Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 lut 2025, o 08:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 wrz 2016, o 18:35 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Właśnie wielu ludziom przestały drukować drukarki od HP.

http://pclab.pl/news71304.html

Wasze działają? Moja LJ P1005 jeszcze działa. Jak dla mnie HP jest skończone.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 wrz 2016, o 19:08 
Użytkownik

To nie aktualizuj sterowników co chwilę.
Zresztą ta blokada to nie jest żadna nowość, z 10-12 lat temu też wprowadzili taką blokadę i po jakimś czasie pojawiły się zamienniki z odpowiednim chipem, a w sieci sposoby na zaklejeniu jednego styku i po kłopocie. A co do ochrony drukarek to mają w tym sporo racji, pamiętam jak używaliśmy w firmie zamienników(activeJet chodziły bez problemu), a po jakimś czasie w miejscu parkowania głowicy było takie fajne bagienko z tuszu.

Z tonerami nie jest taka prosta sprawa, bo zawsze możesz dosypać do oryginalnego, niby tusz też można dolać, ale znajdź na rynku odpowiedni, który nie zatka dysz.

Ostatnio edytowano 20 wrz 2016, o 19:11 przez Harry, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 20 wrz 2016, o 19:09 
Użytkownik

Takie rozwiązanie jest już wdrożone od dawna.
Moja hp OJ PRo 8500 już rok temu przy wymianie tuszu zapytała czy chce chronić swoje urządzenie.
Oczywiście chodziło o uruchomienie mechanizmu które powodowało blokadę tuszu a nie drukarki.

Bodajże firma 123drukuj (mogę się mylić ) ma taki rodzaj gwarancji że jeżeli tusz (zamiennik) zostanie zablokowany przy instalacji przez drukarkę wymienią Ci na drugi.

PostNapisane: 20 wrz 2016, o 19:13 
Użytkownik

Ta blokada pojemników jest akurat dobra, bo zabezpiecza firmę przed wynoszeniem katridży przez pracowników - kiedyś zastanawialiśmy się czemu w jednym dziale idzie tyle tuszu i okazało się że kolesie podmieniali pojemniki :P

PostNapisane: 20 wrz 2016, o 19:16 
Użytkownik

To nie toner jest blokowany. Kupilem 4 miesiace atemu zamiennik black toner do hp.

Moj komputer ma sterowniki + soft.
Mojej zony laptop same sterowniki.

Na zamienniku u mnie nie da sie drukowac przy probie druku hp krzyczy ze nieprawidlowy toren i ze drukarka waga obslugi.
U zony da sie bez problemu drukowac nadal.

U siebie wywalilem soft i sterowniki po czym zainstalowalem sterowniki te co u zony sa. Klapa nadal nie moge z mojego komputera drukowac.

Gdzies w rejestrze sobie wpisalo hp i koniec druku.

U zony smiga wiec drukuje z laptopa.

Wysłane z mojego LIVE przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 20 wrz 2016, o 20:03 
Użytkownik

No to do następnej reinstalki masz problem, szczególnie jeżeli hp zaczęło stosować system zabezpieczeń jak kiedyś Adobe z którymś trialem fotoszopa - zapis w początkowych sektorach albo w losowym miejscu na dysku/partycji, - wtedy nawet reinstall nie pomagał i próba ponownej instalacji triala kończyła się niepowodzeniem, żeby wymazać informacje o korzystaniu z triala trzeba było partycjonować dysk.

PostNapisane: 20 wrz 2016, o 20:25 
Użytkownik

Po re instalce też może być problem, bo instalator z reguły pobiera najnowszy sterownik.
Trzeba skombinować czysty sterownik bez niespodzianki, można też wyeksportować z kompa na którym jest jakaś stara wersja.

PostNapisane: 20 wrz 2016, o 20:42 
Użytkownik

zawsze można bloknąć aktualizację na firewallu, a zawczasu radzę poszukać starszych driverów, tzn pełnego pakietu, a nie web installera.

Majster, jakiego modelu drukarki używasz? Może znajdę gdzieś w archiwum co w rejestrze trzeba wywalić, żeby całkowicie odinstalować driver.

PostNapisane: 20 wrz 2016, o 22:02 
Użytkownik

Harry napisał(a):
zawsze można bloknąć aktualizację na firewallu, a zawczasu radzę poszukać starszych driverów, tzn pełnego pakietu, a nie web installera.

Majster, jakiego modelu drukarki używasz? Może znajdę gdzieś w archiwum co w rejestrze trzeba wywalić, żeby całkowicie odinstalować driver.

