Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 lut 2025, o 23:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 wrz 2016, o 06:45 
Użytkownik

Embarcadero ponownie oferuje C++ Builder 10.1 Berlin Starter za darmo.
Szczegóły tutaj:
https://www.embarcadero.com/app-development-tools-store/cbuilder

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 wrz 2016, o 07:34 
Użytkownik

No nie bardzo, bo jak klikniesz na ADD to Cart to przerzuca cię do pobrania Startera Delfika :( - Delphi 10.1 Berlin Starter Edition o czym już wiemy od dłuższego czasu.

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 07:53 
Moderator

phill2k napisał(a):
No nie bardzo, bo jak klikniesz na ADD to Cart to przerzuca cię do pobrania Startera Delfika :( - Delphi 10.1 Berlin Starter Edition o czym już wiemy od dłuższego czasu.

To nie jest starter delfiaka tylko starter RAD STUDIO a o tym co się z tego wykluje po instalacji zależy jaki się poda klucz po starcie. W tym wypadku na maila dostajesz klucz do BCC czyli gdy go wprowadzisz to dalej zainstaluje ci się BCC a nie Delphi ;)

warto brać ;)

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 09:16 
Użytkownik

Jazio - a już myślałem, że ja coś spartaczyłem... Uff nie jestem widać sam.
Ja dostałem dokładnie tą samą wiadomość co przy rejestracji Delphi

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 09:25 
Moderator

a to przepraszam ... tego to już nie sprawdzałem bo mam już BCC ... więc nie próbowałem zamawiać ... ale czy w tym mailu przysyłają info że to klucz do delphi ?

bo jeśli tak to pewnie ktoś coś tam przeoczył i warto maila napisać z zapytaniem to na pewno poprawią (przynajmniej tak mi się wydaje)

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 10:32 
Użytkownik

Pewnie coś skopali. Piszcie do nich.

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 11:33 
Użytkownik

karolen napisał(a):
...
Ja dostałem dokładnie tą samą wiadomość co przy rejestracji Delphi

Klucz jest ten sam? Może pomylili się tylko w treści wiadomości?

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 12:39 
Użytkownik

Tutaj jak doinstalować Delphi do posiadanego C++ Buildera (lub na odwrót).
http://community.embarcadero.com/blogs?view=entry&id=8791?utm_source=cgeb&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter&utm_term=ww-en&utm_content=160901-weekly-nl

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 13:31 
Użytkownik

Jazio napisał(a):
Ja ściągłem paczkę i po otwarciu nawet nie pytał się o klucz ponieważ ta paczka jest tylko do Delfina.
Rozpoznał już że mam licencję. Dla pewności dałem zainstaluj i .... przeinstalował mi już zainstalowanego Delfina :lol: :lol: :lol: :lol:

"Znowu w życiu coś nie wyszło ... " mogą zaśpiewać he he.
Po prostu po wybraniu startera C++ Buildera, przenosi nas do pobierania Delfina.

Szkoda, że nie przeczytałeś tego co jest pod linkiem w moim poprzednim poście.
Nic nie ściągasz. Potrzebujesz tylko nowy serial od Embarcadero.
To co się ściąga to jest uniwersalny instalator RAD Studio. Od seriala zależy, które funkcje się odblokują, więc nie ma potrzeby ściągać tego samego drugi raz.
Odpalasz License Manager od Embarcadero, dodajesz nowy serial otrzymany od nich.
Następnie odpalasz instalator, który już miałeś wcześniej. On sam rozpozna, na jakie produkty masz licencje (jeżeli poprawnie dodałeś serial). Ściągnie z sieci niewiele danych i wszystko powinno grać.
Po uruchomieniu RAD Studio masz możliwość tworzenia projektów, zarówno w Delphi, jak i w C++.
Szczegóły pod linkiem w moim poprzednim poście.

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 14:47 
Użytkownik

MarcinG napisał(a):
Jazio napisał(a):
Ja ściągłem paczkę i po otwarciu nawet nie pytał się o klucz (...) .

Szkoda, że nie przeczytałeś tego co jest pod linkiem w moim poprzednim poście.
Nic nie ściągasz. Potrzebujesz tylko nowy serial od Embarcadero.

MarcinG - kolega Jazio opublikowął swój post w 7 minut po Twoim z "instrukcją", wątpię żeby go zauważył zanim zaczął pisać.

MarcinG napisał(a):
Potrzebujesz tylko nowy serial od Embarcadero

No właśnie jest potrzebny nowy serial, na stronie jest błąd z linkami i zamiast do c++ buildera to po kliknięciu na "Add To Cart" przerzuca do Delphi 10.1 Berlin i przysyła na e-mail licencję do Delphi a nie do Buildera.
Wchodziłeś w ogóle na tę witrynę ??
Ja za pierwszą razą gdy dostałem e-mail z licencją do delphi próbowałem jeszcze "grzebać przy adresie" strony, ale że robiłem to na smartfonie to nie na wiele się zdało.

