Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 gru 2025, o 18:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 sie 2016, o 09:09 
Nowy

Witam

Chciałbym zapytać jak poprawnie przekazać adres początku struktury Bufor1 i Bufor2 do procedury.

Kod:
typedef struct {
   int8 A;                 
   int8 B;               
   int8 C;                   
}TBufor;
TBufor Bufor1, Bufor2;         

main {

EE_Zapisz(0, &Bufor1, 3);

}

void EE_Zapisz(int8 AdresEE, int8 *AdresBUF, Int8 IloscDanych)
  {
    while (IloscDanych--) EE_Write(AdresEE++,*AdresBUF++);
  }

Przy kompilacji kodu z fragmentem jak wyżej wszystko się kompiluje i działa jednak kompilator daje ostrzeżenie "Undefined Identifier Bufor1" "Undefined Identifier Bufor2". Oczywiście mogę przekazać adres pierwszej danej w strukturze np: "EE_Zapisz(0, &Bufor1.A, 3);" i wtedy już nie ma ostrzeżenia.

W jaki sposób przekazać poprawnie adres struktury używając tylko nazw struktur czyli "Bufor1" "Bufor2".

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sie 2016, o 09:20 
Użytkownik

A dlaczego masz zadeklarowane:
zbynex napisał(a):

zamiast np.:
void EE_Zapisz(int8 AdresEE, TBufor *AdresBUF, Int8 IloscDanych)
???

Kompilator oczekuje wskaźnika na int8, a Ty wywołujesz funkcję podając wskaźnik na strukturę:

PostNapisane: 10 sie 2016, o 09:26 
Nowy

No faktycznie masz rację ale od razu wynikł kolejny problem mianowicie do procedury "EE_Zapisz" potrzebuję przekazywać adres różnych struktur o różnym rozmiarze.

Przykładowo coś w tym stylu:

Kod:
typedef struct {
   int8 A;                 
   int8 B;               
   int8 C;                   
}TBufor;
TBufor Bufor1, Bufor2;         

typedef struct {
   int8 A;                 
   int8 B;                       
}TBuforek;
TBuforek Buforek1, Buforek2, Buforek3;   

main {

EE_Zapisz(20, &Buforek3, 2);

}

{
  }

Jak to inaczej zapisać aby procedura " EE_Zapisz" była uniwersalna tak aby w dowolnym momencie można zapisać dowolną zawartość struktury do EEprom. Dodam że w/w zapis działa prawidłowo poza warningiem kompilatora

PostNapisane: 10 sie 2016, o 09:40 
Użytkownik

zbynex napisał(a):
Jak to inaczej zapisać aby procedura " EE_Zapisz" była uniwersalna. Dodam że w/w zapis działa prawidłowo poza warningiem kompilatora

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 10 sie 2016, o 09:46 
Nowy

@squeez nie to jest problemem.

@andrews bingo o to chodziło ale pojawiły się nowe alerty.

Wielkie dzięki za dotychczasową pomoc.

Teraz jeszcze mi daje ten alert na wskażnikach *AdresBUF++ "Pointer types do not math" w procedurach :

Kod:
void EE_Zapisz(int8 AdresEE, void *AdresBUF, Int8 IloscDanych) {
}

void EE_Czytaj(int8 AdresEE, void *AdresBUF, Int8 IloscDanych) {
    while (IloscDanych--) *AdresBUF++ = EE_Read(AdresEE++);
}

Przykładowy kod wygląda teraz tak:
Kod:
typedef struct {
   int8 A;                 
   int8 B;               
   int16 C;                   
}TBufor;
TBufor Bufor1, Bufor2;         

typedef struct {
   int16 A;                 
   int8 B;                       
}TBuforek;
TBuforek Buforek1, Buforek2, Buforek3;

void EE_Zapisz(int8 AdresEE, void *AdresBUF, Int8 IloscDanych) {
}

void EE_Czytaj(int8 AdresEE, void *AdresBUF, Int8 IloscDanych) {
    while (IloscDanych--) *AdresBUF++ = EE_Read(AdresEE++);
}

main {

// Zapis
   EE_Zapisz(0, (void*)&Bufor1, sizeof(TBufor));
   EE_Zapisz(10, (void*)&Buforek1, sizeof(TBuforek));

// Odczyt
   EE_Czytaj(0, (void*)&Bufor1, sizeof(TBufor));
   EE_Czytaj(10, (void*)&Buforek1, sizeof(TBuforek));

}

Jak to teraz prawidłowo zmodyfikować aby było poprawnie bez warningów "Pointer types do not math".
Już się zaczynam zastanawiać czy to nie błąd kompilatora bo na 2 starszych wersjach nie ma warningów.

