Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 lut 2025, o 06:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 paź 2016, o 09:11 
Użytkownik

Koledzy mam pytanie jak w temacie,
czy ktoś z Was orientuje się jak działają takie przetwornica? A może ktoś ma i zaglądał do środka co tam siedzi? Przetwornice te mają sprawność ponad 90%...potrzebuję awaryjny zasilacz do pompy C.O i zastanawiam się czy nie udałoby się w domowych warunkach takowego zbudować...

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 paź 2016, o 09:30 
Użytkownik

Popatrz za schematami do UPSow APC Smart - dają sinusa na wyjściu.

Sent from my Mi-4c

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 14 paź 2016, o 10:43 
Użytkownik

Pytanie tylko czy faktycznie ten czysty sinus jest potrzebny ?? Bodajże firmy produkujące UPS'y mają z tym niezłą zagrzyche. U mnie pompy pracowaly na jak to się ładnie nazywa bodajże quasi-sinus prostokąt. Pompa jako element indukcyjno-mechaniczny aż tak wrażliwa przecież nie jest. Za pewne wytwarzają sie wtedy jakieś pola szczątkowe, prądy błądzące itp ale mi to jakoś nie przeszkadzało a pompy pracowały.

PostNapisane: 14 paź 2016, o 11:01 
Użytkownik

Tak jak piszą koledzy - też uważam, że szkoda zachodu, szczególnie jeśli wcześniej nie miało się za wiele kontaktu z energoelektroniką.
zajrzyj na stronę firmy Volt Polska - mają produkty w przyjaznych jak widzę cenach.

PostNapisane: 14 paź 2016, o 12:51 
Użytkownik

Jak by kolega chciał to mam używane APC smarty z ładnym sinusem na wyjściu.
Pisz na pw.

PostNapisane: 14 paź 2016, o 18:52 
Użytkownik

Polecam również lekturę instrukcji AVT5360 - są dwie wersje.

PostNapisane: 14 paź 2016, o 21:43 
Użytkownik

@karolen, Niestety tylko się wydaje, że pompa będzie prawidłowo pracować na pospolitym tanim ups'ie. Przerabiałem temat niejednokrotnie - pompy buczą, grzeją się i strach je zostawić na dłużej. Obecnie w mojej instalacji awaryjnego zasilania mieszkania mam od paru lat przystosowanego ups'a z czystym sinusem i bywało, że pompa oraz dmuchawa od pieca (ta ostatnia nawet nie ruszyła na zwykłym ups) kilka godzin na tym pracowały bez dodatkowych fajerwerków. Każdy kto miał do czynienia z tematem potwierdzi moje słowa.

Do autora - zrobienie przetwornicy sinus jeśli masz niewielkie doświadczenie, a układ ma być niezawodny i pewny w działaniu, mija się z celem. Kup używanego ups i będziesz zadowolony. Ja swojego kupiłem chyba za 180zł z przesyłką kiedy nowe chodziły po 900-1000zł(!), a drugiego rezerwowego za 200zł.

Zapomniałem dodać, że jak się zdecydujesz na gotowca to zwracaj uwagę na firmę. Teraz już nie pamiętam, która to, ale po wymianie aku lub podłączenia innych.... obrażała się, albo nie wykorzystywała pełnej mocy zestawu aku. Nie pamiętam o co tam chodziło jednak coś było na rzeczy. Moje sprawdzone to Sinline i PowerWare. Ta druga to nawet z dodatkowym gniazdkiem na zewnętrzne akumulatory.

PostNapisane: 15 paź 2016, o 08:19 
Użytkownik

SylwekK słuszna uwaga. Niektóre UPS zapamiętują stan akumulatora i po wymianie na nowy trzeba je na nowo kalibrować z użyciem softu serwisowego.

PostNapisane: 15 paź 2016, o 09:02 
Użytkownik

Ja kiedyś testowałem APC model Smart (bo ten daje ładnego sinusa). I przy wymianie akumulatorów trzeba go kalibrować.

Sent from my Mi-4c

PostNapisane: 15 paź 2016, o 12:02 
Użytkownik

Jarecki napisał(a):
... czy nie udałoby się w domowych warunkach takowego zbudować...

hmm może to pomoże ;)

Obrazek

PostNapisane: 15 paź 2016, o 12:09 
Użytkownik

Sinusa na wyjściu to z tego raczej nie będzie ;)

PostNapisane: 15 paź 2016, o 21:17 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ciekawi mnie co by bylo gdyby na zwykły transformator podać SPWM i to jakoś odfiltrować. Kiedyś coś takiego symulowalem i przebieg był mocno poszarpany przy kilku kilohercach ale akceptowalny. Drugą sprawa to grzanie rdzenia bo prądy wirowe od harmonicznych by powodowały spore straty pewnie. Budował ktoś kiedyś coś takiego?

