Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 lis 2024, o 15:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lip 2016, o 22:24 
Użytkownik

Witam. jestem tutaj od niedawna, i szukam kogoś chętnego z okolic Katowic, kogoś kto wytłumaczy mi same podstawy odnośnie zwykłego , najprostrzego programu zapalania i gaszenia diody za pomocą klawisza. zagłębiam się już w bluebooku od dwóch miesięcy (nie mając wcześniej styczności z programowaniem) i nie wszystko jest dla mnie jasne. Najchętniej spotkałbym się z osobą chcącą mi pomoc w podstawach , przy piwku lub kawie.
Czytając książkę, wiele rzeczy wydaje mi się banalnie proste, jednak gdy napiszę prosty program i kompiluję go, to na moim ekranie wiele rzeczy podkreśla się na czerwono.
Nie chcę was zasypywać mnóstwem pytań na forum, tak więc proszę o jakaś dobrą duszę o pomoc.

pozdrawiam Wojtek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lip 2016, o 23:08 
Użytkownik

Witam
Rozejrzyj się po naszym forum - są działy gdzie koledzy zadają różne pytania i jeśli tylko pytanie zadane jest merytorycznie, bez niedomówień lub typu " piszę dokładnie tak samo a nie działa" nie popierając to bądź zrzutem ekranu bądź wstawieniem kodu ( wtedy dyplomatycznie przekierowujemy do wróżki lub innego medium ;) ) to zawsze znajdzie się kilka osób które na zmianę postarają się Tobą pokierować.
Ważne jest aby pytanie było w miarę konkretne.
Twoja prośba/zapytanie jest niestety wstępnie zdiagnozowana jako "wróżkowa":
wojciechgorzolka napisał(a):
... zagłębiam się już w bluebooku od dwóch miesięcy (nie mając wcześniej styczności z programowaniem) i nie wszystko jest dla mnie jasne.

...dla mnie też, ale da sie z tym żyć :)
...Czytając książkę, wiele rzeczy wydaje mi się banalnie proste, jednak gdy napiszę prosty program i kompiluję go, to na moim ekranie wiele rzeczy podkreśla się na czerwono.

tzn. miganie LED'ami czy pseudowielowątkowość? - taka lekka ironia, ale sam widzisz...
Po jednym piwku to się idzie ...a zresztą sam dopowiedz.
Pytaj śmiało, pokazuj SWÓJ kod, te czerwone robaczki itd - na pewno ktoś Ci pomoże, a w najgorszym wypadku nie będzie się odzywał.

Pozdr.

PostNapisane: 5 lip 2016, o 23:24 
Użytkownik

"Na żywo" się z Tobą nie spotkam, trochę km nas dzieli, ale mogę spróbować Ci pomóc tutaj na forum. Zresztą nie tylko ja, zapewne wiele innych osób się odezwie jak tylko napiszesz z czym faktycznie masz problem.
Tak na początek, dobrze jest pisać program blokami. Odnosząc się więc do tego co napisałeś powyżej, najpierw spraw aby dioda zapalała się wtedy kiedy tego chcesz. Nie od razu z wykorzystaniem przycisku, ale np co jakiś określony czas, używając do tego celu chociażby _delay_ms(). Jak to opanujesz to wtedy możesz się zabrać za obsługę przycisku, która w najprostszej wersji naprawdę nie jest skomplikowana.
Pamiętaj że jeśli oczekujesz konkretnej pomocy, to bez kodu będzie ciężko takiej udzielić :)

PostNapisane: 6 lip 2016, o 02:35 
Użytkownik

Na forum, w podstawach mogę coś pomóc zrozumieć, na tym etapie tylko powtórzę za kolegami,na początek- blok programu.;)
jak podkreśli na czerwono, - to pomyśleć dlaczego i poprawić. Dużo pisać.

PostNapisane: 6 lip 2016, o 06:21 
Użytkownik

dzięki za odpowiedź. dzisiaj wieczorem, najpóźniej jutro napiszę z czym mam kłopot. Książka Pana Mirka dużo wyjaśnia, jednak są rzeczy których jeszcze nie rozumiem . a chodzi mi o podstawy z podstaw ;) liczę na Waszą wyrozumiałość.
Jestem optykiem z zawodu, tak więc pisanie programów jest dla mnie całkiem nową dziedziną. Oczywiście można kopiować kody, jednak zawziąłem się i chcę to // ustrojstwo // zrozumieć :)
hobbistycznie zajmuję się majsterkowaniem w szerokim zakresie: remonty, meble, spawanie, itp. Brakuje mi tylko wiedzy z zakresu programowania, co bardzo mi się może przydać w moich //projektach// w przyszłości.
pozdrawiam Wojtek

PostNapisane: 6 lip 2016, o 21:28 
Użytkownik

Daj screen programu w którym takie błędy są oraz listing ok? Może pomyślę pozdro.

PostNapisane: 6 lip 2016, o 21:55 
Użytkownik

zanim jednak zacznę was katować pytaniami, postanowiłem kolejny raz przestudiować początek bluebooka aż do ćwiczeń praktycznych. może po kolejnym utrwaleniu wiadomości coś mnie oświeci. ale na pewno będę dopytywał. :)))

PostNapisane: 6 lip 2016, o 22:49 
Użytkownik

Witam
...postanowiłem kolejny raz przestudiować początek bluebooka aż do ćwiczeń praktycznych.

Był post dot. sposobu nauki z BB. W skrócie powiem tak: za przeproszeniem przeleć ;) BB ze dwa razy aby oswoić oczy z układem zagadnień a następnie rób ćwiczenia. Nie musisz a nawet nie dasz rady jej/jego (?) od razu zrozumieć. Ważne jest, że gdy w danym ćwiczeniu coś Ci przystawi to "hasłowo" będziesz kojarzył "gdzieś to już widziałem; muszę poszukać". W ten sposób coraz bardziej będziesz się oswajał z książką i szukając odpowiedzi mimochodem będziesz poznawał książkę i utrwalał poznane zagadnienia/tematy. Jak wspomniałem chętnych do pomocy nie brakuje, ale gdy sam do tego dojdziesz na pewno raz że ucieszy, a dwa że na dłużej "zalęgnie" w pamięci.

Pozdr.

PostNapisane: 7 lip 2016, o 00:46 
Użytkownik

Ja się uczyłem na zmianę: BB, poradniki YouTube, zestaw i tak w kółko....
Zobacz poradniki z tym pierwszych, tam jest na talerzu jak zacząć.... Np.
https://youtu.be/tIS1LX6if3E

Strefa czasowa: UTC + 1