Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 lut 2025, o 12:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 cze 2016, o 14:18 
Użytkownik

Witam, Drodzy Koledzy zwracam się do Was z prośbą o pomoc, ponieważ raczkuję w ARM-ach. Ale do rzeczy.

Zainstalowałem sobie darmowe środowisko AC6 System Workbench, wspierane przez ST. Chcę napisać prosty program z wykorzystaniem bibliotek SPL zgodnie z instrukcją: https://www.youtube.com/watch?v=ztoXohZ ... tF&index=2 W 3:05 minucie pojawia się okno, w którym należy wybrać bibliotekę (SPL lub HAL) i nie wiem dlaczego ale SPL jest nie aktywne, można wybrać tylko HAL.

Wiecie może jak rozwiązać ten problem żeby móc korzystać z SPL? Będę wdzięczny za każdą pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 cze 2016, o 14:47 
Użytkownik

w tym oknie musisz pobrac bibloteke nastepnym razem po wybraniu nowego projektu opcja bedzie dostepna
w 3:27 jest guzik download target fimware i zacznie pobierac musisz chwile poczekac na pobranie u mnie mimo szybkiego łacza pobierało dobra chwile

PostNapisane: 22 cze 2016, o 15:51 
Użytkownik

Ale żeby pobrać bibliotekę SPL to chyba muszę ją zaznaczyć a mam do wyboru tylko:
1) No firmware
3) Hardware Abstraction Layer
opcja
2) Standard Peripheral Library
jest nieaktywna, nie da się jej zaznaczyć...

PostNapisane: 22 cze 2016, o 18:22 
Użytkownik

wejdz w ustawienia eclipse windows - > preferences i tam prawie na dole jest system workbench zobacz jaka jest sciezka
jezeli jest to którys z katalogów systemowych np c:\users to ac6 musisz urchomic z prawami administratora inna opcja to podanie sciezki np do c:\jakisfolder\

2) zobacz czy w tym katalogu masz juz jakies pobrane pliki umnie jest tak
Obrazek

moze wykasuj i uruchom od nowa ac6

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 23 cze 2016, o 07:07 
Użytkownik

Dzięki za pomoc :) Tylko kurcze dalej nie wiem czemu nie chce mi pobrać....Mógłbyś zobaczyć czy u Ciebie program pobierze biblioteki SPL do STM32L0?

PostNapisane: 23 cze 2016, o 07:13 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Kolego, ale odpuść sobie biblioteki SPL, które nie dość, że pełne błędów, to w dodatku już bez wsparcia ze strony ST. Jeśli już koniecznie chcesz korzystać z bibliotek, to użyj HAL, jest też do niego odpowiednia dokumentacja. A najlepiej jak zaczniesz pisać bez tych bibliotek.

PostNapisane: 23 cze 2016, o 07:15 
Użytkownik

Tylko potrzebuje uruchomić I2C a bez biblioteki dla początkującego to będzie kosmos...

PostNapisane: 23 cze 2016, o 11:01 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Akurat właśnie z tego co pamiętam to obsługa I2C przez SPL sprawiała wielu ludziom problemy. Wierz mi, że skoro jesteś początkującym to korzystanie z jakichkolwiek bibliotek sprawi Tobie tylko dodatkowe problemy. Jeśli coś nie będzie działać, to nie będziesz wiedział, czy twój fragment jest zły, czy w bibliotece jest błąd.

PostNapisane: 23 cze 2016, o 11:54 
Użytkownik

A biblioteki HAL z STM32Cube?

PostNapisane: 23 cze 2016, o 14:29 
Użytkownik

Sparrow-hawk: nie to jest tematem tego posta autor jak chce tak bedzie uzywac
chociaz zgadzam sie z toba ze spl juz nie wspierany i jest ble ale ...

