Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 lis 2024, o 17:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 paź 2016, o 11:31 
Użytkownik

Witajcie znowu.
Rzucam temat, bo może ktoś się przesiadał i przerabiał to.
Zainstalowanie i uruchomienie Arduino pod Eclipse przebiegło u mnie bezproblemowo i pierwszy program w miarę szybko zadziałał.
Ale schody zaczęły się na etapie podpięcia bibliotek.
1. Czy jest znaczenie pod arduino czy podpinamy biblioteki z "" czy z <>?
2. W jaki sposób dodajemy biblioteki do Eclipsa. Samo przekopiowanie biblioteki do katalogu eclipse_mars\arduinoPlugin\libraries nic nie daje.
Można podpiąć bibliotekę do projektu poprzez dopisanie katalogu, ale globalnie do wszystkich projektów nie znalazłem na razie opcji.
3. Błędy, warningi przy przeniesieniu z programu Arduino gotowych działających projektów to nagminna sprawa, ale errory są niezrozumiałe i niestety nie do przejścia
Przykładowo podpiąłem bibliotekę tinyGPS. Biblioteka jest widzialna bo #include "TinyGPS/" jak dam teraz CTRL+Spacja to pojawia się TinyGps.h to samo jak dam <include "TinyGPS/>
ale użycie już i stworzenie klasy
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
wywala błąd "undefined reference to `TinyGPS::TinyGPS()'"

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 paź 2016, o 12:00 
Użytkownik

Biblioteki systemowe includujesz zawsze w nawiasach ostrych <>, np:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Pliki lokalnych bibliotek załączasz używając "", np:
język c

PostNapisane: 13 paź 2016, o 12:55 
Użytkownik

Jeśli instalowałeś plugin lub gotowe środowisko z tego projektu - Sloeber a free, open source, Eclipse IDE, to tu masz wszystko opisane - How to add a library - Arduino Eclipse Plugin, a jeśli nie to polecam to wypróbować.

PostNapisane: 13 paź 2016, o 13:20 
Użytkownik

Tak - instalowałem wg tej instrukcji do Eclipse Mars
Niestety mam trochę inną zakładkę i widać tylko kilka bibliotek a nie wszystkie.
Obrazek
Więc tak się nie da. To jest raczej miejsce gdzie podpinamy bibliotekę pod projekt, a nie instalujemy biblioteki.

PostNapisane: 13 paź 2016, o 13:30 
Użytkownik

Myślałem że przejrzałeś tę stronkę dokładnie, ehh...
Biblioteki i nowe płytki (Boards) w tym ESP - instalujesz korzystając z Window->Preferences->Arduino, wszystko jest pięknie pogrupowane tematycznie.

Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]

Slaweczek napisał(a):
Pytanie co zyskasz więcej programując w C++ Arduino używając Eclipse ? sam jestem ciekaw przewag Eclipse w tym przypadku

Sławek, wygodę i wiatr w żagle... 8-)

PostNapisane: 13 paź 2016, o 13:47 
Użytkownik

Przewaga Eclipse - na razie ciężko powiedzieć, bo cały czas coś wychodzi z błędami, ale po pierwszych kilku godzinach
1. Ctrl+Spacja - czyli podpowiadanie wszelkiego rodzaju. Mam to co prawda w Arduino 1.6.2 z Autocomplete ale podpowiada tylko to co chce. Eclipse podpowiada zarówno wbudowane funkcje, zmienne jak i te wpisane wyżej czy zdefiniowane, zdeklarowane wcześniej.
2. Drugą nie mniej ważną przewagą jest to, że jeśli dołączymy sobie plik np TinyGPS.h to potem trzymając CTRL i klikając na nim otwieramy go i sprawdzamy co tam w nim jest. W Arduino nie ma takiej opcji.
3. W arduino po podpięciu bibliotek podpinana jest nie wiadomo która biblioteka. Wyszukując np bibliotekę wire.h mam ją w 3 miejsach - nie wiadomo która się podpina. W Eclipse podaje się całą ścieżkę dostępu przez co nie ma problemu z odnalezieniem tej właściwej.

Czas uruchamiania Eclipse Mars to około 45s, czas uruchamiania Arduino to 25 sekund. To niewiele za tak dużą różnicę w jakości.
Pomijam kwestie przyzwyczajenia bo dla niektórych wygodne jest jedno a dla innych drugie
A ponieważ używam Eclipse do AVR (ATB1.04) to dlaczego nie używać do Arduino? Tylko żeby działało.