Ostatnio edytowano 10 sie 2016, o 14:43 przez zbynex, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 sie 2016, o 14:31 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Kompilator dobrze sugeruje, że typ który masz, czyli void* nie obsługuje arytmetyki wskaźników.

Po za tym struktura, to nie tablica. Skąd pewność, że poszczególne pola zostaną ułożone w pamięci jeden za drugim?

Skoro chcesz zapisywać struktury, to napisz funkcję, która jako argument dostaje wskaźnik na strukturę, i zapisuje poszczególne jej pola, a nie jakieś rzutowanie. Więc albo zastosuj zmienną tablicową, albo napisz dwie funkcje obsługujące dwie różne struktury.

Ostatnio edytowano 10 sie 2016, o 14:40 przez Sparrow-hawk, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 sie 2016, o 14:35 
Nowy

@Sparrow-hawk a mógłbyś napisać jakiś kawałek kodu jak to widzisz w swoim rozwiązaniu ?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale z twojej propozycji wynika że do każdej definicji struktury musiałbym pisać taką funkcję bo struktury są w różnym rozmiarze i różne typy zmiennych przechowują.

Powyższy kod jest tylko przykładowym aby przedstawić o co mi chodzi.

PostNapisane: 10 sie 2016, o 14:45 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

zbynex napisał(a):
ale z twojej propozycji wynika że do każdej definicji struktury musiałbym pisać taką funkcję

Tak dokładnie, tak ;) I jak tak to widzę.

Chyba, że przechowujesz dane tylko jednego typu, wtedy lepiej użyć będzie tablicy. Jeżeli ilość danych w tej tablicy będzie zmienna, to musisz albo przechowywać ten rozmiar np. w 0 komórce tablicy, albo tworzysz strukturę zawierającą tablicę i w drugiej zmiennej rozmiar tej tablicy.

PostNapisane: 10 sie 2016, o 15:03 
Nowy

Pisanie funkcji do każdej struktury nie wchodzi w grę. Brak ROM :). Każda komórka jest już na wagę złota :)
W sumie ze zmianą typu zmienny na int8 nie będzie problemu.
Może to i będzie najlepsze rozwiązanie założyć kilka tablic int8 o różnym rozmiarze. Zapis tablicy to już nie problem zwłaszcza że rozmiar każdej będzie stały.

PostNapisane: 10 sie 2016, o 17:27 
Użytkownik

zbynex napisał(a):
Jak to teraz prawidłowo zmodyfikować aby było poprawnie bez warningów "Pointer types do not math".

Nie byłoby problemu, gdybyś korzystał ze standardowych funkcji zapisu/odczytu do EEPROM:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Te funkcje akceptują właśnie wskaźniki typu void.

Poza tym zamiast używać liczbowych wskaźników proponowałbym deklarować dane w EEPROM za pomocą makra EEMEM:
język c

PS.
A gdybyś koniecznie chciał napisać własną funkcję, to wystarczy wewnątrz funkcji rzutować wskaźnik na dowolny wskaźnik do typu ośmiobitowego, np.:
język c

Kolejność danych czy też ich rozmieszczenie nie są problemem, bo będą takie same jak w RAM, więc odwołanie &Bufor1_ee.B będzie wskazywało na ten sam element struktury co odwołanie &Bufor1_ram.B Tak samo działają funkcje standardowych bibliotek Atmela eeprom_read_block() i eeprom_read_block() służące właśnie do zapisu struktur i tablic - kopiują dane z RAM do EEPROM bajt bo bajcie w tej samej kolejności. Tak samo działa też np. funkcja standardowa memcpy() do kopiowania bloków danych z RAM do RAM (która również operuje na wskaźnikach void*). Nie trzeba pisać osobnych funkcji dla każdego typu zmiennej. Mankamentem jest tylko to, że nie ma pełnej kontroli nad typami danych i trzeba uważać, by podać właściwy rozmiar danych do skopiowania.