A teraz na temat : wez wykasuj zawartosc katalogu i uchom od nowa eclipse nowy projekt i wybierz hal : umnie działa pobiera tak samo jak spl

Moj sposób nauki . najpierw generuje sobie stmCube projekt i sprawdzam czy wszystko działa , pozniej twrorze nowy pusty i implementuje bibloteke np spi na rejestrach
ktore jak przejdzie testy ląduje w moim archiwum mam juz tak oklepanego obydwa watchdogi czesciowo usb , i pare innych np rcc

PostNapisane: 23 cze 2016, o 16:44 
Użytkownik

robertomic napisał(a):
teraz na temat : wez wykasuj zawartosc katalogu i uchom od nowa eclipse nowy projekt i wybierz hal : umnie działa pobiera tak samo jak spl

hal mogę wybrać ale pobierze się tez SPL?

PostNapisane: 23 cze 2016, o 18:10 
Użytkownik

a juz widze w czym problem dla STM32L01 ac6 chyba nie wspólpracuje z standard peripheral library :( jedyna opcja to dodanie recznie do projektu

PostNapisane: 23 cze 2016, o 18:55 
Użytkownik

a widzisz czyli tu jest problem.....Też myślałem dodać ręcznie ale nie mogę tych bibliotek kurcze znaleźć :) a trudno wygenerować biblioteki HAL za pomocą STM32Cube? Możecie polecić jakiś sprawdzony poradnik? :)

PostNapisane: 23 cze 2016, o 20:37 
Użytkownik

Może sprawdź ten poradnik. Dosyć dobrze opisany. Fakt, że dotyczy płytki discovery, nie przeszkadza w programowaniu innych STM-ów

:oops: Z tego wszystkiego zapomniałem o naszym forumnowym Koledze. Sprawdź to.

PostNapisane: 23 cze 2016, o 20:51 
Użytkownik

Witam.

Obawiam się, że nigdzie nie znajdziesz SPL dla STM32L0xxx. Tak jak Koledzy wcześniej pisali pozostaje Ci albo HAL - przerośnięty do granic możliwości, osobiście dla "małych" procków nie polecam, albo:http://www.st.com/content/st_com/en/products/embedded-software/mcus-embedded-software/stm32-embedded-software/stm32snippets/stm32snippetsl0.html. Myślę, że korzystając z przykładów tam zawartych spokojnie ogarniesz I2C.
Pozdrawiam, QuadMan.

PostNapisane: 23 cze 2016, o 21:06 
Użytkownik

Dzięki Panowie, będę jutro próbował a jak się nie uda to będę jeszcze podpytywał :)

PostNapisane: 24 cze 2016, o 17:50 
Użytkownik

Jarecki napisał(a):
Dzięki Panowie, będę jutro próbował a jak się nie uda to będę jeszcze podpytywał

Niema próbowania , albo robisz albo nie ....

Co do SPL dla M0 są , ale to taki sam niewypał jak rdzeń M0
zdecydowanie lepiej posługiwać się HALem lub na czysto niemniej może co nieco przedstawię M0 w sumie na celu
mam tylko to byś się dobrze poczuł, i nie zniechęcał tym że M0 to .... heh ... w skrócie taki ARM bez ARM

Wielu potencjalnych użytkowników patrząc na M0 zaczyna odnosić rzucać się na niego ze względu na cenę , a potem zaczyna się
narzekanie że to nie idzie że wolne że przykłady nie działają n o cóż tak to jednak wygląda w przypadku mało udanego rdzenia Cortex-M0, który ma spore szanse być konkurentem dla 8 i 16 bitowych mikrokontrolerów AVR, PIC, MSP. Cortex-M0 został zaprojektowany jako maksymalnie uproszczony oraz maksymalnie tani 32bitowy rdzeń dla niszowych i tanich rozwiązań niewymagających rozbudowanych list instrukcji. Rdzeń miał być z założenia zgodny z „większymi” braćmi , choć wyszło, że jest „raczej” zgodny sam ze sobą . Nowy i tani Cortex-M0 okazał się trochę niewypałem , w założeniu Firmy ARM miał zdeklasować mikrokontrolery 8 i 16 bitowe zapewniając wysoką wydajność oraz niski koszt implementacji i to wszystko przy relatywnie niskim poborze energii . Dużo hałasu, a testy udowodniły, że jednak nie do końca był tak dobry jak zapowiadano. Zainteresowanych szczegółami odsyłam na stronę firmy ARM

