Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 18:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 lip 2016, o 09:48 
Nowy

Układ będzie zasilany zasilaczem stabilizowanym 12V o mocy 48W.
Do kolektora tranzystorów T1-T4 będą podłączone kolejno urządzenia.
T1 - Kamera zewnętrzna kopułkowa - pobór prądu ok. 310 mA
T2 - Monitor1 LCD 7" - pobór prądu - ok 350mA
T3 - Monitor2 LCD 7" - pobór prądu - ok 350mA
T4 - Buzzer 12V
Wszystkie urządzenia zasilane z w/w zasilacza stabilizowanego.

Atmega8 ma za zadanie włączyć/wyłączyć powyższe urządzenia, po zwarciu pinów PC0-PC3 lub po podaniu komendy poprzez rs485.
Układ ULN dodany na potrzeby ewentualnej rozbudowy płytki.

Obrazek

Bardzo dziękuję za wszelkie sugestie

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lip 2016, o 10:36 
Użytkownik

Sterujesz transoptorami stanem wysokim. Sprawdź sobie jaką wydajność prądową ma port D w tym stanie bo kiedy włączysz wszystkie transoptory to znajdujące się w nich diody będę pobierały prąd około 40-50mA. Zapewne większy prąd może wpływać do portu więc lepiej moim zdaniem byłoby sterować stanem niskim, czyli dioda katoda podłączona do mikrokontrolera :)

PostNapisane: 1 lip 2016, o 11:28 
Nowy

Dziękuje, za odpowiedź.
Kurcze nie mogę się doszukać w datasheet jaka jest wydajność prądowa PortuD. Chyba, że dać większy rezystor na diodę np: 470ohm wtedy z pinu szło by może ok 6,5mA - 7mA (Powinien zaskoczyć transoptor).

Tak się zastanawiam, przy sterowaniu stanem niskim, przy uruchamianiu atmega8 (domyślne stany 0) będą się aktywować transoptory. Na chwile, bo na chwile ale będą. Zwłaszcza, że chcę wgrać bootloader do niej.
Może podłączyć transoptory przez uln2803A i wtedy atmega8 -> aktywacja stanem wysokim ULN'a, który z kolei załączałby stanem niskim transoptory.

Czy tranzystory w takiej formie mogą być użyte do załączania w/w urządzeń?

PostNapisane: 1 lip 2016, o 17:39 
Użytkownik

To i ja spróbuje dorzucić swoje 3 grosze do tranzystorów, pierwsze przełóż rezystory r1 r2 r3 r4 do emiterów transoptorów a nie do baz bd139 gdyż taki układ tworzy dzielnik napięcia chociaż i tak będzie działać ale jak się kiedyś zagapisz ( piszę z własnego zagapienia ) i pomylisz np rezystory np r1 i r5 to będziesz się zastanawiał dlaczego ten tranzystor nie włącza się. Drugie przy prądach 300mA będziesz musiał zastosować radiator na BD139; nie chcesz zamienić ich na mosfety? ja niedawno szukałem tranzystora aby włączać nim " access pointa " prąd pobierany ok 270mA i powiem ci że tranzystor BD13 ( jakiś PNP ) strasznie się grzał aż do momentu zmiany na mosfeta. Po trzecie po co są tam transoptory, cały układ i tak jest na tej samej "masie".
Obrazek
ja tak sterowałem "AP" tylko zamiast FZT753 zastosowałem właśnie jakiegoś bd który się grzał a obecnie jest tam mosfet IRFR5305. ( R4 - 33k, R5 - 680R, Q4 - BC848)

PostNapisane: 1 lip 2016, o 20:01 
Nowy

Bardzo dziękuję za sugestie.
Transoptorów użyłem po to, aby odizolować piny procesora od tranzystora (takie zabezpieczenie jakby coś się stało z bd i pociągnął jakiś większy prąd z pinu).
Te rezystory R1-R3 - to takie podciągnięcie do masy, żeby było tam zawsze 0 jak nie podaje z transoptora prądu, ale może nie trzeba.

Co do MOSFETÓW. Toś mnie skusił :-). Myślałem o takim IRFZ44n, ewentualnie IRLML2502(tylko nie wiem czy poradzę sobie z wlutowaniem tego smd). Co o tym sądzisz.

PostNapisane: 1 lip 2016, o 22:02 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jarecki napisał(a):
Zapewne większy prąd może wpływać do portu
Wyjścia AVRów są push-pull i nie ma to żadnego znaczenia.

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

pawkrol napisał(a):
ale może nie trzeba.

Tranzystory możesz wysterować z procka syanem wysokim bezpośrednio a jak chcesz je zabezpieczyć to daj diodę 1n4148 w szereg. Rezystory zostaw bo one po pierwsze ustalają, tak jak napisałeś stan niski, a dwa powodują że tranzystor ma większą ochotę się wyłączyć (robi to minimalnie szybciej).