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

RadekB86 napisał(a):
Jarecki napisał(a):

hmm może to pomoże ;)

Obrazek

Kolego, nie obraz się ale do tego to bym żarówkę bal się podłączyć ;)

PostNapisane: 17 paź 2016, o 08:02 
Użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
Ciekawi mnie co by bylo gdyby na zwykły transformator podać SPWM i to jakoś odfiltrować. Kiedyś coś takiego symulowalem i przebieg był mocno poszarpany przy kilku kilohercach ale akceptowalny. Drugą sprawa to grzanie rdzenia bo prądy wirowe od harmonicznych by powodowały spore straty pewnie. Budował ktoś kiedyś coś takiego?

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

RadekB86 napisał(a):
Jarecki napisał(a):

hmm może to pomoże ;)

Obrazek

Kolego, nie obraz się ale do tego to bym żarówkę bal się podłączyć ;)

Obrazić się może co najwyżej ten kto napisał tą książkę :)

PostNapisane: 17 paź 2016, o 08:43 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

RadekB86 napisał(a):
Obrazić się może co najwyżej ten kto napisał tą książkę

Wierz mi że osoby które piszą książki też mogą się mylić :) Układ który pokazałeś, owszem, będzie jakoś tam działać ale będzie miał małą stabilność częstotliwości, napięcie wyjściowe będzie prostokątne i będzie zawierało wiele harmonicznych, układ nie ma regulacji czasu martwego miedzy przełączeniem tranzystorów itd, itp. Długo można by wymieniać. Co to za książka, że tak spytam z ciekawości?

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

Autor nie pokusił się nawet o dodanie bezpiecznika co przy zwarciu któregoś z tranzystorów może doprowadzić do pożaru :)

PostNapisane: 17 paź 2016, o 10:12 
Użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
... Co to za książka, że tak spytam z ciekawości?

http://www.wydawnictwo.btc.pl/index.php ... ctID=45560

PostNapisane: 17 paź 2016, o 10:23 
Użytkownik

Zastanawiałem się nad czymś takim...
Dwie przetwornice DC/DC o mocy około 300W i napięciu 12 -> 175V.
Łącząc je szeregowo uzyskuję symetryczne napięcie 175V. Teraz chciałbym sterować mostkiem H z tranzystorami MOSFET, kwestie hardawre-u już mam opracowane. Tranzystory w mostku H będą sterowane zmiennym PWM-em a na wyjściu mostka H będzie filtr LC. Wydaje mi się że tak jest to realizowane w oryginalnych przetwornicach. Pytanie tylko jak dobrać taki filtr LC? Dodatkowo wydaje mi się że niezbędne będzie sprzężenie zwrotne polegające na pomiarze już finalnego napięcia na wyjściu przetwornicy przez ADC i na jego podstawie kształtowanie sygnałów PWM dla mostka H....Co sądzicie Koledzy? Ma to sens działać? :)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

RadekB86 napisał(a):
Nefarious19 napisał(a):
... Co to za książka, że tak spytam z ciekawości?

http://www.wydawnictwo.btc.pl/index.php ... ctID=45560

Koncepcja tej przetwornicy jest bardzo ciekawa niemniej interesuje mnie napiecie poniesione do 230V i czysto sinusoidalne :D

PostNapisane: 17 paź 2016, o 11:23 
Użytkownik

Jedyną słuszną opcją więc wydaje się przetwornica impulsowa 12-300VDC i za nią falownik (od biedy można nawet AVT5360 wykorzystać).

PostNapisane: 17 paź 2016, o 12:27 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Znalazłem coś takiego:

http://www.ti.com/lit/an/slaa602/slaa602.pdf

PostNapisane: 17 paź 2016, o 12:32 
Użytkownik

krafin napisał(a):
Jedyną słuszną opcją więc wydaje się przetwornica impulsowa 12-300VDC i za nią falownik (od biedy można nawet AVT5360 wykorzystać).

To musiała by być wielka bieda :D kupiłem ten kit AVT ale nie polecam go...testowałem z kilkoma silnikami ale masakra :? raz silnik kręci się w jedną stronę a za chwilę w drugą...w dodatku strasznie siało zakłóceniami bo aż radio przestawało grać. Wydaje mi się że ten falownik jest ok do konkretnego silnika, do mojego projektu się nie nada. Zresztą tam jest modulacja SPWM ale filtrem ma być obwód LC silnika

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Nefarious19 napisał(a):

Ciekawe :) zobacz to: https://web.wpi.edu/Pubs/E-project/Avai ... _D_1_2.pdf

PostNapisane: 17 paź 2016, o 12:53 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

No więc wychodzi na to że jest to do zrobienia. Pytanie tylko czy autora na to stać ;) bo biorąc pod uwagę opłacalność, taniej raczej będzie kupić gotowca :)

PostNapisane: 17 paź 2016, o 14:55 
Użytkownik

Nie chce się wtrącać do dyskusji, ale jest jedno drobne ale ;)
Jakby to było takie proste i tanie rozwiązanie jak w ostatnim linku(~70$), to 90% upsów miałoby czystą sinusoidę na wyjściu, a tak niestety nie jest.
A co do kalibracji, to każdy akumulator w ups musi być skalibrowany(większość i tak kalibruje sama co jakiś czas, bez naszej ingerencji), żeby się nie okazało jak w fidelzłomiku że czas zamknięcia systemu podawany przez zasilacz jest już po padzie akumulatora ;)

PostNapisane: 17 paź 2016, o 15:26 
Użytkownik

Harry napisał(a):
Nie chce się wtrącać do dyskusji, ale jest jedno drobne ale ;)
Jakby to było takie proste i tanie rozwiązanie jak w ostatnim linku(~70$), to 90% upsów miałoby czystą sinusoidę na wyjściu, a tak niestety nie jest...

