Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lis 2024, o 23:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 wrz 2016, o 00:05 
Moderator

... może warto porozmawiać o tym ? Zapraszam ;)
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 wrz 2016, o 00:50 
Użytkownik

Już dawno mażyłem by połączyć mój sterownik z komputerem i komunikować się "graficznie", łącznie z zapisem danych i wydrukiem.
No pewnie, Delphi to dobry pomysł by rozjaśnić, wyświetlić nasze pomysły.

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 06:04 
Użytkownik

Może Qt? Wtedy można kompilować na linuxa i Windowsa :)

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 06:37 
Użytkownik

Mirku widzę że udało Ci się napisać funkcję "rozciągania czasu". Rozumiem że w trzydziestej ósmej godzinie dnia, kiedy jeszcze do wieczora daleko, masz czas żeby to dla nas zrobić, czyli nakręcić poradniki z Delfina. Nie wiem czy możemy Cię o to prosić, ale jeżeli chodzi o mnie to bardzo jestem za.

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 08:06 
Moderator

anonimg3 napisał(a):
Może Qt? Wtedy można kompilować na linuxa i Windowsa :)

QT nie znam ni w ząb - kompletnie, próbowałem się nawet kiedyś nauczyć ale nie wyszło nic z tego. Może kiedyś zacznę jeszcze raz ;) bo na pewno warto... Ale trzeba mieć na to czas - a ja znam DELPHI i mogę dużo o nim opowiedzieć - stąd to moje wejście.

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 09:16 
Użytkownik

Mirku, jak Ty się bierzesz za robienie poradników to są naprawdę "miodkowe" 8-)
Dla mnie są one od dawna wyznacznikiem dobrej jakości. Z nich można faktycznie coś wynieść i zrozumieć. A nie tak jak w większości przypadków, że 90% poradnika jest o sprawach tak trywialnych, że każdy nawet bardzo początkujący już nie może wytrzymać, a jak dochodzi do sedna poradnika, do rzeczy trudniejszych to lecą teksty (o ile w ogóle...): "to jest proste...", "tego nie ma potrzeby omawiać", "to sobie trzeba samemu ogarnąć". No to po co taki poradnik ja się pytam? :cry:
Natomiast u Ciebie jest tak, jak lubimy! :D

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 10:21 
Użytkownik

Kompatybilnym do języka Delphi jest Lazarus. Można go pobrać za free ze strony:

http://www.lazarus-ide.org/

Język ten jest pochodną języka Free Pascal.
Programy wynikowe mogą działać pod systemami:
    Windows
    Linux
    Mac
    iOS
    Android

Na w/w stronie znajduje się kompilator, dokumentacja oraz przykładowe programy.

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 10:25 
Moderator

Różnica pomiędzy Lazarusem a Delphi jest taka jak pomiędzy MS Office a Open Office ;) ... bez dwóch zdań. Jeśli więc mam za free dostać obecnie masło to po co mi margaryna ? ;) ... to tak pół żartem pół serio oczywiście ...

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 10:38 
Użytkownik

Mirku jak zwykle świetny poradnik ,widzę że delphi jest podobny do Visual Basic ,kiedyś dziubałem trochę w VB tylko czasem był problem jak przeniosłem program na inny komp to brakowało jakiś bibliotek i z tym czasem był problem .Więc czekam na kolejny poradniczek ,chociaż nie wiem jak to wszystko poogarniam ,Eclipse B4A i jeszcze DELPHI no masakra a jeszcze do pracy cza iść nie mówięc nic o rodzinie .Żona mi łeb urwie przy samej d......... no ale cuź zawsze mogę zwalić na Mirka heheheheheh pozdro

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 10:52 
Moderator

hawranek80 napisał(a):
no ale cuź zawsze mogę zwalić na Mirka heheheheheh pozdro

O nie! ... proszę pozdrowić ode mnie Żonę serdecznie i powiedzieć - że no jakoś tak wyszło, lepiej się przyznać od razu, że jesteśmy "uzależnieni" ... a niestety nie ma jeszcze w Polsce ośrodków leczenia takich "uzależnień" więc musimy się z tym nauczyć jakoś żyć :lol: A żony chyba nas nie powinny opuszczać czy łbów urywać - tylko wspomóc :lol: ... dlatego trzeba je mocno kochać i czasem coś dla nich zrobić ;) np jakiegoś robota który obiad ugotuje itp ;) ja też wciąż nad tym pracuję ... tzn obiecuję Żonie takiego robota ... ale jakoś wtedy dziwnie na mnie patrzy, czasem pogłaska po głowie i mówi jakieś dziwne rzeczy do mnie ... jakby coś było nie tak "dobrze dobrze to idź chłopczyku i buduj mi tego robota" :lol: kompletnie nie wiem o co jej chodzi ;) .... ale jest OK !

