Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 sty 2025, o 21:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 sie 2016, o 09:10 
Użytkownik

Witajcie,
podczas pracy z modułem WiFi, po utworzeniu wirtualnego portu COM i zczytywaniu danych po UARTcie otrzymuję same zera, wiem, że może być coś nie tak z ustawieniami modułu, jednak chciałbym otrzymać Wasze podpowiedzi - niebieska dioda na Atnel Air nie pali się.
Dodam tylko, że obecnie moduł WiFi w ogóle nie jest widoczny, choć przed chwilą jeszcze był.
Pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 sie 2016, o 09:26 
Użytkownik

robert95 napisał(a):
niebieska dioda na Atnel Air nie pali się
Wiem, że to offtop, ale mam nadzieję, że moderatorzy się nie pogniewają ;)
Jeżeli dioda się nie pali to dobrze. Nie wiem, czy powinna świecić czy nie, ale palenie się diody to zdecydowanie zły znak...

PostNapisane: 29 sie 2016, o 09:28 
Użytkownik

Mozesz go przywrocic do ustawien fabrycznych w instrukcji jest napisane jak to zrobic. Jak dalej nie bedzie z nim kontaktu pozostaje kontakt ze sprzedawca.

Wysłane z mojego LIVE przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 29 sie 2016, o 09:36 
Moderator

ale po co zaraz ustawienia fabryczne? To że dioda niebieska się nie świeci oznacza tylko, że moduł WiFi nie zalogował się do routera wifi jeśli był skonfigurowany w trybie STA ....

Jeśli zaś nie jest skonfigurowany w trybie STA tylko w samym AP to dioda się nie będzie świecić w ogóle dokąd ktoś się do niego nie podłączy ...

to jest normalne działanie i nie wyamaga żadnego przywracania ustawień fabrycznych

PostNapisane: 29 sie 2016, o 09:45 
Użytkownik

No dobrze, ale dlaczego nie jest widoczny dla innych urządzeń - był widoczny i nagle nie jest (podłączany był przez Atnel Air do ATB 1.05)? Jak mogę sprawdzić czy w ogóle żyje - czy istnieje możliwość pogadania z nim przez terminal? Czy może być to kwestia złych ustawień?

PostNapisane: 29 sie 2016, o 09:55 
Moderator

robert95 napisał(a):
czy istnieje możliwość pogadania z nim przez terminal?

Kolega mnie zaskakuje takim pytaniem .... TOŻ TO PODSTAWA ... a może by tak jakiś chociaż jeden poradnik obejrzeć odnośnie tego WiFi ? a jest ich pełno na naszym kanale

Nie wspomnę już chociaż o przeczytaniu informacji z naszej podstawowej strony
http://atnel.pl/atnel-wifi232-t.html

i o programie
http://atnel.pl/atb-wifi-config.html

który właśnie za pomocą fizycznego portu COM odczytuje i można konfigurować moduł - a jeszcze jak się ma zestaw ATB to już w ogóle ;)

eeeeh ;)

PostNapisane: 29 sie 2016, o 09:58 
Użytkownik

Program pobrałem już wcześniej, notę czytałem, to nie tak, że siadam od śniadania. ;)
Pytam czy istnieje możliwość pogadania z nim przez terminal bez tworzenia wirtualnego portu COM i bez łączenia się z tym modulem bezprzewodowo - przecież nie mogę go zobaczyć. :(

PostNapisane: 29 sie 2016, o 10:03 
Moderator

robert95 napisał(a):
Pytam czy istnieje możliwość pogadania z nim przez terminal

Jeszcze raz napiszę, ale przyznam że nie wiem w jaki sposób to inaczej wyjaśnić, no TOŻ TO PODSTAWA żeby gadać z modułem przez terminal za pomocą programu ATB WIFI Config ....

oczywiście można i bezprzewodowo po UDP ale jak się coś skopie w konfiguracji to bezprewodowo się nie dostaniesz. Dlatego PODSTAWOWA opcja w tym programie to połączenie z jego fizycznymi nogami RS232

mówię obejrzyj poradniki bo jak czytasz samą notę PDF no to pewnie zajmie ci dużo więcej czasu do tego jak to robić w czystym terminalu i jeszcze będziesz musiał klepać setki komend AT z milionem parametrów ręcznie .... Jak myślisz ... po co ja pisałem ten program ;) .... ???

