Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 sty 2025, o 10:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 paź 2016, o 11:51 
Użytkownik

Witam, mam problem, zainstalowałem dziś gcc-arm-none-eabi-5_4-2016q3 i CoIDE_V2Beta niestety nie mogę skompilować żadnego programu bo wyskakuje błąd:

Kod:
GCC HOME: C:\Program Files (x86)\GNU Tools ARM Embedded\5.4 2016q3\bin
compile:
    [mkdir] Skipping D:\STM32\workspace\first\first\Debug\bin because it already exists.
    [mkdir] Skipping D:\STM32\workspace\first\first\Debug\obj because it already exists.

BUILD FAILED
Output filename conflict: pwm.o would be produced from D:\STM32\workspace\first\components\coocox-master\M0518_Series_BSP_CMSIS\source\Library\StdDriver\src\pwm.c and pwm.c
Total time: 0 seconds

Zmiana rozszerzeń na s powoduje, że CoIDE ma błąd w innej bibliotece i tak już 5 razy zmieniłem np. z pwm.c na pwm.s

Po zmianie kompilatora na starszą wersję (gcc-arm-none-eabi-4_9-2015q1-20150306) i utworzeniu nowego projektu problem nadal pozostaje.

Co zrobić, żeby poradzić sobie z problemem ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 paź 2016, o 21:59 
Użytkownik

Na mój gust to masz dwa pliki pwm.c i stąd problem. Może jeden wywal.

PostNapisane: 16 paź 2016, o 11:28 
Użytkownik

Po wywaleniu tak jak pisałem znajdzie inny:
Kod:
GCC HOME: D:\STM32\5.4 2016q3\bin
compile:
    [mkdir] Skipping D:\STM32\workspace\first\first\Debug\bin because it already exists.
    [mkdir] Skipping D:\STM32\workspace\first\first\Debug\obj because it already exists.

BUILD FAILED
Output filename conflict: clk.o would be produced from D:\STM32\workspace\first\components\coocox-master\NUC029xAN\source\clk.c and clk.c
Total time: 0 seconds

Znalazłem gdzieś że ścieżka do kompilatora nie może być w nawiasach, bo miałem domyślnie w Pliki programów (x86) jednak gdy zainstalowałem w nowym miejscu to nic nie dało.

PostNapisane: 16 paź 2016, o 11:55 
Użytkownik

1. Masz podwójny plik clk.c, przejrzyj cały projekt czy nie masz 2 tak samo nazwanych plików, w includach musisz mieć pliki .h nie .c może tutaj masz błąd.
2. Dlaczego CoIDE, a nie np. Attolic TrueStudio ?

PostNapisane: 16 paź 2016, o 12:34 
Użytkownik

1. Pliki o tej samej nazwie powtarzają się w bibliotekach, które biblioteki wybrać, aby dało się skompilować ? W programie używam tylko portów GPIO.
Dostępne biblioteki:
coocox-master / C_libraryo
coocox-master / cmsis_core
coocox-master / CooCox_CoOS
coocox-master / Cox_Interface
coocox-master / M0518_Series_BSP_CMSIS
coocox-master / NUC029xAN
coocox-master / NUC505
coocox-master / Retarget_printf
coocox-master / Semihosting
coocox-master / STM32F072xx_CUBELIB

2. Bo do CoIDE jest poradnik w Elektronice Praktycznej.

PostNapisane: 16 paź 2016, o 22:05 
Użytkownik

A przerobiłeś ten poradnik? Bo wydaje mi się, że chyba masz małe pojęcie o tym co robisz (bez urazy).
Jakiego stm'a używasz? Czy '072? Może wrzuć program, który kompilujesz. Albo przynajmniej napisz co próbujesz zrobić.

PostNapisane: 17 paź 2016, o 09:22 
Użytkownik

Już kiedyś się z tym bawiłem, więc przerobiłem pierwsze poradniki w środowisku Keil uVision w wersji 4 i 5. Tylko pamiętam że działało mi te środowisko do pewnego czasu a potem wdarły się błędy. Teraz po długim czasie jak znalazłem czas to w EP 05/2015 znalazłem kurs STM32 w którym jest przesiadka na środowisko CoIDE. Myślałem że uda mi się bez problemu przygotować nowe środowisko, jednak się myliłem. W tamtym czasie jednak była inna wersja, gdzie trzeba było wybrać biblioteki :
• C Library,
• CMSIS core,
• CMSIS Boot,
• RCC,
• GPIO,
• MISC
Jak widać są teraz nowsze.

Używam zestawu STM32F072B-DISCOVERY czyli procka STM32F072RBT6.

Kod na początek jest jednym z prostszych, jego zadaniem jest jedynie migać na przemian 2 diody:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Mam dać sobie spokój z tym środowiskiem i spróbować Attolic TrueStudio ?

PostNapisane: 17 paź 2016, o 21:31 
Użytkownik

Masz dwie funkcje int main(void) --- to nie ma prawa działać. Kompilator się nie pluje?? Drugą wywal.
Poza tym pusta funkcja SystemInit (i nigdzie nie wywoływana), więc całkiem możliwe, że zegary nie będą dobrze ustawione, choć może będą?
Może przejrzyj ten kurs odnośnie F1: http://forbot.pl/blog/artykuly/programowanie/stm32-praktyce-1-platforma-srodowisko-id2733.
Poza tym widać, że nie za bardzo znasz C - warto poczytać pozycje Mirka: Blue- i GreenBook'a.