Wszystkie cięcia w rdzeniu M0 względem rdzenia M3 jak widać powyżej w tabelce głównie polegały na :

- redukcji rozkazów asemblera, których pozostało 56
- pominięto moduł MPU
- zredukowano do minimum moduł sprzętowego debugowania
- okrojono interfejs połączeń pamięci
- oskubano nawet kontroler NVIC

Podobnie okrojone i uproszczone zostało jeszcze wiele bloków rdzenia. Jednak mimo to wielu producentów mikrokontrolerów uznało, że taki „oskubany” z czego się tylko dało rdzeń ma sens.Daje się to zaobserwować poprzez pojawiające się tanie i oszczędne wersje mikrokontrolerów Różnych producentów w których zastosowano rdzeń M0. Poniekąd cel nie zawsze uświęca środki i choć firma ARM osiągnęła cel ,--- bowiem wszystkie cięcia pozwoliły na 2-krotne zmniejszenie poboru mocy, --- a przestrzeń zajmowana przez rdzeń została zredukowana niemal 3-krotnie to jednak odbiło się to wszystko na wydajności, która drastycznie spadła. I rdzeń wiele stracił na atrakcyjności. W każdym razie na szczęście firma ARM wyczuła pismo nosem i postanowiła wprowadzić zmodyfikowaną wersję rdzenia M0 oznaczonego znakiem + (plus).

Ale należy mając świadomość iść w zaparte niczym Napoleon ... i programować :)

PostNapisane: 24 cze 2016, o 18:08 
Użytkownik

Witam,

Sun, ale STM32L053 to jest M0+, a pod M0+ SPL zdaje się nie ma. Co do ograniczeń M0, zgadzam się a Tobą, choć Bogiem a prawdą i tak wolę np STM32F051 niż np. Atmegę128 - mam dużo więcej peryferiów naprawdę fajnych, a o cenie przez litość nie wspomnę ;-). Co do HAL-a, to pewnie że można, tyle tylko pytanie po co? W tej chwili pracuję nad projektem na STM32F072, gdzie zachciało mi się HAL-a, bo myślę sobie, będzie szybciej, mam gotowe funkcje, itd. Efekt: w HAL-u zostawiłem inicjalizację portów i obsługę przerwania USB ( HAL PCD ) i inicjalizację UART-ów, a resztę zrobiłem "na piechotę", bo już np dla DMA i SPI to był przerost formy nad treścią - te ich globalne struktury - no bo jak odwołać się do SPI1 bez "Instance" ? Zajęło mi toto kilkadziesiąt bajtów RAM-u, którego po prostu nie mam...
Reasumując, powtórzę to co wcześniej pisałem: HAL dla dużych procków ( M4, M7 ) dla mnie ok, dla maleństw w rodzaju procka w temacie - niekoniecznie.

Pozdrawiam, QuadMan.

PostNapisane: 24 cze 2016, o 18:36 
Użytkownik

QuadMan napisał(a):
Sun, ale STM32L053 to jest M0+, a pod M0+ SPL zdaje się nie ma.

no właśnie są i to te same :) bo tak zostały potraktowane te rdzenie M0 i M0+ jako jedno a tak nie jest :)
to chciałem pokazać ....

Oczywiście że hal dal M3 ....
ale jest taka możliwość i jak ktoś lubi to niech się męczy prawda ?? :)

Strefa czasowa: UTC + 1