A co do Window->Preferences->Arduino - brakuje tam bibliotek napisanych przeze mnie oraz np TinyGPS.

PostNapisane: 13 paź 2016, o 14:08 
Użytkownik

Slaweczek napisał(a):
Jaką wygodę, możesz rozwinąć ?

Nie, nie podejmuję polemiki, szkoda czasu i energii, jest demokracja..., każdy programuje w czym chce, używa narzędzi jakich chce i jakie lubi i jakie są my wygodne..., dla mnie Eclipse jest wygodny pod wieloma względami..., to jest moja prawda..., a jak wiadomo prawda jest jak (Y), każdy ma swoją, koniec kropka. 8-)
iwi napisał(a):
A co do Window->Preferences->Arduino - brakuje tam bibliotek napisanych przeze mnie oraz np TinyGPS.

iwi, rozwalasz mnie ;) , rozumiem że nie miałeś wcześniej kontaktu z Eclipse i to są początki, zatem import innej biblioteki niż te które są pobrane z Netu realizuje się poprzez File->Import->Arduino
Obrazek

Przejrzyj stronę projektu uważnie, pogadaj filmiki a wiele rzeczy się wyjaśni.

Ostatnio edytowano 13 paź 2016, o 14:09 przez phill2k, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 13 paź 2016, o 14:24 
Użytkownik

phill2k napisał(a):
rozumiem że nie miałeś wcześniej kontaktu z Eclipse i to są początki,

Używam Eclipse od kilku lat. Może nie tak często jak Ty, ale używam.
Co do File Import to jest importowanie do projektu a nie do biblioteki. Import do projektu to nie ma z tym problemu, ale szukam sposobu, żeby wgrać bibliotekę do głównego zbioru binbliotek tak jak jest w Arduino:
Szkic -> Importuj bibliotekę -> Dodaj bibliotekę
A tak w ogóle jeśli chodzi o dodawanie do projektu to lepiej to zrobić poprzez
PPM->Properties->C/C++Build->Settings->Arduino C(oraz C++) Compiler->Include Folders i dodać ręcznie katalog z wszystkimi bibiliotekami.
Wtedy mamy dostęp do wszystkich bibliotek zainstalowanych wcześniej w Arduino. Ale niestety w nowym projekcie trzeba zrobić to samo. Może jest sposób na dodanie ich żeby wszystkie nowe projekty widziały wszystkie biblioteki.

Ale tak czy inaczej, po dodaniu TinyGPS biblioteki Twoim lub moim sposobem
https://github.com/mikalhart/TinyGPS
i tak ona nie działa, a pod Arduino.cc działa poprawnie.

Slaweczek napisał(a):
U mnie autocomplete podpowiada wszystko dlatego pytam :)

Którą masz wersję Autocomplete i Arduino.cc?

U mnie np #include działa ale #defi już nie dopowie reszty
int, uint itp nie wie co to jest
to są proste przykłady, ale tego naprawdę jest więcej co nie działa.

PostNapisane: 13 paź 2016, o 14:51 
Użytkownik

iwi napisał(a):
Wtedy mamy dostęp do wszystkich bibliotek zainstalowanych wcześniej w Arduino. Ale niestety w nowym projekcie trzeba zrobić to samo. Może jest sposób na dodanie ich żeby wszystkie nowe projekty widziały wszystkie biblioteki.

A czy, ustawiłeś ścieżkę do swoich bibliotek Arduino w Eclipse, w Prefereces->Arduino ?

Obrazek

PostNapisane: 13 paź 2016, o 15:00 
Użytkownik

Nie ustawiałem tego, ale teraz sprawdziłem i jest ustawiona poprawnie - do tej samej lokalizacji co ma dostęp program arduino.
Czyli nawet niepotrzebnie kopiuje do projektu tą samą ścieżkę bo powinien ją widzieć. Z tym że powinien a nie widzi.

PostNapisane: 13 paź 2016, o 15:14 
Użytkownik

A nia ma opcji verbose log czy coś w tym stylu? Podejrzałbyś gdzie szuka/czego brakuje.

Sent from my Mi-4c

PostNapisane: 13 paź 2016, o 21:22 
Użytkownik

iwi napisał(a):
Nie ustawiałem tego, ale teraz sprawdziłem i jest ustawiona poprawnie - do tej samej lokalizacji co ma dostęp program arduino.
Czyli nawet niepotrzebnie kopiuje do projektu tą samą ścieżkę bo powinien ją widzieć. Z tym że powinien a nie widzi.