Toż zacząłem od przygotowania sobie porządnego narzędzia żeby gadać z modułem wifi po rs232

PostNapisane: 29 sie 2016, o 10:06 
Użytkownik

Cały problem polega na tym, że jest to potrzebne na wczoraj i mam bardzo malo czasu, więc próbuję szybko coś wskurać - komunikację uzyskałem, zmieniłem ustawienia poprzez apkę na Androida i nagle przestał mi wykrywać moduł, gdy się z nim rozłączyłem.
Niestety, próbuję z nim pogadać, ale nic z tego jak na chwilę obecną. :(

PostNapisane: 29 sie 2016, o 10:14 
Moderator

robert95 napisał(a):
komunikację uzyskałem, zmieniłem ustawienia poprzez apkę na Androida

Ok to jak kolega nie chce pogadać z modułem wifi za pomocą aplikacji na PC przez normalny port RS232 no to trudno - ja nie pomogę bo inaczej nie da rady przepraszam.

Apka na androida jest do szybkich zmian konfiguracji podstawowych tylko parametrów a nie do pełnej konfiguracji modułu.

PostNapisane: 29 sie 2016, o 10:20 
Użytkownik

Panie Mirosławie, próbuję pogadać z nim szeregowo, przez RS232 - uruchomiłem PuTTY podłączyłem moduł do ATB i próbuję gadać, tylko nie uzyskuję odpowiedzi, nic, zero - to mnie dziwi, przecież są małe szanse, że tak nagle przestał działać. Podkreślam jeszcze raz - nie mogę się z nim przez apkę teraz połączyć, ponieważ moduł nie jest widoczny przez inne urządzenia, próbuję nawiązać komunikację szeregową, fizycznie podłączając Rx i Tx i rozmawiając przez terminal PuTTY z PC. Wiem, że męczą Pana ciągłe pytania na ten temat, ale nie jestem pierwszym lepszym człowiekiem, który nie "siedzi w elektronice". Staram się sięgnąć porad jak ten moduł "ożywić", ponieważ wcześniej z nim rozmawiałem przez wirtualny port COM.
Moduł nie rozmawia prawidłowo po RS232 z PC, wysyłam mu komendy AT, próbuję rozpocząć komunikację poprzez polecenia (+++), nic nie odpowiada, próbuję poprzez PuTTY, poprzez program, sprawdzałem jaki port COM istnieje w komputerze - pytanie: czy poprzez zestaw ATB swobodnie mogę pogadać z modułem, czy musze mieć prześciówkę RS232 - USB?

PostNapisane: 29 sie 2016, o 10:33 
Moderator

robert95 napisał(a):
Wiem, że męczą Pana ciągłe pytania na ten temat,

Mnie nigdy nie męczą pytania - męczy mnie co najwyżej to gdy ktoś w ogóle nie reaguje na to co piszę. Bo ja piszę swoje o podłączeniu się przez rs232 a kolega wciąż pisze o połączeniu bezprzewodowym ....

Do tego tłumaczę, że to NORMALNE że mogłeś stracić kontakt bezprzewodowy jeśli go źle skonfigurowałeś - co w tym dziwnego ?

PO TO JEST kurczę program ATB WIFI Config - a ty nadal piszesz mi o terminalu putty .... sorki no ale tak to się nie dogadamy ... .bo ja robię co mogę a ty robisz co chcesz kompletnie nie próbując współpracować - to jak pomóc ?

robert95 napisał(a):
fizycznie podłączając Rx i Tx i rozmawiając przez terminal PuTTY z PC

Fizycznie to znaczy jak ? Przez przejściówkę USB/RS232 w zestawie ATB ? czy jak ? A jeśli przez przejściówkę w zestawie to rozłączone żółte zworki J6 i J7 ?

Kurczę piszesz takie rzeczy:
robert95 napisał(a):
ale nie jestem pierwszym lepszym człowiekiem, który nie "siedzi w elektronice".

a co to ma do tematu ? Czy ja tu kogoś oceniam kto ile siedzi w elektronice ? No sorry ale to jakaś bzdura że aż strach. Proponuję się skupić na tym żeby coś wspólnie ustalić a nie wykrzykiwać kto tu ile robi w elektronice ... co to ma do rzeczy ?

zamiast tego postaraj się odpowiadać na pytania które zadaję - a zadaję je po to żeby lepiej i szybciej pomóc. Tylko proszę nie pisz mi po raz kolejny że moduł nie jest widziany przez zewnętrzne urządzenia bo to żaden objaw jego awarii czy czegokolwiek złego - a tylko tego że nie chcesz się do niego podłączyć w sposób który opisuję ....

