Witam,
Naszła mnie taka myśl ażeby zrobić moduł komfortowego otwierania dachu w moim 307CC. W tej chwili muszę trzymać przycisk dachu do całkowitego otwarcia około 20 sekund. Chciałbym wykonać układ który po przyciśnięciu przycisku na np 2 sekundy podtrzyma niejako przyciśniecie przycisku do pełnego otwarcia dachu.
Nie chce kombinować z czujnikami w aucie wiec założenie jest takie ze oryginalny przycisk (dwu-pozycyjny) będzie podłączony do układu a przerzutniki na wyjściu będą obsługiwały resztę.
Ze schematem sobie poradziłem niestety moja wiedza programistyczna jest znikoma.
Zatem prośba do Was Panie i Panowie abyście mnie poprowadzili za "rękę".
Schemat wygląda tak:

Pierwsze pytanie zanim zacznę dalej kombinować czy zacząłem dobrze.
Założenie jest takie: przycisk wciśnięty przez 2 sekundy (IN1) włącza się przekaźnik SW1 na 20sekund, układ monituje nadal czy nie wciśnięto przypadkiem IN2 na 2 sekundy. Jeżeli tak wyłączą przekaźnik SW1 i załącza SW2 na 20 sekund i na odwrót. Po tych 20 sekundach przechodzi w stan czuwania i monituje czy nie wciśnięto któregoś przycisku.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Nie ukrywam ze nie mam za bardzo pojęcia co się z czym je i już się tyle naczytałem ze mi głowa pęka, wiec rady typu weź zrób watchdoga itd nie działają na mnie bo nie wiem o co chodzi

Mam już 40 na karku i nie potrzebuje się uczyć całego C.
Wiec zapytam wprost czy jest tu ktoś kto mnie poprowadzi za rękę przez gąszcz poleceń C?? Oczywiście chciałbym się czegoś przy okazji nauczyć ale sam sobie nie poradzę. W zamian odwdzięczę się moim doświadczeniem elektronicznym na forum