MarcinG napisał(a):
Klucz jest ten sam? Może pomylili się tylko w treści wiadomości?

Wiadomość dzisiejsza różnić się od tej sprzed tygodnia z licencją do delphi tylko i wyłacznie datą wysyłki, cała reszta jest identyczna (klucz, nazwa programu do licencji itp).

Moją łamaną angielszczyzną próbowałem się skontaktować na czacie z konsultantem emba-czary-mary (sorry nigdy nie mogę zapamiętać ich nazwy), tam facet przekierował mnie pod numer telefonu +44 1628 684 470, ja niestety dzwonił nie będe bo się nie dogadam.

Jeśli mogę to proponowałbym zamknąć na razie wątek (do czasu aż link na stronie emba nie będzie poprawny), bo na chwilę obecną jedyne co to chyba zamieszanie się robi...

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 15:08 
Użytkownik

Ja tylko potwierdzę to co napisał kolega karolen. Także otrzymałem ponownie maila z tym samym serialem do Berlina, więc coś zamotali się.

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 16:02 
Użytkownik

Tak jak pisal Karolen maja pokopane linki. Niewykluczone, ze w ogole nie ma promo na c++ buildera za free (jest za to za 56e +vat)

Sent from my Mi-4c

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 20:20 
Użytkownik

karolen napisał(a):
No właśnie jest potrzebny nowy serial, na stronie jest błąd z linkami i zamiast do c++ buildera to po kliknięciu na "Add To Cart" przerzuca do Delphi 10.1 Berlin i przysyła na e-mail licencję do Delphi a nie do Buildera.

Faktycznie, teraz sprawdziłem. Muszą mieć błąd skoro przekierowuje.

karolen napisał(a):
Wchodziłeś w ogóle na tę witrynę ??

Wcześniej nie dodawałem do koszyka, bo ja już kupiłem C++ Buildera 2 miesiące temu za darmo:)
W każdym razie co jakiś czas sprawdzajcie, bo Buider od czasu do czas jest w promocji za 0.
Może ten błąd na stronie naprawią, a może przez pomyłkę jest ta cena 0.

Przepraszam za zamieszanie.

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 11:11 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Kolejna aktualizacja. Starter za 69 ojro:
https://www.embarcadero.com/app-development-tools-store/cbuilder
Niestety kolejna wtopa :) error 404 przy próbie dodania do koszyka.
Jak na firmę programistyczną to mają sporo tych "wpadek".

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 13:57 
Użytkownik

Ta promocja jest od ok dwóch tygodni. Nie wiem tylko dlaczego 'wskoczyła' w międzyczasie ta za FOC. Teraz pewnie usunęli tę darmową, bo ludzie zaczęli do nich pisać, że nie działa :)

Sent from my Mi-4c

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 23:59 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Chyba usunęli błąd 404 bo widać, że można już kupować.
Warto za te 70 ojro? Głównie do nauki i robienia drobnych aplikacji pod windows do współpracy z AVR.

PostNapisane: 7 wrz 2016, o 06:46 
Użytkownik

Niestety musisz sam sobie na to pytanie odpowiedzieć, bo każdy wybiera środowisko pod siebie (i pewnie zaraz by się rozpętała burza ;) )
Ja kupiłem, bo zawsze chciałem rozpocząć programowanie w C++ a Buildera wybrałem ze względu na to, że:
1) kompilacja przebiega błyskawicznie (porównywałem do VS)
2) mogę skompilować statycznie (czytaj: exe będzie zawierał wszystkie niezbędne rzeczy w sobie) i nie muszę się martwić, żeby coś doinstalowywać w systemie - jak na razie próby wykazały, że taki exe od XP w górę chodzi bez zarzutu (a ja akurat mam taką potrzebę, żeby obsługiwać i takie systemy).
edited: pod Win2k tez chodzi :)

Ściągnij i zarejestruj sobie wersje trial - będziesz miał miesiąc, żeby 'zaprzyjaźnić' się ze środowiskiem i wtedy podejmiesz ostateczną decyzję.
Zamiast go potem ew. kupować, możesz 'zaryzykować' i poczekać aż znów zrobią promocję startera za free - ostatnio tak było w połowie sierpnia (ja się niestety nie załapałem na promo i kupiłem za 56E+VAT).

p.s. Jeśli chcesz iść na 'łatwiznę' to wybierz VS, jako, że do VS jest znacznie więcej dostępnych materiałów.

Ostatnio edytowano 7 wrz 2016, o 07:46 przez micky, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 7 wrz 2016, o 06:57 
Użytkownik

szymonciow napisał(a):
Chyba usunęli błąd 404 bo widać, że można już kupować.
Warto za te 70 ojro? Głównie do nauki i robienia drobnych aplikacji pod windows do współpracy z AVR.

