Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 lut 2025, o 16:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 lip 2016, o 09:23 
Użytkownik

Nazywa się Trello. Działa na wszystkim - w przglądarkach i na wszystkich telefonach.

Zrobiłem przykładową tablicę w Trello, można sobie wejść i popatrzeć jak to działa. Możliwości użycia jest mnóstwo, ja zacząłem tego używać do zarządzania firmą (Google też tego używa), do komunikacji w projektach z innymi ludźmi, do zapamiętywania różnych rzeczy. Krzywa nauki wydaje się dosyć stroma, ale warto poświęcić kilka chwil na nauczenie się podstaw.

Moja elektroniczna tablica - tak naprawdę wstęp do wstępu do tablicy - do obejrzenia - można używać, ale do tego trzeba się zarejestrować (niestety, wiem, to straszne)

https://trello.com/b/U6n4ts4S

Wiem, że jest mnóstwo takich programów i na pewno są lepsze. Ale ja ten wybrałem i polecam, bo ma taki zakres funkcji, jaki mi odpowiada.

Myślę że można zrobić parę takich forumicznych tablic i sobie tam trzymać różne potrzebne rzeczy, dzieląc wiedzę między wszystkich. Oczywiście ta, którą pokazałem jest publiczna i można jej dowolnie używać.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 lip 2016, o 12:27 
Użytkownik

Trello ma bardzo entuzjastyczny zespół, blog jest bardzo ciekawy. Tu na przykład tekst opisujący, jak zorganizować pomysły na nowe funkcje w naszych projektach.
Szczególnie ciekawe dla Mirka - jak przychodzą nowe pomysły np. na kolejną wersję ATB:
http://blog.trello.com/3-ways-to-manage ... -requests/
Można to pięknie uporządkować!
Tu jest przykładowa tabelka do zarządzania pomysłami:
https://trello.com/b/jXiWAmTC/feature-requests
Naprawdę warto poświecić chwilę na poczytanie o tym systemie - po Trello życie się bardzo zmienia!! :)

PostNapisane: 29 lip 2016, o 13:36 
Użytkownik

trello, scrumDo, scrumwise, jira to są tylko narzędzia do wizualizacji postępów pracy przy metodologii Agile.
Teraz prawie każdy projekt w branży IT (głównie korporacje i średnie firmy) prowadzony jest technikami zwinnymi (agile).
Z perspektywy osoby która pracuje tak już kilka lat mogę powiedzieć, że trafiając do zespołu pracującego w scrumie/kanbanie/waterfallu zaraz po studiach przeżywa się mały szok.
Metodologie te wymagają na początku sporo pracy, ale prawidłowo wdrożone znacznie poprawiają jakość pracy jak i komunikację w zespole/organizacji.
Takie zarządzanie zdecydowanie przydało by się w instytucjach publicznych, ale jak to u nas bywa ciężko tam wejść z jakimi kolwiek nowościami.

Wracając do boardów scrumowych, to najlepiej sprawdza się następujący podział kolumn:
backlog/todo/waiting - tutaj lądują zadania zaraz po utworzeniu i oczekują na ich "otwarcie", czyli rozpoczęcie pracy,
ongoing/in progress - zadania nad którymi się obecnie pracuje,
pending/blocked - zadania, które z jakiegoś powodu nie mogą być ukończone, coś je blokuje, na coś oczekują,
done - zadania zakończone

Każde zadanie powinno być jasno i zwięźle określone wraz "definition of done" czyli kryterium ukończenia zadania.
Zadania powinny być możliwie jak najmniejsze i krótkotrwałe.
polecam zapoznanie się ze Scrum Guidem: http://www.scrumguides.org/docs/scrumguide/v1/scrum-guide-us.pdf

Kolega używa trello w sposób trochę inny czyli do gromadzenia i katalogowania informacji, ale najważniejsze że się przydaje.

PostNapisane: 29 lip 2016, o 14:54 
Użytkownik

Fajny PDF o Scrumie - dla mnie to zbyt formalne podejscie (skala za mała) ale oczywiście w większej skali jest bardzo przydatne

Używam trello nie tylko do gromadzenia informacji - głównie do prowadzenia firmy, komunikacji w zespole i zarządzania finansami, projektami itd. I wielu innych rzeczy.

Tylko nasza inwencja i wyobraźnia tak naprawdę ogranicza co i jak robić w Trello:)

Tak jak pisałem - w wielu, wielu innych programach to jest. Ale ten mi się podoba :)

PostNapisane: 1 sie 2016, o 17:52 
Użytkownik

Będę upierdliwy - wrzuciłem kolejne kilkanaście linków, dołożyłem kilka grup, jest coraz więcej informacji:
Zajrzyjcie - warto!
Jest o zamawianiu PCB, trochę not katalogowych, o linuxie, o assemblerze do AVR, kilka projektów z forum...

