Sparrow-hawk napisał(a):
Na chwilę obecną nie znam innych producentów, którzy dostarczają równie funkcjonalne i pełne biblioteki jak ST.
NXP, Texas Instruments, Renesas
to że kolega nie zna i niema może dostępu nie znaczy że istnieje tylko HAL dla STM32 prawda??
Dlatego należy precyzyjnie opisywać stosując właściwe nazewnictwo , bo niepotrzebnie się sieje zamęt
u początkujących i tak powstają mity i legendy o ARM potem ...
ale wracając do tematu HAL w/w dostawców niestety ma jedną wade ... ograniczone tzw pakiet podstawowy jest słaby , a za pełne sdk trzeba zapłacić
Sparrow-hawk napisał(a):
ale wydaje mi się, że biblioteka HAL firmy ST będzie działać, wyłącznie z mikrokontrolerami tej marki.
tak z mikrokontrolerami ST gdyż dostarczana jest właśnie przez ST , ale mimo to pozwala na przenośność
miedzy wszystkimi mikrokontrolerami i rdzeniami kod ... oczywiście pod pewnymi warunkami
np z M0 można przenosić w górę , ale z np M4 na M0 się bez przeróbek nieda ... ze względu na okrojony
zestaw instrukcji oraz mozliwości rdzenia M0
Dlatego że STM jako 1 na świecie wprowadził tanie zestawy developerskie zawierające Debuger SWD - seria Discovery i udostępnił wszystkim zainteresowanym najpierw SPL a potem pełną adaptację HAL
jest naj popularniejszym dostawca tanich i wydajnych mikrokontrolerów z rdzeniem ARM ,
Cytuj:
W takim też kontekście wydaje mi się było zadane pytanie przez kolegę krafin.
CO nie oznacza też że nie można mieć szerszych horyzontów i rozwijać sie w wiedzy , niż dreptać w miejscu
wierząc że tylko STM daje hala który jest do (Y) i trzeba go omijać ...
Umiejętne stosowanie pozwala na znacznie szybsze pisanie wydajnego kodu , który przewyższa kody pisane
na rejestrach nie tylko czasem wykonania , ale też łatwością wprowadzania zmian i możliwości łatwej
ewolucji na mocniejsze procki przy niewielkim wzroście kosztów produkcji jak też i utworzenie wersji tańszej
produktu stosując mniejsze , przez co słabsze ale też i tańsze mikrokontrolery
Co nieco tu:
http://www.sunduino.pl/wordpress/cmsis-standard/ale nie polecam gdyż wartość merytoryczna i edukacyjna jest niewielka ...
(tak słyszałem)