Możesz podesłać na priva ten projekt z którym masz problemy - przyjrzę mu się w łykend.

PostNapisane: 13 paź 2016, o 23:01 
Użytkownik

Tak sobie myślę czy to ma znaczenie czy nie, że mam zainstalowane środowisko Arduino1.6.2 a może nada mieć nowsze?
Na pewno Eclipse 32bit a nie 64bit mam. Java też zainstalowana poprawnie bo Eclipse działa.

PostNapisane: 14 paź 2016, o 12:15 
Użytkownik

Ja działam na win10, Java 64bit, Eclipse neon.1 64bit, Arduino plugin 3.1xxx i chula.
Plugin w wersji 3.xxxx - sam sobie pobiera pliki arduino, gcc, biblioteki, przykałdy itd.

PostNapisane: 14 paź 2016, o 12:42 
Użytkownik

Ściągnąłem nowe Eclipse, nowy plugin 3.1 - wcześniej miałem 3.0. Podłączyłem i wysypała się java. Ciągle wywalało jeden błąd.
(java.lang.NullPointerException)
Ale usunąłem Workspace, założyłem w nowym folderze i ten błąd zniknął.
Co do bibliotek to niestety tych dodatkowych nie widzi (oraz moich, które są w folderze Arduino/libraries), ale w sumie może ma rację "phill2k" że jak potrzebujemy jakąś bibliotekę to trzeba ją wgrać na żywca do Workspace. Ma to "zady i walety", kopiuj i wklej to kilka sekund pracy ale przynajmniej później jak coś sobie poprzestawiamy w tych bibliotekach to nie rozwali nam innych projektów.
Niemniej TinyGPS odpaliłem na tym nowym Eclipse i działa. Jeszcze spróbuje moje projekty przenieść na Eclipse i wtedy dopiero będę wiedział czy na 100% działa. Na tą chwilę gęba mi się cieszy bo działa.

PostNapisane: 14 paź 2016, o 14:26 
Użytkownik

Duzo lepiej się spisuje VS z pluginem do ardu ..
przynajmniej działa :P

PostNapisane: 14 paź 2016, o 17:06 
Użytkownik

SunRiver - podpisuje się pod tym wszystkimi kończynami. Ostatnio zająłem się arduino i właśnie zamiast męczyć się na standardowym IDE, zainstalowałem sobie ATMEL Studio (de facto taki VS ale dla mikrokontrolerów) z pluginem do ardu (http://www.visualmicro.com/) i śmiga wszystko jak ta lala :D .

PostNapisane: 14 paź 2016, o 22:02 
Użytkownik

jednak jest problem z Eclipse. Wydawało się że coś wgrywa do procka, ale nie sprawdzałem co, a okazuje się że tylko resetował procek
\arduinoPlugin\tools\make\make": Launching failed

A ta wersja sloeber znowu przy pierwszym uruchomieniu wywala błąd
sun.net.www.protocol.http.HttpURLConnection cannot be cast to javax.net.ssl.HttpsURLConnection Error in Git repositories
które z kolei wymaga następnych instalacji i w zasadzie nie widzę końca instalacji.

Myślę spróbować z VS - Czy trzeba najpierw zainstalować z https://www.visualstudio.com/downloads/ VS Community i potem ten patch?

PostNapisane: 14 paź 2016, o 22:30 
Użytkownik

Możesz wypróbować też tę platforme - PlatformIO - powoli się do nie przekonuję.

PostNapisane: 18 paź 2016, o 10:17 
Użytkownik

Po długich próbach udało mi się Eclipse na jednym z komputerów zainstalować. Działa z Arduino. Co prawda nie na głównym komputerze tylko na starym laptopie (na głównym mimo korzystania z tych samych źródeł coś nie chce działać - ale najpierw muszę program odpalić żeby działał żeby spróbować raz jeszcze).
Na dzień dobry wyszukał mi kilka błędów, które przeoczyło zarówno Arduino jak i PlatformIO mianowicie gdzieś podałem
język c
zamiast pojedynczego = oraz porównanie zmiennych 2 różnych typów (uint i int).

