Witam. Chcę uzyskać możliwość sterowania stanami pinów poprzez odniesienia do struktury. Więc tak, jest struktura:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Wcześniej w mekrodefinicjach ustawiam sobie piny oraz porty, do który podłączyłem odpowiednie wyjścia:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Oczywiście używam także makrodefinicji, które służą do sklejania typu #define PORT(x) SPORT(x) itd. (nie chce tu podawać fragmentów kodu z książki).
Pytanie brzmi, w jaki sposób mogę przypisać te zmienne ze struktury, aby za ich pomocą móc zmieniać stany wyjść. Czyli nie chce robić tego w ten sposób:
język c
Tylko za pomocą zmiennych in_1, która odpowiada za Servo1_Pin1, in_2 za Servo1_Pin2 oraz in_Port, który odpowiada za port C. W jaki sposób powyższy kod można zapisać inaczej za pomocą struktury, tzn, chciałbym uzyskać ten sam efekt, który jest wyżej, czyli ustawienie kierunków i stanów na pinach za pomocą zmiennych w strukturze poprzez funkcję inicjalizującą :
język c
Mam nadzieję, że jest to w miarę zrozumiałe co tutaj opisałem i liczę, że ktoś podpowie w jaki sposób mogę uzyskać taki efekt. Zależy mi na tym, ponieważ chcę tylko wywołać funkcję inicjalizującą podając jako argument wskaźnik do obiektu typu servo i potem tak samo w innych funkcjach ustawiać stany wyjść w zależności od wywołanego wskaźnika. Trochę zagmatwane, ale da się coś takiego uzyskać ?
Pozdrawiam.