EDIT (11.08.2016 10:15):
Dodam jeszcze jedną ważną uwagę. Zwykle w mikrokontrolerach o niewielkich zasobach struktury są pakowane (np. avr-gcc ma opcję '-fpack-struct'), jednak jak słusznie zauważył kolega Sparrow-hawk ogólnie (w przypadku niepakowanych struktur) może się zdarzyć, że struktura będzie zawierać tzw. "padding bytes" (nie będę się tutaj wdawał w szczegóły). W takim przypadku struktura będzie miała rozmiar inny, niż by to wynikało ze zsumowania rozmiarów wszystkich jej elementów. Dlatego istotne jest, aby rozmiar struktury wyznaczać za pomocą operatora rozmiaru sizeof, a nie na podstawie własnych obliczeń.

Ostatnio edytowano 11 sie 2016, o 09:16 przez andrews, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 11 sie 2016, o 06:22 
Nowy

@andrews faktycznie rzutowanie wskaźnika na zmienną typu int8 wewnątrz procedury zapisu i odczytu rozwiązało problem warningów.

Mam tylko nadzieję że kompilator zawsze adresuje dane ze struktury obok siebie. Kolejność jeżeli pozamienia nie ma znaczenia ważne aby dane struktury były w jednym bloku. Na chwilę obecną wygląda że wszystkie struktury są w kupie.

Niestety funkcji zapisu i odczytu bloku nie mogę użyć bo to kompilator na PIC CCS dlatego piszę własne funkcje i jeszcze dodatkowo dane zapisywane są w wewnętrznym eeprom i zewnętrznym I2C

Problem został rozwiązany w 100%.

Jeszcze raz dzięki bo pomoc tutaj jest bezcenna.

PostNapisane: 11 sie 2016, o 06:45 
Użytkownik

zbynex napisał(a):
Niestety funkcji zapisu i odczytu bloku nie mogę użyć bo to kompilator na PIC CCS
Nie sprecyzowałeś tego wcześniej, a wątek umieściłeś w dziale "Język C dla AVR", stąd moje odniesienia do avr-libc.

PostNapisane: 11 sie 2016, o 08:10 
Nowy

@andrews i bardzo cieszę się że rozwinąłeś szerzej wątek.
Nie pisałem że chodzi o PIC bo w takich sytuacjach zaraz jest dziesięć postów typu to nie to forum nie ten kompilator itp, a jeden post na temat problemu. Problem dotyczył ogólnie języka C a nie platformy na jaką jest pisany kod.

Moje procedury EE_Czytaj i EE_Zapisz realizują to samo co eeprom_write_block i eeprom_read_block dla AVR.

Dzięki, bardzo mi pomogłeś. Pozdrawiam.

PostNapisane: 11 sie 2016, o 09:31 
Użytkownik

Ja nie mam pretensji, ja się tylko chciałem wytłumaczyć :)

zbynex napisał(a):
Nie pisałem że chodzi o PIC bo w takich sytuacjach zaraz jest dziesięć postów typu to nie to forum nie ten kompilator itp, a jeden post na temat problemu. Problem dotyczył ogólnie języka C a nie platformy na jaką jest pisany kod.

Niemniej zestaw pewnych funkcji standardowych/wbudowanych jest zależny od platformy/kompilatora/toolchain'u, więc mimo wszystko łatwiej pomóc wiedząc na jaki mikrokontroler się pisze.

Zwróć proszę jeszcze raz uwagę na mój post powyżej, ponieważ dopisałem jedną ważną informację.

Pozdrawiam

PostNapisane: 11 sie 2016, o 10:12 
Moderator

andrews napisał(a):
więc mimo wszystko łatwiej pomóc wiedząc na jaki mikrokontroler się pisze

ZDECYDOWANIE ... więc takie stwierdzenia

zbynex napisał(a):
Nie pisałem że chodzi o PIC bo w takich sytuacjach zaraz jest dziesięć postów typu to nie to forum nie ten kompilator itp,

... rzekłbym na tym forum, są hmmm no nie na miejscu. Gdzie kolega spotkał się u nas z takimi sytuacjami "dzięsięciu" postów ?

Strefa czasowa: UTC + 1