Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 mar 2025, o 13:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 paź 2016, o 08:18 
Użytkownik

Witam Kolegów

Chciałem zapytać czy ktoś z Was wykorzystywał wewnętrzny komparator do wykrywania zaniku zasilania? a może macie inne sprawdzone metody?

Po zaniku zasilania chcę zapisać do eeprom-a trzy zmienne - razem 8 bajtów i zastanawiam się czy zapisywać kolejno czy stworzyć strukturę składającą się z tych zmiennych i załatwić to jednym rozkazem? Ten drugi sposób wydaje się lepszy.
Aha jeszcze jedno - wiecie może jaki jest czas zapisu do eeprom-a w ATMedze 16L? w nocie nie mogę znaleźć.

pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 paź 2016, o 09:25 
Użytkownik

Chcesz wykryć brak zasilania i zdążyć jeszcze zapisać coś do epromu? Trzeba na zasilaniu dodać kondensator o znacznej pojemności, przed kondensatorem włączyć szeregowo diodę prostowniczą i badać napięcie przed tą diodą. Jak napięcie zniknie to energia zgromdzona w kondensatorze powinna wystarczyć na zapis do eepromu

PostNapisane: 3 paź 2016, o 09:26 
Użytkownik

A gdyby zamiast wykorzystywać komparator, to wziąć jeden kanał przetwornika ADC ??
W momencie gdy napięcie spadnie CI poniżej jakiego progu uruchamiasz procedurę zapisu.
Z tego co pamiętam, taki knyf był wykorzystany w jakiejś gazecie do zapisu ustawień wsadu z avr'ka do którego był podłączony generator częstotliwości AD9850 lub AD9851.

PostNapisane: 3 paź 2016, o 09:38 
Użytkownik

Jarecki napisał(a):
Chcesz wykryć brak zasilania i zdążyć jeszcze zapisać coś do epromu? Trzeba na zasilaniu dodać kondensator o znacznej pojemności, przed kondensatorem włączyć szeregowo diodę prostowniczą i badać napięcie przed tą diodą. Jak napięcie zniknie to energia zgromdzona w kondensatorze powinna wystarczyć na zapis do eepromu

Jarecki ja to wiem - pytałem czy macie doświadczenia z wykorzystaniem komparatora

karolen napisał(a):
A gdyby zamiast wykorzystywać komparator, to wziąć jeden kanał przetwornika ADC ??
W momencie gdy napięcie spadnie CI poniżej jakiego progu uruchamiasz procedurę zapisu.

No można, ale wydaje mi się, że z komparatorem jest prościej

PostNapisane: 3 paź 2016, o 09:45 
Użytkownik

A tak z czystej ciekawości jak to widzisz, bo nie łapie.
Do komparatora wykorzystujesz dwa piny, ok.
Na jeden podajesz bezpośrednio napięcie zasilania, a na drugi pin dzielnik rezystorowy razem z kondensatorem?? No bo trzeba porównać ze sobą dwa napięcia, pytanie tylko jak, gdy napięcie zasilania spada??

PostNapisane: 3 paź 2016, o 10:32 
Nowy

Trzeba na zasilaniu procka dac spory kondensator do podtrzymania napiecia a na adc mierzyc napiecie przed kondensatorem. Przed kondensatorem jeszcze diode wstawic.

PostNapisane: 3 paź 2016, o 11:33 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mczarny napisał(a):
Aha jeszcze jedno - wiecie może jaki jest czas zapisu do eeprom-a w ATMedze 16L? w nocie nie mogę znaleźć.
Zapis trwa około 8.5 ms.
mczarny napisał(a):
razem 8 bajtów i zastanawiam się czy zapisywać kolejno czy stworzyć strukturę składającą się z tych zmiennych i załatwić to jednym rozkazem? Ten drugi sposób wydaje się lepszy.

Ale jak jednym rozkazem? Możesz napisać jedną funkcję, która i tak będzie zapisywać te dane bajt po bajcie. Czyli łącznie potrzebujesz co najmniej 8x8.5ms.

PostNapisane: 3 paź 2016, o 11:39 
Użytkownik

karolen napisał(a):
A tak z czystej ciekawości jak to widzisz, bo nie łapie.
Do komparatora wykorzystujesz dwa piny, ok.
Na jeden podajesz bezpośrednio napięcie zasilania, a na drugi pin dzielnik rezystorowy razem z kondensatorem?? No bo trzeba porównać ze sobą dwa napięcia, pytanie tylko jak, gdy napięcie zasilania spada??

Myślałem o wykorzystaniu wewnętrznego napięcia odniesienia podanego na AIN0 a na AIN1 napięcie z odpowiednio dobranego dzielnika. Napięcie na dzielnik brane oczywiście przed diodą i kondensatorem dużej pojemności o których to elementach wszyscy piszą ;)
Wiem, że dobranie dzielnika będzie trudne, ale można tu zastosować potencjometr 10-cio obrotowy.

PostNapisane: 3 paź 2016, o 15:12 
Użytkownik

A nie lepiej tranzystor ,ktory będzie wymuszał stan niski na jakimś wejściu?

PostNapisane: 4 paź 2016, o 10:19 
Użytkownik

cześć

zrobiłem próby i spokojnie dokonuję zapisu do eeprom-u bez zawracania sobie głowy dodatkowym kondensatorem.
Zasilacz trzyma napięcie przez prawie trzy sekundy i to przy podłączonej i pracującej matrycy led 96x8.
Oczywiście detekcja zaniku tuż za diodą prostowniczą przetwornicy.

Strefa czasowa: UTC + 1