PostNapisane: 1 sie 2016, o 19:37 
Użytkownik

No dobra, tylko tak naprawdę do czego to ma służyć ?

PostNapisane: 1 sie 2016, o 19:48 
Użytkownik

no cóż maggi też wpływa na smak i co ?? :)

PostNapisane: 1 sie 2016, o 20:28 
Użytkownik

Matrix - Hmm.... Do wszystkiego.... Zobacz, pobaw się, tylko trochę dłużej i będziesz wiedział. Ja mam już kilka zespołów które współpracują i wymieniają dane, trzymam tam księgowość, paski pracownikow, CRM, dane o projektach, różne informacje hobbystyczne, dane i spisy do artykułu... A ledwo zacząłem używać...
To naprawdę niesamowite!
Kliknij, wejdziesz w tablicę i już nic nie będzie takie samo.

Sun - do przepisów kulinarnych jak znalazł :)

PostNapisane: 2 sie 2016, o 06:12 
Użytkownik

No racja, w sumie ten program może działać po prostu jako magazyn wiedzy, pomysłów itp. Często mi czegoś takiego brakuje. Zakładek w firefoxie mam milion, niektóre linki to już w plikach tekstowych trzymam, co by się nie zgubiły. Książki, które chcę przeczytać trzymam albo w schowku biblioteki, albo w notesie. A można by to wszystko w jednym miejscu, podzielone na kategorie. Chyba się przyjrzę temu programowi, chyba że ktoś ma lepszy system na tego typu porządkowanie informacji. Hmm?

PostNapisane: 2 sie 2016, o 10:11 
Użytkownik

Nie tylko, nie tylko, gdyby tylko do tego, to by był słaby dosyć.....
Zwróćcie uwagę na funkcję szukania, jest bezbłędna.
Oczywiście najważniejsze są zespoły i współpraca miedzy ludźmi.
Można tworzyć adresy mailowe, które wrzucają dane wprost do odpowiednich tabelek. W ten sposób np. możemy zrobić na stronie www formularz kontaktowy, z którego informacje polecą wprost do Trello. A tam odpowiedni zespół będzie mógł je odpowiednio obrobić.

PostNapisane: 2 wrz 2016, o 00:42 
Użytkownik

Coraz więcej o tym słychać :)
Cały czas wrzucam różne rzeczy tu:

PostNapisane: 2 wrz 2016, o 18:41 
Użytkownik

cóż niewiele do trola zostało ...
:) Jak dla mnie przejrzałem , popatrzyłem i ani ładne ani wygodne
wolę swojego clouda prywatnego ... , a nawet komercyjnego azura co mam wykupionego są bardziej użyteczne
od czegoś co za chwilę zniknie , .... a usmieję się jak
wszytko tam będziecie trzymać i nagle wam każą płacić za dostęp :P

-- dla mnie to norma :) mam usługi płatne ....

PostNapisane: 2 wrz 2016, o 18:53 
Użytkownik

Ja też tak myślałem na początku! Nie cierpiałem takich rzeczy, ale jak podziałałem, to się zakochałem. Oczywiście, co dla mnie wygodne, to dla innego nie.
Mają 10 milionów klientów, więc raczej nie znikną.....
Robię dla nich beta testy teraz, na iOS - co tydzień nowa beta :)

PostNapisane: 2 wrz 2016, o 19:00 
Użytkownik

pamiętaj jednak że miłe złego początki zawsze mają koniec żałosny :)
---> przyzwyczaisz się do tego czy tamtego , a ci .. a co bede pisał z każdym skupiskiem
typu Facezboki , itd tak jest ....., przyświeca temu zarobkowy cel ... a nie wygoda użytkowników

Najpierw damy im rękę , a potem powoli każemy kupować palce , ....

Codzienna nowa beta to nie rozwój , a brak przemyślenia projektu na fazie wstępnego projektowania
to nie jest powód do radości , a raczej do płaczu ...

PostNapisane: 2 wrz 2016, o 20:04 
Użytkownik

Przychylam się do tego, co napisał Sun - najpierw darmo, potem modyfikacje, bo niby ma być wygodnie, lepiej, a potem zmiany regulaminu/płatności itp. (a tak naprawdę to wszystko to badanie rynku/użytkowników i ich kształtowanie/profilowanie).
Mnie jednak wystarczy, że google już mnie profilluje i innych unikam jak mogę - jednak dla mnie prywatność to podstawa. I choć wiem, że obecnie jej właściwie nie ma, to i tak swój "ekshibicjonizm prywatności" ograniczam na każdy sposób. :cry: A niestety i ta usługa bazuje na profilowaniu użytkowników i w połączeniu z możliwościami jakie daje np. potencjalna współpraca z innymi podmiotami, zdobywają cenną bazę danych, która będzie podstawą ich wartości na rynku, gdy np. facebook będzie chciał ich przejąć (analogiczny przykład to WhatsApp).
No i pewna znana oczywistość, co z naszymi "danymi", gdy usługa "umrze" - czy to z przyczyn ekonomicznych, prawnych, czy jakiś innych? I tak trzeba mieć kopię u siebie.
Kto jednak chce niech korzysta: nikogo nie zachęcam i nie odradzam nikomu. Warto jednak znać nie tylko plusy, ale i potencjalne wady.