PostNapisane: 1 lip 2016, o 22:42 
Użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
Jarecki napisał(a):

A nie jest tak że z jednego pinu można "pociągnąć" 20mA ale z całego portu np tylko 50mA w stanie wysokim a 80mA w stanie niskim? Może jestem w błędzie :)

PostNapisane: 2 lip 2016, o 14:19 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jarecki napisał(a):
Nefarious19 napisał(a):
Jarecki napisał(a):

A nie jest tak że z jednego pinu można "pociągnąć" 20mA ale z całego portu np tylko 50mA w stanie wysokim a 80mA w stanie niskim? Może jestem w błędzie :)

Czytałem w ds Atmegi 8 urywki rozdziału electrical characteristics dotyczące portów IO i nigdzie takich wartości nie widziałem. Gdybyś mógł mi te wartości wskazać byłbym wdzięczny.

PostNapisane: 3 lip 2016, o 17:16 
Nowy

Za namową kolegi jony15 zmieniłem tranzystory bd na mosftey.
Mosfet - IRFZ44N. Pewnie można mniejsze, ale akurat wielkość dla mnie nie ma znaczenia.
Transoptor dalej zostawiam mam na zbyciu i wydaje mi się, że przeszkadzać nie będzie. Na kolektor transoptora podaję teraz 12V, a nie 5V jak wcześniej.

Oto nowy schemat:
Obrazek
Nie wiem tylko, jakie będzie napięcie na bramce ok 12V czy 5V. Bo jeśli to drugie to nie wiem czy na tyle otworzy się mosfet, aby przepuścić ok 400mA.
W dokumentacji:
VGS(th) => MIN=2V, MAX=4V
Chyba żeby użyć mosfeta typu P i aktywować bramkę stanem niskim, podobnie jak robił to kolega jony15.

Może być, co o tym sądzicie?

PostNapisane: 4 lip 2016, o 09:38 
Użytkownik

Wywal te transoptory, a mosfety wstaw np. RFD3055 lub STP40 - oba są logic level z dość dużym prądem, a przede wszystkim tanie (IRLML2502 to też dobry wybór by był )i możesz sterować nimi bezpośrednio z procka choć lepiej dać na bramkę jakiś rezystorek 50-100om. Przy takich napięciach jak tu operujesz to izolacja ci nie potrzebna. Zresztą zrobiłem masę układów gdzie z pinu steruję msfetem i dużo wyższym napięciem niż 12V (do tego obciążenia indukcyjne) i nigdy się nie zdarzyło aby padł któryś z wymienionych tranzystorów. Szczerze mówiąc osobiście nie spotkałem się w ogóle z sytuacją aby w mosfecie poszło coś z drenu na bramkę.

PostNapisane: 4 lip 2016, o 10:14 
Nowy

SylwekK bardzo dziękuję za uwagi. W sklepie w którym chcę kupić większą ilość układów są takie
IRF530N,IRFZ44n,IRF540N osobiście skłaniałbym się ku IRF540N
Poprawiony schemat:
Obrazek
Co sądzisz?

PostNapisane: 4 lip 2016, o 12:08 
Użytkownik

pawkrol napisał(a):
...są takieIRF530N,IRFZ44n,IRF540N osobiście skłaniałbym się ku IRF540N

Problem jest taki, że żaden z nich nie jest logic level i nie otwiera się maksymalnie przy napięciu podawanym z procka. Być może przy obciążeniu jakie podałeś na początku, nie będzie to miało znaczenia, ale jednak mogą się coś lekko ciepłe zrobić. Popytaj może zamiast tego IRFZ44 jest IRLZ44 - ten jest logic level i z nim nie było by problemu. Często tranzystory z "L" w nazwie są logic level.

Rezystory od R1 do R4 daj przynajmniej od 47k do 100k. 10k niepotrzebnie obciąża port. One są tam dla bezpieczeństwa aby w stanie nieustalonym portu tranzystory nie wariowały i pozostały zamknięte. Poza tym nie przyspieszą przeładowania bramki, bo o ile rozładowanie nastąpi szybciej to ładowanie się wydłuży, a z założeń projektowych raczej nie będziesz tu kilohercami po portach miotał :)

PostNapisane: 4 lip 2016, o 12:18 
Nowy

Dziękuję bardzo za uwagi. IRLZ44n - mają, więc wezmę takie.
Rezystory R1-R4 dam zgodnie z sugestią.
Mam nadzieje, że to już ostatni schemat:
Obrazek

PostNapisane: 4 lip 2016, o 12:28 
Użytkownik

Od niczego można jeszcze w drenie tranzystorów dać do plusa po diodzie zaporowo choćby 1N4148 aby zabezpieczyć przed ewentualnymi impulsami wstecznymi. Nigdy nie wiadomo czy taki monitor nie ma jakiegoś dławika czy coś, co by mogło się czkawką odbić mosfetom. Koszt żaden, a sen spokojniejszy :)

PostNapisane: 4 lip 2016, o 13:43 
Nowy

Nie bardzo rozumiem
Cytuj:
dać do plusa po diodzie zaporowo choćby 1N4148

Czy chodzi o coś takiego?
Obrazek

PostNapisane: 4 lip 2016, o 13:52 
Użytkownik

tak

PostNapisane: 4 lip 2016, o 13:55 
Nowy

W takim razie zabieram się do kupna i projektowania pcb. Jeszcze raz bardzo dziękuje!

Strefa czasowa: UTC + 1