Witam po małej przerwie w tym temacie.
Udało mi się skonstruować kilka tych sterowników i chciałbym się podzielić wnioskami. Dla porównania nabyłem również oryginalny sterownik ESC SimonK 30A.
Testowałem następujące obwody pomiarowe Back-EMF:
Silnik EMAX XA2212 820KV sterowany PWM o częstotliwości 31.25Khz. Program na mikrokontroler bazujący na obszernych artykułach dostępnych na konkurencyjnym blogu (ze słowem "mikrokontrolery" w nazwie)
Oryginalny ESC: Bez obciążenia max. pobór prądu 0.53A. Minimalne obroty silnika 2700-3000obr/min (od tych startuje), Maksymalne obroty około 9200obr/min (820KV * 12V = 9840 czyli by się zgadzało). Bardzo płynna regulacja obrotów, brak jakichkolwiek trzasków.
Obwód 1)
Obwód z wcześniejszego schematu. Dosyć dobrze się sprawuje. Silnik bez obciążenia z maksymalnym wypełnieniem PWM pobiera 0,53A(czyli tak jak oryginał). Przy PWM < 130-150 słychać trzaski, mimo że silnik kręci się dosyć dobrze. Układ pomiarowy nadal nie jest idealny, gdyż przy niskich prędkościach komutacja nie następuje w optymalnych momentach. (Zakładam, że stąd te trzaski)
Prędkość 2700-3000obr/min (minimalna dla oryginalnego ESC) osiąga przy wypełnieniu PWM około 15-20. Słychać trzaski. Powyżej 150 PWM jest OK. Silnik osiąga swoją maksymalną prędkość już przy PWM = 230. od 230-255 nie widać zmian w prędkości silnika.
Obwód 2)
Dosyć często się z nim spotykam w Internecie. Uważam jednak, że jest on błędny. Różni się tylko tym od układu 1, że układ rezystorów po lewej stronie i na dole (zwierających do masy) jest odwrócony. Rezystory te pełnią rolę dzielnika napięcia. Dzięki temu, przy wysterowaniu np. fazy U za pomocą 12V obniżają one napięcie by nie przekraczało bezpiecznego 5V na linii BEMF_U podpiętej bezpośrednio do mikokontrolera. W tym układzie jednak rezystory te są odwrócone rolami, przez to na linii BEMF_U przy wysterowaniu U na 12V pojawi się napięcie wyższe niż 5V i uszkodzi mikrokontroler. Tego układu nie testowałem, ale nie mogę zrozumieć dlaczego bardzo często się z nim spotykam.
Obwód 3)
Jest to najprawdopodobniej obwód pomiarowy zastosowany w moim oryginalnym ESC SimonK 30A. Doszedłem do niego analizując ścieżki na PCB, mierząc elementy miernikiem i tym podobne rzeczy. Działa dosyć dobrze, ale przy niskich prędkościach (PWM < 60) gubi bardzo synchronizację i nierównomiernie pracuje.
Obwód 4)
Działa dokładnie tak samo jak obwód 1. Może ciutkę lepiej.
Obwód 5)
Mniej trzasków niż w obwodach 1 i 4, lecz nadal one występują. Bez obciążenia przy max. prędkości pobiera aż do 5A czyli jednak jest w nim coś nie tak.
Na chwilę obecną myślę, że najlepiej działa obwód numer 4 jednak nie jest to ideał. Do pracy zbliżonej do oryginalnego ESC jeszcze mu dużo brakuje. Byłbym bardzo zadowolony, jeżeli udałoby się pozbyć trzasków już od PWM = 15-20 (prędkość silnika wtedy to 3000obr/min - tak jak minimalna prędkość oryginalnego ESC, więc jest to do zrobienia).
Niestety nie posiadam w domu oscyloskopu. Jeżeli ktoś ma jakieś rady co można jeszcze zmienić, by polepszyć pracę sterownika to chętnie wysłucham.
Pozdrawiam i szczęścia w Nowym Roku