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 11:36 
Użytkownik

Ja również, jak jeden z przedmówców sporo programowałem w VB i VBA we współpracy z Excelem przede wszystkim - po pierwszym filmiku z Delphi już widzę że sama składnia i robienie formatek jest bardzo podobne ;) Ale to co najlepsze to generowanie pliku .exe i możliwość przeniesienia na inny komputer bez żadnych dodatków i wszystko będzie działać. Dla mnie rewelacja a jak jeszcze nauczysz nas jak łączyć takie aplikacje okienkowe w Delphi dla naszych ukochanych mikrokontrolerów to będzie cud miód :)

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 11:59 
Moderator

Maciek_L napisał(a):
jak łączyć takie aplikacje okienkowe w Delphi dla naszych ukochanych mikrokontrolerów to będzie cud miód

To jest mój "MAIN GOAL" jak mawiają starożytni Chińczycy ;) czyli mój główny cel ;) Moje hasło to:

DELPHI W SŁUŻBIE ELEKTRONIKA !

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 13:31 
Użytkownik

artom napisał(a):
Kompatybilnym do języka Delphi jest Lazarus. Można go pobrać za free ze strony:

http://www.lazarus-ide.org/

Język ten jest pochodną języka Free Pascal.
Programy wynikowe mogą działać pod systemami:
    Windows
    Linux
    Mac
    iOS
    Android

Na w/w stronie znajduje się kompilator, dokumentacja oraz przykładowe programy.

To też można zobaczyć:
http://www.pilotlogic.com/sitejoom/

CodeTyphoon jest na bazie Lazarusa, ale łatwiej się instaluje wieloplatformowe środowisko i ma dużo komponentów na pokładzie.

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 17:59 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
DELPHI W SŁUŻBIE ELEKTRONIKA !
To trzeba będzie wrócić do Delphi :). W sumie w starym Delphi mam stworzonych kilka użytkowych programów, w tym napisany własny kombajn Bootloadera. Jakiś czas temu po męczarniach z ponownym uruchomienia starego środowiska na nowym kompie i wersji Windows stwierdziłem że czas Delphi już chyba przeminął i napisałem namiastkę tego w C#. Ale dobrze byłoby móc stary kod zreaktywować. Może ruszy na Berlin(ie) :)
Z fajnych rzeczy, to mam tam "klonowanie z przepoczwarzaniem" się bootloadera z wersji z normalnym menu w wersję bezobsługową z zawieraniem od razu w pliku exe zawartości dla pamięci flash i eeprom do załadowania - po wybraniu odpowiedniej opcji w bootloaderze i wskazaniu wsadu dla procesora tworzy się nowy plik exe bootloadera, ale już ze zmienionym (uproszonym) GUI i zawierającym w sobie wsad do załadowania procesora.
Jak kod będzie się poprawnie bez żadnych problemów kompilował pod nowym Delphi, to to opiszę jak to się robi. A jest to bardzo proste a bajerek nieziemski.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 18:48 
Użytkownik

Nic innego się nie nadaje panowie ...
pamiętajcie elektronika lubi płyawać z rybami :P
Niema to jak chłodzenie wodne ...
W żadnym innym jezyku nic wam nie zadziała z elektroniki i elektroniką
-- tyle mozna wyczytać z powyższych ...

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 20:01 
Moderator

SunRiver napisał(a):
W żadnym innym jezyku nic wam nie zadziała z elektroniki i elektroniką
-- tyle mozna wyczytać z powyższych ...

Sun powiedz mi nie przesadzasz troszkę ? odrobinkę ? ... no czy sugerujesz że na potrzeby rozmów o Delphi mam założyć oddzielne forum bo tu nie można o tym podyskutować ?