Jeśli zaś nie korzystasz z przejściówki USB/RS232 w zestawie to napisz dokładnie z czego korzystasz i jak to podłączasz... to szybciej uda się pomóc

no i jeszcze jedno z czego zasilasz moduł ?

PostNapisane: 29 sie 2016, o 10:39 
Użytkownik

Dobrze, więc tak:
mirekk36 napisał(a):
z czego zasilasz moduł ?

Moduł zasilam z USB, zworka J2 zwarta na USB, wszystko jest w porządku.
mirekk36 napisał(a):
Jeśli zaś nie korzystasz z przejściówki USB/RS232 w zestawie to napisz dokładnie z czego korzystasz i jak to podłączasz

Korzystam z zestawu ATB rev: 1.05, posiadam przejściówkę Atnel Air, więc nie martwię się o konwersję napięć. Pod Atnel Air podpinam moduł WiFi, do którego dopiąłem rownież antenę zewnętrzną ze sklepu Atnel, wpinam w "złącze Atnelowskie" jak to sam Pan nazywa, tam inaczej nie da się wpiąć niż poprawnie. Zworki JP6 i JP7 są zwarte - nie wiedziałem, że trzeba je rozewrzeć, już rozwieram. Mam podłączony jeszcze tylko LCD i to tyle. Próbuję łączyć się poprzez program ATB WiFi Config.

PostNapisane: 29 sie 2016, o 10:46 
Moderator

robert95 napisał(a):
Zworki JP6 i JP7 są zwarte

to po pierwsze tu jest ładna instrukcja w PDF do pobrania
http://atnel.pl/instrukcja-atb-rev-1-05.html

po drugie nawet wprost od razu opis na stronie pomimo że do starszego zestawu:
http://atnel.pl/atb-przejsciowka-usb-rs232.html

zwarte zworki oznaczają, że na jednej magistrali RS232 próbujesz podłączać 3 urządzenia naraz:

FT232R
ATmega32
WIFI

więc nie ma co się spodziewać, że to zadziała skoro jest konflikt sygnałów na pinach TX co najmniej dwóch układów. Zwykle w ten sposób można doprowadzić do uszkodzenia jednego z tak podłączonych układów albo wszystkich naraz.

Na szczęście jednak mając przejściówkę ATNEL-AIR nic się nie stanie fizycznie z uwagi na rodzaj zastosowanej translacji poziomów napięć, ale działać nie będzie przy takim podłączeniu.

PostNapisane: 29 sie 2016, o 10:49 
Użytkownik

Dobrze, zworki są rozwarte jednak nadal nei uzyskuję odpowiedzi układu - wysyłam, ale nic nie odbieram, brak prawidłowego połączenia w programie ATB WiFi Config - łączy się z portem COM, natomiast gdy próbuję przejść w tryb AT otrzymuję TIMEOUT. Czy mogło dojść do uszkodzenia układu czy szukać dalej przyczyn po stronie programowej? Czy ma Pan inne sugestie?

PostNapisane: 29 sie 2016, o 11:22 
Użytkownik

A jakie parametry transmisji ustawiasz?
Patrzyłeś różne prędkości?

PostNapisane: 29 sie 2016, o 11:24 
Użytkownik

Podczas, gdy jeszcze moduł był widoczny ustawiłem mu 19200 bps, jednak potem, gdy przestał działać spróbowałem przywrócić mu ustawienia fabryczne poprzez podanie stanu nskieg na wejście nReload. W efekcie powinien mieć 115200 bps, tak też ustawiam, niestety, nadal nic.

PostNapisane: 29 sie 2016, o 11:34 
Użytkownik

Czy kolega wpina się w JEDYNKĘ
Obrazek

PostNapisane: 29 sie 2016, o 11:36 
Użytkownik

Wcześniej wpinałem się w dwójkę, jednak od około pół godziny wpinam się w jedynkę, zauważyłem w instrukcji, iż to jedynka jest połączona z FTDI, a nie dwójka, gdy zworki J7 i J6 są rozwarte oczywiście. Niestety, obawiam się, iż układ został uszkodzony.

