może być wcześniejsze bo jest tylko wzmianka o splądrowaniu młyna przez wojska , (szwedzkie) a młyn był
---- Trochę historii
Pierwsza odnotowana wzmianka o wsi Przybor pochodzi z dokumentów lokacyjnych z 1531 roku. W czasie wojny 30-letniej wieś kilkakrotnie pustoszyli Szwedzi, na których miejscowa ludność zasadziła się na grobli obok młyna. Według miejscowych przekazów część Szwedów utonęła w bagnach a część wybito,
W 1741r. Śląsk znalazł się pod pruskim panowaniem, wtedy wieś stanowiło 10 domów, szkoła, przynajmniej jeden młyn i karczma , która należała do młynarza
W 1863r. we wsi było 9 gospodarstw, 16 chałupników zagonowych, 2 dróżników kolejowych, młyn, sklep i stara katolicka szkoła, w której uczyło się 108 dzieci.
W 1921r. w czasie plebiscytu 248 mieszkańców głosowało za Polską, a 75 za Niemcami.
W 1930r. Przywory posiadały młyn, piekarnię, 2 tartaki 3 restauracje, fabrykę proszków do prania, rzeźnię, sklep, cegielnię, stolarnię, kuźnię we wsi była też położna.
W czasie zmian nazw przez Hitlera Przywory przemianowano na Oderfest . Wojna z wsią obeszła się w miarę łagodnie mimo dwumiesięcznych walk o sforsowanie Odry w 1945r. Po wojnie Przywory rozwijały się wolniej
inne źródła ---------------------------------------------
Pierwsza wzmianka o wsi, należącej do szóstego beneficjum fundacji katolickiej, pochodzi z 1531 r., w 1687 r. wieś przyłączono do parafii prószkowskiej.
W 1627 żołnierze obozujący pod Opolem splądrowali młyn Mistritz (należący do Przywór) zabierając jego właścicielowi Michałowi Piechocie, posiadane przez niego pisemne przywileje. W 1630 r. cesarz Ferdynand II wznowił młynarzowi prawa sprzedając dodatkowo 1 łan roli.
W latach 1723-1725 wieś należała do hrabiego Tanczina. Zamieszkiwali w niej sołtys, 9 kmieci, ogrodnik i 9 chałupników. Młynarz posiadał również karczmę. W 1783 r. było we wsi 10 domów i szkoła (w 1845 r. do tej szkoły uczęszczały również dzieci z Kątów i Miedzianej); dwadzieścia lat później do katolickiej szkoły uczęszczało 108 dzieci. We wsi stały już browar, gorzelnia i kuźnia. W 1863 r. było tam 9 gospodarstw, 16 chałupników zagonowych, sklep, młyn.
Było też 2 dróżników kolejowych, gdyż linię kolejową z Opola do Kędzierzyna położono w 1845 r. W 1925 r. Przyworach było 86 domów mieszkalnych.
tylko taką pocztówke znalazłem gdzie widać ten młyn , ale nie jestem w stanie nic z tym zrobić
wiele informacji uzyskałem z archiwum kościelnego
Otrzymałem lepsze ... meilem w lewym dolnym rogu młyn (ale i tak słabo widać )
------------------------ [ Dodano po: 22 minutach ]Niestety zdecydowanie mało informacji