Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 gru 2024, o 18:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 paź 2016, o 19:12 
Użytkownik

Witam.
Mam prośbę o sprawdzenie schematu nie kompletnego. Chodzi mi najbardziej o schemat rozwiązania ładowania akumulatora. Czy załączenie LM1117/5V może być tak rozwiązany bo zwykłego 7805 bez problemu tak działa.

Obrazek

Z góry dziękuje za podpowiedz. Układ będzie pracował w instalacji elektrycznej samochodu.
Pozdrawiam Dawid.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 paź 2016, o 06:29 
Nowy

Witam.
Takie załączanie jest niepoprawne. Powinieneś użyć tranzystora PNP odcinającego Vin.
Powody są dwa:
1. Stan wyłączony - Jeśli zwiększasz rezystancję do gnd na wyjściu może się pojawić nawet pełne napięcie zasilania.
2. Stan włączony - do napięcia wyjściowego dodaje się napięcie Uce(sat) dla prądu bazy i kolektora. Jeśli baterię będziesz ładował np 0.5A to Uce(sat) wynosi 0.1 - 0.2V i o tyle pogarsza ci się jakość stabilizacji. Zjawisko jest o tyle szkodliwe że wraz ze zwiększaniem się poboru prądu napięcie na wyjściu będzie rosło.

PS. Ja bym się nie odważył ładować Liion bez kontroli temperatury.

PostNapisane: 8 paź 2016, o 17:38 
Użytkownik

Cześć witam.
Dziękuje kolego za podpowiedz. Rozważałem, żeby tak zrobić z tranzystorem PNP ale też dobrze można rozwiązać problem z tranzystorem NPN na wejściu. Skoki napięcia na wyjściu stabilizatora mi nie przeszkadzają ponieważ kostka pracuje przy napięciu maź 6V więc do 5V+0.6(0.75V) spokojnie wystarcza. Nie spotkałem się z tym w stabilizatorach 7805, że jak nie były podpięte pod masę dawały max VCC. Dobrze, że powiedziałeś bo skutki takiego działania mogły by być katastrofalne w działaniu dla układu ładowania a może nawet doprowadzić do wybuchu baterii. Bateria jest z tableta i wygląda tak oto jej parametry. Oryginalnie nie posiadała kontroli temperatury ogniwa. Ładowanie odbywa się tylko po dwóch kabelkach a dokładnie taśmie. Myślę, że zamiast tranzystora PNP lub NPN na wejściu dać małego mosfeta logiclevel z Ugs do 5V w otwarciu. To mogło by być lepszym rozwiązaniem. Z pomiarem temperatury nie będzie problemu wystarczy DS18B20.

Załączam fotki ogniwa Li-Ion:

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Dawid

Strefa czasowa: UTC + 1