Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 sty 2025, o 13:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Usypianie STM32
PostNapisane: 9 wrz 2016, o 20:18 
Użytkownik

Witam,
Koledzy jak w temacie, możecie coś podpowiedzieć jak wprowadzić mikrokontroler STM32L051 w stan obniżonego poboru prądu? Korzystam z CubeMX-a ale nie widziałem nigdzie konfiguracji takiego trybu. Podpowiecie coś?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 wrz 2016, o 22:32 
Użytkownik

Tak podpowiem - w Reference Manual strona 144 rozdział 6.3 "Low-power modes"
Chociaż wiem, że ryzykuję zlinczowaniem bo nastały takie czasy, że nikt już bez biblioteki HAL nawet diodą nie zamiga, a odpalenie jakiegoś peryferia bez tej śmiesznej stm-owskiej zabawki jaką jest CubeMX, jest w ogóle abstrakcją.

Przepraszam cię od razu za moją uszczypliwość, bo oczywiście to nie twoja wina - skoro wokół każda książka jest oparta o biblioteki stm-a to też trudno popatrzeć na to z innej strony.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 10 wrz 2016, o 00:55 
Użytkownik

Witam,
Zajrzyj do biblioteki: STM32xxx_HAL_Driver, w pliku stm32fxxx_hal_pwr.c masz wszystkie potrzebne funkcje. Choć Bogiem, a prawdą te funkcje są tak proste, że muszę się zgodzić z kolegą krafin.

Pozdrawiam, QuadMan.

P.S. Trochę z przekorą: ja tam sobie tego CubeMX nawet cenię, w repozytoriach mam wszystkie biblioteki od ST, które z kolei często mi się przydają jako uzupełnienie DS ;-). No i drzewko zegarów i jeszcze "pinologia" - szybciej można znaleźć konfigurację AF dla poszczególnych pinów.

PostNapisane: 10 wrz 2016, o 05:06 
Użytkownik

krafin napisał(a):
Chociaż wiem, że ryzykuję zlinczowaniem bo nastały takie czasy, że nikt już bez biblioteki HAL nawet diodą nie zamiga, a odpalenie jakiegoś peryferia bez tej śmiesznej stm-owskiej zabawki jaką jest CubeMX, jest w ogóle abstrakcją.

w sumie Cube nie używam , bo mnie jakoś mierzi ...
ale czasy sa takie że trzeba iść do przodu i zycie sobie ułatwiać
zauważ że nikomu nie potrzeba rejestrowych grzebaczy
ze względu na nie przenośność kodu -- kody oparte o HAL
są całkowicie przenośne między platformami sprzętowymi róznych dostawców krzemu
a co za tym idzie , koszty oprogramowania są niższe i koszty zmian w EUA też są niższe
dzieki czeku End User dostaje lepszy sprzet za te same lub niższe pieniądze

Dlatego linczu się bać nie musiusz bo go nie będzie , nadmieniam tylko że należy mieć szerokie horyzonty
i siedzieć do czego i w jakim celu powstały Biblioteki HAL i CMSIS , a nie jęczeć ze dłutem w skale jest lepiej
jest owszem , ale nie do końca i nie zawsze taki programista jak ty jest komuś potrzebny :)

teraz żebyś nie zrozumiał źle ....
chodzi o to że twój kod jest sprawniejszy , ale jest zamkniety i ograniczony do 1 procesora
wszelkie zmiany są skomplikowane i kłopotliwe co pochłania czas a to sa koszty ...

Wiele firm wręcz nie interesuje jakim jesteś wymiataczem w programowaniu bezpośrednim
a twoja znajomość i umiejętność pracy z CMSIS .

Takie sa to czasy , sam musiałem się przestawić ... i tez jęczałem jak wszyscy że std to szajs , hal to badziewo
tak jak niektórzy tutaj ... ale gdy zrozumiałem istotę okazało się że to słuszna i wygodna droga

zrozum to ...

