Witam,
Od jakiegoś czasu próbuję pobawić się światełkami w rytm muzyki. Więc poczytałem trochę i stworzyłem coś takiego.
Obrazek usunięty - Różowo-zielony J.Aktualnie testuję bez rezystorów 1K R10 i R8 przy lef/rigt_cannal_out
W temacie elektroniki nie jestem dobry więc może gdzieś tu jest błąd
Natomiast program wygląda tak.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Ogólnie program ma działać tak aby pobierał wartość z ADC i według jakiegoś algorytmu wysyłał na PWM i płynnie migały ledy (tak wiem, że trzeba zastosować uśrednianie wyniku). Natomiast na początku spotkałem się z problemem takim, że dane jakie odbieram z ADC są jakieś dziwne. Po odczytaniu tych danych z UARTA widzimy, że nie zawsze cokolwiek czyta. Pokazują się 3-9 zera a później 1-5 jakiś normalnie wyglądające wartości. Przez te zera wynik nawet uśredniony jest mocno zaniżony i nigdy nie dostanę wartości maksymalnej - chyba że samemu zastosować progi?
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Teraz pytanie
czy te wartości takie powinny być? Chodzi o to czy tych zer nie ma za dużo i jaki może być tego powód. Domyślam się że tak wygląda po prostu audio albo to tylko przemyślenia
Próbowałem z kilkoma ścieżkami audio - techno, rap, bassy, i jakieś normalne zawsze podobnie jest z wartościami.
Takie wartości są wypisywane przy maksymalnej głośności i prawie zerowym oporze przy potencjometrze. Może tu chodzi o wzmocnienie jeszcze bardziej tego sygnału. W przypadku normalnej głośności wartości prawie zawsze są zerowe
Schemat wzmocnia audio był brany z projektu kolegi z formu :
http://www.forum.atnel.pl/topic7026.htmlOraz drugie pytanie. W tym układnie jest wejście na minijacka a gdybym chciał zrobić jeszcze wyjście do np głośnika (wtedy ten układ jest pomiędzy źródłem dźwięku a głośnikiem). Czy do realizacji tego trzeba zastosować jakieś dodatkowe elementy czy po prostu łączę masę, lewy i prawy kanał?
Edit / dopiska :
Jeszcze mam problem z PWM typu "jak to zrobić". Pokazane jest to na schemacie przy wyjściach PWM, mam nadzieję, że jasno
Z góry dzięki uwagi , sugestie