Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 sty 2025, o 17:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: przetwornik ADC
PostNapisane: 21 sie 2016, o 15:32 
Nowy

Witam,

Chcę wykonać pomiar napięcia na pinie PC3 i w zależności od tego ustawić odpowiednie wypełnienie PWM. Ustawiłem za punkt odniesienia napięcie zasilania. Wiem, że może jest to niedokładne, ale na razie mi na tym nie zależy. Pin AREEF mam podłączony przez kondensator do masy, AVCC do zasilania +5V, równolegle także podłączyłem kondensator. Diodę LED podłączam anodą do pinu PC6 (OC0A), a katodą przez rezystor do masy.

Mój kod:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Niestety dioda jak martwa, pomimo zmiany podawanego napięcia na pin PC3, nie chce się zapalić. Zmianę napięcia ustalam potencjometrem 10k i najprostszym dzielnikiem napięcia, zmierzyłem woltomierzem i układ ten działa prawidłowo. Nie do końca wiem czy potrzebuję uruchamiać tryb Free Running Mode i zmieniać rejestry ADATE i ADCSRB. Tak czy siak program i tak nie chce działać prawidłowo.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 sie 2016, o 16:35 
Nowy

Proponował bym na początek sprawdzić czy PWM działa prawidłowo. Jesli dziala to dalej szukac przyczyny w ADC. Jaki to procek?

PostNapisane: 21 sie 2016, o 18:19 
Użytkownik

matiase napisał(a):
Diodę LED podłączam anodą do pinu PC6 (OC0A), a katodą przez rezystor do masy.
OC0A to pin wyjściowy PWM timera 0, a w programie konfigurujesz timer 2. PC6 to pin portu C, a w programie jako wyjścia konfigurujesz piny portu D. Nie napisałeś jaki mikrokontroler, więc nie powiem jak to powinno wyglądać, ale coś tu jest ewidentnie nie tak.

PostNapisane: 21 sie 2016, o 19:50 
Nowy

Przepraszam Panowie, trochę pogmatwałem. Jest to mikrokontroler Atmega328p.
Po naniesionych poprawkach, widzę że PWM działa. Problem polega natomiast na tym, że aby zmienić jasność świecenia, muszę przekręcić potencjometr i na nowo wgrać program. Wygląda na to że przetwornik odczytuje jeden raz wartość napięcia i się zatrzymuje. Ja natomiast chciałbym aby odczytywał w sposób ciągły.

Poprawiony kod:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Pin PD6 (OC0A) ustawiam jako wyjście, bo to moje PWM i to do tego pinu podłączam diodę LED, PC3 ustawiam jako wejście, z którego przetwornik mierzy wartość napięcia.

PostNapisane: 21 sie 2016, o 20:22 
Użytkownik

Spójrz na linię 18. Masz ustawione jednokrotne wywołanie konwersji. Albo ustaw na free running, albo po każdym odczycie startuj ponownie konwersję.

PostNapisane: 21 sie 2016, o 20:30 
Użytkownik

Witam
Zamiast
język c
(?)
wystarczy ADC_wynik = ADC;
Po drugie, takie kaskadowe sprawdzanie:
język c

- pomyśl ile if'ów się wykona gdy ADC_wynik>(np.)700 ?

Pozdr.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 21 sie 2016, o 20:42 
Nowy

ryba84 napisał(a):
Spójrz na linię 18. Masz ustawione jednokrotne wywołanie konwersji. Albo ustaw na free running, albo po każdym odczycie startuj ponownie konwersję.

Ok, ale właśnie takie ustawienie bitów:

język c

niestety sprawia, że dioda w ogóle nie zmienia swojej jasności. I nie rozumiem dlaczego.
Co do if'ów wiem, że trochę bez sensu, ale chodzi mi tylko o to aby widzieć efekt działania programu.

PostNapisane: 22 sie 2016, o 10:44 
Użytkownik

matiase napisał(a):
dioda w ogóle nie zmienia swojej jasności. I nie rozumiem dlaczego.

Jeśli ustawisz bit ADATE w rejestrze ADCSRA z wyzerowanymi bitami ADTS2:0, ADC pracuje w trybie Free Runnig.
W tej sytuacji konwersję startujesz tylko raz ustawiając bit ADSC w rejestrze ADCSRA (np. w Twoim przypadku przed pętlą while(1)). Nie sprawdzasz później zakończenia konwersji poprzez sprawdzenie bitu ADSC:
język c
ponieważ jest on cały czas w stanie wysokim i program Ci się w tym miejscu zapętli. Rejestr ADC jest aktualizowany na bieżąco automatycznie, wystarczy go po prostu odczytywać.

Jak już wspomniał kolega kicajek nie kombinuj z konstrukcjami typu:
język c
i nie chodzi tu tylko o estetykę kodu.
Rejestr ADC jest rejestrem dwubajtowym i jest bardzo istotne, aby jego bajty były odczytywane w odpowiedniej kolejności (poczytaj w datasheet o Accessing 16-bit Registers). Taki odczyt, jak zrobiłeś, może spowodować, że kompilator odczyta najpierw rejestr ADCH, a powinien odczytać ADCL. W drugim przypadku nie będzie miał takich wątpliwości.

Zamiast trybu Free Running zalecałbym startowanie konwersji w równych odstępach czasowych za pomocą jakiegoś timera.
Nie zaszkodziło by też zastosowanie jakiegoś uśredniania wartości odczytywanych z ADC, bo na granicach zakresów możesz uzyskać "mrużenie" diod.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 22 sie 2016, o 13:39 
Nowy

Aaaa, ok. Już rozumiem jak z tego korzystać.
Po poprawkach wszystko hula.

język c

Strefa czasowa: UTC + 1