HP LaserJet P1102w taką o to drukarkę posiadam w WI-FI i denerwuje mnie jak muszę coś druknąć bo muszę odpalać laptoka żony :)

PostNapisane: 20 wrz 2016, o 23:05 
Użytkownik

Też posiadam tę drukarkę, jest ona podłączona do sieci domowej przez wifi. Niedawno też kupowałem do niej zamiennik i odmaiwał współpracy (jeszcze informacje o tym całym blokowaniu się nie pojawiły), pierwszy toner oddałem ponieważ nie chciał działać, w sklepie otrzymałem kolejny (SHIRU) i wystąpił ten sam problem, w ustawieniach drukarki (po wejsci na jej stronę konfiguracji) widniała informacja o nieoryginalnym tonerze, trochę pogrzebałem i znalazłem winowajcę: sterowniki. Wystarczyło usunąć urządzenie (Panel sterowania -> Urządzenia i drukarki, prawym na drukarce i usuń urządzenie) a następnie wykryć je ponownie (przycisk Dodaj drukarkę). Jak narazie działa od końca sierpnia na Windows 10.0.14393 (Anniversary update)

PostNapisane: 20 wrz 2016, o 23:23 
Użytkownik

w instalce, w katalogu "Util->ccc", albo "Util->ntScrubber" powinien być programik do wyp* plików/rejestrów hp.
Spróbuj to(patrz załącznik) odpalić, przy ponownej instalce driverów z kompa szanownej małżonki ;) wyłącz aktualizacje hp, a profilaktycznie rozłącz sieć na czas instalacji, bo może nie zapytać tylko sam zassa.

Mam nadzieję że mnie Mod nie zabije/skaże na wieczną tułaczkę po lochach z naćpanymi lokatorami, tzn pozostałościami po nieudanych eksperymentach nad klonowaniem Suna, za wrzucanie execów na forum ;)

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 22 wrz 2016, o 14:35 
Użytkownik

Pamiętacie aferę z żółtymi kropkami? Więc czego się spodziewacie po tej firmie?

PostNapisane: 22 wrz 2016, o 15:34 
Użytkownik

Każda drukarka robi takie znaczniki(nie koniecznie żółte), trzeba tylko wiedzieć gdzie szukać, ja nawet żółtych nie mogę się dopatrzeć.

PostNapisane: 23 wrz 2016, o 06:44 
Użytkownik

Z HP dałem sobie już dawno spokój. Mam co prawda jeszcze HP5740 (ostatnia jaką kupiłem tej firmy) i na oryginałach drukuje ok, ale zamienniki nawet znanych i polecanych firm drukują w niższej rozdzielczości... mimo ustawienia najwyższej jakości. Na szczęście podczas zwrotu tuszu firma nie robiła problemu, a więc wiedzieli, że coś jest na rzeczy. Był też swego rodzaju model zwany "chlebak", bo wyglądał jak chlebak :) Ten z kolei po załadowaniu zamiennika stawał się prawdziwym chlebakiem - już nie drukowała, ale można było wsadzić do środka np. bułkę, bo do niczego innego się już nie nadawała. Kiedy poszedłem z nią do znajomego serwisu komputerowego właściciel pokazał mi na zapleczu półkę, a na niej jakieś 10-15 chlebaków. Wyszedłem z pokorą i miałem następnego grata na części... Póki co od kilku lat mam małego laserowego samsunga do BW, a kolor to Canon - tani (zarówno sprzętowo jak i w eksploatacji) i bardzo wysoka jakość zdjęć wychodzi.

PostNapisane: 23 wrz 2016, o 12:46 
Użytkownik

No cóż, hp coś się ostatnio popsuło, ale czego się spodziewać jak nowa drukarka z małymi tuszami, jest tańsza od samych tuszy?
Skończą ci się tusze, kupujesz nową drukarkę.

PostNapisane: 23 wrz 2016, o 22:15 
Użytkownik

@Harry
Niestety tu też się wycwanili, bo startowe kartridże mają z reguły znacznie mniej tuszu niż zakupione oddzielnie.
To samo tyczy się tonerów startowych i chyba większości firm.

PostNapisane: 23 wrz 2016, o 22:20 
Użytkownik

Muszą mieć mniej tuszu/toneru, bo inaczej by wychodziło że dają drukarki za free ;)
Rozmawiałem jakiś czas temu ze specem z ich serwisu i powiedział wprost, że części we wszystkich(nie tylko hp) drukarkach są warte dosłownie kilkanaście złotych, oczywiście przy zakupie "palety", to dużo mówi o jakości sprzętu.

Strefa czasowa: UTC + 1