Nikt NIGDZIE nie mówi że tylko w tym języku zadziała - gdzie to widziałeś ? No żesz kurczę znam Delphi i chcę się tym podzielić tylko z tymi którzy tego chcą - nikogo na siłę nie przekonuję ... a wręcz zachęcam do C# ... to jeszcze źle ?

no proszę Cię ....

Tym bardziej, że to ty udowadniasz swoimi apkami w C# że spokojnie można robić w C# nie tylko małe ale duże apki dla elektroniki ... wystarczy spojrzeć na twoje softy różne począwszy od SunDebunala czy ostatnio ATB-DEMON-Stratora ;) ... i inne ...

czy to wszystko się kłóci ze sobą ? ... pokazałeś nawet, że swobodnie się poruszasz w dowolnym prawie języku nawet Delphi - w tym wątku topic16144.html zrobiłeś świetne porównanie -

no to o co tobie chodzi ?

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 20:29 
Użytkownik

miała byc czysta przekora w moim typowym stylu ... której tez nikt nie zrozumiał

mirekk36 napisał(a):
no czy sugerujesz że na potrzeby rozmów o Delphi mam założyć oddzielne forum bo tu nie można o tym podyskutować ?

jeśli o to chodzi ... to tak ... bo jakoś mi nie pasuje delphi w tych innych językach
i chyba warto dodać koncik delphi jak jest dla innych kocich kobył :P

mirekk36 napisał(a):
Tym bardziej, że to ty udowadniasz swoimi apkami w C# że spokojnie można robić w C# nie tylko małe ale duże apki dla elektroniki ... wystarczy spojrzeć na twoje softy różne począwszy od SunDebunala czy ostatnio ATB-DEMON-Stratora ... i inne ...

tak się składa że ATBDemonStrator powstał w visual basicu ... w sumie przypadkiem
bo sobie kliknąłem niechcący nie tu gdzie chciałem , ... ale to dowodzi tylko tego jak niewiele dla mnie
znaczy język i środowisko w jakim piszę ... odpalił się VB to pisze w nim bo zbyt leniwy żeby przełączyć :P

mirekk36 napisał(a):
pokazałeś nawet, że swobodnie się poruszasz w dowolnym prawie języku nawet Delphi - w tym wątku topic16144.html zrobiłeś świetne porównanie -

no właśnie nikt sensu tego postu chyba nie zauważył :)

mniejsza... ty jesteś od poradników , a ja muszę się zając czym innym i tyle :)
a teraz idę na urlop forumowy :)

a wszystkich za moją przekorę , czarny humor, złośliwość i posiadanie własnego innego zdania
PRZEPRASZAM

PostNapisane: 8 wrz 2016, o 13:43 
Użytkownik

Nie no Mirek powinien dostać szlaban na wymyślanie poradników ! Obejrzałem, pobrałem, zainstalowałem i co ?! ...

... i wdepłem jak miastowy na pastwisku z krowami.

Dwa dni od zera i pierwsza apka już śmiga :) (zapewne napisana tak że łoooo Matko Bosak czekoladowa)

Obrazek
Zapisuje ustawienia, łączy, wysyła po RS więc jest git teraz tylko dorobić do tego sterownik :)

PostNapisane: 8 wrz 2016, o 13:55 
Moderator

maras52 napisał(a):
Nie no Mirek powinien dostać szlaban na wymyślanie poradników ! Obejrzałem, pobrałem, zainstalowałem i co ?! ...

... i wdepłem jak miastowy na pastwisku z krowami.

Dwa dni od zera i pierwsza apka już śmiga :) (zapewne napisana tak że łoooo Matko Bosak czekoladowa)

Obrazek
Zapisuje ustawienia, łączy, wysyła po RS więc jest git teraz tylko dorobić do tego sterownik :)

No i PIKNIE panie ! ;) piknie ! ... ło to się rozchodzi :lol:

PostNapisane: 8 wrz 2016, o 20:48 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
No i PIKNIE panie ! ;) piknie ! ... ło to się rozchodzi :lol:

Wsio ładnie, pięknie ale kto mi teraz trawę skosi ?! :lol:

PostNapisane: 8 wrz 2016, o 20:48 
Moderator

Cytuj:
Wsio ładnie, pięknie ale kto mi teraz trawę skosi ?!

Czas skonstruować teraz i do tego jakiegoś robota :lol:

Strefa czasowa: UTC + 1