PostNapisane: 10 wrz 2016, o 13:19 
Użytkownik

Panowie, dziękuję za zainteresowanie tematem, bardzo mi pomogliście :) w dyskusję na temat HAL, SPL i rejestrów nie wchodzę bo jak Internet długi i szeroki to można o tym czytać :)

PostNapisane: 11 wrz 2016, o 11:43 
Użytkownik

Dodam że postęp w bibliotekowaniu ;) funkcyjności mikrokontrolerów doszedł już do etapu w którym to możemy już rzeźbić programy w C# , Visual Basic, tworząc całkowicie przenośny kod - głównie dodatkowe klasy o które jest oparty projekt.

Oczywiście nie uruchomimy takiej kobyły (ale się zrymowało) na mikrokontrolerze wyposażonym w kilka kilobajtów RAM FLASH, ale w dzisiejszych czasach powiedzcie sami, kogo to interesuje czy mikrokontroler ma 80kb RAM czy 2mb? Ważna jest elastyczność i funkcjonalność oraz możliwość łatwej i szybkiej aktualizacji firmware a to umożliwiają właśnie te kobyły. Należy dodać że pisząc w takim Net Micro Framework nadal możemy bez problemu sięgnąć do rejestrów a na upartego napisać coś w czystym C. Można by pomyśleć że olbrzymią funkcjonalność ma RasperyPI , tylko ma jedną wadę :) pomiędzy sprzętem a aplikacją już jest OS i to w dodatku linux, i tu urządzenie żyje sobie własnym życiem co jest nie wskazane w używaniu takiej płytki w urządzeniu przemysłowym czy automatyki domowej np :)

XBary

PostNapisane: 11 wrz 2016, o 14:40 
Użytkownik

Tylko mam pytanie - w jakim stopniu stm-owski HAL jest przenośny na przykładowo procesory NXP czy Freescale.
I nie chodzi mi wcale o CMSIS który jest uniwersalny i w pełni przenośny, tylko samą bibliotekę HAL?

Bo jeżeli tym samym lub przynajmniej podobnym kodem obsłużymy I2C w zarówno stm32f051 jak i np. LPC1788 to obiecuję więcej złego słowa na HAL-a nie powiedzieć.

PostNapisane: 12 wrz 2016, o 08:02 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Biblioteka HAL została stworzona wyłącznie dla procesorów marki ST. Nie zapewnia przenośności na mikrokontrolery innych producentów.

PostNapisane: 12 wrz 2016, o 14:25 
Użytkownik

I o tym właśnie mówię. Zapewnia przenośność tylko pomiędzy procesorami ST, w przeciwieństwie do CMSIS które jest uniwersalne i jednolite. Dla tego ja w ogóle nie potrafię dostrzec sensu używania jej bo raz trzeba się jej dodatkowo uczyć po czym i tak zazwyczaj trzeba przejrzeć RM procesora, bo i tak są pewne różnice.

PostNapisane: 12 wrz 2016, o 18:54 
Użytkownik

Wyobraź sobie, że podejmujesz pracę i musisz poprawić/naprawić/zmodyfikować programy innych programistów (np. tych co wcześniej pracowali na twoim stanowisku). Gdy używali bibliotek HAL stosunkowo łatwiej to zrobić, szczególnie, jeżeli programy tyczą kilku różnych uC STM-a, niż gdy kodowali bezpośrednio rejestry. Zatem jest oszczędność czasu i tym samym pieniędzy. Inny przykład: program przekracza dostępną ilość pamięci w danym STM-ie lub nachodzi potrzeba użycia dodatkowego peryferia, którego nie ma w danym STM-ie (a program jest już na ukończeniu) - znowu HAL zapewnia przenośność i szybkość, niż kodowanie bezpośrednie na rejestrach. Dla mnie jednak zaletą jest to, że analizując/poprawiając program, gdzie któreś peryferia nie działają, w przypadku HAL widzę od razu co jest jak ustawione. Przy drugim sposobie (kodowanie na rejestrach) muszę jednak sięgać częściej do dokumentacji - szczególnie, gdy dany procek jest mi nieznany.
Oczywiście to jedna ze stron pozytywnych użycia HAL. Aby jednak nie było tak fajnie to są i wady (narzut na RAM, na czas działania itp. - niestety HAL nie jest naszym osobistym produktem i nigdy nie wiemy, czy nowsza wersja nie wniesie jakiś niedoróbek, czy innych wad).
Powyższe jest oczywiście próbą wyjaśnienia sensu używania HAL, czy innych bibliotek producenta uC.