PostNapisane: 29 sie 2016, o 11:42 
Użytkownik

nReload nie przywrócisz ustawień. Bynajmniej nic mi na ten temat nie wiadomo.
Gdzie przeczytałeś taką informację.
Zmień z powrotem na to co ustawiłeś.

PostNapisane: 29 sie 2016, o 11:45 
Użytkownik

W nocie katalogowej jest tak napisane - stan niski na nReload przez 3 sek. przywraca ustawienia fabryczne modułu. Tak czy inaczej, moduł nie odpowiada jakkolwiek, na "+++", na inne komendy, po prostu na nic.
WAŻNA INFORMACJA:
Dodam tylko, iż moduł nagle zaczął rozmawiać gdy uruchomilem ATB nie z zasilania z USB, tylko z zasilania z przetwornicy ATB (posiada opcję ładowania akumulatorów Li-on. Zadziwiająca sprawa, ciekaw jestem dlaczego tak się stało. Nadal jednak WiFi 232 t nie jest widziany przez urządzenia zewnętrzne.

PostNapisane: 29 sie 2016, o 11:57 
Użytkownik

Te moduły na prawdę jest bardzo ciężko uszkodzić.
Słuchaj zrób tak.

Odpal program na PC "ATB WIFI Config".
zakładka terminal.
Wybierz port przejściówki.
sprawdzaj po kolei prędkości ale musisz przy każdej zmianie rozłączyć się i połączyć.

Fajnie by było jakbyś porobił zdjęcia jak się zachowuje moduł.
+ printscreen z apki.
Będziemy widzieć co i jak robisz.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

oooo nie widziałem edycji

PostNapisane: 29 sie 2016, o 12:06 
Moderator

robert95 napisał(a):
tylko z zasilania z przetwornicy ATB (posiada opcję ładowania akumulatorów Li-on. Zadziwiająca sprawa, ciekaw jestem dlaczego tak się stało.

A sprawdzałeś kabel USB ? Bardzo często te kable chińskie mają tak cienkie przewody że na zasilaniu robi się skucha czyli duży spadek napięcia. Warto zmierzyć miernikiem jakie jest napięcie z USB przy zasilaniu z kabla USB z kompa.

PostNapisane: 29 sie 2016, o 12:26 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
robert95 napisał(a):
tylko z zasilania z przetwornicy ATB (posiada opcję ładowania akumulatorów Li-on. Zadziwiająca sprawa, ciekaw jestem dlaczego tak się stało.

A sprawdzałeś kabel USB ? Bardzo często te kable chińskie mają tak cienkie przewody że na zasilaniu robi się skucha czyli duży spadek napięcia. Warto zmierzyć miernikiem jakie jest napięcie z USB przy zasilaniu z kabla USB z kompa.

Oj tak to mogę potwierdzić sam przez to przechodziłem, przewertowałem ze 4 kable i na 5 dopiero wszystko działa. na tych 4 nawet transmisji z PC nie było :/ na niektórych słabe zasilanie a na innych zasilanie było ok a transmisja AB w kablu USB nie działała.

Pokombinuj z kablami bo naprawdę ciężko ATB WIFI uwalić.

PostNapisane: 29 sie 2016, o 12:29 
Użytkownik

Z kablem jest raczej wszystko w porządku. Po RS232 uzyskuję komunikację, jednak gdy łączę się poprzez WiFi z laptopa z modułem, odpalam port wirtualny to niestety, ale otrzymuję status rubryki "Net State" jako "Connection failed". Co może być przyczyną, ponieważ dane nie są przesyłane prawidłowo? Dobra, problem rozwiązany - literówka, a właściwie "cyfrówka" w numerze IP.

PostNapisane: 30 sie 2016, o 19:24 
Użytkownik

robert95 napisał(a):
Z kablem jest raczej wszystko w porządku. Po RS232 uzyskuję komunikację, jednak gdy łączę się poprzez WiFi z laptopa z modułem, odpalam port wirtualny to niestety, ale otrzymuję status rubryki "Net State" jako "Connection failed". Co może być przyczyną, ponieważ dane nie są przesyłane prawidłowo? Dobra, problem rozwiązany - literówka, a właściwie "cyfrówka" w numerze IP.

Czasami tak jest że to co jest oczywiste posiada babola tak jak w twoim przypadku numer IP :)
Cieszę się że udało się tobie rozwiązać problem :)

Strefa czasowa: UTC + 1