Jeżeli Ci nie zależy bardzo na czasie to zaczekaj, może będzie wkrótce za 0. W czerwcu było za darmo, w lipcu też było, to może jeszcze będzie.
Tego co było niby za darmo kilka dni temu, to nie liczę, bo to było tylko dla Japonii.
Za 70 euro nie wiem czy warto, skoro są inne darmowe środowiska z mniejszymi ograniczeniami licencyjnymi.

PostNapisane: 7 wrz 2016, o 10:39 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dzięki Panowie za odpowiedzi. Dla informacji sensowne wydaje się poczekać i spróbować triala.
70 euro to nie byłby jakiś większy problem szczególnie, że dawno temu "popełniłem" już pracę dyplomową na Builderze bodajże 3 i nawet odpowiadał mi ten sposób programowania.
W pascalu nic nie programowałem i Delphi na razie odkładam, a dobrze byłoby parę okienek wyrysować.

PostNapisane: 18 wrz 2016, o 14:30 
Użytkownik

Długo nie trzeba było czekać. Znowu można brać C++ Builder za darmo jeśli ktoś jeszcze nie ma. Przy okazji Delphi również jest za darmo.

PostNapisane: 18 wrz 2016, o 18:20 
Użytkownik

Tą razą faktycznie przesyłają e-mail z numerem licencyjnym do C++ Builder.
Na chwilę obecną jestem na etapie instalacji, tak więc nic więcej powiedzieć nie mogę.
Aby do Delphi doinstalować C++ builder'a skorzystajcie z linku podanego przez kolegę MarcinG (patrz powyżej).

Jakby co to plik do pobrania, jest tej samej nazwy i wielkości co przy delphi tak więc chyba nie trzeba go pobierać po raz drugi - ale to już tylko takie moje <<wydaje_mnie_sie>>.

Ostatnio edytowano 18 wrz 2016, o 18:24 przez karolen, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 18 wrz 2016, o 18:23 
Moderator

KONIECZNIE pobierajcie C++ Buildera póki można bo jak znam życie na poradnikach z samego Delphi to to się nie skończy :lol:

PostNapisane: 18 wrz 2016, o 18:25 
Użytkownik

Mirku, może by tak w ogłoszenia parafialne wrzucić, tak aby więcej narodu zauważyło. Bo tutaj to chyba tak tylko nieliczni zajrzą :)

------------------------ [ Dodano po: 17 minutach ]

Brać, brać, pobierać bo działa !

PostNapisane: 18 wrz 2016, o 19:31 
Użytkownik

karolen napisał(a):
Jakby co to plik do pobrania, jest tej samej nazwy i wielkości co przy delphi tak więc chyba nie trzeba go pobierać po raz drugi - ale to już tylko takie moje <<wydaje_mnie_sie>>.

To jest ten sam plik. Nie trzeba drugi raz pobierać. Wystarczy tylko numer seryjny. Gdzieś opisywałem co trzeba zrobić, tylko nie pamiętam gdzie.

PostNapisane: 18 wrz 2016, o 19:44 
Użytkownik

Trza dodać licencje w licence managerze i wtedy można dossać brakującą część. Plik, który podają to nic innego jak tzw. webinstaller

Sent from my Mi-4c

PostNapisane: 18 wrz 2016, o 19:50 
Moderator

MarcinG napisał(a):
Wystarczy tylko numer seryjny. Gdzieś opisywałem co trzeba zrobić, tylko nie pamiętam gdzie.

Na wszelki wypadek przypomnę ;)

Obrazek

tu trzeba wejść i dodać nowy klucz licencyjny - a później po wystartowaniu będzie ew doinstalowanie drugiego produktu

PostNapisane: 18 wrz 2016, o 19:55 
Użytkownik

A tam jakoś podczas instalacji wyskoczyło zapytanie o instalację windows SDK, trzeba to instalować?

PostNapisane: 18 wrz 2016, o 20:17 
Moderator

ciamciak napisał(a):
A tam jakoś podczas instalacji wyskoczyło zapytanie o instalację windows SDK, trzeba to instalować?

ja instalowałem

PostNapisane: 19 wrz 2016, o 20:51 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
MarcinG napisał(a):
Wystarczy tylko numer seryjny. Gdzieś opisywałem co trzeba zrobić, tylko nie pamiętam gdzie.

Na wszelki wypadek przypomnę ;)

Obrazek

tu trzeba wejść i dodać nowy klucz licencyjny - a później po wystartowaniu będzie ew doinstalowanie drugiego produktu

Tak dla uściślenia, po dodaniu nowego klucza (Add Serial...), należy go jeszcze aktywować (Register...) :) I dopiero ponownie uruchomić instalator :)

PostNapisane: 8 paź 2016, o 14:44 
Użytkownik

pobrane oba programy, moze kiedys sie przelamie do nauki

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1