z poprawnym wykonaniem tego prostego polecenia :lol:

PostNapisane: 17 paź 2016, o 16:55 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja też napisałem do pani Anety w sprawie wysyłki. Chciałbym, żeby GB z płytką i dokupionym YB przyszedł w jednej paczce ;)

PostNapisane: 17 paź 2016, o 17:03 
Użytkownik

Cytuj:
Nie chciałbym nikogo urazić, ale mając na uwadze, że wszyscy się tu pasjonujemy programowaniem to takie "kwiatki" w mailach z odpowiedziami są dla mnie zupełnie nie zrozumiałe.

Hmm.. ja dalej nie rozumiem ... może za dużo ifów ?? a te delaye ?? :)

PostNapisane: 17 paź 2016, o 17:21 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
może za dużo ifów ?? a te delaye ??

No to ja też wysłałem. Mi się udało bez gwiazdek i delaya - wszystko poszło w przerwaniu od Timera1

PostNapisane: 17 paź 2016, o 18:58 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
Cytuj:

Hmm.. ja dalej nie rozumiem ... może za dużo ifów ?? a te delaye ?? :)

Uważaj Sun żebyś w pętlę nieskończoną nie wpadł ;) Bo Cię potem 5 klonów Mirka będzie musiało wyciągać

PostNapisane: 19 paź 2016, o 19:08 
Użytkownik

Witam wszystkich. Gratuluję wielkiego sukcesu. Czy jeśli niektóre pozycje są niewyczerpane jeśli chodzi o wsparcie na stronie PP i projekcie Yellowbook to czy mogę z nich jeszcze skorzystać? Skoro są dostępne to po co mają się marnować :)
Czy Yellowbook ukaże się na początku czy bardziej pod koniec listopada?

Jeszcze raz gratuluję!!!

PostNapisane: 19 paź 2016, o 19:57 
Moderator

Zacznę od końca:
elektronikq napisał(a):
Jeszcze raz gratuluję!!!

Dziękuję uprzejmie.

elektronikq napisał(a):
Czy Yellowbook ukaże się na początku czy bardziej pod koniec listopada?

A czy kolega nie zapoznał się w ogóle z projektem ? ;)
https://polakpotrafi.pl/projekt/yellowbook-c-w-praktyce
To dziwne, bo dokładnie to opisałem ;)

elektronikq napisał(a):
Czy jeśli niektóre pozycje są niewyczerpane jeśli chodzi o wsparcie na stronie PP i projekcie Yellowbook to czy mogę z nich jeszcze skorzystać?

Przykro mi, nie ma takiego pojęcia jak "pozycje niewyczerpane", był projekt i przecież można było czerpać, skończył się projekt no i skończyła się niejako naturalnie możliwość czerpania. Szkoda, że kolega w trakcie projektu o tym nie pomyślał, a była przecież znakomita okazja.

PostNapisane: 20 paź 2016, o 20:28 
Nowy

Ehh, że ja dopiero w niedzielę odkryłem te forum/stronę/książki/Projekt YELLOWBOOK.
Jak pech to pech. Żeby nie spamować to mam pytanie jako początkujący.
YELLOWBOOK to kontynuacja niebieskiej i zielonej i powinienem zakupić 3 te książki czy tylko YELLOWBOOK wystarczy ?
Drugie pytanie czy planowane są kolejne zestawy uruchomieniowe i dodatkowe moduły ?
Planuję zakupy i nie wiem czy czekać na coś nowego co pojawi się do końca roku.

mirekk36 co do maili to raz, że Twój hosting ma ograniczenie a dwa to poczta odbiorcy także ma filtry antyspamowe.
Jak chcesz wysłać (przykładowo) 100 maili do @wp.pl w ciągu sekundy to nawet jak Twój hosting pozwoli to wp.pl to zablokuje traktując jako spam.
Są specjalne portale(firmy) zajmujące się masową wysyłką maili - zaciągasz listę z pliku, wstawiasz treść i poszło.
Dodatkowo możesz sprawdzić czy mail dotarł, czy ktoś przeczytał oraz inne bajery.
Nie podaję nazwy żeby nie robić reklamy ale to grosze kosztuje.

PostNapisane: 20 paź 2016, o 20:35 
Użytkownik

Cire napisał(a):
YELLOWBOOK to kontynuacja niebieskiej i zielonej i powinienem zakupić 3 te książki czy tylko YELLOWBOOK wystarczy ?

1. jak sam napisałeś kontynuacja BB i GB
2. jak jesteś początkujący to jak ci się wydaje dobrze zaczynać od końca ?? bez podstaw z BB nie ograniesz tego co jest w GB i YB
3. już chyba wiesz ... :)

Cire napisał(a):
Drugie pytanie czy planowane są kolejne zestawy uruchomieniowe i dodatkowe moduły ?

jest ATB 1.05 ... wielu z nas używa 1.04 a jeszcze są tacy co mają 1.03 ...
i dają radę ... na pewno aktualny jest 1.05 na pewno będą nowe moduły , zdecydowanie pod nowy port ...

PostNapisane: 20 paź 2016, o 22:48 
Moderator

Cire napisał(a):
mirekk36 co do maili to raz, że Twój hosting ma ograniczenie a dwa to poczta odbiorcy także ma filtry antyspamowe.
Jak chcesz wysłać (przykładowo) 100 maili do @wp.pl w ciągu sekundy to nawet jak Twój hosting pozwoli to wp.pl to zablokuje traktując jako spam.
Są specjalne portale(firmy) zajmujące się masową wysyłką maili - zaciągasz listę z pliku, wstawiasz treść i poszło.
Dodatkowo możesz sprawdzić czy mail dotarł, czy ktoś przeczytał oraz inne bajery.
Nie podaję nazwy żeby nie robić reklamy ale to grosze kosztuje.

Ale ja już dawno wysłałem 625 maili bez żadnego kłopotu ;)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Bluebook to pierwsza część i od niej się wszystko zaczyna - więc jak chcesz - od razu wskoczyć na trzecią ? ... jeśli totalnie zaczynasz to gdy kupisz trzecią a nie przerobić przynajmniej pierwszej to będzie delikatnie mówiąc "ciężko" ci

PostNapisane: 21 paź 2016, o 11:03 
Użytkownik

Cire napisał(a):
Planuję zakupy i nie wiem czy czekać na coś nowego co pojawi się do końca roku.

Myślę, że w tej sprawie wypowie się najpełniej Mirek, ale powinieneś też zajrzeć na stronę sklepu Atnel

https://www.sklep.atnel.pl/

Jest tam kilka ciekawych propozycji dla początkujących z zestawem i książką lub książkami. Ceny, jak na zawartość są naprawdę przystępne, każdy chyba na tym forum to potwierdzi. Jeśli natomiast uznasz, że nie możesz wydać tyle kasy, to polecam nasz forumowy dział kupię, sprzedam. Akurat mam tam do sprzedania bardzo tanio płytkę w wersji ATB 1.03, opis znajdziesz tutaj:

http://forum.atnel.pl/topic16315.html

Książki też tam są na sprzedaż.

PostNapisane: 1 lis 2016, o 02:47 
Użytkownik

Ja to polecam BB, atb 1.05 i poradniki na yt. Oczywiście tutaj forum. I naprawdę ogarniesz. Ale książka to podstawa i sam nie będziesz później żałował jej zakupu.

Dlaczego zestaw atb? Dlatego, że p. Mirek często na nim pokazuje to co chce pokazać albo zadania z książki są pod atb.
Oczywiście także pokazuje na płytce stykowej ale wydaje mi się, że zestaw dla początkującego jest lepszy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1