PostNapisane: 2 wrz 2016, o 21:45 
Użytkownik

Jestem już tak sprofilowany, pozbawiony prywatności i wpisany we wszystkie możliwe bazy danych, że jeden program więcej mnie nie rusza. Trello przekroczyło próg i ja im ufam.

Jedna beta na tydzień, nie codziennie ;)

PostNapisane: 3 wrz 2016, o 09:19 
Użytkownik

Cytuj:
Nie widzę sensu hejtowania tego i "usmieje sie"

Nie zrozumiałeś wpisu ...
a o co chodziło zobaczysz kiedyś ...

PostNapisane: 3 wrz 2016, o 09:57 
Użytkownik

"Trello does not claim ownership over any User Content submitted on or through the Service. Your User Content belongs to You. However, by uploading any User Content to the Service, You agree that Trello may store and display (only to You, to the extent that You make such User Content private) Your User Content solely as necessary in connection with the Service. To the extent You choose to share any of Your User Content with other users of the Service, You agree to allow these users (i.e., only the users you specify) to view Your User Content and, to the extent applicable, collaborate with You and Your User Content."

PostNapisane: 3 wrz 2016, o 12:29 
Użytkownik

No dobrze. A czy jest jakiś program o podobnej funkcjonalności, ale operujący tylko na naszych fizycznych dyskach twardych/macierzach? To by mnie urządzało!!!
t.

PostNapisane: 3 wrz 2016, o 12:43 
Użytkownik

tungu napisał(a):
A czy jest jakiś program o podobnej funkcjonalności, ale operujący tylko na naszych fizycznych dyskach twardych/macierzach? To by mnie urządzało!!!

Dawno Dawno temu za czasów komputerów Amiga , tego typu katalogizery plików i programów , pozwalające na uporządkowanie jak i szybkie odnajdywanie plików były na porządku dziennym ... gdy nastała era wynalazków (czytaj PC) wszystko szło ku jednemu ... sianiu chaosu na naszych dyskach przez co połapanie się czesto jest niewykonalne ....

oczywiście istnieją programy pozwalające zarządzać zawartością dysków/macierzy ale .... darmowe działają jak działają , czesto bezcelowo i zamiast pomagać wprowadzają jeszcze większe zamieszanie (nie powiem swego czasu magic folder był całkiem całkiem ) , płatne zaś dobrze działają , ale są drogie i nie opłaca się ich zakup przy pojemnościach poniżej 10 - 100 terabajtów :)

Powstaje zatem zależność ... programów jest 10 na krzyż wiec możesz wypróbować i sobie dobrać co ci podejdzie ...
a jak nie napisać własny ...

PostNapisane: 3 wrz 2016, o 13:00 
Użytkownik

Miałem taki soft na Amidze, jak on pięknie działał! Wystarczyło wpisać słowo, lub wzorzec, a pokazywał wszystkie pliki, w jakich występowało... :)

PostNapisane: 3 wrz 2016, o 13:30 
Użytkownik

Whereisit, Wincatalog itp.

Sent from my Mi-4c

PostNapisane: 3 wrz 2016, o 13:49 
Użytkownik

No ale to wcale nie jest odejście od tematu... Przecież mogę mieć w swojej firmie wewnętrzną sieć i dane na moim dysku współdzielone z resztą. A w zasadzie mam w domu 5 komputerów. I po co mi 5 kopii tych samych danych. Mogę dysk podłączyć do routera i ogarnąć jakoś ten bajzel, bo przy kopiowaniu wychodzi mi, że mam 3,5mln plików. A chmury nie chcę, bo internet u mnie różnie działa i jako awaryjne wyjście mam kopie na HDD różnych ciekawych stron/filmów itp. Nie raz uratowało mi to skórę, bo dopóki sieć działa (a mam ją na radiolinii) jest OK. Lecz gdy się coś kaszani - byłbym bez poradników Mirka.

PostNapisane: 3 wrz 2016, o 14:49 
Użytkownik

nie odeszliśmy od tematu bo to nie jest tylko katalogowanie plików , ale też zaawansowane zarządzanie
lokalnie można to zrobić choćby w outlocku są szybkie notatki i cała otoczka w One Note
... i nie trzeba trelo ,
a również można bezproblemowo zarządzac zespołem , listami todo itd ...

i wszystko masz dostępne w sieci lokalnej jak na talerzu ... :P

i wiele innych rozwiązań ...

Strefa czasowa: UTC + 1