Eclipse ma to do siebie, że pokazuje błędy w kodzie zaznaczając po lewej i po prawej na kolorowo - i to jest przewaga nad innymi programami. Niestety za słabo go znam i poniższych błędów nie rozumiem. Wypisałem prawie wszystko co wywala mi w Consoli opuszczając linijki powtarzające się (na samym dole posta)
Może ktoś wie jak je wyeliminować te błędy. Jakieś sugestie?
Linia 8 i 24. suggest parentheses around '&&' - ja tam świadomie daje OR zamist AND - da się to jakoś wyeliminować żeby więcej tego nie pokazywał oraz dlaczego te sugestie są wypisane w 2 miejsach??
Linia 12. warning: deprecated conversion from string constant to 'char*' Funkcja działa poprawnie tylko tego warninga wyświetla.
Funkcja drawString jest wzięta z poradników Video Mirka (chyba że coś skopałem przepisując)
język c

No i najważniejsze Linia 41: multiple definition of `button2_long()
błąd jest chyba oczywisty - 2 razy użyta ta sama funkcja - tylko że sprawdzałem to już kilka razy i nie ma takiej drugiej funkcji i chyba przez to program jest zakończony Errorem.

język c

PlatformIO jest ciekawym rozwiązaniem. Działa stabilnie, prosta instalacja, podpowiadanie składni, no ale czegoś mu brakuje do czego się człowiek przyzwyczaił w Eclipse. Dlatego wolę poświęcić parę dni na instalację. Tylko proszę o podpowiedź dlaczego Eclipse nie chce przejść kompilacji mimo, że inne programy przechodzą.

No i na koniec nieszczęsne #include z <> lub ""
W Arduino nie trzeba podawać w głównym pliku #include <Arduino.h>. W Eclipse już trzeba. Tylko że podajemy to jako swoją bibliotekę czyli w "" czy jako wbudowaną bibliotekę w <>. W obu przypadkach działa. Tylko z moich prób wynika, że powinniśmy podać w "" zarówno w pliku głównym jak i wszystkich bibliotekach które korzystają z funkcji Arduino.

PostNapisane: 19 paź 2016, o 13:24 
Użytkownik

Witajcie. 2 dni mi to zajęło, ale opłacało się. Teraz tylko przerzucić na właściwy komputer.
Tą masę błędów narobił jeden plik, który nie wiem skąd się wziął w projekcie.
Otóż w Workspace w katalogu z naszym projektem tworzony jest plik .ino.cpp. W tym pliku się chyba dzieje jakaś konwersja z .INO na CPP
Problem u mnie wystąpił ponieważ ten plik się zdublował i były 2 pliki zamiast jednego. Ponieważ zaczynały się od kropki to Eclipse nie wyświetlał tego.
Program wgrany do Arduino i działa.
Pozbyłem się błędów konwersji stringa - wystarczyło wpisać const do funkcji i deklaracji
język c

Ale mam inne pytania odnośnie warningów pozostało ich około 100 np w funkcji
język c

Przy Return odczyt; pojawia się warning Return statement has invalid style. Return value should be surrounded by parenthesis
Natomiast jak zapiszemy tak to tego warningu nie ma. Po co jest ten nawias? Przejmować się tym czy nie?
język c

Następny warning. Przy funkcjach z biblioteki z Adafruit DS3231 jest zdeklarowany bufor oraz błąd address of local variable 'buffer' returned [-Wreturn-local-addr]
język c

można dać static i problem wyeliminowany, ale czy tak można

Mam jeszcze jeden błąd w bibliotece DS3231 którego nie mogę rozpracować: operation on 'month' may be undefined [-Wsequence-point]
język c

Czyli jeśli ktoś wpisze January to ma wstawić 1
Jeśli Jun to 6 a dla ostatniego July 7. Czyżby to trzeba by zapisać ifami?

PostNapisane: 1 lis 2016, o 22:23 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Slaweczek napisał(a):
Ostatnio doinstalowałem sobie intellisense pod Arduino IDE i osobiście uważam, że nic więcej nie potrzeba.

jakies szczegóły ? Googlam juz kilkanascie minut za AutoComplete i znalazlem tylko wersje 1.6.2 juz z zaimplementowana wersja gdzies na brazylijskiej stronce :/ :/

PostNapisane: 5 lis 2016, o 20:43 
Nowy

VDR napisał(a):
Slaweczek napisał(a):
Ostatnio doinstalowałem sobie intellisense pod Arduino IDE i osobiście uważam, że nic więcej nie potrzeba.

jakies szczegóły ? Googlam juz kilkanascie minut za AutoComplete i znalazlem tylko wersje 1.6.2 juz z zaimplementowana wersja gdzies na brazylijskiej stronce :/ :/

dołączam się do pytania - jest jakiś plugin intellisense do Arduino IDE bo tu http://iot.criativasoft.com.br/arduino/ tylko razem z 1.6.2 a mamy juz 12?

Strefa czasowa: UTC + 1