Cześć,
potrzebuję zrealizować pewną funkcję i chciałbym zaprzęgnąć do tego mikrokontroler ATmega8, ale nie bardzo wiem jak się do tego zabrać oraz czy da się coś takiego zrealizować na tym mikrokontrolerze. Jestem początkujący i dopiero od niedawna zacząłem swoją przygodę z mikrokontrolerami. Na razie potrafię prawidłowo podłączyć mikrokontroler oraz napisać proste programy sterowanie diodami itp. Poniżej zdjęcie ze szkicem o co mi chodzi i małe objaśnienie zasady działania - całość ma działać podobnie do multipleksera.
Potrzebne są 4 wejścia i jedno wyjście
Na wejście signal 1 i signal 2 podawany będzie sygnał transmisji TTL, będą to sygnały z dwóch różnych źródeł.
Na wejścia sterujące in a i in b podawane będą sygnały cyfrowe 0 / 1
gdy na in a oraz in b jest stan niski wówczas wyjście pozostaje w stanie niskim, to samo gdy na obu wejściach będzie stan wysoki.
Gdy na in a – 0, in b – 1 wówczas sygnał z wejścia signal 2 zostaje przeniesiony 1:1 na wyjście output 1
Gdy na in a – 1, in b – 0 wówczas sygnał z wejścia signal 1 zostaje przeniesiony 1:1 na wyjście output 1

Proszę Was o jakieś przykłady, najlepiej w C. Zależy mi na tym, aby sygnały transmisji z wejść signal 1 i signal 2 zostały przekazane na wyjście z jak najmniejszymi opóźnieniami.
Proszę o jakieś przykłady w C do przetestowania

Pozdrawiam.