Witam,
Potrzebuje program który za pomocą enkodera będzie regulował głośnoscią w tablecie, czyli jeżeli kręcę w prawo mam tak jakby zwierany S1 (vol+) do masy i głośność wzrasta, gdy zewrę S2(vol-) to wówczas ściszam tablet.
Czyli po krotce mówiąc enkoder ma zastąpić mi dwa przyciski.
I teraz rodzi się pytanie, czy ktoś z forumowiczów posiada taki program w języku C ? znalazłem gotowca ale w bascomie i nie wiem jak wgrać plik HEX na zakupioną płytkę digispark default,Za pomocą programu arduino.
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ jest to bardzo pilna sprawa.
------------------------ [ Dodano po: 18 minutach ]
void odczyt_impulsatora() { boolean imp_pin1, imp_pin2, biezacy; unsigned int i = 0; //odczyt stanu przycisku enkodera imp_przycisk = w_prawo = w_lewo = LOW; imp_pin1 = digitalRead(pd0); if(imp_pin1 == LOW) { delay(50); imp_pin1 = digitalRead(pd0); if(imp_pin1 == LOW) imp_przycisk = HIGH; else imp_przycisk = LOW; }
//odczyt kierunku obrotu imp_pin1 = digitalRead(pd1); if(imp_pin1 == LOW) biezacy = HIGH; else biezacy = LOW; if(poprzedni != biezacy) { poprzedni = biezacy; if(imp_pin1 == LOW) { imp_pin2 = digitalRead(pd2); if(imp_pin2 == LOW) { w_lewo = HIGH; w_prawo = LOW; } else { w_lewo = LOW; w_prawo = HIGH; } } } }
Jak mam coś takiego to co zrobić aby wyjscia P2 P3 były jak powyższe przyciski ?
|