Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 11:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 sie 2016, o 16:26 
Użytkownik

Szukam wyświetlaczy siedmiosegmentowych LED 1" kolor czerwony lub żółty jasność powyżej 70 mcd kształt segmentu nie kwadratowe, bo są brzydkie. Może ktoś zna jakiś dobry sklep z tego typu elementami. TME przekopałem we wszystkie strony i tylko 1.5" mają i cena wysoka. Z góry dzięki za pomoc

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sie 2016, o 18:23 
Nowy

Nie chciałbym robić komuś reklamy ale w ramach pomocy czy w tym sklepie szukałeś jest spory wybór.
http://www.sklep.monster.pl/Wyswietlacz ... ED(3,36923,).aspx?pageId=3

PostNapisane: 11 sie 2016, o 12:06 
Użytkownik

Znam ich, mam nawet niedaleko. Niestety nie mają tego co potrzebuje.
Zacząłem dalej testować wyświetlacze z oferty TME, konkretnie OPTO PLUS LED.
Doszedłem do tego, że zielone bardzo ładnie święcą w szczególności te dużej jasności co mają około 200 mcd.
Wybór wstępnie padł na:
OPD-S15012UPG-BW 1.5"
OPD-S8022UPG-BW 0.8"
Konkurencja robi takie urządzenia z wyświetlaczami LED 1.0" lub ponad 2" LCD (cyfry mocno rozciągnięte w pionie, wąskie w poziomie) lub mniejsze modele z 0.8".
Czyli w sumie wybrane wyświetlacze pasują mniej więcej do tego co jest dostępne na rynku.
Niestety zawsze musi pojawić się problem a mianowicie KASA, który dotyczy tego wyświetlacza LED 1.5" który kosztuje 3,33zł. Jako alternatywę brałem pod uwagę 1.0" z Kingbright w cenie 3,96zł konkurencyjny OPTO PLUS LED kosztuje 2,33zł. Podane ceny dotyczą zakupu w "detalu" przy ilości +100 szt.

Niestety nie mam doświadczenia w kwestiach produkcyjnych. Urządzenie będzie zawierać 6 wyświetlaczy tworzące jedną linie będąca w stanie wyświetlać sześciocyfrową liczbę. Budżet na gotowe urządzenie (bez obudowy klawiatury) to 100zł netto. Niestety na rzecz 1.5" trzeba wydać 6 zł więcej (czyli 6% budżetu) do tego dochodzi droższa obudowa większa powierzchnia klawiatury membranowej (na obudowę i klawiaturę budżet również 100 zł). Urządzenie będzie produkowane w seriach po 50 sztuk. Po prostu nie wiem czy bardzo przejmować się tym zwiększonym kosztem wyświetlacza przy produkcji takiej serii czy przy taki zamówieniach wychodzi to taniej niż patrząc w cenniki TME. Niestety teraz wszędzie rządzą księgowi. Z tego co wiem są tu na forum osoby które "produkują" różne fajne rzeczy i są w stanie powiedzieć jaka jest różnica kosztach produkcji orientacyjnie między 1 sztuką a 50

PostNapisane: 11 sie 2016, o 20:02 
Użytkownik

Witam
cebulak napisał(a):
Może ktoś zna jakiś dobry sklep z tego typu elementami.

Jeśli nie ma problemu z czasem dostawy to:
http://pl.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=&SearchText=7+segment+led+display+1inch

Pozdr.

Strefa czasowa: UTC + 1