Pewnie Kolega ma racje :) Niemniej chodzi mi też o podejście edukacyjne do tematu :) jak uda mi się coś ciekawego zbudować to się podzielę doświadczeniem :)

PostNapisane: 17 paź 2016, o 15:49 
Użytkownik

Edukacyjnie można zawsze, byleby tylko przy okazji nic nie sfajczyć ;)
Co do smart upsów APC, to dopiero te czarne(po połączeniu APC z MGE) mają czysty sinus, wcześniej (białe)był, quasi i to też nie zawsze.

PostNapisane: 17 paź 2016, o 16:07 
Użytkownik

@SylwekK - buczenie o którym wspominasz to najprawdopodobniej efekt "kluczowania tranzystorów" z tym efektem nie spotkałem się na domowych pompach, ale na dużych (15-25 kW) napędach od wentylatorów, które były zasilane za pomocą falowników. Podobnie jak i w pilotach IR tak również tam jest coś takiego jak częstotliwość nośna, która powoduje że przy pewnych częstotliwościach zasilania silników zaczynają one "dzwonić" lub "piszczeć". Ja w moim ups'ie mam temat rozwiązany w sposób zbliżony do tego ze schematu (zasilacz kupny z papierami, a nie jakaś domowa samoróbka).
Z tego co mi wiadomo to ma on dwa aku po 12V połaczone w szereg, które za pomocą tranzystorów są podpinane do transformatora (który prawdą jest że trochę brzęczy podczas pracy awaryjnej) no i oczywiście się grzeje. Kilka zim mi to zabezpieczało układ, jakoś nie narzekałem...

W pełni się zgadzam ze zdaniem kolegi Harry:
Harry napisał(a):
Jakby to było takie proste i tanie rozwiązanie jak w ostatnim linku(~70$), to 90% upsów miałoby czystą sinusoidę na wyjściu, a tak niestety nie jest.

Kolego Jarecki jeżeli chcesz mieć "czystego sinusa" to połącz na wspólnym wale silnik prądu stałego z generatorem prądotwórczym. Silnik napędzasz z akumulatora, z odczepów generatora bierzesz "prawie czystego sinusa", ale jest to rozwiązanie kobylaste, zajmujące sporo miejsca i generujące problemy z odpowiednim wystartowaniem całego układu.

W przypadku rozwiązań elektronicznych (czyli uzyskanie czystego sinusa), niestety musisz być przygotowany na koszt kilku-kilkunastu złotych za każdy 1W mocy na wyjściu.

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

PS: Mój ups do najtańszych nie należał, do dnia dzisiejszego utrzymuje cenę ok 900 zł.

PostNapisane: 17 paź 2016, o 17:58 
Użytkownik

@karolen, buczy tylko na tanich zwykłych przetwornicach z tzw. sinusoidą modyfikowaną. O ile nie mam jak stwierdzić czy bucząca pompa pracuje o tyle dmuchawa nawet nie ruszyła z miejsca(!) tylko cały czas... buczała. UPS na którym obecnie mam instalację ma naprawdę świetną sinusoidę (oglądałem na oscylku) bez względu na obciążenie. Prócz tego, że kotłownia jest z nim bezpieczna to mam też wyprowadzenie na oświetlenie mieszkania gdzie praktycznie wszystkie żarówki to energooszczędne lub ledy i wszystko ładnie działa.

Harry napisał(a):
A co do kalibracji, to każdy akumulator w ups musi być skalibrowany(większość i tak kalibruje sama co jakiś czas, bez naszej ingerencji), żeby się nie okazało jak w fidelzłomiku że czas zamknięcia systemu podawany przez zasilacz jest już po padzie akumulatora

Nie sądzę, żeby się to kalibrowało przy każdym. Mam na swoim Sinline wskaźnik napięcia i jaki aku bym nie podłączał, a przez parę lat już różne podłączałem to odzwierciedlał on faktyczny stan aku i moim zdaniem nic tu więcej nie trzeba. UPS mierzy pobór prądu, napięcie i być może czas w jakim napięcie spada i na tej podstawie szacuje pozostały czas pracy jeśli ma połączenie z kompem. Tyle informacji w zupełności wystarcza. Powiem więcej mój drugi UPS Powerware o nieco większej mocy ma gniazdo na dodatkowe aku (o czym wspominałem) i nie sądzę aby jakakolwiek kalibracja odbywała się w locie, a podłączyć tam można i praktycznie nieograniczoną pojemność. Właśnie o wspomnianym tu APC kiedyś czytałem i jego kalibracji. Ktoś go kupił jako zamiennik-przetwornicę i się srogo rozczarował...

Strefa czasowa: UTC + 1