PostNapisane: 18 paź 2016, o 18:36 
Użytkownik

Sorki, ja ten program po prostu skopiowałem i wcale sam nic nie pisałem a tej drugiej funkcji int wraz z pętlą while zapomniałem usunąć, jednak jej usunięcie nic nie dało. C na avr troszkę znam z blue i green booka. Tu jednak chcę skompilować nawet pusty program, ale nie mogę.
Teraz mój kod:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Jednak dalej jest błąd kompilacji:
Kod:
GCC HOME: D:\STM32\5.4 2016q3\bin
compile:
    [mkdir] Skipping C:\Users\Name\CoIDE\workspace\04\04\Debug\bin because it already exists.
    [mkdir] Skipping C:\Users\Name\CoIDE\workspace\04\04\Debug\obj because it already exists.
       [cc] Starting dependency analysis for 61 files.
       [cc] Parsing ..\..\..\components\coocox-master\STM32F072xx_CUBELIB\source\Inc\stm32f0xx_hal.h
       [cc] Parsing ..\..\..\components\coocox-master\STM32F072xx_CUBELIB\source\stm32f0xx.h
       [cc] Parsing ..\..\..\components\coocox-master\STM32F072xx_CUBELIB\source\stm32f072xb.h
       [cc] Parsing ..\..\..\components\coocox-master\cmsis_core\source\core_cm0.h
       [cc] Parsing ..\..\..\components\coocox-master\cmsis_core\source\core_cmInstr.h
       [cc] Parsing ..\..\..\components\coocox-master\cmsis_core\source\core_cmFunc.h
       [cc] Parsing ..\..\..\components\coocox-master\C_library\source\syscalls.c
       [cc] 61 files are up to date.
       [cc] 0 files to be recompiled from dependency analysis.
       [cc] 2 total files to be compiled.
      ...
BUILD FAILED
Total time: 1 second

PostNapisane: 21 paź 2016, o 11:38 
Użytkownik

Jako że środowisko CoIDE podczas próby otwarcia menu z bibliotekami zaczęło się za każdym razem wieszać, to postanowiłem je zmienić właśnie na te z kursu z Forbota. Czyli System Workbench for STM32. Udało mi się dodać bibliotek do zestawów Nucleo, jednak nie mogę dodać biblioteki tym samom sposobem Do mojego STM32 F072 Discovery, ale skoro NUCLEO-F072RB ma ten sam procek co mój zestaw, to myślałem że uda mi się obejść błąd. Projekt mi się kompiluje ładnie, jednak nie ,mogę go wgrać bo wyskakuje błąd:
Kod:
Open On-Chip Debugger 0.10.0-dev-00267-g884c33c (2016-03-16-12:22)
Licensed under GNU GPL v2
For bug reports, read
   http://openocd.org/doc/doxygen/bugs.html
Info : auto-selecting first available session transport "hla_swd". To override use 'transport select <transport>'.
Info : The selected transport took over low-level target control. The results might differ compared to plain JTAG/SWD
adapter speed: 1000 kHz
adapter_nsrst_delay: 100
srst_only separate srst_nogate srst_open_drain connect_assert_srst
srst_only separate srst_nogate srst_open_drain connect_assert_srst
Info : Unable to match requested speed 1000 kHz, using 950 kHz
Info : Unable to match requested speed 1000 kHz, using 950 kHz
Info : clock speed 950 kHz
Error: open failed
in procedure 'program'
in procedure 'init' called at file "embedded:startup.tcl", line 473
in procedure 'ocd_bouncer'
** OpenOCD init failed **
shutdown command invoked

Czy zestaw NUCLEO inaczej się programuje ?

język c

PostNapisane: 21 paź 2016, o 14:14 
Użytkownik

lukas12 napisał(a):
Czy zestaw NUCLEO inaczej się programuje ?

Nic z tych rzeczy programuje się tak samo jak każdy inny mikrokontroler , jedyny problem to może być brak chęci do współpracy
St-Linka v2 dongle ze środowiskiem ... choć to niby pod STM środowisko ...

Pod CoIDE też wszystko dizął bez problemu od zainstalowania
Ale lepsze rozwiązanie to :

-- Darmowy dla Cortex M0 i M0+ z firmy STM Keil
-- Atolic TrueStudio Lite

PostNapisane: 4 lis 2016, o 12:42 
Użytkownik

Postanowiłem w końcu skorzystać z Atollic TrueSTUDIO for ARM 6.0.0. Jednaka dalej mam problem ponieważ przy próbie wgrania programu bez Debugowania wyskakuje mi błąd:
Obrazek
Jeżeli kliknę Run->Debug to porgram ładnie się debuguje i po wciśnięciu STOP jest ładnie wgrany.
Jak jednak skonfigurować te środowisko, żeby wgrywało program bez debugowania ?

PostNapisane: 4 lis 2016, o 14:47 
Użytkownik

lukas12 napisał(a):
Jeżeli kliknę Run->Debug to porgram ładnie się debuguje i po wciśnięciu STOP jest ładnie wgrany.

program się łąduje i podczas pracy na procku działa debuger ... trzeba dać START by ruszył po zamknięciu debug zostaje w pamieci nie inaczej

lukas12 napisał(a):
Jak jednak skonfigurować te środowisko, żeby wgrywało program bez debugowania ?

a czy to jakiś problem na etapie programowania ??
owszem można .... tylko po co ??

ale jak chcesz wiedzieć ... jest takie coś

CTRL+F11 = RUN
F11 = DEBUG

oraz zawsze możesz skorzystać z RUN Configuration i sobie zrobić własną konfigurację Uruchamiania :)

Strefa czasowa: UTC + 1