Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 07:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 sie 2016, o 17:57 
Nowy

Zastanawiam się czy niezbędne jest stosowanie diod przeciwprzepięciowych także przy sterowaniu małymi silnikami (w moim przypadku chodzi dokładnie o serwo Redox S 90 przerobione na silniczek z przekładnią, jako sterownik L293D). Wiem że na pewno nie zaszkodzą, ale czy jest sens uch używania. Prosiłbym kogoś bardziej doświadczonego o opinię na ten temat.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 sie 2016, o 18:05 
Moderator

RealityIsFalse napisał(a):
jako sterownik L293D). Wiem że na pewno nie zaszkodzą, ale czy jest sens uch używania.

Kolega jak widać ma Bluebooka, a zdaje się że nawet w Bluebooku o tym piszę, właśnie o L293D i sposobie podłączania ... nawet o jego schemacie wewnętrznym do którego kolega nawet nie zajrzał zdaje się ;) .... Nawet nie zajrzałeś do noty PDF tego scalaczka - a o tym, żeby ZAWSZE zanim weźmiemy w łapki scalaka - JAKIEGOKOLWIEK - zaglądać do noty PDF to wciąż piszę w BB i przypominam w poradnikach...

A jego nocie PDF byś sam zobaczył że on te diody już ma wewnątrz wbudowane więc nie potrzeba. Dla wersji zdaje się bez literki D na końcu potrzeba bo ta wersja nie ma wbudowanych diod ... a więc ?

Mam nadzieję, że na tym przykładzie jednak się nauczysz najpierw zaglądać do not PDF bo te diody tam aż dają po oczach ;)

PostNapisane: 24 sie 2016, o 20:25 
Nowy

Witam
Proponuję Koledze stosować diody ZAWSZE kiedy nie stosujemy układów specjalizowanych do sterowania silnikami. Tak jak Mirek wspomniał najpierw PDF z notą aplikacyjną układu a potem lutujemy.
Ostatnio też robiłem układ, w którym sterowałem przekaźnikiem i mimo doświadczenia postanowiłem nie lutować do przekaźnika diody zabezpieczającej gdyż miał być to tylko układ testowy na " pająka " i .............. pojawiły się kłopociki. Walczyłem z problemem kilka godzin, zanim przylutowałem tą diodę i ............... kłopociki zniknęły. Tak to jest jak czasem nawet doświadczony człowiek się spieszy i nie lutuje diody.

Trzeba zapamiętać:

1. zaglądamy do PDF
2. lutujemy diody na przekaźnikach i silnikach jeśli nie stosujemy układów specjalizowanych do sterowania

a kłopociki nas będą omijać. :)

PostNapisane: 25 sie 2016, o 09:51 
Nowy

Oczywiście zaglądałem do noty .pdf scalaczka przed użyciem. Rzeczywiście przeoczyłem fakt, że wersja D posiada diody wbudowane, co oznacza że nie muszę dokładać zewnętrznych. Przepraszam za zamęt, postaram się dokładniej przeglądać notki pdf przed użyciem.

Strefa czasowa: UTC + 1