PostNapisane: 12 wrz 2016, o 19:12 
Użytkownik

Sparrow-hawk napisał(a):
Biblioteka HAL została stworzona wyłącznie dla procesorów marki ST.

Nie do końca tak jest .... oczywiście SPL ewoluowały do HAL ale ,
jest to tylko Hardware Abstraction Layer --- i bynajmniej nie dotyczy to tylko STM ale i innych dostawców krzemu
HAL -- dostarcza producent mikrokontrolera spełniając określone zasady , dziękiczemu pracując z CMSIS i HAL
oprogramowanie jest przenośne między różnymi producentami ... zmiany polegają na podmianie HAL jednej firmy na
dostarczony przez INNĄ

PostNapisane: 13 wrz 2016, o 07:41 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Na chwilę obecną nie znam innych producentów, którzy dostarczają równie funkcjonalne i pełne biblioteki jak ST.

Być może nie precyzyjnie napisałem, ale wydaje mi się, że biblioteka HAL firmy ST będzie działać, wyłącznie z mikrokontrolerami tej marki. W takim też kontekście wydaje mi się było zadane pytanie przez kolegę krafin.

PostNapisane: 13 wrz 2016, o 19:19 
Użytkownik

Sparrow-hawk napisał(a):
Na chwilę obecną nie znam innych producentów, którzy dostarczają równie funkcjonalne i pełne biblioteki jak ST.

NXP, Texas Instruments, Renesas

to że kolega nie zna i niema może dostępu nie znaczy że istnieje tylko HAL dla STM32 prawda??
Dlatego należy precyzyjnie opisywać stosując właściwe nazewnictwo , bo niepotrzebnie się sieje zamęt
u początkujących i tak powstają mity i legendy o ARM potem ...

ale wracając do tematu HAL w/w dostawców niestety ma jedną wade ... ograniczone tzw pakiet podstawowy jest słaby , a za pełne sdk trzeba zapłacić

Sparrow-hawk napisał(a):
ale wydaje mi się, że biblioteka HAL firmy ST będzie działać, wyłącznie z mikrokontrolerami tej marki.

tak z mikrokontrolerami ST gdyż dostarczana jest właśnie przez ST , ale mimo to pozwala na przenośność
miedzy wszystkimi mikrokontrolerami i rdzeniami kod ... oczywiście pod pewnymi warunkami
np z M0 można przenosić w górę , ale z np M4 na M0 się bez przeróbek nieda ... ze względu na okrojony
zestaw instrukcji oraz mozliwości rdzenia M0

Dlatego że STM jako 1 na świecie wprowadził tanie zestawy developerskie zawierające Debuger SWD - seria Discovery i udostępnił wszystkim zainteresowanym najpierw SPL a potem pełną adaptację HAL
jest naj popularniejszym dostawca tanich i wydajnych mikrokontrolerów z rdzeniem ARM ,

Cytuj:
W takim też kontekście wydaje mi się było zadane pytanie przez kolegę krafin.

CO nie oznacza też że nie można mieć szerszych horyzontów i rozwijać sie w wiedzy , niż dreptać w miejscu
wierząc że tylko STM daje hala który jest do (Y) i trzeba go omijać ...
Umiejętne stosowanie pozwala na znacznie szybsze pisanie wydajnego kodu , który przewyższa kody pisane
na rejestrach nie tylko czasem wykonania , ale też łatwością wprowadzania zmian i możliwości łatwej
ewolucji na mocniejsze procki przy niewielkim wzroście kosztów produkcji jak też i utworzenie wersji tańszej
produktu stosując mniejsze , przez co słabsze ale też i tańsze mikrokontrolery

Co nieco tu: http://www.sunduino.pl/wordpress/cmsis-standard/
ale nie polecam gdyż wartość merytoryczna i edukacyjna jest niewielka ...
(tak słyszałem)

Strefa czasowa: UTC + 1